Wat zijn de symptomen van een gebrek aan vitamine B12?

gebrek aan vitamine b12 symptomen

Delen op:


Vitamine B12 Gebrek Symptomen Oorzaken en Gevolgen

Een vitamine B12 gebrek komt gelukkig een stuk minder voor dan een ijzertekort. Toch staan ze nauw met mekaar in verbinding. Ze hebben allebei de belangrijke functie om te helpen bij de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. We hebben dan ook meteen al onze belangrijkste gevolgen van een vitamine B12 gebrek. De aanmaak van rode bloedcellen zal afnemen. Waardoor ook de belangrijkste functie van deze rode bloedcellen zal gaan afnemen. En dat is het transporteren van zuurstof naar alle cellen, weefsels en organen in het lichaam.

moe vitamine b12 gebrekHoewel een vitamine B12 gebrek minder vaak voorkomt, toch zijn er aantal groepen mensen die een verhoogd risico vormen op deze problemen. Risicogroepen waaronder vegetariërs en veganisten, oudere mensen, jonge kinderen, mensen die weinig vlees eten en mensen met chronische aandoeningen aan ofwel de maag ofwel de darmen.

De belangrijkste functie van vitamine B12 is het helpen aanmaken van rode bloedcellen. Dit gebeurt samen met ijzer. Wanneer we een ijzertekort hebben, zullen we ook een verhoogd risico hebben op een vitamine B12 tekort. Omdat het gevolg van een ijzergebrek ervoor kan zorgen dat we te maken krijgen met bloedarmoede. Waardoor de opname van vitamine B12 moeilijker kan verlopen.

Symptomen van een vitamine B12 gebrek

Weinig energie hebben

Weinig energie hebben is vast en zeker het belangrijkste symptoom van een vitamine B12 gebrek. Omdat we dus rode bloedcellen zullen helpen aanmaken. En die verminderde aanmaak van rode bloedcellen, die ervoor zal zorgen dat er minder zuurstof naar de organen wordt gebracht.

Dat zal alle processen moeizamer laten verlopen. Het hart zal moeten harder werken om toch te zorgen dat de vitale organen de nodige zuurstof krijgen. Dat heeft meteen zijn impact op onze energie. We zullen dus te kampen hebben met vermoeidheid, zwakte, dit kan in de spieren zijn, dit kan ook mentale vermoeidheid zijn.

Verwante Topic:  Calciumtekort door te weinig vitamine D


Verlies van concentratie

verlies van concentratieWanneer de hersenen onvoldoende zuurstof toegediend krijgen, dan zullen we minder geconcentreerd zijn. We zullen moeilijker kunnen leren en moeilijker iets gaan begrijpen. Het kan er zelfs in bepaalde gevallen voor zorgen dat we (tijdelijk) te maken krijgen met geheugenverlies of verward zijn. Niet meer weten wat we moeten doen.

Tintelend gevoel

De stof speelt een belangrijke rol voor het stimuleren van ons zenuwstelsel. Wanneer een tekort optreedt, dan zal het zenuwstelsel niet optimaal meer gaan functioneren. Dit kan ertoe leiden dat we te maken krijgen met een tintelend gevoel in onze spieren. Op de lange termijn kan er schade aan het zenuwstelsel ontstaan. Dit is vaak onherstelbaar.

Depressie en slecht humeur

slecht humeur b12Doordat vitamine B12 gebrek een grote invloed zal hebben op ons zenuwstelsel kunnen we te maken hebben met een slecht humeur. We kunnen hierdoor depressief worden.

In bepaalde gevallen, meestal bij een ernstige tekort, dan kunnen we zelfs te maken krijgen met ernstige psychische problemen zoals psychose.

Bleke huid

Onze huid heeft een licht roze kleur, die kleur krijgt onze huid door de rode bloedcellen die voortdurend heen en weer bewegen. Bij een verminderde hoeveelheid rode bloedcellen, of bij een verminderde activiteit daarvan, kunnen we merken dat onze huid bleek gaat worden.Rond de ogen kan dit het meest zichtbaar zijn, daar kunnen we blauwe of grijze ringen onder de ogen te zien krijgen.

Gezwollen tong

De tong kan ook gaan opzwellen als gevolg van het vitamine B12 tekort. De tong zal dan ook heel rood worden.

Snellere hartslag

De hartslag kan sneller worden doordat er meer bloed moet gepompt worden naar de organen, om toch te voorzien van voldoende zuurstof voor deze organen. We kunnen daarnaast ook te maken krijgen met een onregelmatige hartslag.

Seksuele prestaties

Wanneer we te maken hebben met problemen met het zenuwstelsel, en dit zet zich verder op onze gemoedstoestand. Dan zullen we merken dat we te maken krijgen met een verminderde drang naar seks. Bij mannen kan dit zelfs leiden tot ernstige erectiestoornissen.

Verwante Topic:  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Waarom hebben we te maken met een vitamine B12 tekort?

De oorzaken van een vitamine B12 tekort zijn zeer uiteenlopend. We zullen deze hier even opsommen.

Weinig vlees of dierlijke voeding eten

weinig vlees etenWanneer we weinig vlees of andere dierlijke voedingsmiddelen zullen eten. Dan is het risico op een gebrek een stuk groter dan bij mensen die dat wel doen.

We vinden de stof hoofdzakelijk terug in dierlijke voeding. Dat hoeft daarvoor niet meteen vlees te zijn, maar moet wel voeding zijn die van dieren afkomstig is. Eieren, kaas, melk zijn bijvoorbeeld uitstekende bronnen van vitamine B12. Omdat ze gemaakt zijn met de hulp van dieren.

Vegetariërs en vegans

Het spreekt voor zich, vegetariërs en vegans die geen dierlijke voeding eten. Zij hebben uiteraard een verhoogd risico om uiteindelijk te maken te krijgen met een vitamine B12 gebrek. Hoewel er nu ook heel veel bronnen zijn van plantaardige oorsprong, die deze stof toch bevatten. Zij het in een verrijkte vorm. Voorbeelden daarvan zijn ontbijtgranen, bepaalde vleesvervangers en zuivel vervangers. Het is dus nu ook voor mensen die louter en alleen voeding van plantaardige oorsprong gaan eten, perfect mogelijk om de dagelijkse behoeften te halen.

Toch hebben zij een verhoogd risico doordat de opname van de stof in zulke verrijkte voedingsmiddelen vaak een stuk lager ligt dan in voedsel van dierlijke oorsprongg.

Operaties

operatie vitamine b12 tekortWanneer we een maagverkleining hebben ondergaan, dan is het perfect mogelijk dat de opname van de stof niet meer zo goed zal verlopen. Ook mensen die een stuk van hun darm hebben moeten laten verwijderen door een tumor of ontsteking. Ook zij hebben een verhoogd risico dat de opname minder vlot zal verlopen

Chronische ziekten

Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn, het prikkelbare darmsyndroom, of andere darmaandoeningen hebben. Zij zullen ook merken dat de opname van vitamine B12 zeker niet van een leien dakje loopt. En behoren daardoor tot de risicogroepen voor een tekort.

Oudere mensen

Hoe ouder we worden hoe moeilijker het wordt om vitamine B12 op te nemen in het lichaam. Daarnaast hebben oudere mensen nog een aantal andere zaken gemeen, die de hoeveelheid van deze stof in het lichaam ook kunnen gaan aantasten. Ze zullen vaak minder honger hebben en minder eten. Waardoor ze ook lagere hoeveelheden van B12 zullen innemen. Verder nemen ze vaak medicatie, wat er ook voor kan zorgen dat de opname verstoord wordt.

Verwante Topic:  Symptomen van Een Gebrek aan kalium

Medicatie

medicatie nemen b12 gebrekMensen die vaak medicatie nemen kunnen problemen ondervinden met het maagzuur. En beter nog, met de intrinsieke factor in de maag. De intrinsieke factor is een eiwit in de maag die ervoor zal zorgen dat vitamine B12 kan worden opgenomen in het lichaam.

Medicatie die een invloed heeft op het maagzuur zal de intrinsieke factor vaak gedeeltelijk of zelfs volledig kunnen wegnemen. Waardoor de opname van de stof quasi onmogelijk wordt.

Vitamine B12 gebrek oplossen met voeding

De beste manier om een vitamine B12 gebrek op te lossen is natuurlijk door meer van deze voedingsmiddelen te gaan eten. Zolang we geen problemen hebben met de opname natuurlijk. Voedingsmiddelen die B12 bevatten zijn zeer talrijk. De enige voorwaarde is natuurlijk dat we dierlijke voedingsmiddelen eten, of voedingsmiddelen gaan eten die met de hulp van dieren gemaakt zijn.

Voorbeelden daarvan zijn zeer talrijk:

 • Organenvlees (vooral lever van rund, gevogelte, schaap)
 • Rundvlees
 • Gevogelte
 • Kaas
 • Melk
 • Eieren
 • Zalm
 • Tonijn
 • Makreel
 • Oesters
 • Mosselen
 • Garnalen
 • Kreeft
 • Krab

Zolang het maar voeding betreft die van dieren afkomstig is. Het kan dan gaan om vlees van de dieren of een bij-product van de dieren zoals kaas, melk en eieren.

Wanneer we vitamine B12 niet kunnen opnemen door het lichaam

Wanneer we de stof niet kunnen opnemen door het lichaam zitten we natuurlijk met een probleem. Maar daar zijn verschillende oplossingen voor. Wanneer het tekort te groot is zullen injecties gegeven worden. Dit gebeurt door een huisarts.

Echter in de meeste gevallen zal het wel helpen door een supplement te gebruiken. Er bestaan ook sprays die een soortgelijke werking hebben als injecties. Ze komen meteen in de bloedstroom terecht via de tong. En daardoor kunnen ze ook worden opgenomen door mensen die problemen hebben met de opname door het spijsverteringsstelsel. In tegenstelling tot een supplement in capsules, moeten ze de maag, de darmen en het hele spijsverteringsstelsel niet voorbij, vooraleer ze kunnen worden opgenomen.

 

Delen op: