Sint-Janskruid bij Depressie?

sint-janskruid bij depressie

Delen op:


Sint-Janskruid bij Depressie?

sint-janskruid depressieSint-Janskruid bij depressie gebruiken kan vaak een gunstig effect hebben op de ernst van de ziekte. De psychiatrische geschiedenis van deze plant gaat heel ver terug in de tijd. We komen terecht in het oude Griekenland waar het kruid werd gebruikt tegen aandoeningen die in verband staan met de zenuwen.

Gedurende de jaren is sint-janskruid bij depressie, maar ook bij andere problemen zoals menopauze, angst, slapeloosheid en zelfs bij obsessieve compulsieve stoornis (1)(2)

Hoe werkt sint-janskruid bij depressie?

Het mechanisme die ervoor zorgt dat sint-janskruid bij depressie en de andere problemen kan helpen is nog niet meteen vastgesteld. Toch zijn de therapeutische of toch enkele daarvan, bekend. Het gaat dan vooral om hypericine, pseudohypericine en xanthones. Men gaat ervan uit dat deze stoffen in staat zijn om in de hersenen de aanmaak van dopamine en serotonine te stimuleren. Dit is ook grotendeels het doel van medicatie tegen depressie, de zogenoemde antidepressiva.

Sint-janskruid is een kruid met gele bloemen, de plant groeit heel snel en zal vaak alle andere planten gaan overgroeien.

Verwante Topic:  5 Krachtige Natuurlijke Antidepressiva Tegen Depressie

Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek?

depressie behandelenIn een onderzoek werden de resultaten van 29 studies bekeken, waarbij in het totaal 5.489 personen bij betrokken waren. Deze mensen leden allemaal aan een zware depressie. In deze onderzoeken werd sint-janskruid vergeleken met antidepressiva (3).De conclusie van de onderzoekers was dat sint-janskruid bij depressie even effectief werkt als de antidepressiva medicatie en dat de deelnemers minder kans maakten om te maken te krijgen met bijwerkingen.

Een ander onderzoek werd uitgevoerd waarbij nog eens 30 klinische studies uit een periode van 22 jaar werden bestudeerd. Men kwam tot een soortgelijke conclusie. Men besloot dat sint-janskruid bij depressie effectief in het behandelen van milde depressie is.

Sint-janskruid bij depressie even effectief als antidepressiva

 

Dosering Sint-janskruid tegen depressie

De normale gemiddelde dosis van het kruid bedraagt 300 mg en dit wordt dan 3 keer per dag genomen. Maar de hoeveelheid actieve ingrediënten kan natuurlijk variëren merk per merk. Het kan ook worden gebruikt als een thee, en men gaat niet meteen zeggen dat de thee niet kan werken.
Maar heel vaak kan de dosis niet goed bekeken worden en is ze ook vaak niet hoog genoeg of niet frequent genoeg om te kunnen zijn gunstig effect uitvoeren. Om die reden is het gebruiken van een supplement een betere oplossing. Op die manier heb je elke keer de adequate hoeveelheid en kan je makkelijk bijhouden hoeveel je hebt ingenomen.

Verwante Topic:  Vitamine D Tekort Oorzaken en Verhelpen


Gezonder alternatief dan traditionele medicatie

depressie meisjeHet gaat hier dus om natuurlijke middelen. Sint-janskruid bij depressie gebruiken moet dan toch gezonder zijn dan antidepressiva? En dat klopt, natuurlijke middelen worden over het algemeen gezien als gezonder dan de farmaceutische medicatie die voorhanden is om depressie te behandelen.

We kunnen vaststellen dat het kruid vrij is van gifstoffen en andere gevaarlijke ingrediënten die de bijwerkingen van antidepressiva gaan veroorzaken. De plant groeit in een natuurlijke staat en wordt niet gemaakt in een chemisch bedrijf.

Toch is dat niet altijd het geval en dien je zeker de informatie te lezen die geschreven staat op de verpakking van het supplement, om er zeker van te zijn dat enkel natuurlijke elementen gebruikt zijn in het maken van dit product.

Sint-Janskruid Bij Depressie – Besluit

Door het onderzoeken van meer dan 60 studies werd een synthese gemaakt waaruit men kon vaststellen dat een supplement van sint-janskruid in het merendeel van de patiënten even goed zal werken als de bestaande antidepressiva. Daarbij worden ook een stuk minder nevenwerkingen opgemerkt.

Echter kan de hoeveelheid actieve ingrediënten verschillend zijn per merk en kan de kwaliteit ook vaak verschillen. Wanneer je kiest voor een supplement te gebruiken met sint-janskruid bij depressie, doe je er goed aan na te gaan of het product gemaakt is met natuurlijke ingrediënten en geen schadelijke stoffen bevat die het lichaam bijwerkingen kunnen leveren.

Verwante Topic:  Dopamine verhogende Middelen en Kruiden

 

Delen op: