Enkele voordelen van Omega 3 Tijdens de Zwangerschap

omega 3 tijdens de zwangerschap

Delen op:


Enkele voordelen van Omega 3 Tijdens de Zwangerschap

De voordelen van omega 3 tijdens de zwangerschap zijn van belang voor de baby. Zeker voor de ontwikkeling van de hersenen maar toch zijn er nog een aantal andere grote voordelen van omega 3 tijdens de zwangerschap te vinden. We sommen ze hier op in het artikel.

Omega 3 bestaat uit 3 essentiële vetzuren, de DHA, EPA en ALA vetzuren vormen samen de Omega 3 vetzuren.

zwangerschap bevalling

Ze zijn belangrijk bij de vorming van de hersenen en spelen dus een zeer grote rol voor het geheugen en het vermogen om te leren. Ook de motorische eigenschappen van de baby worden ernstig beïnvloed door voldoende van deze belangrijke vetten.

Doordat tijdens de zwangerschap makkelijk een omega 3 tekort kan optreden is het belangrijk dat we eens kijken naar de voeding die deze vetten bevat.We vinden ze vooral terug in:

 • Zalm
 • Makreel
 • Sardines
 • Tonijn
 • Lijnzaad
 • Chiazaad
 • Walnoten
 • Rund

vis omega 3 zwangerschapHet is niet aangeraden voor vrouwen tijdens de zwangerschap om meer dan 1 a 2 keer per week vis te eten dus dienen we onze voorraad ook te halen uit lijnzaad en chiazaad en walnoten. Er zijn nog voldoende andere bronnen van deze vetzuren, maar die hebben een ongunstige ratio met het broertje Omega6. Dit zou dan weer enkele voordelen van omega 3 tijdens de zwangerschap doen verminderen.

Verwante Topic:  Testosteron Verlagen Bij Vrouwen

Omega6 is belangrijk net als omega3. Maar we dienen een ratio van 4:1 tot nog beter 1:1 te houden. Echter hebben de meeste mensen in het Westen een ratio van 10:1 tot 20:1 en dit doen dan weer de vele voordelen van omega3 verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Voordelen van omega 3 tijdens de zwangerschap

omega 3 hersenen babyDe grootste voordelen zijn zeker gepaard met een verbeterd functioneren van de hersenen. Daar de hersenen voor bijna 90% bestaan uit essentiële vetten. Is dit zeer logisch te verklaren.

Daarom zal • de ontwikkeling van de hersenen verbeteren
 • de groei van de hersenen gestimuleerd worden
 • het motorisch vermogen verbeteren
 • het kind later makkelijker kunnen leren en onthouden
 • concentratie verbeteren
 • bescherming bieden tegen bepaalde psychische aandoeningen zoals ADHD en autisme

Ook tijdens het geven van borstvoeding

Niet alleen tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat we voldoende essentiële vetzuren innemen. Ook wanneer we na de bevalling beslissen om borstvoeding te geven dienen we te zorgen dat de ontwikkeling van de hersenen en de bescherming van gerelateerde aandoeningen zoals ADHD en autisme voortgezet wordt.

De aanbevolen hoeveelheid

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bedraagt 1.000 mg. Heel wat producten zijn reeds verrijkt met omega 3 zoals vele soorten boter en andere smeermiddelen of oliën. Dus lijkt dit zeker geen moeilijke opdracht.

Verwante Topic:  Welke Noten Bevatten Omega 3?

Het enige probleem zit hem in de ongunstige ratio die bijna alle mensen hebben. Eskimo’s die hoofdzakelijk vis op het menu krijgen hebben een ratio van 1 op 1. Dat wil zeggen dat ze voor elke 1.000 mg O3 ook 1.000 mg O6 hebben.

In het Westen ligt de ratio soms op 20 op 1. Dat wil zeggen dat we voor elke 1.000 mg O3, 20.000 mg O6 innemen. En dat is veel te hoog.

omega 3 supplementDe belangrijkste werking van O3 is dat het ontstekingen gaat tegenwerken, terwijl O6 net ontstekingen helpt ontwikkelen. Teveel ontstekingen brengt het lichaam niet meer in balans en kan leiden tot problemen zoals chronische ziektes daar een uitstekend voorbeeld van zijn.

Nog meer van belang is het voor de baby dat een gunstige ratio wordt bekomen. Om die reden kunnen we kiezen voor een supplement te gebruiken die zal zo ervoor zorgen dat de ongunstige ratio terug omgekeerd kan worden en ons zal helpen genieten van de vele voordelen van omega 3 tijdens de zwangerschap, zowel voor de moeder als voor de baby.

Delen op: