Vitamine D Voeding | Waar zit vitamine D in?

vitamine D voeding

Delen op:


Vitamine D Voeding | Waar zit vitamine D in?

Vitamine D voeding is niet talrijk. Om die reden gaat men ervan uit dat we meer dan 80% van de vitamine D uit het zonlicht halen. Sommige bronnen beweren zelfs tot 90%. In de zomer kan dat zeker en vast helpen om adequate hoeveelheden aan te maken. Maar in de winter is de kracht van de zon te laag en zal dit niet in staat zijn om voldoende hoge hoeveelheden aan te maken. Dus zijn we dus aangewezen op vitamine D voeding.

vitamine d voeding zalm

De stof is een vitamine maar werkt ook als een antioxidant in het lichaam. Het wordt in verband gebracht met een enorm aantal aandoeningen en gezondheidsproblemen. Ook heeft een aanbevolen dosis dus enorme voordelen te bieden voor onze gezondheid.

Enkele voorbeelden van voordelen van vitamine D :

  • Lager risico op kanker
  • Betere aanmaak testosteron
  • Minder kans op overgewicht
  • Minder kans op depressie
  • Minder kans op andere mentale aandoeningen
  • Sterker immuunsysteem
  • Sterkere botten
  • Sterkere tanden
  • Gezondere prostaat
  • Betere gemoedstoestand

Waar zit vitamine D in?

Nu gaan we over naar de vitamine D voeding. We geven hier de meest gekende voorbeelden. Er kunnen nog voedingsbronnen zijn die we over het hoofd gezien hebben. Plaats deze gerust in het commentaar onderaan dit artikel. Dan voegen we deze toe aan de lijst met vitamine D voeding.

Verwante Topic:  Welke Supplementen voor Veganisten zijn Noodzakelijk?

1 Levertraan

Levertraan staat niet voor niets op nummer 1 in de vitamine D voeding. Levertraan is de olie van de kabeljauw. Dit wordt in vele landen vandaag nog gegeven aan kinderen en ouderen om hen te beschermen tegen ziektes.levertraan

Ook in onze landen werd dit gegeven aan kinderen in de jaren 50 en 60. Omdat men toen al op de hoogte was van de immuunsysteem versterkende werking van deze stof. Men was echter nog niet op de hoogte dat dit kwam door de hoge hoeveelheden Vit D die we terugvinden in levertraan.

Als ik de verhalen van mijn grootmoeder mag geloven, dan vonden de kinderen het toen enorm onprettig om daar een theelepel van te drinken. Maar het zorgde er wel voor dat ze de winter doorkwamen zonder verkoudheden en griep.

2 Paddenstoelen

Bijna alle paddenstoelen bevatten de stof. Er is echter een groot verschil tussen de verschillende paddenstoelen. Zelfs paddenstoelen van dezelfde soort kunnen enorm verschillen in hoeveelheden. Eén belangrijke reden is daarvoor te vinden, zonlicht! Paddenstoelen maken vitamine D aan wanneer ze in de zon worden geplaatst.

waar zit vitamine d inDoch worden meer en meer paddenstoelen gekweekt onder kweeklampen in grote hangars. Die bevatten dan ook geringe hoeveelheden, maar kunnen ernstig verschillen met diegene die buiten gekweekt worden.

Verwante Topic:  Vitamine D Tekort Oorzaken en Verhelpen

Shitake paddenstoelen bijvoorbeeld kunnen variëren van 18 IU per 100 gram, die binnen gekweekt worden. Tot maar liefst 800 IU wanneer ze buiten worden gekweekt. Er zijn zelfs volgens drweil (bron) gevallen bekend van 46.000 IU wanneer de paddenstoelen buiten gekweekt worden.

3 Zalm

Zalm is een uitstekend voorbeeld van gezonde vitamine D voeding. Er wordt natuurlijk gedreigd met een hoog kwikgehalte. En om die reden is het niet aangewezen om elke dag onze hoeveelheden uit zalm te halen. Toch kan men zeggen dat we met 2 keer per week zalm geen problemen zullen ondervinden met een te hoog kwikgehalte. Er zijn andere vette vissen zoals makreel die relatief hogere waarden aan kwik kunnen bevatten.

Zalm zal ons per 100 gram zo’n 500 IU gaan leveren. Andere voorbeelden zijn tonijn, paling en makreel.

vis vitamine d

2 Keer per week geldt voor alle vissoorten. We kunnen dus 1 keer zalm en één keer makreel of tonijn eten. De light versie van tonijn bevat minder kwik dan de gewone versie. Wanneer we ons toch zorgen maken kunnen we ook maar 1 keer per week vette vis eten.

4 Eieren

Eieren behoren ook tot de vitamine D voeding. Ze geven ons een kleine hoeveelheid per ei. De gemiddelde hoeveelheid bedraagt 50 IU, al zijn er nu ook al kippen die gevoed worden met extra VitD. Die zullen dan ook hogere hoeveelheden bevatten. Dat wordt dan ook gemeld op de verpakking van de eieren. Hoewel we met eieren natuurlijk het cholesterol gaan verhogen. Toch heeft het eten van 1 ei per dag, geen gevolg voor ons totaal cholesterol bij gezonde mensen. (1)

Verwante Topic:  Wat Is Het Verschil Tussen Vitamine D2 En Vitamine D3?

eieren vitamine d voedsel

Al spreekt het voor zich dat mensen met hartproblemen en hoog cholesterol deze voedingsmiddelen wel beter vermijden.

5 Lever

De meeste soorten lever behoren tot de vitamine D voeding. Het zijn echter niet de hoofd nutriënten in lever. Lever is vooral rijk aan B12 en ijzer. Mensen die niet van lever houden zouden hier niet meteen kunnen van profiteren. Want we vinden slechts 50 IU in 100 gram lever.

6 Zonlicht

Zonlicht is natuurlijk de beste manier om onze aanmaak te verhogen. Dit behoort wel niet tot de vitamine D voeding maar is wel verantwoordelijk voor 4/5 van onze aanmaak. Vooral in de zomer is het dus belangrijk dat we tijd doorbrengen in de zon.

vitamine d zonlicht

Besluit

Vitamine D voeding is niet talrijk. Het is ook niet aangeraden om elke dag vette vis te eten of om elke dag tien eieren te eten. Om die reden zijn we afhankelijk van het zonlicht om adequate hoeveelheden te kunnen aanmaken.

In de winter is dat niet mogelijk, omdat de kracht van de zon niet sterk genoeg is. Dan kunnen we kiezen om een supplement te gebruiken.

Delen op: