Voordelen Van Ginseng

Voordelen Van Ginseng

Delen op:


Voordelen Van Ginseng

ginseng voordelenWat zijn nu de voordelen van ginseng? Ginseng wordt gezien als een adaptogeen. Dat betekent dat het zal helpen om het lichaam bestendig te maken tegen stress, zowel mentale als fysieke stress.

De drie soorten Ginseng

De Amerikaanse variant zal het immuunsysteem versterken en zal fungeren als een antioxidant. Terwijl die ook een aantal ontstekingsremmende functies heeft en zal helpen bij het verlagen van stress.

De Aziatische variant werkt dan weer stimulerend en kan gunstig zijn voor het hart. Het wordt ook gezien als een verjongingskruid en zal zowel het fysieke als het mentale vermogen verbeteren.

De Siberische of Russische variant behoort niet echt tot dezelfde familie, omdat die andere actieve bestandsdelen heeft dan de Amerikaanse en de Aziatische soorten.

Ginseng is één van de meest populaire supplementen in de wereld. Ze zijn misschien wel het meest gekend voor hun gebruik om het geheugen te verbeteren en de energie te verhogen. Hoewel, ze hebben verschillende gebruiken.Stress verlagen en vermoeidheid tegengaan

stress en vermoeidheidOm te beginnen, de grootste voordelen van ginseng gaan gepaard met stress. Ze worden gezien als adaptogeen. Dat wil zeggen dat ze het lichaam gaan helpen omgaan met stress. Zowel van fysieke als mentale aard.

Wanneer we verder willen ingaan op de verschillende voordelen van ginseng dienen we eerst de verschillende soorten ginseng een beetje nader te bekijken. Er zijn drie grote verschillende soorten. Elk hebben ze hun unieke eigenschappen. Toch zijn er slechts 2 echte ginseng. Waarvan slechts 1 de officiële naam ginseng draagt.

Amerikaanse ginseng (Panax Quinquefolius): Deze wortel bevat ginsenosides. Die ginsenosides worden verantwoordelijk geacht voor zijn medicinale eigenschappen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze stof reeds duizenden jaren gebruikt. De Amerikaanse variant met deze stof wordt gezien als verkoelend en kalmerend.

Aziatische Ginseng (Panax ginseng): De enige soort die in zijn botanische naam, de naam ginseng draagt. De Aziatische variant wordt vaak ook wel Rode of Koreaanse Ginseng genoemd. De Aziatische variant bevat ook deze ginsenosides. Toch is dat niet in dezelfde verhouding als de Amerikaanse. Ook wordt de Aziatische soort gezien als gevende een warmend stimulerend effect.

Siberische of Russische GinsengSiberische of Russische is niet echt van dezelfde soort. Omdat ze geen ginsenosides bevatten. De werkzame stoffen zijn de eleutherosides. Toch geven ze een soortgelijk effect voor het lichaam en worden ze aangeraden om het immuunsysteem te versterken.

Verwante Topic:  Voordelen Van Siberische Ginseng Op Ons Lichaam


Net zoals de Amerikaanse en Aziatische variant, is de Siberische of Russische ook een adaptogeen die kan worden gebruikt om meer energie te krijgen of om het immuunsysteem te versterken. Ook zou het de levenskwaliteit verbeteren in het algemeen.

Wat zijn de voordelen van Ginseng voor de gezondheid?

ginseng gezondheidDe Amerikaanse variant kan niet worden gebruikt om te genezen, tot die minstens 6 jaar oud is. We kunnen de leeftijd nagaan door de structuur van de nek van de wortel te bekijken.

Doordat die vaak teveel werd geoogst is er een schaarste opgetreden, waardoor de prijs vaak hoog wordt voor een supplement met deze variant. Hoewel het nu ook wordt gekweekt door landbouwers.

De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd met de Aziatische versie van de plant. Hoewel de onderzoeken die zijn uitgevoerd met de Amerikaanse soort wel aantoonden dat die het immuunsysteem gaat verbeteren, werkt als een antioxidant en kan helpen om ontstekingen tegen te gaan. Het zou ook goed van pas komen als een algemeen middel om stress te bekampen.

Voordelen Amerikaanse Ginseng

Amerikaanse Ginseng wordt traditioneel gebruikt om de functies van het lichaam te regulariseren en vele aandoeningen te behandelen die een resultaat zijn van fysieke stress. De meeste voordelen van ginseng bij de Amerikaanse variant worden gerekend onder zijn specifieke invloed op de productie en het gebruik van de hormonen die de werking van de klieren regelt.

Goed om stress te verlagen

Als een adaptogeen helpt de plant om vermoeidheid tegen te gaan, stress bestrijden en veroudering tegen te gaan. Ook wordt een enorme verbetering in het fysieke en mentale vermogen vastgesteld.

Andere voordelen

 • Geheugen verbeteren: Verbetert zowel het geheugen als de gemoedstoestand bij kinderen en volwassenen
 • Diabetes: Verlaagt de bloedsuikerwaarden en verlaagt de insulinegevoeligheid
 • Kanker: Amerikaanse Ginseng heeft een beschermende werking tegen kanker omdat het de groei van tumoren gaat verminderen
 • Griep en verkoudheid: Oudere volwassenen die een supplement met Amerikaanse Ginseng namen hadden een verlaging van 48% op het risico om een aandoening te krijgen aan de luchtwegen. Met een verlaging van 55% in de tijd van de aandoening, voor de mensen die wel ziek werden.
 • ADHD: Een combinatie van de Amerikaanse variant met Ginkgo zou de symptomen van een tekort aan aandacht kunnen verminderen bij kinderen en tieners met ADHD
 • Immuunsysteem: Versterkt het immuunsysteem en helpt het lichaam om infecties en ziektes te bestrijden

voordelen Panax Ginseng (Aziatische)

ginseng kwekerijWanneer we ons afvragen welk type ginseng goed is voor ons dan kan je jezelf enkele dingen afvragen.

Minder geschikt bij stress verlagen

Wanneer we een kruid zoeken om problemen met stress te verhelpen. Dan kan de verkoelende en kalmerende versie van de Amerikaanse variant beter helpen dan de verwarmende versie van de Aziatische variant.

Verwante Topic:  Ginseng Welke Verschillende Soorten Ginseng Zijn Er?

Verschillen in de waarden van de acht grote ginsenosides worden geacht de verschillende eigenschappen te leveren.

Bijvoorbeeld, de Aziatische variant bevat dezelfde hoeveelheden van de ginsenosides Rb1 en Rg1. Terwijl de Amerikaanse variant zeer weinig Rg1 heeft. Rg1 wordt gezien als een stimulerende stof voor het centrale zenuwstelsel. Zal vermoeidheid tegengaan en het fysieke en mentale vermogen verbeteren.

Om even te vergelijken, Rb1 is een CNS (central nervous system of centrale zenuwstelsel) anti-depressant met verdovende en anti-psychotische eigenschappen. Dat is gepubliceerd in het tijdschrift ‘Phytochemistry’.

Stimulerende werking op het zenuwstelsel

Amerikaanse ginseng heeft een lagere verhouding Rg1/Rb1, ze kalmeren de CNS. In contrast zal de Aziatische variant de CNS gaan stimuleren.

Ook zal de Amerikaanse variant helpen bij mensen met diabetes type 2. De resultaten zijn minder duidelijk voor de Aziatische versie.

Sommige onderzoeken geven echter een voordeel weer voor mensen met diabetes. Terwijl andere studies hebben ontdekt dat die juist de bloedsuiker gaat doen stijgen. Dus daar is duidelijk nog verder onderzoek voor nodig.

Met dit allemaal in gedachten, wat zijn verder nog de voordelen van ginseng bij de Aziatische variant?

Betere gezondheid van het hart

Panax ginseng zorgt voor een beschermende werking voor het hart. Heeft bepaalde bloeddruk verlagende effecten en beschermt tegen hartfalen. Daarnaast zal de Aziatische variant bescherming bieden tegen hoge cholesterol en tegen andere hartziekten.

Verouderingsaandoeningen

Bewijs werd gevonden dat de Aziatische soort kan helpen om bepaalde antioxidante en ontstekingsremmende functies in het lichaam te versterken. Daardoor wordt het immuunsysteem gestimuleerd en krijgen we extra bescherming tegen bepaalde aandoeningen die vooral voorkomen bij ouderen zoals bijvoorbeeld parkinson, Alzheimer, MS of multiple sclerose en andere neurologische aandoeningen.

Beroerte

De antioxidante en ontstekingsremmende werking heeft een sterk effect op de neuronen. Daardoor kan het bescherming bieden tegen eventueel afsterven van neuronen met een beroerte als gevolg.

Vermoeidheid

Vermoeidheid als gevolg van kanker is het meest voorkomende symptoom bij mensen met kanker. De mensen die een supplement met 800 mg Aziatische ginseng hebben gebruikt en dit gedurende 29 dagen ondervonden een betere levenskwaliteit, een verbeterd hongergevoel en een betere slaapkwaliteit.

Kanker

De mechanismen waarbij geacht wordt dat de Aziatische Ginseng kan helpen bij kanker wordt gezien onder de beschermende werking voor het DNA en het herstellen van beschadigen van het DNA door de plant. Ook de antioxidante en ontstekingsremmende werking zou hierbij een grote rol spelen.

Verkoudheid en griep

Net zoals bij de Amerikaanse variant kan de Aziatische soort het immuunsysteem gaan stimuleren. In een bepaald onderzoek werd dagelijks en dit gedurende 4 maanden, een supplement toegediend met 400 mg Aziatische ginseng. De deelnemers hadden een lager aantal verkoudheden en ze waren ook van korte duur bij de mensen die het wel kregen.

Verwante Topic:  Effectieve Kruiden tegen Vermoeidheid

Erectieproblemen

Eén van de grote voordelen van ginseng bij vooral de Aziatische variant is zijn mogelijkheid om de erectie te verbeteren, de kwaliteit van het sperma te verhogen, de seksuele activiteit te verbeteren en het seksueel vermogen.

Mentale vermogen stimuleren

De Aziatische variant maakt onze geest meer alert, dit zorgt ervoor dat we beter kunnen denken en leren.

Problemen met de menopauze

Er zijn enkele aanwijzingen dat de Aziatische variant kan helpen bij het verlossen van bepaalde problemen met de menopauze. Vooral bij depressie en problemen die daarmee gepaard gaan

Waar wordt Siberische ginseng of Russische ginseng voor gebruikt?

russische siberische ginsengZoals eerder reeds vermeld is de Siberische versie niet meteen een echte ginsengsoort. Toch wordt het heel vaak verward met het kruid. De grootste voordelen van ginseng bij de Siberische variant zijn vooral gericht op het immuunsysteem.

Vermoeidheid tegengaan

Ze zullen de hoeveelheid energie verbeteren en ook de vitaliteit optimaliseren. Ook zal dit kruid werken als een adaptogeen in periodes van stress waardoor het lichaam zich dus beter zal aanpassen aan stressvolle situaties.

Siberische ginseng wordt ook gezien als een antiviraal middel. Het kan het aantal herpes aanvallen drastisch verminderen bij mensen die het herpes simplex virus type 2 hebben.

De Siberische variant wordt gezien als een versterkend middel in tijden van vermoeidheid en stress. En verbetert de capaciteit om te werken en zich te concentreren.

Tips om ginseng te gebruiken

Naast de voordelen van ginseng nu enkele tips om het kruid te gebruiken.

Het gebruik van dit kruid op de korte termijn wordt gezien als volkomen veilig. Vooral de Aziatische variant wordt best genomen in cyclussen. Zoals bijvoorbeeld elke dag gedurende 3 weken. En dan terug 3 weken stoppen.

Het wordt gezien als veilig, toch kan het, wanneer dit wordt genomen in hoge hoeveelheden leiden tot een aantal problemen. Zoals bijvoorbeeld zenuwachtigheid en slapeloosheid.

Ook dien je voorzichtig te zijn met het gebruik van het kruid wanneer je bepaalde medicatie neemt zoals:

 • Medicatie tegen diabetes
 • Bloedverdunners
 • Antidepressante medicatie
 • Antipsychotica
 • Morfine

Voordelen van Ginseng – Conclusie

Amerikaanse variant wanneer gebruiken?

 • Goed om te kalmeren / Kalmerend effect
 • Concentratie verbeteren
 • Bloedsuikerwaarden doen dalen
 • Goed tegen stress
 • Immuunsysteem verbeteren

Panax of Aziatische Ginseng wanneer gebruiken?

 • Bescherming tegen het hart
 • Tegen vermoeidheid
 • Mentale weerbaarheid verbeteren
 • Menopauze symptomen minimaliseren
 • Erectieproblemen
 • Beschermt tegen veroudering
 • Immuunsysteem verbeteren
 • Stimulerend effect

Siberische Ginseng wanneer gebruiken?

 • Goed tegen stress
 • Bescherming tegen herpes aanvallen
 • Immuunsysteem versterken

Ginseng Kopen / Prijs

De prijzen variëren van soort. Zo zijn de Siberische en Amerikaanse variant relatief goedkoper dan de originele en beter wetenschappelijk ondersteunde Panax Ginseng of de Aziatische variant.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25446600
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=american+ginseng+adhd
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23717154
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942211000987

 

Delen op: