Voeding met veel zink | 24 Voedingsmiddelen die zink bevatten

Voeding met veel zink

Delen op:


Voeding met veel zink

Wanneer we voldoende zink willen innemen is het belangrijk te weten welke voeding met veel zink we kunnen eten. Om eerlijk te zijn, er is weinig voeding met veel zink. Wel zijn er een groot aantal voedingsmiddelen die het mineraal bevatten. Daardoor kunnen we door deze te combineren en te gebruiken in ons dieet, er toch voor zorgen dat we voldoende van het mineraal kunnen innemen.

Hoeveel hebben we nodig?

Bij vragen is de aanbevolen dosis iets lager dan bij mannen. Dit komt vooral doordat de mannelijke voortplantingsorganen het mineraal nodig hebben om testosteron en sperma aan te maken.

Vanaf 13 hebben jongens 11 mg per dag nodig. Dit is ook de aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen. Meisjes kunnen het stellen met 9 mg. Dit geldt ook voor volwassen vrouwen.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben iets meer nodig. Dan wordt 12 mg aangeraden.

Zinktekort

Zinktekort komt gelukkig niet zo vaak voor. Het komt meer voor bij mensen die geen vlees eten. Omdat de opname van zink uit vleesproducten een stuk hoger ligt dan uit plantaardige voeding kunnen mensen die vegetarisch eten, en denken dat ze voldoende van het mineraal innemen, toch met een tekort te kampen hebben.

Verwante Topic:  Voordelen van Gember en Gemberthee voor Ons Lichaam


Voeding met veel zink

Wanneer we praten over hoge hoeveelheden dan kunnen we zeker niet anders dan oesters op de eerste plaats te stellen. Oesters zijn goed voor maar liefst 70 mg per 100 gram. Hoe dan ook de eerste plaats voor voeding met veel zink.

Verder hebben alle andere voedingsproducten een veel lagere dosis. Maar toch zeker voldoende om de aanbevolen dosis van 11 of 9 mg te halen.

Eieren bijvoorbeeld zijn goed voor bijna 5 mg per ei. Daarnaast zijn eieren een belangrijke bron van eiwitten. Ze bevatten bijna alle nodige aminozuren die het lichaam nodig heeft. Ze bevatten vitamine D en vitamine B12. Dit is van groot belang bij de vetverbranding en zal bijdragen aan een gezonde vorming van de rode bloedcellen.

Rundvlees is een andere belangrijke bron van het mineraal. Goed voor bijna 9 mg per 100 gram, daarmee bereiken vrouwen reeds hun dagelijkse dosis. Rund zal er ook voor zorgen dat de B vitamines worden aangevuld. Met vitamine B12 als koploper. Ook ijzer vinden we in hoge hoeveelheden terug in rundvlees.

Pindanoten bevatten gemiddeld 3.5 mg per 100 gram. Hierbij is het belangrijk dat de opname van het mineraal uit plantaardige voeding altijd iets lager ligt dan uit vlees. We kunnen stellen dat ongeveer de helft van die hoeveelheid wordt opgenomen.

Verwante Topic:  Werking Van Levertraan Voor Onze Gezondheid


[bctt tweet=”24 Voorbeelden van zinkrijke #voeding !” username=”KruidjeGezond”]

Pompoenpitten zijn dan weer goed voor 10 mg van het belangrijke mineraal. Ook hier geldt natuurlijk dat de opname ervan een deel verminderd wordt. Toch blijven pompoenpitten zeker de beste plantaardige voeding met veel zink.

Cacaopoeder is goed voor 7 mg per 100 gram. Daarnaast is cacao een belangrijk antioxidant die ons bescherming zal geven tegen ziektes en het immuunsysteem zal versterken.

Tonijn in blik zal ons 8 mg leveren en kabeljauw 5 mg.

Niet alleen vlees en vis bevatten deze belangrijke mineralen. Ook sommige fruitsoorten behoren tot de voeding met veel zink. Ideaal als tussendoortje om de hoeveelheid wat op te poetsen.

Gedroogde vijgen zijn goed voor bijna 10 mg. Verder bevatten ananas, aardbeien, bessen, citroen, druiven, peren, perziken, pruimen, pompelmoes, kersen, abrikozen, appels en nectarines telkens 1 mg.

Bananen en sinaasappels bevatten 2 mg, Dadels 3 mg.

We hebben dus een ruime keuze uit voeding met veel zink. Hou er zeker rekening mee dat we bij het eten van plantaardige voedingsmiddelen ongeveer het dubbel moeten innemen, doordat de opname ervan gehalveerd wordt.

Mensen die weinig vlees eten kunnen daarom een supplement gebruiken en daarmee de kans op een zinktekort wegwerken.

 

Delen op: