Vitamine D Tekort Oorzaken en Verhelpen

vitamine d tekort

Delen op:


Vitamine D Tekort Oorzaken en Verhelpen

Een vitamine D tekort komt in de winter heel vaak voor in onze landen. Dat komt omdat de stof minder goed vertegenwoordigd is in onze voeding. Er zijn een aantal bronnen die ons kunnen helpen om de stof in te nemen. Maar die zijn helaas niet talrijk. De hoofdbron voor vitamine D is onze eigen zon. Zij zal ervoor zorgen dat we via de huid de stof kunnen aanmaken.

Vitamine D tekort oorzaken

Te weinig in de zon

te weinig zon vitamine d tekortDe oorzaken waarom heel wat mensen met een vitamine D tekort te kampen hebben komt grotendeels doordat ze te weinig in de zon komen. Er kunnen echter ook bepaalde factoren in de huid zelf verantwoordelijk zijn voor de verminderde aanmaak van de stof. En daardoor ook zorgen voor een vitamine D tekort.

We kunnen ervan uitgaan dat ongeveer 50% van de mensen hiermee te maken heeft. In de winter ligt dat cijfer nog een stuk hoger. Het zonlicht is in de winter te weinig sterk om te zorgen voor een adequate aanmaak.

Zonnebrandolie gebruiken

Maar ook in de zomer gaan we ons steeds meer beschermen tegen de zon. We dragen zonnebrandolie of gaan steeds meer de schaduw opzoeken. Dat zorgt er namelijk allemaal voor dat onze huid minder in direct komt met het zonlicht. En zal ervoor dat er minder vitamine D wordt aangemaakt. Het is natuurlijk belangrijk dat we ons insmeren. Om verbranding door de zon tegen te gaan en uiteindelijk het risico op huidkanker uit te sluiten. Toch kan dit allemaal leiden tot een vitamine D tekort.

Verwante Topic:  Vitamine D voor de Baby?

Donkere huidskleur

Een van de andere vitamine D tekort oorzaken is dat mensen met een donkere huidskleur een hogere waarde melanine in de huidcellen hebben. Dat zal de aanmaak van de stof ook tegengaan. Bij sommige mensen met een donkere huidskleur wordt de aanmaak verminderd met maar liefst 90%.donkere huid

Ook oudere mensen behoren tot de risicogroepen. Zij maken ook minder van deze belangrijke stof aan via de zon.

Problemen met de nieren of spijsvertering

Tenslotte kunnen ook problemen met de nieren de aanmaak verstoren. Doordat de nieren dan onvoldoende in staat kunnen zijn om de stof om te zetten in actieve vitamine D. En problemen met de spijsvertering kunnen er dan voor zorgen dat we geen vitamine D kunnen halen uit onze voeding.

Voeding

Hoewel de stof zeker niet talrijk is in voedingsmiddelen zijn er toch enkele uitstekende voorbeelden die we regelmatig kunnen toevoegen aan ons dagelijks dieet. Op die manier kunnen we toch het risico op een vitamine D tekort verminderen.

De beste bron is levertraan. Levertraan zal ervoor zorgen dat we met slechts 1 soeplepel reeds 1.500 IU innemen. Men gaf dit vroeger aan kleine kinderen. In de jaren 50 en 60 werd dit dagelijks toegediend aan kinderen om hen te beschermen tegen ziektes. Men wist nog niet welke belangrijke voedingsstoffen daar toen inzaten. Nu weten we dat ze rijk zijn aan de vitamines D en A.

Verwante Topic:  Heb ik een Serotonine Tekort?


levertraan vitamine d tekort

Een andere uitstekende bron is zalm. Zalm bevat zo’n 500 IU per 100 gram. Dat is net onder de grens van 600 IU, die de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voorstelt. Wanneer we dus één tot twee keer per week zalm gaan eten. Kunnen we reeds zorgen voor een adequate inname van de stof.

Een laatste voorbeeld van voedingsmiddelen zijn de paddenstoelen. Vooral de Shi Take paddenstoelen bevatten hoge hoeveelheden. Al hangt het natuurlijk af waar de paddestoelen zijn gekweekt. Wanneer ze geen zonlicht hebben gezien tijdens de groei zal de hoeveelheid een stuk lager, tot helemaal nihil zijn, in vergelijking met de paddestoelen die wel zonlicht te zien kregen.

Tenslotte hebben we per glas melk gemiddeld 100 IU aan de stof. Alle andere producten op basis van melk zoals yoghurt bevat ook deze stof.

Zorg voor voldoende calcium

We hebben calcium nodig om vitamine D aan te maken. Te weinig calcium zal ervoor zorgen dat we ook een vitamine D tekort krijgen. Het kan omgekeerd natuurlijk ook voorkomen dat we door het vitamine D gebrek te weinig calcium kunnen aanmaken.

Wat zijn de symptomen van een gebrek?

Naast de vele oorzaken van een vitamine D tekort, zijn er een aantal symptomen die we in de gaten kunnen houden. Hoewel het niet altijd meteen zal worden gelinkt aan deze stof, maar eerder gezocht zal worden naar een andere oorzaak.

Verwante Topic:  Wat Is Het Verschil Tussen Vitamine D2 En Vitamine D3?

Voorbeelden daarvan zijn depressie en andere mentale problemen. De stof speelt namelijk een grote rol in de aanmaak van serotonine. Een gebrek aan serotonine kan er voor zorgen dat we ons futloos voelen en kan onze gemoedstoestand aantasten. Dat kan op termijn leiden tot een depressie.

depressie vitamine d

Men zal niet meteen denken dat we met een vitamine D tekort te maken hebben wanneer we depressief worden. Toch kan dit een grote rol spelen in deze aandoening.

Osteoporose is één van de oudst gekende symptomen van een vitamine D tekort. Wanneer we dus te maken krijgen met verzwakte spieren en botten kan dat wijzen op een gebrek aan deze stof.

Andere voorbeelden zijn:

  • Zwakker immuunsysteem
  • Problemen met het geheugen
  • Verlaagd testosteron
  • Overgewicht
  • Hartziekten

Wat kunnen we verder doen?

Om het gebrek te vermijden kunnen we 3 dingen doen. We kunnen ervoor zorgen dat we in de zomer meer in de zon gaan vertoeven. Hoe meer huid we blootstellen aan het zonlicht, hoe meer we kunnen aanmaken. In de winter is de zon echter niet sterk genoeg om voor voldoende aanmaak te zorgen.

paddestoelen vitamine d

Dan kunnen we zorgen voor voldoende voeding die deze stof bevat. We hebben het gehad over zalm en paddenstoelen en melk. Ook kunnen we een supplement gebruiken en op die manier de opname ervan verzekeren.

Delen op: