Paardenbloem: De Geneeskrachtige Werking Van Paardenbloem

paardenbloem

Delen op:


Paardenbloem: De Geneeskrachtige Werking Van Paardenbloem

paardenbloem voordelenDe paardenbloem komt uit de composietenfamilie of in het latijn Asteraceae. Dit is een familie waar de bloemen zeer samen geplakt staan in een soort hoofdje.

Ze komen heel vaak voor, startende van maart, april tot het einde van de zomer. Ze zijn bijna overal te vinden, langs de graskant van de straat, in de tuin, op alle pleintjes…

De plant komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië en kleine delen van Europa. Maar is sinds het verspreiden van de mens overal te vinden. In India worden ze zelfs expliciet geteeld om vooral leverproblemen te gaan behandelen.

Paardenbloem voordelen

De plant werd het eerst gebruikt als een medicijn in de werken van Arabische Genezers van de tiende en de elfde eeuw. Zij spraken over een soort wilde andijvie. En gaven het de naam Taraxcacon.

Bij ons werd het ook reeds gebruikt in de middeleeuwen om allerlei kwaaltjes te verhelpen.Enkele van de voordelen van paardenbloem zijn:

  • Reinigt de lever
  • Stimuleert de nieren
  • Stimuleert de urine (vochtafdrijvende werking)
  • Kan gebruikt worden om neveneffecten van medicijnen te verlichten
  • Wordt gebruikt bij hepatitis en levercirrose
Verwante Topic:  Best Werkende Kruiden Voor PMS

Paardenbloem eten

paardenbloem kleine jongenDe bladeren van de plant, net als de bloemen zelf zijn eetbaar en niet giftig. Zelfs niet in grote hoeveelheden. Ze zijn echter zeer bitter en worden om die reden in onze landen niet zo vaak gebruikt.

In landen waar voedsel niet voor iedereen toegankelijk is worden ze wel heel vaak gebruikt in salades.

Deze salade heet molsla. In België en Nederland niet zo vaak te vinden. Toch is deze salade ondanks zijn bittere smaak zeer gezond voor het lichaam.

Geneeskrachtige werking

De wortels van de plant worden al heel lang gebruikt in Europa. De plant wordt zelfs op grote schaal gekweekt in India om bepaalde problemen met de lever te behandelen.Volgens Dokter Daniel Mowrey de auteur van “The scientific Validation of Herbal Medicine” behoort de paardenbloem tot de beste voedingsmiddelen voor de lever.

Het kruid wordt ook gebruikt om artritis te behandelen en het geel worden van de huid als gevolg van problemen met de lever zoals cirrose en hepatitis.

Moderne alternatieve genezers gebruiken de plant om de lever te ontgiften en bepaalde neveneffecten van medicijnen te verlichten. Ook wanneer sterke medicatie gebruikt moet worden, die schade aan de lever toebrengt kan de paardenbloem de lever helpen reinigen.

Verwante Topic:  Wat Zijn De Voordelen Van Guldenroede Thee?

Toch zijn het behandelen van problemen met de lever niet de enige voordelen van de paardenbloem.

Paardenbloem wordt ook gebruikt om zwellingen tegen te gaan, infecties te behandelen, het wordt gebruikt om zijn vochtafdrijvende werking, problemen met de borsten, met de gal, longontsteking en virussen.

De plant stimuleert de aanmaak van gal en heeft een vochtafdrijvend effect.

Eigenschappen van de paardenbloem

meisje blaast op paardenbloemDe plant wordt gezien als veilige voeding. De bestandsdelen zijn taraxacine en acrystalline. De paardenbloem bevat ook een soort suiker die zetmeel vervangt en gluten, gom en kalium. De vitamines die we terugvinden in de paardenbloem zijn vitamine A, B, C en D. Mineralen ijzer, magnesium, zink, kalium en mangaan, choline en calcium.

De plant wordt gezien als een stimulerend middel voor het lichaam. Het zal vooral de urinewegen gaan stimuleren en alle organen die daarmee gepaard gaan. Daarnaast is het een potent middel tegen leveraandoeningen.

De plant wordt in heel wat medicijnen gebruikt in de farmaceutica. Het is niet giftig, dus kunnen hoge geconcentreerde dosissen gebruikt worden door middel van een supplement.

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425335

Delen op: