Heb ik een Serotonine Tekort?

serotonine tekort

Delen op:


Heb ik een Serotonine Tekort?

serotonine tekort depressieSerotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op onze omgeving. Het zal onder meer bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en zal helpen om het geheugen te stimuleren.

Serotonine tekort staat nauw in verband met depressie. Heel wat medicijnen die zijn ontwikkeld tegen depressie bevatten daarom bepaalde stoffen die de hoeveelheid serotonine gaan verhogen. Eén van de belangrijkste symptomen van een serotonine tekort zijn daarom ook zeker depressie en een negatieve emotionele toestand.

droevigHet probleem is dat we een serotonine tekort niet altijd kunnen onderzoeken. Er kan uiteindelijk wel een test worden gedaan. Maar daarbij kan nooit de gehele hoeveelheid worden opgemeten.

Gelukkig zijn er een groot aantal zaken die we kunnen doen wanneer de symptomen opduiken. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat rhodiola serotonine gaat verhogen. Maar er zijn ook een aantal andere mogelijkheden die we kunnen overwegen willen we de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen verhogen.

Enkele symptomen die kunnen duiden op een tekort:  • Geen honger hebben
  • Juist veel zin hebben in suikers
  • Obsessief zijn
  • Weinig geduld hebben
  • Angstig
  • Manisch
  • Depressief zijn
  • Zich snel zorgen maken
Verwante Topic:  Oestrogeen Verlagen Bij Mannen

De oorzaken daarvan kunnen verschillende redenen hebben. Dat kan zijn een tekort aan vitamine D. Het kan ook een probleem in het lichaam zijn, dat kan er dan voor zorgen dat onvoldoende serotonine kan worden aangemaakt. Daarnaast kan te weinig slaap of een te passieve levensstijl bijdragen aan een verlaagde aanmaak.

Wanneer we bijvoorbeeld teveel bereide maaltijden eten of fastfood gaan eten dan kunnen we een mineralen of vitaminetekort hebben. Dat kan er dan ook weer voor zorgen dat er te weinig serotonine wordt vrijgegeven.

Een gezonde levensstijl is belangrijk en dat houdt in dat we eerst en vooral gezond gaan eten en weinig alcohol drinken en niet roken.

Een andere factor zijn anticonceptiemiddelen. Die kunnen er vaak voor zorgen dat de natuurlijke flora van de hormonen bij vrouwen verstoord wordt. En kan dan ook weer leiden tot een verlaagde aanmaak. Een belangrijk voorbeeld hiervan is een lage waarde aan progesteron.

Rhodiola

rhodiola serotonineRhodiola speelt een belangrijke rol in het aanmaken van serotonine. Men ziet de plant daarom als alternatief medicijn voor depressie, wanneer geneesmiddelen worden voorgeschreven die de neurotransmitters moeten stimuleren.In een onderzoek werd aangetoond dat de hoeveelheid neurotransmitters duidelijk wordt verhoogd bij het gebruik van rhodiola supplement.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is een ander voorbeeld die wordt gezien als een alternatieve behandeling tegen depressie.

Verwante Topic:  Kruiden Voor Borstvergroting Gebruiken?

Een supplement van deze plant heeft ook een gunstig effect op de aanmaak van serotonine en zou kunnen gebruikt worden bij mensen met een lichte tot gematigde depressie.

De Zon

zonlicht serotonineMensen die regelmatig in de zon verblijven hebben over het algemeen meer vitamine D, voelen zich algemeen beter en hebben ook een hoger gehalte aan serotonine in de hersenen. Een goed alternatief om het serotonine tekort te behandelen kan dus zijn om een aantal minuten meer in de zon te verblijven per dag.

In de winter kan dat natuurlijk moeilijk gerealiseerd worden. Dat kan dan gecompenseerd worden met een ander hulpmiddeltje, bijvoorbeeld extra bewegen.

Extra bewegen

Wanneer we een te passieve levensstijl hebben bouwen we allerlei problemen op. Die gaan van vermoeidheid tot overgewicht, met een hoge bloeddruk en problemen als diabetes of hartproblemen als gevolg.

Bewegen heeft ook een grote impact op de aanmaak van neurotransmitters. Mensen die meer bewegen zullen meer dopamine, serotonine en endorfines aanmaken. Dit alles zorgt voor een beter algemeen welzijn en zal de problemen die ontstaan helpen bestrijden.

Delen op: