Welke Voordelen Heeft Resveratrol?

druiven resveratrol

Delen op:


Er zijn bepaalde supplementen waar we heel veel aandacht aan besteden in de media. Supplementen die heel wat wetenschappelijke onderzoeken ondergaan en soms onnodig opgedrongen worden aan de mensen. En er zijn supplementen zoals resveratrol die het moeten doen met minder aandacht. Dat betekent niet dat ze minder krachtig zijn natuurlijk.

Het is dan ook zeer verrassend om te ontdekken dat resveratrol op verschillende vlakken kan helpen om onze gezondheid dat belangrijke duwtje in de rug te geven.

We associëren resveratrol vooral met rode wijn. Omdat het in deze drank namelijk aanwezig is. Het is dan niet verbazingwekkend om te weten dat bijna al deze voordelen van rode wijn, te danken zijn aan het feit dat resveratrol daarin aanwezig is.

rode wijn resveratrol

We denken dan vooral aan de gunstige effecten voor ons hart. Het versterken van de bloedvaten. Het verbeteren van de erectie bij mannen. Al  deze voordelen kunnen we bekomen door een glas rode wijn te drinken. Wanneer we meer drinken, dan krijgen we een tegenovergesteld effect. Mede door de hoeveelheid alcohol die we terugvinden in rode wijn. Het drinken van rode wijn om van de voordelen van resveratrol te genieten is dus zeker niet het beste idee. Maar zoals gezegd, één glas rode wijn kan onze gezondheid zeker helpen op verschillende vlakken.De hoeveelheid resveratrol die we terugvinden in een glas rode wijn is natuurlijk niet hoog. En eigenlijk onvoldoende om een relatief groot verschil te maken voor onze gezondheid.

In dit artikel zullen we enkele belangrijke voordelen bespreken, van wat resveratrol voor onze gezondheid kan doen.

Verbeterd uithoudingsvermogen

Naarmate we ouder worden lijkt het alsmaar moeilijker te worden om nog intensieve fysieke inspanningen te doen. Maar als we die fysieke inspanningen nu eens konden verbeteren. Een onderzoek heeft aangetoond dat het gebruiken van resveratrol ervoor kan zorgen dat de spieren een betere werking zullen ondervinden tijdens het uitvoeren van fysieke inspanningen.

Verwante Topic:  Manuka Honing | Wat Zijn De Voordelen En Effecten Op Het Lichaam?

Een grote reden hiervoor is het verbeteren van de bloedsomloop. Waardoor dus meer bloed doorheen het lichaam kan gepompt worden. En de spieren op hun beurt ook beter gevoed worden met belangrijke voedingsstoffen.

Goed voor het hart

gezondheid hartEen ander belangrijk voordeel, wat rechtstreeks verband houdt met het verbeteren van de bloedsomloop, is het verbeteren van de werking van het hart. Wanneer het hart minder hard moet werken om het bloed doorheen het lichaam te pompen. Dan zal dit een grote vermindering aan stress teweegbrengen die rust op het hart.

Verder zal het beschermend effect tegen aderverkalking die we krijgen dankzij resveratrol, er ook voor gaan zorgen dat de bloeddruk gaat dalen.

Dat zou niet alleen het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en een hartaanval doen dalen. Maar ook zeker en vast het risico op een beroerte doen dalen.

Bescherming tegen kanker

Er zijn heel wat middelen die een beschermende werking hebben tegen kanker. Elk middel heeft zo zijn specifieke voordelen bij het helpen bestrijden, voorkomen en dus vermijden van bepaalde soorten kankers.

Bij resveratrol zien we vooral een beschermend effect bij kanker die zich gaat nestelen in onze darmen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de krachtige antioxidanten aanwezig in resveratrol er kunnen voor zorgen dat de vorming en de groei van kankercellen gaat afnemen.

We kunnen daarom stellen dat resveratrol een belangrijke stof is in de strijd tegen kanker. Het is waarschijnlijk onvoldoende om ermee kanker te genezen. Maar kan de kracht van de behandeling zeker en vast versterken.

Onze ogen verbeteren

De ogen zijn een belangrijk aspect van het menselijk lichaam. Ze maken ons in staat om de fysieke wereld rondom ons visueel waar te nemen. Naarmate we ouder worden gaat de werking van de echter achteruit. Dat is niet te vermijden. Of toch wel? Wanneer we de juiste voedingsmiddelen aan ons dieet toevoegen zeker en vast!

Verwante Topic:  Zuiveringszout En Zijn Eigenschappen En Bijwerkingen

Belangrijke voedingsmiddelen voor de ogen zijn voedingsproducten die bijvoorbeeld vitamine A bevatten. Of voeding die vitamine C en vitamine E bevat. We weten dat Omega 3 ook een gunstig effect heeft op de werking van onze ogen. En om de veroudering van onze ogen tegen te gaan.

Maar ook resveratrol kan helpen om onze ogen langer gezond en wel te houden. Resveratrol zal er namelijk voor zorgen dat de groei van abnormale bloedvaten die ons zicht verstoren, zal geblokkeerd worden. Daardoor kunnen we dus langer genieten van gezonde ogen.

Meer testosteron

Een studie uit Korea heeft kunnen aantonen dat de werking en voordelen van resveratrol zich ook kunnen richten tot onze hormonen. Testosteron is zowel bij mannen als bij vrouwen belangrijk om het libido op peil te houden. Om spierkracht op te bouwen en te behouden. Bij vrouwen natuurlijk in mindere mate dan bij mannen, toch zullen vrouwen met een te laag testosteron ook een verlaagd libido ervaren.

Het is dan goed nieuws om te weten dat resveratrol dat proces kan omkeren. En ervoor kan zorgen dat het testosteron terug gaat stijgen.

We gaan er echter wel van uit dat de grootste resultaten zichtbaar zullen zijn bij mensen met een tekort. Wanneer we reeds te maken hebben met een hoog testosteron dan zal het voordeel eerder subtiel zijn.

Werking van de hersenen verbeteren

Een verbeterde bloedsomloop heeft ook rechtstreeks effect op de werking van onze hersenen. Wanneer we een betere bloedsomloop krijgen in het lichaam zullen we makkelijker bloed en dus ook voedingsstoffen naar onze hersenen kunnen sturen. Dat zal er onder meer voor zorgen dat we een betere concentratie ervaren. Maar ook dat het geheugen het beter zal doen dan voorheen.

Verwante Topic:  Waarom is krill olie beter dan visolie?

Veroudering tegengaan

Een ander belangrijk voordeel is de antioxidante werking. Dit is vooral belangrijk bij het blokkeren van vrije radicalen die uiteindelijk schade aan het lichaam zullen toebrengen. Door deze vrije radicalen te blokkeren kunnen we onder andere ervoor zorgen dat de cellen langere tijd gaan leven. En dus minder snel gaan afsterven. Wat zich vooral zal uiten op het vertragen van de veroudering. Zoals we gezien hebben bij onze ogen en bij onze hersenen kunnen we er dus ook van genieten voor onze huid, en vele andere tekenen van veroudering zoals dementie, artrose … (bron)

Bescherming tegen of bij diabetes

Een aantal onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat resveratrol ervoor kan zorgen dat we de bloedsuiker verlagen. Het zou ook onder meer helpen om overgewicht en diabetes te behandelen. Dit komt doordat resveratrol zal helpen bij het behouden van gezonde insulinewaarden. De fyto-oestrogene werking van resveratrol zou onder meer ook helpen bij het uitscheiden van insuline.

Voeding met resveratrol

pistachenoten resveratrol voeding

Resveratrol kunnen we ofwel nemen via een supplement. Of door meer voeding met resveratrol te gaan eten. Een aantal belangrijke bronnen zullen we hieronder weergeven.

  • Cacao
  • Blauwe bessen
  • Veenbessen
  • Pistache
  • Pinda
  • Rode druiven

De hoeveelheid die we terugvinden in voedingsmiddelen is natuurlijk 100 tot 1000 keer lager dan de geconcentreerde hoeveelheid die we krijgen in een supplement.

Bijwerkingen

Resveratrol wordt gezien als veilig. Wat wil zeggen dat er weinig bijwerkingen van resveratrol bekend zijn. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat die er niet zijn. Er zijn weinig wetenschappelijke onderzoeken terug te vinden over resveratrol en er is dus onvoldoende op getest.

Het is daarom aangeraden om geen hogere dosissen dan aanbevolen op het supplement te gaan nemen. En wanneer we reeds bepaalde medicijnen nemen tegen bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk of tegen hoog cholesterol, dat we eerst met een arts overleggen vooraleer het supplement te gebruiken.

Delen op: