Wat Zijn De Meest Voorkomende Rhodiola Bijwerkingen?

rhodiola bijwerkingen

Rhodiola bijwerkingen zijn over het algemeen zeer mild. Al kunnen bij bepaalde mensen de rhodiola bijwerkingen beter vermeden worden. Dat is dan vooral bij mensen die last hebben van bepaalde psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie of bipolaire stoornis. Bij alle andere mensen zullen bij het gebruik van de plant enkel milde bijwerkingen optreden.

We moeten weten dat de werking van de plant over het algemeen stimulerend werkt. De effecten zijn te vergelijken met die van cafeïne. Al komen ze niet met hoogtes en laagtes. Maar zullen ze eerder een blijvend, licht stimulerend effect veroorzaken bij de gebruiker.

Wanneer we ons houden aan de aanbevolen dosis is de kans op rhodiola bijwerkingen relatief klein. Wanneer we echter hogere dosissen gaan gebruiken dan verhogen we natuurlijk ook de kans op eventuele nevenwerkingen.

Het gebruik van de plant

bijwerkingen van rhodiola

Men gaat de plant vooral gaan gebruiken om de effecten van vermoeidheid tegen te gaan. Men heeft onder meer kunnen vaststellen dat wanneer we te maken hebben met vermoeidheid. De concentratie en het geheugen beter zal werken tijdens het gebruik van de plant.

Dit heeft men bijvoorbeeld getest bij mensen die de nachtdienst moesten werken in een bedrijf. De werknemers hadden duidelijk minder last van vermoeidheid, wanneer dit werd vergeleken met werknemers die de plant niet gebruikten.

Verder heeft de plant een serotonine verhogend effect. Dit is vooral gunstig bij mensen die last hebben van depressie of die vatbaar zijn voor een depressie. Omdat medicatie tegen depressie vaak op dezelfde manier het serotonine gaat verhogen. Zien we dat het gebruik van de plant in geval van depressie kan leiden tot een vermindering van de symptomen.

Verwante Topic:  Vitamine D Tekort Oorzaken en Verhelpen

Wanneer het serotonine gaat stijgen gaat automatisch ook het cortisol dalen. Dus mensen die last hebben van stress of angst kunnen hiermee ook gebaat zijn.

Het stimulerende effect van de plant heeft ook een gunstig effect op het metabolisme en op de bloedsuikerwaarden. Daarom ziet men deze plant ook als toevoeging bij het dieet, vooral dan voor mensen die willen afvallen.

Verder zou het bij mensen die teveel eten, het hongergevoel licht kunnen onderdrukken. Maar omgekeerd geldt ook, bij mensen met anorexia zou het de eetlust terug helpen opwekken.

Rhodiola bijwerkingen die vaak voorkomen

Rhodiola bijwerkingen die zeker bij één op de tien voorkomen zijn een drogere mond. Het is dus belangrijk dat we regelmatig blijven drinken.

Andere zijn dan slapeloosheid of moeilijker in slaap kunnen vallen. Dit komt vooral voor bij mensen die reeds slaapproblemen hadden in het verleden.

Eén van de belangrijkste voordelen van de werking van de plant is het stimulerend effect. Dit wordt onder meer ingezet tegen vermoeidheid. Het spreekt dan ook voor zich wanneer we net voor het slapen een dosis met rhodiola gaan gebruiken. Dat de kans op slaapproblemen toch een stuk groter wordt.

Om deze rhodiola bijwerkingen te omzeilen kunnen we het supplement ‘s morgens gebruiken in plaats van wat later op de dag. Ook worden deze effecten natuurlijk een stuk groter bij het gebruik van hogere dosissen.

Verwante Topic:  Rhodiola: Serotonine Verhogen op Natuurlijke Wijze

Het kruid is ook zeer vaak gebruikt bij studenten tijdens de examenperiodes. Omdat het de concentratie en het geheugen verbetert. We kunnen ons beter concentreren en kunnen dus makkelijker en beter studeren. Dan wordt ook wel vaker overgegaan naar het gebruik van hogere dosissen.

Dat kan dan weer leiden tot een van de andere rhodiola bijwerkingen. Een verhoogde hartslag kan daardoor dan het gevolg van zijn.

Rhodiola bijwerkingen die zeer weinig voorkomen

In zeldzame gevallen kan angst optreden. Dit is dan ook meestal bij mensen die last hebben van psychiatrische aandoeningen. Omdat één van de effecten van de plant, net het bestrijden van angst betreft. Toch kan dus in zeldzame gevallen net het omgekeerde effect worden bekomen.

Rusteloosheid en misselijkheid kunnen ook optreden. Dat is eerder ook één van de meer zeldzame rhodiola bijwerkingen. Al kan dat natuurlijk ook voorkomen in het begin dat we het supplement gebruiken. In dit geval kunnen we beginnen met een zeer lage dosis. Op die manier geven we het lichaam de kans om zich aan te passen aan de werkzame stoffen die zich in de plant bevinden. Om op die manier minder last te hebben van deze rhodiola bijwerkingen.

Alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne hebben allebei een stimulerend effect op het lichaam. Het is dan ook niet onlogisch dat we die beter niet gaan combineren met het gebruik van rhodiola supplementen. Omdat de kans op een verhoogde werking dan zeer reëel is. En deze verhoogde werking zal zich dan vooral gaan concentreren op het verhogen van de kans op rhodiola bijwerkingen.

Verwante Topic:  5 Krachtige Natuurlijke Antidepressiva Tegen Depressie

We gebruiken dus zeker beter niet al teveel alcohol en cafeïne in combinatie met deze plant.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we geen enkel kopje koffie of kopje thee meer mogen drinken. Zolang we er maar rekening mee houden dat wanneer we in aanraking komen met eventuele bijwerkingen van rhodiola. Dat we dan de inname van alcohol of cafeïne gaan matigen of volledig gaan weren.

Hoeveel rhodiola mogen we gebruiken?

De aanbevolen dosis die we moeten gebruiken is sterk afhankelijk van de reden waarom we het gebruiken. Gebruiken we de plant enkel als een soort bescherming tegen eventuele problemen zoals vermoeidheid. Dan kan een zeer lage dosis van 50 mg reeds voldoende zijn.

Hebben we daadwerkelijk te maken met ernstige vermoeidheid of depressie, dan zijn hogere hoeveelheden nodig. Die kunnen dan variëren tussen de 100 en de 600 mg. Wanneer we hogere dosissen dan deze gaan gebruiken via het supplement. Dan verhoogt de kans natuurlijk op het krijgen van eventuele rhodiola bijwerkingen.

Wanneer mogen we rhodiola niet gebruiken?

We gaan de plant best niet gebruiken wanneer we te maken hebben met schizofrenie of bipolaire stoornis. Omdat het stimulerend effect van de plant net een psychose of een manie zou kunnen gaan uitlokken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 5 =


Close