Sint-Janskruid Werking en Bijwerkingen

sint-janskruid werking

Delen op:


Sint-Janskruid Werking en Bijwerkingen

sint janskruid werkingSint-janskruid werking wordt misschien het meest in verband gebracht met depressie. Gunstige resultaten zijn reeds opgedoken bij het behandelen van deze aandoening. Toch kunnen we dit kruid nog gebruiken voor heel wat andere problemen met onze gezondheid.

Hoewel de sint-janskruid werking vooral gericht is op het verbeteren van de gemoedstoestand. Toch heeft de plant ook heel wat ontstekingsremmende en preventieve eigenschappen. Zo kan het gebruikt worden tegen de aanval van virussen, kan het ontstekingen verminderen zoals bij artritis en reuma. En kan het kruid gebruikt worden bij menstruele problemen.

Oorsprong van Sint-Janskruid

sint-janskruidDe plant Hypericum Perforatum ofwel sint-janskruid werd razend populair nadat bekend werd dat de effecten zeer gunstig kunnen zijn bij mensen die last hebben van een depressie. Dat wordt echter nogal snel beweerd van heel wat kruiden. Toch werd dit wetenschappelijk onderzocht en kon men dat ook vaststellen via onderzoeken dat deze sint-janskruid werking wel degelijk klopt.

De plant wordt niet zo hoog. Over het algemeen is ze tussen de 50 en de 100 cm en komt vooral voor in natte en warmere klimaten. Oorspronkelijk komt ze uit Europa. Maar is sindsdien overal ter wereld verspreid. Dat is vooral in Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Hoewel we de plant ook in sommige delen van Rusland en Australië kunnen vinden.

Sint-Janskruid werd in Europa reeds eeuwen gebruikt om heel wat gezondheidsproblemen te behandelen. Het was reeds al lang bekend dat deze kruiden gunstige eigenschappen hebben op vlak van depressie.Het kan echter ernstige bijwerkingen hebben wanneer andere psychiatrische problemen zoals psychose ook meespelen. Om die reden wordt het niet gebruikt bij mensen met bipolaire stoornis of psychose gepaard met depressie.

Verwante Topic:  5 Krachtige Natuurlijke Antidepressiva Tegen Depressie

Sint-Janskruid werking

Dopamine Verhogen

Men kon vaststellen dat sint-janskruid in staat is om de dopamine te verhogen in de hersenen met maar liefst 40%. En dit één uur na inname. (*)

De werkzame stof hierbij zou hyperforine zijn.

Dopamine is vooral belangrijk bij depressie bij mannen. Mannen hebben vaak te maken met een dopaminetekort.

dopamineDopamine zorgt voor het regelen van onze gemoedstoestand. Het zal ons gedrag bepalen en zal er ook voor zorgen dat we voldoende kunnen slapen. Daarnaast wordt deze belangrijke neurotransmitter sterk in verband gebracht met motivatie.

Dopamine zal ervoor zorgen dat we creatief zijn en zal helpen bij het nemen van beslissingen. Dopaminetekort wordt ook in verband gebracht met Parkinson, Schizofrenie en ADHD.

Serotonine Verhogen

De serotonine receptoren in de hersenen worden gestimuleerd bij het gebruik van sint-janskruid. (*) Ook dit is van belang bij depressie, maar dan meer voor vrouwen. Vrouwen hebben vaker een serotoninetekort. In tegenstelling tot mannen die met een dopaminetekort te maken krijgen.

Een tekort aan serotonine kan naast depressie vooral leiden tot eetstoornissen en problemen met overgewicht.

Depressie

depressieNiet onlogisch dat deze sint-janskruid werking op nummer één staat. Meer dan 70% van de mensen die deze kruiden gebruiken, doen dit om symptomen van depressie te verzachten. Het mechanisme achter deze geneeskrachtige werking bij mensen met depressiviteit komt doordat bepaalde stoffen in de kruiden een invloed hebben op onze neurotransmitters.

Vooral serotonine zal gaan toenemen in onze hersenen. Serotonine heeft een belangrijke impact op hoe we ons voelen. Meer serotonine resulteert in een verbeterde gemoedstoestand. En dat is nu net wat de symptomen van depressiviteit doet verzachten.

Heel wat medicijnen die deze aandoening moeten genezen werken met hetzelfde principe. Ze zullen net als sint-janskruid de neurotransmitters aanspreken en stimuleren. Waardoor de symptomen verzacht worden en de gemoedstoestand verbeterd wordt.

Verwante Topic:  Sint-Janskruid bij Depressie?

Men heeft kunnen aantonen dat de werking van deze kruiden even krachtig is als de werking van de medicijnen die worden gebruikt tegen deze problemen.

In dit onderzoek kunnen we lezen dat de effecten van sint-janskruid bij een ernstige depressie beter werken dan een placebo. En hetzelfde effect hebben als de standaard medicatie die wordt gegeven om een ernstige depressie te behandelen. Men kwam daarnaast nog verder tot de conclusie dat sint-janskruid een stuk minder bijwerkingen had dan de medicatie die werd gegeven. (*)

Dit is het resultaat van 29 onderzoeken. Waarbij in totaal 5489 personen bij betrokken waren.

Bijkomende problemen

Depressie kent vele facetten. We kunnen ook te maken krijgen met chronische stress. Die chronische stress kan dan al dan niet gepaard gaan met slapeloosheid of net leiden tot oververmoeidheid. Ook in deze gevallen kunnen we sint-janskruid in ons voordeel laten draaien. En kan het gebruik ervan zeer effectief zijn.

Menstruatie en Menopauze

tamponTijdens en voor de menstruatie kan deze plant wonderen doen. Ze zal helpen om de wisselende gemoedstoestand onder controle te houden. Kan op die manier ook zorgen voor een betere slaap en kan angst en paniekaanvallen verhinderen.

Vrouwen die deze kruiden gebruiken ervaren ook dat ze zich minder zorgen maken.

Hetzelfde geldt voor vrouwen tijdens de menopauze. Wanneer vrouwen in de moeilijkste periode van hun leven komen, gaat dit meestal ook gepaard met heel wat problemen zoals depressie, wisselende stemmingen en angsten. Al dan niet gepaard met nachtzweten en moeilijk slapen.

Door het gebruik van sint-janskruid kunnen deze symptomen zo goed als volledig onderdrukt worden.

Trage schildklier

Voor mensen met een traag werkende schildklier is er ook goed nieuws. Door het gebruik van deze plantenextracten worden de schildklierhormonen gestimuleerd en zal er dus meer schildklierhormoon worden aangemaakt. Dat heeft meteen een gunstige invloed op de werking van de schildklier en kan vooral bij het afvallen een groot voordeel opleveren.

Verwante Topic:  Hoe kunnen we meer endorfine aanmaken?

Mensen met een trage schildklier hebben een tragere verbranding en stapelen heel snel overgewicht op. Door de schildklierhormonen te stimuleren kan de vetverbranding dus een stuk versneld worden.

Ontstekingsremmend

artroseMen gebruikte de plant in de geschiedenis heel vaak om problemen zoals reuma en artritis te behandelen. De ontstekingsremmende werking zou op die manier een gunstig effect hebben op de gewrichten en op de spieren. Dat zou pijnlijke gewrichten en spieren kunnen verzachten.

De ontstekingsremmende werking baseert zich echter niet alleen op de spieren en gewrichten. Ook het cardiovasculaire systeem wordt beschermd tegen ontstekingen. Dat zorgt op zijn manier voor een daling van de bloeddruk en een verlaagd risico op het ontwikkelen van hartziekten in de toekomst.

Sint-Janskruid Bijwerkingen

sint-janskruid bijwerkingenHoewel de sint-janskruid werking voor mensen met depressie zeer gunstig kan zijn. Toch dienen we op te letten met het gebruik van deze kruiden bij andere mentale problemen.

Dit gaat dan vooral om schizofrenie en bipolaire stoornis. Onderzoek heeft aangetoond dat de sint-janskruid werking bij deze mensen kan leiden tot psychose of een manie kan helpen uitlokken. We dienen dus dit kruid te vermijden wanneer we met deze aandoeningen te maken hebben.

Ook vrouwen die zwanger zijn mogen dit kruid niet gebruiken omdat complicaties met de baby kunnen optreden.

Andere neveneffecten die kunnen optreden zijn hoofdpijn en slapeloosheid. Al komen die heel zelden voor.

Het is geen probleem om dit kruid voor een langere periode te gebruiken. Geen negatieve effecten werden ontdekt bij het gebruik van een supplement voor een periode van iets meer dan één jaar.

Delen op: