Belangrijkste Vitamine E Voeding

vitamine e voeding

Delen op:


Wat is vitamine E

vitamine e voor de huidVitamine E is een vitamine die ook wel wordt gezien als een antioxidant. Ze is van groot belang bij het tegengaan van de vorming van bloedklonters. Ook speelt ze een grote rol in het gezond houden van de huid en het lichaam in het algemeen. Omdat de sterke antioxidante werking van de stof ervoor zullen zorgen dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten in het lichaam.

Wat is de belangrijkste functie van vitamine E?

Daarmee kunnen we stellen dat we met vitamine E voeding de veroudering kunnen uitstellen en bescherming kunnen krijgen tegen een hoog cholesterol en tegen hartziekten. Ook het ontstaan van typische ouderdomsziekten zoals Alzheimer en dementie zouden door middel van vitamine E voeding kunnen worden vermeden.

De stof is oplosbaar in vet. Dat betekent dat ze wel vet nodig heeft om te kunnen worden opgenomen door het lichaam. Dat is niet zo moeilijk omdat bijna alle voedingsmiddelen met vitamine E ook een relatief grote hoeveelheid vetten bevatten. Dat maakt de opname van vitamine E rijke voeding dus niet zo moeilijk.

De belangrijkste voedingsmiddelen die vitamine E bevatten zijn dus de producten die veel vet bevatten. Dit zijn onder meer oliën en zaden, maar ook sommige noten. In dit artikel overlopen we de meest belangrijke vitamine e voeding. En op die manier kunnen we de hoeveelheid in het lichaam verhogen en een eventueel tekort gaan vermijden.

Vitamine E voeding

Zonnebloempitten

zonnebloempitten vitamine e rijkZonnebloempitten zijn rijk aan deze vitamines. Ze bevatten maar liefst 166% van de aanbevolen dosis per 100 gram. Dat is goed voor zo’n 33.2 mg per 100 gram. Dat is een enorme hoeveelheid.Wanneer we dus onze hoeveelheid willen ophogen zijn zonnebloempitten de beste oplossing. Ze zijn ook rijk aan gezonde vetten. Zo bevatten ze maar liefst 40 gram onverzadigde vetzuren. Die zullen ook helpen om de gezondheid van het hart te verbeteren en daarmee bescherming bieden tegen hartziekten en een hoog cholesterol.

Verwante Topic:  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

We zien verder ook dat zonnebloempitten een belangrijke hoeveel vitamines B bevatten. met meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur per 100 gram. Een belangrijke voedingsstof voor zwangere dames.

Ze bevatten alle vitamines B met als enige uitzondering de B12 die we alleen terugvinden in dierlijke voedingsproducten.

Amandelen

vitamine e voeding amandelenAmandelen zijn ook een belangrijke bron van vitamine E voeding. Ze leveren ons maar liefst 26 mg per 100 gram. Een iets lagere hoeveelheid dan bij de zonnebloempitten, maar toch nog steeds goed voor 130% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan deze antioxidanten.

Amandelen zijn daarnaast ook goed voor een degelijke hoeveelheid vitamines B. En bevatten hoge hoeveelheden fosfor, magnesium, mangaan en koper.Amandelen zijn net als zonnebloempitten een ideale snack om tussendoor te eten. Je kan ze eten als vieruurtje of je kan ze eten terwijl je ‘s avonds lekker voor de buis aan het uitrusten bent na een lange werkdag!

Hazelnoten

voeding vitamine e hazelnotenHazelnoten zijn de derde in de rij met belangrijke vitamine E voeding. We hebben reeds gezegd dat de voedingsmiddelen vooral vet zullen bevatten. En ook dat we vet nodig hebben om de vitamines daadwerkelijk te kunnen opnemen in het lichaam.

Het is dus zeker geen raadsel dat noten en zaden als eerste voorkomen in deze voedingslijst.

Hazelnoten zullen ons per 100 gram een hoeveelheid van 15.3 mg leveren. Dit is een lagere hoeveelheid dan de hierboven benoemde voedingsmiddelen. Maar daarvoor krijgen we ook nog een ruime hoeveelheid fosfor, magnesium, ijzer, foliumzuur en mangaan. Ook zijn ze goed voor net geen 100% van de aanbevolen dosis aan koper.

Verwante Topic:  Wat zijn Adaptogene Kruiden?

Snijbieten

snijbieten vitamine eSnijbieten zijn een ander voedingsmiddel die we kunnen rekenen onder de vitamine E voeding. Ze zijn goed voor zo’n 10% van de aanbevolen dosis van deze stof en leveren 2 mg.

We zien verder dat de snijbieten ENORME hoeveelheden vitamine K bevatten. Maar liefst 1040% per 100 gram. Dat zijn waanzinwekkende hoeveelheden en komen we in geen enkel ander voedingsmiddel tegen.

Wanneer we vitamines E gebruiken om het bloed te verdunnen is het geen goed idee om onze hoeveelheid uit de snijbiet te halen. Omdat de vitamines K net een omgekeerd effect hebben op het bloed. Zij zullen in tegenstelling tot het bloedverdunnend effect van vitamines E, net het bloed dikker gaan maken en de vorming van bloedklonters gaan stimuleren.

We zien ook dat de snijbieten nog een ruime hoeveelheid vitamines A en C bevatten. Met een gematigde hoeveelheid mineralen. Onder meer calcium, ijzer, magnesium, kalium en mangaan. Allen niet hoger dan 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Spinazie

Spinazie is een ander voorbeeld van belangrijke vitamine E voeding die we beter niet gaan gebruiken wanneer we willen profiteren van bloedverdunnend effect. Ze bevatten wel 2 mg per 100 gram. Dat is goed voor 10% van de aanbevolen dosering. Maar bevatten daarvoor maar liefst 485 mg K. En dat is 600% van de aanbevolen dosering voor deze stof. Zoals we reeds hierboven hebben vermeld zullen zij de vorming van bloedklonters stimuleren.

Avocado

avocado vitamine e voedingsmiddelAvocado behoort ook tot de lijst. Ze levert ons zo’n 10% en dat is goed voor 2 mg per 100 gram. Verder zien we nog een ruime hoeveelheid foliumzuur en een degelijke hoeveelheid kalium, koper en B6.

Avocado kan makkelijk worden toegevoegd aan een salade. Ze heeft echter weinig smaak op zich en wordt daarom het best in combinatie met andere voedingsmiddelen gebruikt.

Garnalen

Garnalen zijn een stuk duurder geworden. Dit komt doordat de vangst van de garnalen steeds meer gaat tegenvallen. Toch zijn de garnalen enorm gezonde voedingsmiddelen. Ze behoren niet alleen tot de vitamine E voeding maar hebben ook nog tal van andere voedingsstoffen in hun bezit.

Verwante Topic:  Welke Kruiden Helpen Tegen Aderverkalking?

We zullen ze hier even voor je overlopen.

garnalen vitamine eGarnalen hebben een gemiddelde voedingswaarde van 106 kcal. Daarvoor krijgen we 4% vitamine A, krijgen we 20 gram eiwitten en krijgen we verder nog een ruime hoeveelheid vitamines D en B8. We zorgen ook voor meer dan 50% van de aanbevolen dosis seleen en kunnen de hoeveelheid fosfor en koper iets gaan ophogen. Ook bevatten ze 2.5 mg ijzer.

We hebben ook een ruime hoeveelheid omega 3 vetzuren van 540 mg. Ze zijn een uitstekend voedingsmiddel om de omega 3 hoeveelheid op te hogen doordat ze 20 keer meer omega 3 dan omega 6 bevatten.

En ze bevatten ook 1.2 mg vitamine E.

Kiwi

Hoewel er maar weinig fruitsoorten tot de vitamine E horen, toch behoort de kiwi tot deze selecte groep. De kiwi is goed voor 1.5 mg en dat is zo’n 8% van de dagelijkse aanbevolen dosis per 100 gram.

Verder zien we ook een ruime hoeveelheid vitamine C met maar liefst 93 mg. Ook krijgen we kalium (10%). Kiwi bevat ook 3 gram vezel per 100 gram.

Conclusie

We zien dat de beste voorbeelden van vitamine E voeding terug te vinden zijn in de vetrijke voedingsmiddelen zoals olie, noten en zaden. De hoeveelheid die we terugvinden in de bladgroenten zijn te verwaarlozen doordat ze gecompenseerd worden met enorme hoeveelheden K vitamines. Die zullen dan weer het tegenovergesteld effect hebben en worden dus beter niet teveel genuttigd als we willen profiteren van de bloedverdunnende effecten van de stof.

Om de hoeveelheid te verhogen kunnen we natuurlijk ook een supplement gebruiken.

Delen op: