Welke Supplementen voor Veganisten zijn Noodzakelijk?

supplementen voor veganisten

Delen op:


Welke Supplementen voor Veganisten zijn Noodzakelijk?

supplementen vegetariers veganistenWanneer we kiezen om veganist te worden, vegan of veganistisch te eten. Dan is het belangrijk dat we al onze nodige voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden kunnen innemen.

Dat is niet altijd makkelijk omdat er heel wat vitamines en mineralen zijn die nu eenmaal meer voorkomen bij dieren. Of beter worden opgenomen uit dierlijke voedingsmiddelen. Het kan daardoor belangrijk zijn bepaalde supplementen voor veganisten te gebruiken.

In dit artikel bespreken we welke supplementen voor veganisten van toepassing kunnen zijn. En waarom dat zo is.

IJzer

plantaardige ijzerDe eerste supplementen voor veganisten zijn ijzersupplementen. Niet meteen een probleem voor vegans om voldoende ijzer in te nemen toch? Wel, er zijn namelijk twee soorten. We hebben heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vinden we in dierlijke voedingsproducten. Terwijl non-heemijzer in plantaardige bronnen voorkomt.

Heemijzer wordt makkelijk opgenomen door het lichaam. Non-heemijzer niet. Vegans kunnen enkel hun ijzer halen uit non-heemijzer dus kan dat voor problemen zorgen.Er is echter goed nieuws. Vitamine C helpt ons om non-heemijzer op te nemen. Sommige onderzoeken beweren dat dankzij vitamine C, de opname van non-heemijzer gelijk is aan de opname van heemijzer door het lichaam.

Verwante Topic:  Waarom Zijn Pompoenpitten Zo Gezond?

Andere onderzoeken zeggen dan weer dat ze slechts voor de helft worden opgenomen, ook al gebruiken we extra vitamine C. Daarom zorgen we beter voor 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit plantaardige non-heemijzer voeding.

IJzer supplement behoort tot de supplementen voor veganisten wanneer we onzeker zijn of we ongeveer 20 mg ijzer per dag kunnen innemen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen bedraagt 8 mg en 10 mg voor vrouwen die nog menstrueren, zwangere vrouwen 13 mg.

Omega 3

omega 3Een ander struikelblok voor vegans. Daarmee behoort deze ook tot de belangrijke supplementen voor veganisten. Omega 3 in noten en zaden is talrijk aanwezig. Het is dus niet per se nodig om vis te eten. Geen probleem dus?Wel, in lijnzaden en chiazaden, alsook in andere noten en zaden vinden we ALA vetzuren. Alfalinoleenzuur kan in het lichaam worden omgezet in DHA en EPA. Maar dat is slechts een beperkte hoeveelheid en onvoldoende voor onze dagelijkse behoeftes te kunnen garanderen.

De hersenen en het zenuwstelsel worden zeer sterk beïnvloed door DHA en EPA vetzuren. Daar komt ook nog eens bij dat omega 6 de omzetting van ALA naar DHA en EPA gaat blokkeren.

Dat zorgt ervoor dat heel wat veganisten te weinig DHA en EPA in het bloed en in de hersenen hebben. Omega 3 en depressie wordt steeds vaker met mekaar in verband gebracht. Alsook heel wat andere mentale problemen zoals psychose, ADHD, autisme en bipolaire stoornis.

Verwante Topic:  Heb ik een Serotonine Tekort?

Er is goed nieuws, we hebben één bron die deze vetzuren kan leveren. Zeewier is de enige bron die ons DHA en EPA kan leveren. Spirulina is daar een goed voorbeeld van.

DHA en EPA behoort dus tot de belangrijke supplementen voor veganisten.

Zink

zink pindanotenZink kunnen we vergelijken met ijzer. We vinden zink in voldoende plantaardige voedingsmiddelen zoals noten en zaden. Ook peulvruchten zijn rijk aan dit mineraal.

Echter hebben we ook te maken met een verminderde opname wanneer de zink afkomstig blijkt uit plantaardige voedingsmiddelen.

We hebben ongeveer 10 mg zink per dag nodig. Hier geldt ook dat we beter 200 tot 300% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid innemen via plantaardige voedingsmiddelen. Om zeker te zijn van voldoende zink.

Zink tabletten zijn van groot belang voor het libido, de aanmaak van cellen, synthese van proteïnes en koolhydraten, versterking van het immuunsysteem en voor de algemene ontwikkeling van kinderen en volwassenen.

Daarom behoort zink supplement ook zeker tot de supplementen voor veganisten.

Vitamine B12

ontbijtgranen vitamine B12Vitamine B12 is een ander in de lijst met belangrijke supplementen voor veganisten. Vitamine B12 vinden we alleen terug in dierlijke voedingsmiddelen. Er is geen enkele plantaardige voedingsbron die van nature echte B12 bevat.

Er zijn echter wel een groot aantal versterkte voedingsmiddelen. Vooral ontbijtgranen en sojaproducten die deze stof toegevoegd kregen.

Verwante Topic:  Werking Van Levertraan Voor Onze Gezondheid

Omdat we deze vitamine niet terugvinden in plantvoeding kan het gunstig zijn om een supplement te gebruiken met B12.

Vitamine D

vitamine d voeding plantaardigVitamine D is de laatste in de lijst supplementen voor veganisten. Niet meteen specifiek voor vegans van toepassing. Maar toch belangrijk om te vermelden in deze lijst.

Deze vitamine vinden we sowieso weinig terug in voeding. We hebben wel de paddestoelen. Sommige paddenstoelen zoals de shiitake bevatten vitamine D. Maar dat zijn één van de enige bronnen die we kunnen halen uit groenten.

Vitamine D wordt hoofdzakelijk aangemaakt door blootstelling aan de zon. Wanneer we onvoldoende in de zon verblijven, of zonnebrandolie gebruiken kan de opname sterk verminderen.

Ook tijdens de wintermaanden is het quasi onmogelijk om voldoende vitamine D op te nemen. Het kan dan ook gunstig zijn om een supplement te gebruiken met vitamine D.

Delen op: