Vochtafdrijvende Kruiden: Welke Zijn Er Allemaal?

vochtafdrijvende kruiden

Delen op:


Vochtafdrijvende Kruiden: Welke Zijn Er Allemaal?

toiletVochtafdrijvende kruiden kunnen gebruikt worden om ons lichaam bepaalde gifstoffen of sodium te helpen afvoeren.

Ze kunnen ook ingezet worden wanneer we te maken hebben met het ophouden van overtollig vocht in het gezicht of in de buik, billen…

Vochtafdrijvende kruiden worden ook vaak gebruikt bij mensen met een hoge bloeddruk of die herstellen van een hartaanval.

Deze vochtafdrijvende kruiden zullen hoofdzakelijk de werking van de nieren gaan stimuleren. Maar vaak ook helpen om de lever te activeren. Een bekende leveraandoening met name levercirrose wordt vaak behandeld met vochtafdrijvende kruiden.

Koffie en thee, net als energiedrank zijn vochtafdrijvende middelen. Echter is cafeïne niet meteen aan te raden om te gebruiken als vochtafdrijvend middel.Doordat het onder andere de hartslag omhoog zal brengen en op termijn de bloeddruk gaat verhogen.

Ook om te slapen is cafeïne niet meteen de meest geschikte stof om te gaan gebruiken in je poging om overtollig vocht of andere problemen tegen te gaan door vochtafdrijvers te gaan gebruiken.

Deze vochtafdrijvende kruiden kunnen dan ook in geen geval gebruikt worden om bepaalde medicatie tegen hoge bloeddruk of dergelijke te gaan vervangen.

Alles hangt natuurlijk af van hoe hoog de hoge bloeddruk bedraagt en hoe sterk de medicatie is, die daartegen wordt genomen.

In dit geval praat je er beter eerst over met je dokter en kan die dan eventueel een lagere dosis medicatie voorschrijven.Dit is belangrijk omdat sommige vochtafdrijvende kruiden de werking van medicatie gaan versterken. En dan kunnen we uiteindelijk te maken krijgen met een te lage bloeddruk.

Verwante Topic:  Voordelen Van Brandnetelthee Voor Onze Gezondheid

Vochtafdrijvende Kruiden

Koffie en Groene Thee

koffie vochtafdrijvendZoals eerder gezegd behoren koffie en groene thee tot de vochtafdrijvende kruiden.

Ik heb ze bovenaan de rij gezet omdat ze voor de meeste mensen wel bekend zijn om hun functie van vocht afdrijven.

Ze dienen echter niet gebruikt worden als ultieme middel om vocht af te laten. Maar eerder als een middel om het proces nog extra te stimuleren.

Groene thee is dan nog een beter alternatief dan koffie. Want groene thee bevat enkele belangrijke antioxidanten, die kunnen helpen bij het afvallen en sommige vormen van kanker kan helpen voorkomen.

Toch dienen we niet meer dan 300 mg cafeïne per dag in te nemen. Dat staat gelijk aan 6 tot 8 kopjes thee.

Het is echter beter om het te houden op maximaal 4 kopjes per dag. En niet meer na 18 uur ‘s avonds om eventuele slaapproblemen te vermijden.

Brandnetel

brandnetel vochtafdrijvend middelBrandnetel is reeds honderden jaren gekend om zijn eigenschap om vocht af te laten. In de wetenschap luidt zijn botanische naam urtica dioca.

Deze vochtafdrijvende kruiden zijn uitstekend te gebruiken wanneer we overtollige hoeveelheden sodium willen laten afvoeren. Brandnetel kan ook gebruikt worden tegen astma.

Brandnetel is in hoge hoeveelheden echter giftig. Om die reden dienen we enige voorzichtigheid in te lassen met het gebruik van brandnetel. Hoewel, voor een persoon van 60 kg mag anderhalve kilogram brandnetel veilig gebruikt worden. Daarvoor kunnen we dus heel wat brandnetelthee drinken.

Brandnetel kan gebruikt worden in een thee of door het gebruik van een supplement.

Paardenbloem (Taraxacum)

paardenbloem vochtafdrijvendDit is misschien wel de beste in de lijst vochtafdrijvende kruiden.

De paardenbloem werkt onmiddellijk. De plant is ook zeer talrijk in de zomer. We vinden ze overal langs de graskanten terug.

Verwante Topic:  Kruiden Tegen Artrose

Heel vaak krijgen we er mee te maken in onze eigen tuin. En willen we koste wat kost alles daarvan verwijderd zien.

Toch bevat deze plant een lijst van geneeskrachtige eigenschappen. Met één van de belangrijkste natuurlijk zijn eigenschap om vocht af te laten vloeien.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat reeds na 5 uur de urine drastisch toeneemt. (1)

Het grote voordeel hierbij is dat de paardenbloem ook een relatief hoge hoeveelheid kalium bevat. Deze kaliumrijke planten zullen er dus voor zorgen dat we niet al teveel kalium gaan verliezen tijdens het plassen. En zal de kalium die we verliezen via de urine dus compenseren door de hoeveelheid aanwezig in deze vochtafdrijvende kruiden.

De paardebloem kan worden gedronken in een thee of er kan ook gekozen worden voor een supplement.

Hibiscus

Eén van de redenen waarom hibiscus zorgt voor een daling van de bloeddruk is door zijn functie als vochtafdrijver.

Hibiscus zal ervoor zorgen dat de nieren extra goed worden gereinigd, wat op die manier leidt tot een daling van de bloeddruk en extra urineren.

Hibiscus kan worden gebruikt in thee of in een supplementvorm.

Juniperus Communis

jeneverbesJuniperus Communis of jeneverbes is een grote struik die groeit in onze landen.

Er doen verscheidene verhalen de ronde, waar de naam nu exact van afkomstig is. Mogelijke verklaringen kunnen worden gevonden in het Oudnoords “einir”, die dan jeneverstruik betekent.

Juniperus kan worden gelinkt aan juniprus wat ruw betekent in het Keltisch.

De struik werd gebruikt in een schilderij van Da Vinci en staat als een symbool van kuisheid. Op het schilderij Ginevera De Benci staat een jeneverbes op de achtergrond. De naam Jennifer zou daar ook uit ontstaan zijn.

Verwante Topic:  Voordelen Van Het Drinken Van Hibiscus thee

Jeneverbessen kunnen worden gebruikt bij verschillende problemen.

Zo werd het in de middeleeuwen vaak gebruikt tegen winderigheid en problemen met de spijsvertering.

Ook kunnen de bessen helpen bij het verzachten van de symptomen van reuma.

We kunnen de jeneverbes ook gaan gebruiken om de honger op te wekken en eventuele maagproblemen te verhelpen of verzachten.

Naast al deze voordelen behoort de jeneverbes ook tot de vochtafdrijvende kruiden. Jeneverbes kan gebruikt worden om extra vocht af te laten vloeien via de nieren.

Echter heeft de jeneverbes op de lange termijn wel een negatief effect op de nieren.

Het is dus niet aan te raden de jeneverbes langer dan 2 maanden te gebruiken na elkaar, voor zijn vochtafdrijvende werking.

Jeneverbes kan worden genomen in een supplement.

Voldoende water drinken

water drinkenHet gebruik van vochtafdrijvende kruiden kan helpen om overtollig vocht af te laten via de urine. Maar dat zal er automatisch ook voor gaan zorgen dat we meer moeten plassen. Het is daarom van groot belang dat we voldoende water drinken.

We kunnen dit controleren door een eenvoudige test uit te voeren. We kijken naar de kleur van onze urine. Indien die kleurloos is, dan betekent het dat we voldoende water hebben ingenomen. Wanneer de urine geel wordt, en in sommige gevallen zelfs bruin. Dan drinken we te weinig water.

Bij het gebruik van vochtafdrijvende kruiden gebeurt het steeds vaker dat mensen onvoldoende water gaan drinken ter compensatie van deze vochtafdrijvers. Dat zorgt er dan voor dat we uitdrogingsverschijnselen kunnen vertonen. Dat kan gaan van een gespleten bovenlip tot ernstige uitdrogingsverschijnselen.

Zorg daarom zeker voor voldoende water en doe de test met je urine.

 

Delen op: