Vitamine B12 in onze voeding

voeding met vitamine b12

Delen op:


Welke voeding bevat vitamine B12?

Vitamine B12 voeding gaat over het algemeen over voeding die afkomstig is van dieren. Dit kan net zo goed gaan om voeding die gemaakt wordt door een product van dieren. Het beste voorbeeld is kaas. Kaas wordt gemaakt met behulp van melk, die afkomstig is van de koe. Kaas zal ook vitamine B12 bevatten. Een ander voorbeeld zijn eieren.

Wanneer we geen voedingsmiddelen eten die van dieren afkomstig zijn, of die zijn gemaakt met behulp van dieren, dan zaten we vroeger met een probleem. Omdat we ze alleen in dierlijke voeding kunnen vinden hadden die mensen dan te maken met een B12 tekort.

vitamine b12 voeding

Dat is nu helemaal opgelost doordat er ook voldoende voeding met vitamine B12 beschikbaar is, via plantaardige voeding. De vitamine B12 werd er dan weliswaar aan toegevoegd. Op die manier kunnen vegetariërs en veganisten, het risico op een gebrek sterk omlaag brengen.

Waarvoor hebben we vitamine B12 nodig?

We hebben ze nodig om de aanmaak van rode bloedcellen te garanderen. Vitamine B12 gaat samen met ijzer de aanmaak van deze rode bloedcellen vormen. Dat zal er dan voor zorgen dat er hemoglobine wordt aangemaakt. Wat dan uiteindelijk zuurstof naar de verschillende cellen in het lichaam zal gaan verplaatsen.Een vitamine B12 tekort zal zich dan hoofdzakelijk gaan uiten in een verlaagde aanmaak van deze rode bloedcellen. Dat leidt dan uiteindelijk tot bloedarmoede. De cellen, maar ook de organen, krijgen te weinig zuurstof toegediend. En kunnen hun processen niet meer naar behoren gaan uitvoeren.

Verwante Topic:  Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

Ook het hart krijgt het dan hard te verduren. Zij moeten er immers voor zorgen dat de vitale organen toch voldoende zuurstof krijgen. Dat kan dan resulteren in een versnelde of onregelmatige hartslag. Waardoor we uiteindelijk hartkloppingen kunnen ontwikkelen.

Het is dus toch belangrijk dat we zorgen voor voldoende vitamine B12 voeding. Om op die manier het gebrek te verhinderen, en deze verminderde aanmaak van rode bloedcellen tegengaan.

Voeding met vitamine B12

Oesters

oesters b12 en zinkOesters zijn meteen goed voor meer dan 3 keer de aanbevolen dosis. Ze behoren daarmee tot de beste voeding met vitamine B12, maar ook maar liefst 80% van de aanbevolen dagelijkse dosis voor de vitamines D. Iets waar we in de winter zeker gebruik kunnen van maken!

Naast deze belangrijke vitamines gaan ze ons ook nog eens een gezonde dosis omega 3 vetzuren leveren. Met 675 mg per 100 gram. En zijn ze goed voor 90 mg zink. Dat is maar liefst 6 keer de aanbevolen dagelijkse dosis. 220% ADH aan koper krijgen we voor een portie oesters. En bijna de helft van wat we dagelijks nodig hebben aan ijzer. Ook bevatten oesters de volledige aanbevolen dosis aan seleen.Oesters zijn niet voor niets voedingsmiddelen die gepaard gaan met een uitstekende gezondheid en een verbeterd libido.

Mosselen

Mosselen scoren ook heel goed in de lijst met voeding met vitamine B12. Ze zijn goed voor 200% van de dagelijkse aanbevolen dosis. Dat is zo’n 12 mcg per 100 gram. Daarnaast bevatten ze ook nog de vitamines C en E en verschillende vitamines B.

Mosselen zijn vooral rijk aan zink, fosfor, mangaan en selenium.

Krab

Krab is niet alleen heel lekker. Ze behoren ook tot de betere voeding met vitamine B12. Met maar liefst 150% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Dankzij krab kunnen we ook zorgen voor een hoge hoeveelheid koper, selenium, fosfor en zink. Andere voorbeelden zijn alle soorten garnalen, kreeft en andere zeevruchten.

Verwante Topic:  Zonnebloempitten Voedingswaarde Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Rund lever

Rund lever is de beste bron van voeding met vitamine B12. Dit is te verklaren doordat de stof opgeslagen wordt in de lever. Lever is daarom meteen ook de beste bron om hoge hoeveelheden in te nemen. Rund lever zal bij de meeste mensen echter niet geliefd zijn. Toch kan het ons enorm veel voedingsstoffen bieden.

Denk maar aan de 59 mcg aan vitamine B12. Dat is maar liefst 10 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast krijgen we 17.000 IU aan vitamine A. Dat is 340% van de dagelijkse AH. Verder bevat rund lever alle andere B vitamines. Maar ook nog seleen, koper, zink, fosfor en ijzer.

Zalm

zalm vitamine b12Zalm is niet alleen gezond omwille van zijn belangrijke omega 3 vetzuren. Die onder meer zullen helpen om het cholesterol onder controle te houden en om de bloeddruk binnen de perken te houden. Zalm behoort ook tot de vitamine B12 voeding. Met zo’n 18 mcg per 100 gram.

Verder zijn alle andere soorten vis ook rijk aan deze stof. Vooral dan makreel, haring, tonijn, sardines en forel. Allemaal goed voor meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse dosis.

Kaas

Kaas bevat een stuk minder dan de bovengenoemde voedingsmiddelen. Maar toch belangrijk om te vermelden omdat de meeste mensen wel regelmatig kaas eten. Voor 100 gram kaas zijn we gemiddeld goed voor 3.5 mcg. Dat is toch meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse dosis. Er zijn enorm veel verschillende soorten kaas. Allemaal behoren ze tot de voeding met vitamine b12.

Verwante Topic:  Belangrijkste ijzervoeding om een ijzertekort te vermijden

Eieren

Een normaal ei zal ons 10% van de aanbevolen dosis kunnen bieden. Een groot ei zal bijna 20% van de aanbevolen dosis geven. Daarnaast zijn eieren ook rijk aan seleen en aan belangrijke aminozuren die we broodnodig hebben.

Rundvlees

rundvlees b12 voedingsmiddelenIndien we niet gek zijn op lever of vis dan kunnen we ook kiezen voor gewoon rundvlees. 100 gram rood rundvlees zal ons ook 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kunnen bieden.

Met daarbij ook een gezonde dosis ijzer en zink. Rundvlees is ook nog eens rijk aan eiwitten en bevat natuurlijke creatine. Dat zorgt voor meer energie in onze spieren.

Melk

Eén glas volle melk zal ervoor zorgen dat we reeds 20% van de dagelijkse aanbevolen dosis halen. Met zijn 1.2 mcg behoort ze zeker ook tot de voeding met vitamine B12.

Wanneer we dan halfvolle melk nemen dan zien we dat de hoeveelheid licht gaat dalen. Voor één glas halfvolle melk kunnen we rekenen op 16% van de ADH of net geen 1 mcg. We zien dezelfde hoeveelheid bij magere melk.

Conclusie

b12 voedselWe zien dus dat de beste voorbeelden van vitamine B12 voeding, allemaal dierlijke voedingsmiddelen betreffen, of voedingsmiddelen zijn die met behulp van dieren worden gemaakt.

Voor mensen die geen voedingsmiddelen eten die van dieren afkomstig zijn, kunnen we ook opteren voor verrijkte voeding met vitamine B12.

Voorbeelden daarvan zijn ontbijtgranen, sojaproducten en vleesvervangers. Wanneer de stof werd toegevoegd zal dit meestal vermeld staan op de verpakking. Op die manier kunnen vegetariërs en veganisten ook zorgen dat ze de aanbevolen dagelijkse dosis halen. Indien we ons nog steeds zorgen maken of we voldoende voeding met vitamine B12 innemen, dan kunnen we een supplement gebruiken.

Delen op: