Welke Noten Bevatten Omega 3?

noten omega 3

Delen op:


Welke Noten Bevatten Omega 3

noten omega 3Er zijn heel wat noten die omega 3 bevatten. Echter is er slechts 1 soort die een relatief hoge hoeveelheid omega 3 bevat. Dit zijn de walnoten.

Walnoten bevatten per portie van 25 gram reeds iets meer dan 2.500 mg omega 3 vetzuren. Dit is meteen de aanbevolen dagelijkse dosis van deze vetten.

Andere noten bevatten een stuk minder van deze belangrijke vetten. Andere voorbeelden zijn pinda’s, cashewnoten, hazelnoten en brazilnoten. Maar de waarden liggen duidelijk een stuk lager dan bij de walnoten.

Om een voorbeeld te geven. De tweede hoogste hoeveelheid vinden we terug in cashewnoten. Dat bedraagt 200 mg per 25 gram. Dat is dus meer dan 10 keer minder dan de walnootjes.

Voordelen van noten

hartproblemen vermijden omega 3Hoewel er een stuk minder omega 3 vetzuren in andere noten gevonden worden, kunnen we toch nog genieten van enorme voordelen.Zo bevatten bijna alle noten vitamine E. Dat is een belangrijk antioxidant en beschermt het lichaam tegen ziektes en virussen.

Daarnaast zijn ze een bron van plantaardige eiwitten. Bevatten ze enorme hoeveelheden vezels (echter niet zoveel als zaden). En hebben ze ook belangrijke mineralen die ervoor zullen zorgen dat het lichaam in optimale gezondheid blijft verkeren.

Voor mensen die diabetes type 2 hebben of een hoog cholesterol is het eten van noten een uitstekende manier om de bloedsuiker binnen de perken te houden en de cholesterol te verlagen.

Verwante Topic:  Hoe Kunnen We Een IJzertekort Vaststellen?

Daarnaast bieden ze bescherming tegen hartziekten en andere aandoeningen aan het cardiovasculaire systeem.

Afvallen

omega 3 afvallenMensen die een dieet van 2.000 Kcal volgen en daarbij elke dag een portie noten van 25 gram eten. Zullen meer gaan afvallen dan de mensen die dit niet doen. Dat heeft men kunnen aantonen via onderzoeken.Ze zijn dus zeer handig voor mensen die willen gewicht verliezen. De reden daarvoor zou een daling van de bloedsuikerwaarden zijn, maar ook de stimulerende werking van de onverzadigde vetten op het metabolisme.

Ook het doen dalen van de LDL cholesterol en de triglyceriden zou daar een grote rol in kunnen spelen.

Wanneer we willen afvallen is het dus zeker aangeraden om regelmatig noten te eten. Dat is zeker niet alleen van toepassing bij walnoten. Alle noten kunnen hiervoor worden gebruikt. Omdat ze zo rijk zijn aan meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Noten bevatten ook een hoge hoeveelheid eiwitten, vezels en onverzadigde vetzuren. Zij zullen ervoor zorgen dat we sneller een verzadigd gevoel in de maag krijgen. Dat wil zeggen dat we ook minder zullen eten en langere tijd geen honger zullen hebben. Dit zijn allemaal voordelen die helpen bij het afvallen.

De juiste verhouding hanteren

Hoewel walnoten natuurlijk de nodige omega 3 vetzuren bevatten. Toch is het niet de beste aanpak om onze inname daarvan te verhogen. We moeten namelijk ook letten op de verhouding. Er zijn 3 verschillende soorten. We hebben omega 3, 6 en 9.

Verwante Topic:  Zuiveringszout En Zijn Eigenschappen En Bijwerkingen

Die laatste zal ons geen problemen bezorgen. En we vinden die ook in praktisch alle vetrijke voedingsmiddelen terug.

Maar die eerste 2 zijn wel belangrijk om in de juiste verhouding te gaan nuttigen. Eskimo’s bijvoorbeeld hebben een verhouding van 1:1. Dat wil zeggen voor elke gram O-3 hebben ze een gram O-6.

chia omega 3Dat is meteen de ideale verhouding. Men kon vaststellen dat chronische ziektes zoals kanker en andere chronische ziekten heel weinig tot zelfs niet voorkomen in deze bevolkingsgroepen. Ze leven dan ook hoofdzakelijk van vis.

In ons Westers dieet hebben we een heel andere verhouding. De meeste mensen hebben een verhouding van 1:10 tot wel 1:25. Dat wil dus zeggen dat ze veel meer O-6 dan O-3 innemen.

Alle noten bevatten veel meer Omega 6 dan O3. Om die reden is het aangeraden om vis te eten. We kunnen ook lijnzaad en chiazaad eten. Die hebben ook een gunstige verhouding. Wat wil zeggen dat ze meer O3 bevatten dan O6.

Waarom is dat belangrijk?

We kunnen natuurlijk noten eten om onze omega 3 een beetje te verhogen. Toch is het belangrijk dat we die verhouding proberen zo laag mogelijk houden. Dit komt doordat de O-3 vetzuren er net voor zorgen dat ontstekingen worden tegengegaan. Terwijl de 6 vetzuren, ontstekingen net helpen ontstaan.

Verwante Topic:  Bloedsuiker verlagen zonder medicijnen

We hebben ontstekingen in het lichaam nodig om te overleven, maar dan wel in de juiste verhouding met de ontstekingsremmende mechanismen.

Teveel O6 en te weinig O3 zal leiden tot een verhoogd aantal ontstekingen in het lichaam en kan de voordelen van die laatste vetzuren drastisch verlagen.

Noten bevatten altijd meer omega 6 dan omega 3. Dat wil zeggen dat we nooit de verhouding beter in het voordeel van O-3 kunnen brengen door noten te eten. Echter wil dat niet zeggen dat we geen noten mogen eten. We moeten echter niet meteen denken dat ze hulpvol zijn bij het verhogen van onze hoeveelheid omega 3.

Om dit te bereiken kiezen we beter voor lijnzaden, chiazaden of vis. Deze bevatten enorme hoeveelheden O-3 versus lagere hoeveelheden O-6. En zijn dus een meer geschikte manier.

Zorg dus naast noten voor voldoende vette vis, lijnzaad en chiazaad. Om op die manier de verhouding terug gunstig te maken. We kunnen ook een supplement gebruiken en op die manier de verhouding terug positief maken.

Delen op: