Kan een Vitamine D Tekort leiden tot Haaruitval?

vitamine d tekort haaruitval

Delen op:


Haaruitval heeft een groot aantal oorzaken. Te lange lijst om allemaal op te sommen. Hoewel het meestal terug te dringen is naar een aantal veel voorkomende oorzaken. De belangrijkste daarvan is zeker stress. Maar ook voeding speelt een grote rol in het vermijden van haaruitval. Zo kunnen we ook door een vitamine D tekort te maken hebben met haaruitval.

Vitamine D is een vitamine, maar kan eerder worden gezien als een antioxidant en een hormoon. Ze vervult zodanig veel belangrijke taken in het lichaam. Daarom is het zeker van groot belang dat we zorgen voor een adequate dosis in het lichaam.

vitamine d aanmaken zomer zonlicht

De belangrijkste aspecten van deze antioxidanten zijn dat ze bescherming bieden tegen osteoporose. Dat is iets wat men reeds meer dan 30 jaar lang weet. Maar er zijn nog heel wat andere belangrijke voordelen verbonden aan deze stof. Zo biedt ze bescherming tegen hartziekten. Helpt ze een hoog cholesterol aan te pakken. En zal ze het immuunsysteem een boost geven. Het is de meest belangrijke stof om kankercellen te vernietigen die zich in het lichaam maar al te graag snel willen vermenigvuldigen.

Vitamine D tekort en haaruitval werd met mekaar in verband gebracht doordat men heeft kunnen vaststellen dat de stof onder meer belangrijk is bij het reactiveren van onze cellen in de haarwortel. Dit speelt een grote rol bij het ontstaan van nieuwe haartjes.

Verwante Topic:  Wat Is Het Verschil Tussen Vitamine D2 En Vitamine D3?


Ook niet onbelangrijk is dat vitamine D ervoor zal zorgen dat we op een adequate manier calcium kunnen opnemen uit onze voeding. Dit is vooral dan belangrijk voor het behoud van gezonde botten en beenderen. Maar zal ook een grote rol spelen in het herstellen van eventuele schade aan de cellen.

Daarnaast is de stof ook van belang om dode hoofdhuid te helpen verwijderen. Dode hoofdhuid die blijft liggen kan ervoor zorgen dat nieuwe haartjes moeilijker kunnen ontstaan.

De wetenschap

tekort vitamine d haaruitval

Via wetenschappelijke onderzoeken kon men echter aantonen dat er een duidelijk verband bestaat tussen vitamine D tekort en haaruitval. Daarbij gebruikte men 80 vrouwelijke patiënten. De conclusie was dat vrouwen die te maken hadden met een vitamine D tekort, ook meer last hadden van haaruitval. Hoe ernstiger de vorm van haaruitval, hoe hoger het tekort aan deze belangrijke vitamine bleek te zijn. (bron)

Een ander onderzoek kwam ook tot de conclusie dat we vitamine D tekort kunnen rekenen bij één van de risicofactoren op haaruitval. Dat werd onder meer vastgesteld bij 23 patiënten die te maken hadden met Alopecia Areata. Dat is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat we met haaruitval te maken krijgen. (bron)Dit ging echter nog een stukje verder in het volgend onderzoek. Alopecia Areata werd daarin klaarblijkelijk genezen door het gebruiken van een vitamine D supplement. Men kon dat vaststellen bij een jongen van 7 jaar oud. Hij had last van deze auto-immuunziekte. Bij het gebruiken van een supplement werd het probleem volledig opgelost. Daaruit kon men dus concluderen dat vitamine D kan zorgen voor een beschermende werking tegen deze ziekte. (bron)

Verwante Topic:  Calciumtekort door te weinig vitamine D

Hoe halen we nu voldoende vitamine D?

In de zomer is dat niet zo moeilijk. We kunnen voldoende aanmaken door slechts enkele minuten in de zon te verblijven. De enige voorwaarde hiervoor is dat we geen zonnebrandolie dragen gedurende 15 tot 20 minuten. Op die manier zullen we voldoende hoeveelheden aanmaken om de aanbevolen dagelijkse dosis te halen.

Dit is echter niet van toepassing bij mensen ouder dan 55. En ook niet bij mensen met een donkere huidskleur. Omdat zij via de zon vaak een zeer lage hoeveelheid kunnen aanmaken.

In dit geval zijn zij gebonden, net als alle andere mensen tijdens de winter. Om te kiezen voor belangrijke vitamine D rijke voeding. Of door een supplement te gebruiken.

Er zijn maar weinig bronnen van vitamine D in de voeding. Dat kan dan natuurlijk het risico op vitamine D tekort en haaruitval verhogen.

We vinden een ruime hoeveelheid terug in vis en in zeevruchten. Uitstekende voorbeelden zijn hier dan zalm, tonijn, sardines, krab, kreeft, mosselen, forel, oesters. Dat zijn zeer belangrijke voedingsmiddelen. Niet alleen omdat ze het vitamine D tekort en haaruitval zullen helpen bestrijden.

Maar ook omdat ze hoog zijn aan omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren zullen de huid beschermen tegen uitdroging. En zullen ook nog eens strijden tegen ontstekingen in het lichaam.

Verwante Topic:  Minder buikvet met deze 10 verrassende voedingsmiddelen

De aanwezigheid van deze vetzuren zal er ook voor zorgen dat de hoeveelheid vitamine D daadwerkelijk kan worden opgenomen in het lichaam. Het betreft een vetoplosbare stof. Dat betekent dat we vetstof nodig hebben om deze stoffen op te nemen in het lichaam. En om ze te kunnen gebruiken.

Wanneer we een supplement gebruiken is het dus belangrijk dat we dat doen tijdens of voor de maaltijd.

Er zijn echter ook nog andere voorbeelden waar we een bepaalde hoeveelheid kunnen in terugvinden. We denken dan vooral aan eieren, melk, sommige soorten kaas en paddenstoelen.

Een goeie tip om de hoeveelheid in paddenstoelen te verhogen is door ze enkele uren voor gebruik in de zon te zetten. Op die manier zullen ze nog snel een hogere hoeveelheid aanmaken via het zonlicht waar ze worden aan blootgesteld.

Delen op: