De belangrijkste voordelen van spirulina

spirulina kopen

Delen op:


Wat zijn de voordelen van spirulina?

spirulina voordelen

Spirulina kan gezien worden als een ware superfood. Heel wat mensen zullen zich afvragen wat spirulina nu daadwerkelijk is. Het is een voedingsmiddel afkomstig uit meren en rivieren.

Het ziet er uit als een groen troepje afval. Toch is dat na het schoonmaken enorme gunstig voor onze gezondheid. Spirulina kan ons enorm veel voordelen voor onze gezondheid opleveren.

Om meteen met de deur in huis te vallen. Spirulina is een bundeling van bijna alle essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om te overleven.

Het spreekt voor zich dat heel wat mensen dit dus om die reden gebruiken. En het zien als een soort natuurlijke multivitamine.

Oorsprong

spirulina oorsprong

Spirulina vinden we terug in een rivier. Het komt ook voor in grote meren. We verwarren het vaak met moeras omdat het er vanop een afstand net hetzelfde uit ziet. We hebben het eigenlijk over een soort algen. Algen met een zeer sterke voedingsdichtheid. Per Kcal krijgen we meer voedingsstoffen binnen dan bij gelijk welk ander voedingsmiddel.Gebruik

Het wordt vooral gebruikt als aanvulling op het dieet. En kan dienen om eventuele voedingstekorten op te vangen. Met name ijzer is in grote mate aanwezig in dit voedingsmiddel. Verder bevat spirulina ook alle belangrijke aminozuren.

Zo’n 60% van de algen bestaan uit eiwitten. Het is dus bijvoorbeeld een zeer goede manier voor mensen die geen dierlijk voedsel eten. Om er toch te kunnen voor zorgen dat er voldoende eiwitten worden ingenomen via de voeding.

Verwante Topic:  Calciumtekort door te weinig vitamine D

Voedingswaarde spirulina

voedingswaarde spirulina

Zink

We hebben een kleine 4 mg zink in 100 gram spirulina. Dat is goed voor ongeveer de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Zink is onder meer van belang om het immuunsysteem te versterken.

Het biedt bescherming tegen verkoudheid en tegen griep. Zal onze hormonen in de juiste balans houden door de aromatase tegen te gaan. En speelt ook een belangrijke rol bij het regelen van het libido bij zowel mannen als bij vrouwen.

Andere voedingsmiddelen met zink zijn noten, oesters, vlees en zuivelproducten.Kalium

We hebben iets meer dan 1000 mg kalium in 100 gram spirulina. Kalium speelt onder meer een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde vochtbalans. Het zal overtollig zout uit het lichaam helpen verwijderen. En zal ook onze bloeddruk en hartslag helpen regelen.

Kalium is onder meer belangrijk bij mensen met diabetes. Andere belangrijke bronnen van kaliumrijke voeding zijn aardappelen, zoete aardappelen en tomaten.

IJzer

Spirulina bevat een enorm hoge hoeveelheid ijzer. We vinden zo’n 83 mg terug in 100 gram. Dat is zeer goed nieuws voor mensen die vrezen voor een ijzertekort. Dat zijn dan vooral vrouwen of kinderen.

Wanneer onvoldoende dierlijke voeding gegeten wordt, kan het risico toenemen. Omdat de plantaardige ijzervoeding minder goed wordt opgenomen door het lichaam. Daardoor gaan mensen vaak in de fout door te denken dat ze voldoende ijzer innemen. Terwijl ze er toch onvoldoende opnemen uit die ijzervoeding.

Resterende voedingswaarde spirulina

Hoewel we de belangrijkste mineralen opgesomd hebben. En vermeld hebben dat ze alle aminozuren die we nodig hebben bevatten. Verder bevat de voedingswaarde van spirulina nog heel wat andere mineralen en vitamines.

Dat zijn:

  • Koper
  • Seleen
  • Mangaan
  • Calcium
  • Fosfor
  • Jodium
  • Magnesium

Vitamines in spirulina

Alle vitamines B zijn vertegenwoordigd in spirulina. Zelfs vitamine B12! Al moeten we daar meteen genuanceerd op reageren. Vitamine b12 uit spirulina kan niet worden opgenomen of gebruikt worden door het lichaam!

Verwante Topic:  Magnesiumvoeding: Beste 20 Voorbeelden van Magnesium Voeding

We vinden verder nog vitamine C, D, K en vitamine E.

Hoog Cholesterol aanpakken

We zien een duidelijke daling van het totaal cholesterol bij het gebruiken van spirulina. Daarbij zal vooral het LDL cholesterol gaan dalen. Het HDL cholesterol gaat licht stijgen. Ook de triglyceriden worden een stuk lager. Zo’n 15% om precies te zijn. (bron)

Daarmee biedt spirulina bescherming tegen aderverkalking. Omdat LDL cholesterol na verloop van tijd de bloedvaten kan doen dichtknappen. En daarmee een ongunstige invloed heeft op de bloedsomloop.

Natuurlijke pijnstiller

spirulina pms pijnlijke menstruatie

Verder kan spirulina ook gezien worden als een natuurlijke pijnstiller. We zien vooral bij vrouwen die last hebben van pijnlijke menstruatie of PMS dat de symptomen sterk afnemen wanneer spirulina gebruikt wordt.

Ook zou het een gunstig effect hebben op de spijsvertering. Waardoor het een ontspannend effect op de maag, maar ook een stimulerend effect op de vertering heeft.

Buikkrampen worden ook verminderd.

Krachtige anti-oxidanten

De krachtige anti-oxidanten die we terugvinden in dit voedingsmiddel spelen een grote rol bij het vermijden van ziektes. We weten dat vrije radicalen schade kunnen toebrengen aan de cellen. En daarmee zorgen voor het vroegtijdig afsterven van de cellen.

spirulina gaat veroudering tegen

Dat heeft grote voordelen op vlak van de veroudering bijvoorbeeld. We zien dat de huid soepeler blijft. En dat men er jonger blijft uit zien. Niet alleen de anti-oxidanten zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook de aanwezigheid van vitamine E zou hier een doeltreffende rol in kunnen spelen.

Enige plantaardige vorm van DHA en EPA

Hoewel de hoeveelheid niet enorm is. Toch is spirulina één van de enige plantaardige bronnen waar we daadwerkelijk DHA en EPA vetzuren in kunnen terugvinden. DHA en EPA zijn omega 3 vetzuren die we eigenlijk bijna alleen terugvinden in vis en in zeevruchten. En in mindere mate in vlees.

spirulina capsules kopen

Wanneer we plantaardige omega 3 voeding eten zullen we de ALA vetzuren innemen. Die worden in het lichaam omgezet naar DHA en EPA. Deze omzetting gebeurt echter niet zoals het hoort. Een heel kleine hoeveelheid kan slechts worden omgezet naar DHA en EPA. Bij EPA valt het nog mee en kan dit nog voldoende zijn mits we voldoende ALA vetzuren innemen.

Verwante Topic:  Welke Supplementen voor Veganisten zijn Noodzakelijk?

Men schat dat ongeveer 5 tot 8% ALA kan worden omgezet naar EPA. Maar DHA wordt echter problematisch. De omzetting van ALA naar DHA wordt geacht op 0.5 tot 1% van de totale hoeveelheid ALA. Dat is niet voldoende om de dagelijkse behoeften te halen.

Voor de mensen die vis eten is dat niet meteen een probleem. Zij krijgen immers voldoende tijdens de portie die ze eten. Maar bijvoorbeeld veganisten of vegetariërs die geen vis eten kunnen problemen ondervinden.

Voor hen is het gebruiken van spirulina tabletten een enorm geschenk.

Spirulina kopen en gebruiken

spirulina tabletten kopen

Spirulina mag niet in hoge hoeveelheden gebruikt worden. De enige manier om spirulina te gebruiken is door spirulina tabletten te kopen. Die kunnen dan worden ingenomen en kunnen ons op die manier laten profiteren van de vele voordelen.

Echter wanneer dosissen boven de 20 tot 25 gram worden genomen, bestaat de kans op eventuele bijwerkingen. Dat zijn dan vooral problemen met de spijsvertering, diarree, misselijkheid en overgeven.

Het is daarom aangeraden wanneer we spirulina kopen, dat we beginnen met het gebruiken van kleinere hoeveelheden. En de hoeveelheid op die manier gelijkmatig opbouwen door middel van het supplement.

Delen op: