Zink Tabletten Gebruiken: De Voordelen en Nadelen

zink tabletten

Delen op:


Zink Tabletten Gebruiken: De Voordelen en Nadelen

zink tabletten gebruiken

Zink is een belangrijk mineraal. Het wordt ook gezien als een antioxidant en zal bescherming bieden tegen ziektes. Zink tabletten zullen het immuunsysteem versterken. Het mineraal zorgt ook voor een optimale opname van voedingsstoffen uit onze voeding. Zo zal het onder andere helpen bij het gebruiken van eiwitten uit onze voeding.

De grootste reden waarom mensen kunnen profiteren van het gebruik van zink tabletten is voor het libido en voor het testosteron. Zink tabletten zullen er in het eerste geval voor zorgen dat het testosteron bij mannen gaat verhogen.

Dit heeft een gunstige invloed op het libido. Maar is ook gunstig bij het blokkeren van de aromatase. Mannen met buikvet hebben vaak een verhoogde aromatase. Dat kan problemen zoals libidoverlies of impotentie in de hand werken.

Zink tabletten ook van belang bij zwangere vrouwen. En bij alle mensen die vrezen voor een mogelijk zinktekort.

Zink tabletten testosteron

zink testosteron

Zink tabletten hebben aangetoond een gunstige invloed te hebben op het testosteron en op het libido. Ook staat een zinktekort in verband met prostaatproblemen.Hoewel de directe werking tussen het mineraal en het mannelijk hormoon nog niet wetenschappelijk is vastgesteld. Toch weet men uit onderzoeken dat wanneer zink tabletten worden gebruikt, de mannen een hoger testosteron hebben dan de groep die deze niet gebruiken. De stof heeft dus duidelijk een grote invloed op het testosteron.

Men kon een stijging van het testosteron opmerken die hoger ligt dan de normale waarde wanneer hogere dosissen uit zink tabletten gebruikt werden. We moeten hier wel letten op de maximale dosering.

Zo gebruiken we beter geen hoeveelheden van boven de 50 mg voor langer dan 8 weken. Dit kan uiteindelijk schade aan de prostaat veroorzaken. Hoewel men hier uitgaat van 100 mg. Toch kiezen we beter het zekere voor het onzekere en gaan we niet hoger dan 50 mg gedurende 8 weken.

In dit onderzoek zien we een stijging bij het gebruik van 15 mg zink tabletten. De mannen hadden geen zinktekort dus kunnen we afleiden dat los van het feit of we met een zinktekort te maken hebben of niet. Het testosteron toch gaat stijgen bij het gebruik van zink tabletten. (*)

zink tabletten fitness

Vooral door krachtsporters worden vaak hoge hoeveelheden gebruikt uit zinktabletten. Dit is zeker niet aan te raden. Omdat het voordeel dat we hieruit doen ten opzichte van het testosteron, niet opweegt tegen de nadelen dat we hiervan kunnen ondervinden ten opzichte van de prostaat.Gebruik daarom niet meer dan de aanbevolen dosis uit zinktabletten via een supplement.

Oestrogeen verlagen

Zink tabletten gaan ervoor zorgen dat we het oestrogeen kunnen verlagen. Dit komt vooral door het blokkerend effect op de aromatase.

De aromatase is het omzetten van mannelijk hormoon, ofwel testosteron, in vrouwelijk hormoon ofwel oestrogeen. Door deze aromatase te blokkeren ontstaat een betere balans tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen in het lichaam.

Een te hoge aromatase heeft meteen grote invloed op het libido. Dit kan in bepaalde gevallen leiden tot erectieproblemen en zelfs impotentie.

Maar ook op ons metabolisme heeft de aromatase een grote invloed. Zo zullen we sneller overgewicht opstapelen wanneer de aromatase te hoog wordt. Vooral buikvet wordt hierdoor sterk beïnvloed. Wanneer we meer en meer buikvet opstapelen verhogen we ook het risico op andere chronische aandoeningen.

Verwante Topic:  Wat doet Resveratrol met het Testosteron?

De gemoedstoestand stimuleren

gemoedstoestand stimuleren

Enkele onderzoeken konden aantonen dat zink tabletten helpen om de gemoedstoestand te stimuleren. Dit zou ook kunnen helpen als mogelijk preventief middel tegen depressie en verlaagd ook vormen van agressief gedrag.

Serotonine herstellen

Door bepaalde medicijnen of door bepaalde omstandigheden kan het serotonine gehalte in het lichaam gaan dalen. Het kan ook worden geblokkeerd door bepaalde medicijnen. Zink tabletten hebben aangetoond deze blokkade op te heffen en op die manier de serotonine waarden helpen herstellen. Men ziet een stijging van 45% bij mensen met een serotoninetekort. (*)

Eetlust verbeteren

Een tekort aan zink wordt in verband gebracht met anorexia en een verminderde eetlust. Zink tabletten kunnen op die manier helpen om de eetlust te bevorderen. (*)

Belangrijk voor de baby

Een van de grondtaken van het mineraal is dat het de groei gaat bevorderen. Dit is vooral van toepassing bij baby’s en jonge kinderen. Wanneer onvoldoende zink in het lichaam aanwezig is zullen groeiproblemen voorkomen. Zink tabletten zullen helpen wanneer borstvoeding wordt gegeven. Op die manier wordt de baby voorzien van de aanbevolen hoeveelheid van dit belangrijk mineraal.

Ook tijdens de zwangerschap is dit belangrijk om de groei van de foetus te stimuleren.

Vruchtbaarheid verbeteren

vruchtbaarheid verbeteren

Zink tabletten zullen helpen om de aanmaak van sperma te stimuleren. Maar niet alleen de aanmaak van sperma wordt verbeterd. Ook de kwaliteit van de zaadcellen verbetert significant wanneer een voldoende dosering zink aanwezig is in het lichaam.

Mannen met een zinktekort zullen vaker te maken hebben een onvruchtbaarheid.

Daarbij moeten we ook weten dat we bij elke ejaculatie grote hoeveelheden van het mineraal gaan verliezen. Wanneer dit niet wordt gecompenseerd door voldoende zinkvoeding of door zinktabletten te gebruiken. Dan kan er makkelijk een gebrek ontstaan.

Preventie tegen depressie

Mensen die lijden aan een depressie hebben vaak te maken met een zinktekort. Sommige medicijnen die dan worden gegeven tegen depressie kunnen dit nog erger maken. Hoe lager het zinkgehalte gaat dalen in het lichaam. Hoe groter de symptomen van de depressie worden. (*)

zink tabletten depressie

Daarnaast zullen zink tabletten zorgen voor het blokkeren van een molecule die in verband wordt gebracht met stemmingsstoornissen. Ze worden daarom gezien als gunstig om deze problemen op te lossen. (*)

Bij vrouwen met depressie werden zink tabletten toegediend. Men stelde vast dat de depressieve symptomen gingen afnemen. In vergelijking met een placebo werd duidelijk een verschil opgemerkt. (*)

Zink tabletten worden daarom in verband gebracht met depressie. Het zou gezien worden als efficiënt tegen depressie in combinatie met de gegeven medicatie. Omdat het de werking van de medicatie verbetert.

Ook als preventie tegen depressie is het belangrijk dat we elke dag de aanbevolen dosis halen. Omdat het in verband wordt gebracht met heel wat factoren die uiteindelijk kunnen leiden tot depressie.

Geheugen stimuleren

Het mineraal bevindt zich vooral in de hersenen. Het wordt daarom zo vaak in verband gebracht met stemmingsstoornissen en met geheugenproblemen. Mensen en kinderen met een zinktekort zullen moeilijker iets kunnen aanleren.

Er is echter geen bewijs gevonden dat hogere dosissen dan de aanbevolen dosering een positiever effect hebben op het geheugen.

Diabetes

zink tegen diabetes

Mensen met diabetes verliezen hogere hoeveelheden zink via de urine dan mensen die niet lijden aan diabetes. Om die reden kunnen zink tabletten helpen om de aanbevolen dosis te halen en toch geen zinktekort op te stapelen door teveel verlies via de urine. (*)

Daarnaast zal het mineraal ook de insulinegevoeligheid gaan stimuleren. De mechanismen die insuline gaan onderdrukken worden hierdoor onschadelijk gemaakt.

Verwante Topic:  Wat is Avena Sativa?

Leptine stimuleren

Leptine werkt samen met het mineraal in de pijnappelklier. Een tekort aan zink zal ervoor zorgen dat de leptine productie en afgifte van leptine gaat afnemen. (*) Wanneer zink tabletten gebruikt worden gedurende 6 tot 12 weken kunnen de leptinewaarden gaan toenemen met 64%.

Leptine is en vethormoon. Het bevindt zich in onze vetcellen en zal de opdracht geven om ofwel nieuwe vetcellen aan te maken of vet te gebruiken voor energie. Mensen met overgewicht hebben vaak zeer lage leptinewaarden of zijn leptineresistent. Het lichaam krijgt niet meer de opdracht om vet te gebruiken voor energie. En er worden voortdurend nieuwe vetcellen aangemaakt. Dit leidt tot een vicieuze cirkel en verhoogt daarmee ook het risico op diabetes type 2.

Zinktabletten kunnen deze leptinewaarden terug helpen herstellen.

Libido verhogen

zink tabletten libido

Door de toename van het testosteron door het gebruik van zinktabletten. En door het blokkeren van de aromatase en dus op die manier ook oestrogeen te blokkeren. Zien we een duidelijke verbetering van het libido.

Dit is zowel duidelijk voor mannen als voor vrouwen. Meer zin in seks en ook een betere potentie.

De verhalen van Giacomo Casanova draaien bijna altijd rond het eten van oesters vooraleer ze overgingen tot de daad. Dit komt doordat Casanova toen al, in de achttiende eeuw op de hoogte was van de afrodisiac effecten van oesters. Oesters die hoofdzakelijk zink bevatten.

Voor wie zijn zink tabletten nog belangrijk?

Zoals we al hebben gezegd kan dit gunstig zijn voor de aanmaak van de mannelijke hormonen, het sperma, de vruchtbaarheid en het libido.

Daarnaast speelt dit mineraal een grote rol tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Eén van de grootste functies van de stof is het helpen aanmaken en opdelen van cellen. Zinktabletten zullen ook helpen bij de eiwitsynthese.

Het gebruiken van eiwitten in ons lichaam wordt voor een deel bepaald door de hoeveelheid zinkrijke voeding we in ons lichaam hebben.

Ook voor onze smaak en reukzin, voor het metaboliseren van koolhydraten en om wonden te genezen is het mineraal belangrijk.

Voor het gebruiken van proteïnes speelt zink ook een belangrijke rol. Om die reden leidt een zinktekort vaak tot groeiproblemen of andere problemen met de ontwikkeling.

Dit is dan vooral belangrijk bij vrouwen die zwanger zijn. Maar is ook belangrijk bij jonge kinderen. Omdat ze dit mineraal nodig hebben voor het aanmaken van nieuw weefsel om te groeien. Zwangere vrouwen nemen bijna altijd een supplement met zinktabletten.

Bij mensen die krachttraining of sporten is dat nog meer van belang. Omdat deze eiwitten nodig zijn om het spierherstel te bevorderen.

Opname van zink

oesters zink

Daarnaast is de opname van het mineraal uit plantaardige voeding een stuk minder dan bij dierlijke voeding. Mensen die dus weinig of geen vlees eten. Dienen daar rekening mee te houden en zouden daarvoor minstens de dubbele aanbevolen dagelijkse dosis van 9 mg voor vrouwen en 11 mg voor mannen halen uit plantaardige voedingsmiddelen.

Dat is voor planteneters bijna niet haalbaar. Omdat de hoeveelheid in noten bijvoorbeeld slechts gemiddeld 3 mg per 100 gram bedraagt. Dat maakt het bijna onmogelijk om elke dag 750 gram noten te eten.

Vegetariërs hebben hierbij nog een licht voordeel dat ze voldoende kunnen halen uit zuivelproducten. Voorbeelden zijn kaas en yoghurt. Deze behoren tot de betere bronnen van het mineraal en yoghurt bevat weinig calorieën.

Het is dus voor vegetariërs mogelijk om voldoende inname te verzekeren. Voor veganisten is dat moeilijk haalbaar. Daarom kunnen zinktabletten gebruikt worden, en op die manier deze inname verzekeren via een supplement.

Verwante Topic:  Natuurlijke Oestrogeen Remmers

Wie heeft nog een risico op een zinktekort?

 • Mensen die veel alcohol drinken
 • Mensen met diabetes
 • Ouderen
 • Veel medicatie nemen (anticonceptie, antibiotica, pijnstillers)
 • Vegetariërs
 • Vegans
 • Kleine kinderen
 • Zwangere vrouwen
 • Aandoeningen aan de darmen
 • Slecht voedingspatroon hebben
 • Veel zweten kan ervoor zorgen dat we zink verliezen

Symptomen zinktekort

Dat gaat dan gepaard met de volgende symptomen:

 • Groeistoornissen
 • Vaak diarree hebben
 • Haarverlies
 • Erectieproblemen
 • Laag libido
 • Puberteit die uitblijft
 • Weinig honger
 • Wonden die niet genezen
 • Witte vlekken op de nagels
 • Breekbare nagels
 • Migraine
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Hoewel deze symptomen in de meeste gevallen verward worden met andere aandoeningen. Om die reden wordt niet altijd opgemerkt dat we te maken hebben met een zinktekort.

Zinkrijke voeding

Per 100 gram tenzij anders vermeld

 • Oesters 75 mg
 • Rund 7 mg
 • Krab 6.5 mg
 • Kreeft 3.5 mg
 • Varkenskotelet 3 mg
 • Kip 2.5 mg
 • Yoghurt 1.8 mg
 • Cashewnoten 5 mg
 • Erwten 1.5 mg
 • Kaas (gemiddeld) 3.5 mg
 • Melk 250 ml 1 mg
 • Amandelen 3 mg
 • Kidneybonen 1 mg

Het lichaam kan het mineraal niet opslaan

pindanoten zink

We moeten weten dat de plantaardige bronnen minder goed worden opgenomen. In plaats van 9 mg voor vrouwen en 11 voor mannen mogen we reken op 18 mg en 22 mg. Om geen zinktekort te krijgen.

Zoals we reeds hebben gezegd is het voor mensen die geen dierlijke voedingsmiddelen eten, praktisch onmogelijk om te zorgen voor een adequate inname van dit belangrijke mineraal. Daarom hebben zij enorm veel baat bij het gebruiken van zinktabletten.

We dienen deze waarden ook elke dag te halen. Het lichaam heeft geen mogelijkheid om dit mineraal op te slaan. En dat is nu net waar het probleem zit. Mensen zullen regelmatig deze aanbevolen doseringen halen. Maar niet elke dag. Waardoor heel wat zinkafhankelijke processen kunnen worden verstoord.

In dat geval kunnen zink tabletten via een supplement helpen om deze dagelijkse hoeveelheid te halen.

Bijwerkingen

We hebben zink nog in ons lichaam. Het is echter niet nodig om extreem hoge hoeveelheden te nemen. Een tekort kan leiden tot problemen met de prostaat. Maar waarden hoger dan 50 mg per dag. En dit gedurende meer dan 8 weken, zal ook uiteindelijk leiden tot problemen met de prostaat. Gebruik daarom niet meer dan de aanbevolen dosis.

Zinktabletten worden vaak genomen door bodybuilders of door krachtsporters om het testosteron te verhogen. Zink testosteron staat dicht bij mekaar.

Hoe meer we van het mineraal innemen, hoe hoger het testosteron. Toch dienen we hier te letten dat hoge dosissen schadelijk zijn voor de prostaat.

Gebruik daarom zeker niet meer dan 50 mg gedurende enkele weken. En hou de normale dagelijkse dosis op maximum 25 mg. Hoewel we natuurlijk van de voordelen van zinktabletten kunnen genieten ten opzichte van het testosteron.

Toch weegt dit zeker niet op tegen de nadelen die zijn verbonden aan zinktabletten voor onze prostaat.

Neem dus absoluut dat risico niet. En hou je daarom aan de aanbevolen dosis zinktabletten uit een supplement.

Andere bijwerkingen die kunnen optreden wanneer teveel zinktabletten worden ingenomen zijn:

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Maagproblemen

Zinktabletten gebruiken

Zinktabletten gebruiken en zinktabletten kopen bieden enorme voordelen voor onze gezondheid. Zorg er wel voor dat je het houdt bij de aanbevolen dosis. Het heeft weinig zin om hoger dosissen te nemen dan nodig om de kleine voordelen die we daaruit kunnen halen. Ze wegen niet op tegen de nadelen die het met zich meebrengt. Vooral dan voor de prostaat van mannen. Gebruik zinktabletten via een supplement met de aanbevolen dosis.

Delen op: