Wat zijn Adaptogene Kruiden?

adaptogene kruiden

Delen op:


Wat zijn Adaptogene Kruiden?

stressAdaptogene kruiden zijn natuurlijke bestandsdelen die in het lichaam werken om zich aan te passen aan plotse veranderingen. Dit is nog het meest van toepassing op stress.

Adaptogene kruiden gaan op een natuurlijke manier met stress omgaan en zullen op die manier de effecten van stress zoals vermoeidheid en alle andere gevolgen die daarmee gepaard gaan vermijden.
Daarnaast hebben adaptogene kruiden nog een andere belangrijke werking en dat is het regelen van belangrijke hormonen. Bij mannen is dat vooral ervoor zorgen dat voldoende testosteron kan worden geproduceerd. Bij vrouwen is dat dan zorgen dat er voldoende oestrogeen kan worden geproduceerd.

Daarnaast hebben adaptogene kruiden nog een aantal andere functies.

  • Het immuunsysteem ondersteunen
  • Een gezond gewicht helpen onderhouden
  • De fysieke uithouding verbeteren
  • De mentale focus verbeteren
  • De gemoedstoestand in balans houden

Al deze voordelen van adaptogene kruiden kunnen we krijgen door ze toe te voegen aan onze levenswijze. Er zijn een groot aantal kruiden die we kunnen gebruiken die bekend staan om hun adaptogene functie.

14 Krachtige adaptogene kruiden

Er zijn een groot aantal natuurlijke adaptogene kruiden. Ze kunnen worden genomen in een supplement of meestal ook gedronken worden via een extract met water of met thee.Ze hebben niet allemaal exact hetzelfde effect. Al zullen ze allemaal wel hoofdzakelijk stress aanpakken. Ze hebben allen bijbehorende extra voordelen.

Panax Ginseng

ginseng adaptogene kruidenDit kruid heeft heel wat verschillende namen. Aziatische ginseng, Panax ginseng, Koreaanse Ginseng, Rode ginseng. Dit komt allemaal van dezelfde plant en heeft dus dezelfde functie.

Het kruid bevat sterke antioxidanten die vooral het hart en het immuunsysteem gaan ondersteunen. Hoewel er ook effecten als een lagere bloeddruk, een betere bloedsomloop en een verbeterde erectie ontstaan bij het gebruik van deze plant. (bron)

Verwante Topic:  Wetenschappelijke Werking Van Kurkuma

Heilige Basilicum

Er is niks heilig aan deze plant. Alleen bevat ze heel gunstige resultaten voor het lichaam. Dit kan dan misschien wel heilig genoemd worden.

Dit kruid kan heel goed ontspannend werken voor het spijsverteringsstelsel. En ondersteunt de optimale gezondheid. Zijn antioxidante werking zal het hart en zal zorgen voor normale vetgehaltes. Dit is ook zeer goed tegen stress zoals alle adaptogene kruiden. (bron)Mariadistel

Dit kruid zal vooral de lever ondersteunen en het metabolisme helpen stimuleren. Dat helpt ook de hormonen te metaboliseren die een gevolg zijn van stress.

Ashwagandha

Wordt ook wel Indiase Ginseng genoemd. Heeft echter niks met ginseng te maken alleen dat het ook om adaptogene kruiden gaat.

Ashwagandha is heel goed in het verlagen van stress en angst. Daarnaast zal het energie leveren en helpen bij het libido en de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.  (bron)

Rhodiola

Rhodiola is een populair kruid in bergachtige gebieden. Daar wordt het reeds duizenden jaren gebruikt voor zijn stress verlagende en vermoeidheid bestrijdende capaciteiten. Rhodiola wordt ook in verband gebracht met depressie.

rhodiola

Onderzoek wees uit dat rhodiola serotonine verhoogt tot maar liefst 30%. Dat zou grotendeels de antidepressieve werking ervan verklaren.

Ginseng Eleuthero

Wordt ook wel Russische of Siberische Ginseng genoemd. Heeft echter niks met ginseng te maken. De botanische naam luidt in feite Eleutherococcus senticosus. De werking ervan behoort echter ook tot de adaptogenen dus daarmee wordt dit in verband gebracht met de plant ginseng.

Dit kruid zal naast zijn gunstige werking op stress, ook de algemene energie verhogen.

Rozemarijn

Dit kruid wordt vooral gebruikt in de keuken en wordt niet meteen gezien als een kruid met geneeskrachtige eigenschappen. Niks is minder waar. Dit kruid bevat enorm krachtige antioxidanten die kunnen helpen bescherming bieden tegen schade die wordt aangericht door vrije radicalen.

Verwante Topic:  Effectieve Kruiden tegen Vermoeidheid

rozemarijn

Rozemarijn zal deze vrije radicalen onschadelijk maken en op die manier het afweersysteem in het lichaam gaan versterken.

Daarnaast is het kruid ook zeer goed voor het hart, lever en is het een excellent middel tegen stress.

Aloe Vera

Onderzoekers hebben ontdekt dat aloe vera naast zijn vele effecten voor de huid ook krachtige adaptogene eigenschappen heeft en dus ook heel goed kan gebruikt worden om het immuunsysteem te ondersteunen

Gotu Kola

Iets minder bekend, dit kruid wordt vooral gebruikt in China en India en stimuleert de bloedsomloop. Het helpt op die manier om zwellingen tegen te gaan en is daarnaast ook een zeer sterk antioxidant.

Astragalus

wat zijn adaptogene kruidenDe chinezen hebben dit traditioneel gebruikt om een goede gezondheid te bevorderen en stress te bestrijden.

De actieve stof die TAT2 genoemd wordt beschermd tegen veroudering en zal het lichaam helpen ontgiften. Dit zorgt ervoor dat dit kruid heel gunstig is voor de nieren en de lever.

Moringa Oleifera

De zaden, bladeren en wortels van de plant worden gebruikt in Zuid-Azië als een ingrediënt in talloze gerechten. Daarnaast ondersteunt dit kruid het immuunsysteem en zal het zwellingen helpen voorkomen. Het zal ook meer energie leveren.

Schisandra

Dit kruid wordt gebruikt in de Chinse geneeskunde om een goeie gezondheid te promoten en algemeen welzijn te verbeteren. Onderzoek toont ook aan dat de antioxidanten helpen in dit kruid om het lichaam goed gebalanceerd te houden. (*)

Bacopa

Dit populaire ayurvedische kruid wordt reeds eeuwen gebruikt om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Met name het geheugen, concentratie en het denkvermogen.

Zoethout

Zoethout ofwel Glycyrrhiza glabra wordt algemeen gebruikt om het metabolisme te stimuleren maar zal ook de algemene gezondheid helpen verbeteren.

Verwante Topic:  Heb ik een Serotonine Tekort?

Wat zijn adaptogene kruiden en hoe werken ze?

aloe vera adaptogeenNu dat we enkele voorbeelden van adaptogenen hebben gegeven kunnen we eens kijken naar wat adaptogene kruiden nu echt zijn en hoe adaptogene kruiden werken.

Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen dat stress alleen bestaat in korte opstootjes. Het is een reactie van de hormonen. Een reactie die ontstaat wanneer we ons zorgen beginnen te maken.

Vandaag de dag maken we ons meer zorgen dan ooit. Er is altijd wel iets om ons zorgen over te maken. Wanneer het adrenaline systeem zich in een constante staat van stress bevindt zal het lichaam uit balans raken.

Constante stress kan ernstige schade aanbrengen aan het lichaam. Zeker aan ons spijsverteringsstelsel en de hoeveelheid energie die we ervaren.

Adaptogene kruiden zullen dan helpen om de stress te verlagen en op die manier het lichaam beter bestand maken tegen die aanvallen van stress.

Op die manier kunnen we uit de chronische stress situatie komen en zullen ons ook minder zorgen maken.

Onderzoeken tonen onder andere aan dat kruiden zoals rhodiola en schisandra het ontstaan van stress drastisch kunnen verminderen. Terwijl ashwagandha de gevolgen van stress in 20 minuten terug in balans kan brengen.

Op die manier zullen ze helpen om een betere uithouding te krijgen en beter bestand te raken tegen fysieke en mentale stress.

Wanneer we ons afvragen “Wat zijn adaptogene kruiden?” dan kunnen we ze zien als een thermostaat. Indien de temperatuur te hoog wordt in huis dan slaat de verwarming af, indien de temperatuur te laag wordt slaat de verwarming aan.

Stress kan dan ook werken als een thermostaat. Indien de stress te hoog wordt slaan de adaptogenen aan. Tot de stress laag genoeg is blijft de adaptogene werking voortduren.

Delen op: