Waarom is krill olie beter dan visolie?

waarom is krill olie beter dan visolie

Delen op:


Waarom is het beter om krill olie dan om visolie te gebruiken?

Krill olie is beter dan visolie. Maar waarom is dat nu het geval? Waarom is krill olie beter dan visolie?

krill olie versus visolie

Er zijn een aantal fundamentele verschillen tussen de twee vetzuren. Ze bestaan echter allebei uit omega 3 vetzuren. Toch is de één een stuk duurder dan de ander. En is de werking ervan ook een stuk beter dan van de ander.

Wat is Krill olie?

Krill olie wordt gevonden in een garnaaltje. De krill wordt voornamelijk door grote vissen gegeten. De letterlijke vertaling van de naam komt dan ook uit het Noors en betekent niet minder als “voeding voor walvissen”. Al wordt het zeker niet alleen door walvissen gegeten. Ook sommige haaien zullen zich verorberen aan deze piepkleine delicatesse.

Wat is Visolie?

visolie capsulesVisolie is een brede term. Het wordt gezien als de omega 3 vetzuren die we terugvinden in vette vissen. Dat kan dan afkomstig zijn uit zalm, makreel, forel, tonijn en in mindere mate andere vissen zoals de kabeljauw en de paling en enkele andere vissen.Hoewel we dezelfde vetten ook terugvinden in oesters, garnalen, mosselen, krab en kreeft. Toch wordt met visolie hoofdzakelijk de oliën uit deze bovenstaande vissen bedoeld.

Visolie is rijk aan omega 3. We weten van omega 3 dat ze belangrijk zijn voor het hart, de hersenen, onze bloedsomloop, cholesterol, diabetes en onze mentale gezondheid.

Dezelfde voordelen die visolie ons kan bieden, kunnen we ook toewijzen aan krill olie. De werking is namelijk exact hetzelfde omdat het hier gaat om dezelfde type vetzuren.

Waarom is krill olie dan beter dan visolie?

krill olie supplementEr zijn een aantal grote verschillen. Die ervoor zorgen dat krill olie beter is dan visolie. Het eerste grote verschil is de samenstelling van de omega 3 vetzuren.

Verwante Topic:  Kruiden Tegen Artrose

Bij krill olie hebben we bijvoorbeeld omega 3 vetzuren die zijn opgebouwd uit fosfolipiden. Niet volledig maar toch grotendeels zijn ze opgebouwd uit deze fosfolipiden.Dat heeft als grote verschil dat ze heel snel in het lichaam kunnen worden opgenomen. Er kan dus heel snel DHA en EPA gehaald worden uit de krill olie.

Bij visolie zijn de vetzuren opgebouwd uit triglyceriden. Hier moeten we dan eerst nog aanspraak doen op onze lever. Wanneer we de vetzuren innemen moeten die eerst in de lever omgezet worden in fosfolipiden.

Deze fosfolipiden kunnen dan worden omgezet naar DHA en EPA. Dat zorgt er onder meer voor dat we minder snel visolie zullen opnemen. En ook dat niet de volledige hoeveelheid zal kunnen worden opgenomen door het lichaam via de spijsvertering.

Dat is al één belangrijke verklaring waarom krill olie beter is dan visolie.

Minder nadelen dan visolie

visolie capsuleKrill olie heeft ook nog eens een stuk minder nadelen dan visolie. Ze bevatten over het algemeen lagere hoeveelheden. Dit komt doordat we eerst en vooral bijna de volledige hoeveelheid kunnen opnemen. En twee omdat de werking ook krachtiger is.

Dat heeft als grote voordeel dat we de gekende nadelen van visolie niet zullen kennen bij het gebruik van krill olie.

Zo zullen we niet te maken krijgen met overtollige gassen in de maag en in de darmen. Ook zullen we geen slechte visachtige nasmaak hebben bij het gebruik van de capsules. De kans op diarree is ook bijna onbestaande. Omdat de hoeveelheid lager is en die ook makkelijker gaat vermengen met de andere voeding.

Voor onze maag is het minder belastend om krill olie te gebruiken dan visolie. Wanneer we dus louter rekening houden met onze gezondheid is er geen enkele reden om visolie te gaan gebruiken. Het enige voordeel dat ze biedt is dat het goedkoper is, maar dus minder krachtig.

Er is natuurlijk wel een groot verschil in prijs tussen deze 2 supplementen.

Krill olie is verser dan visolie

krill garnaaltjeDe samenstelling van de vetten is niet de enige reden waarom krill olie beter is dan visolie. Er is ook nog de versheid van de oliën. Wanneer de krillen worden gevangen dan moeten die onmiddellijk ontdaan worden van de aanwezige oliën. Deze oliën kunnen dan binnen het uur reeds gaan bederven. Waardoor die niet meer kan worden gebruikt om er supplementen van te maken.

Verwante Topic:  Enkele voordelen van Omega 3 Tijdens de Zwangerschap

We moeten ze dus meteen in capsules verwerken. Dat zorgt ervoor dat de olie verser is, maar zorgt er ook voor dat er heel wat meer mankracht nodig is om de supplementen direct na het vangen te gaan vervaardigen. Dat is grotendeels de reden waarom de prijs iets hoger is.

Hoe verser de oliën zijn, hoe beter de werking. Dat wordt toch verondersteld. Dat zou een andere verklaring van de hogere kostprijs kunnen zijn.

Hoeveel sterker is krill olie dan visolie?

De meeste bronnen beweren dat ze maar liefst de helft sterker zijn. Wij gaan er ons niet over uitspreken, omdat we daar jammer genoeg geen wetenschappelijke bewijzen voor kunnen aantonen.

Er zijn een groot aantal onderzoeken die aantonen dat krill olie beter is dan visolie. Maar er wordt nergens een percentage gegeven of er wordt nergens gesteld dat ze dubbel zo krachtig zijn.

We kunnen echter wel met zekerheid zeggen dat krill olie beter is dan visolie. Maar of het nu 50% beter is, 40% beter is of 66% beter is. Daar spreken we ons beter niet over uit zonder daar wetenschappelijk bewijs voor te kunnen voorleggen.

De belangrijkste verschillen in de werking

Ontstekingsremmende werking

psoriasis krill olieWe weten dat omega 3 van groot belang is bij het remmen van ontstekingen. Mensen die last hebben van reuma, psoriasis, acne, artritis of andere spierziekten of huidaandoeningen hebben kunnen hier dus enorm veel voordeel uit doen.

Dit is ook de enige werking van de oliën waar we gaan substantieel verschil zagen tussen de beide vetten. We zien dat zowel visolie als krillolie zeer krachtig is in het remmen van ontstekingen.

Wat we in dit onderzoek wel konden vaststellen is dat de opname van krill olie beter verloopt doordat ze bestaan uit fosfolipiden. Zoals we reeds eerder in dit artikel hebben besproken. Een ander effect zagen we ook op het verlagend effect op de triglyceriden. We zien een sterkere verlaging van de triglyceriden bij het gebruik van krill olie

Ook zien we dat de MCP-1 waarden (monocyte chemoattractant proteïne) een stuk lager waren bij personen die krill olie gebruikten. Deze zijn onder meer verantwoordelijk voor het uitlokken van ontstekingen. Krill olie kan dan misschien niet krachtiger zijn dan visolie bij het bestrijden van ontstekingen. Het kan wel sterker werken in het vermijden van ontstekingen. (bron)

Hoger omega 3 gehalte in bloed

Krill olie heeft aangetoond sneller het omega 3 te verhogen in het bloed bij mensen dan visolie. Ook de verhouding tussen omega 3 en omega 6 is gunstiger bij mensen die krill olie gebruiken. (bron)

Verwante Topic:  Voeding met veel zink | 24 Voedingsmiddelen die zink bevatten

Lagere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken

Een volgend onderzoek kon vaststellen dat we een lagere hoeveelheid omega 3 nodig hebben uit krill olie, om hetzelfde effect te bereiken zoals met visolie. We zien dat mensen die 543 mg DHA en EPA gebruiken afkomstig uit krill olie, hetzelfde effect bereiken als mensen die 864 mg DHA en EPA uit visolie gebruiken.

Daarbij stelde men vast dat slechts 63% van de hoeveelheid visolie, afkomstig uit krill olie een zelfde effect kan bereiken. (bron)

Lagere bloedsuiker, cholesterol en triglyceriden

In dit onderzoek kunnen we een groot aantal elementen ontdekken. Zo zien we wanneer we bij een dosis van 1 tot 1.5 gram krill olie en een dosis visolie van 3 gram.

Daarbij werd vastgesteld dat na 90 dagen het totaal cholesterol ging dalen, het LDL ging dalen, het HDL ging stijgen, de bloedsuiker ging dalen en de triglyceriden gingen dalen. (bron)

Besluit

Waarom is krill olie beter dan visolie?

Krill olie supplement is krachtiger bij :

  • Het verlagen van triglyceriden
  • Het verlagen van de bloedsuiker
  • Verlagen van totale cholesterol
  • Verlagen van LDL cholesterol
  • Verhogen van HDL of goede cholesterol
  • Betere verhouding tussen Omega 3 en 6
  • Blokkeert cellen die ontstekingen uitlokken

Een krill olie supplement is aanzienlijk duurder dan een visolie supplement. Maar heeft dus een aantal sterkere kenmerken.krill olie supplementen

 

Delen op: