Wat is de oorzaak van te hoog cortisol?

oorzaak van te hoog cortisol

Delen op:


Wat is de oorzaak van te hoog cortisol?

Wanneer we ons afvragen wat de oorzaak nu is van een te hoog cortisol dan dienen we ons af te vragen wat cortisol precies is. Het wordt vaak het stresshormoon genoemd. De allergrootste oorzaak zal dus automatisch zeker met stress te maken hebben.

Het mag dan wel het stresshormoon genoemd worden, het is toch van groot belang voor onze gezondheid. Zeker voor het regelen van onze bloeddruk, ons normale slaapritme, het hart en de bloedvaten en bij onze spijsvertering.

Stress

De allergrootste oorzaak van te hoog cortisol is dus stress. We moeten er dus proberen voor te zorgen dat we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties en dat we in de toekomst ook minder stress gaan ervaren.

hoog cortisol stress

Iedereen heeft wel eens last van spanningen of druk. Maar wanneer dit chronisch wordt zullen heel wat processen in het lichaam anders gaan verlopen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de bloedsuikerspiegel. We zullen veel meer glucose nodig hebben wanneer het cortisolgehalte te hoog wordt. Daardoor zal heel makkelijk overgewicht ontstaan doordat we die glucose gaan opslaan in de vetcellen. Ze worden dus uiteindelijk vet.

Verwante Topic:  Best Werkende Kruiden Voor PMS


cortisolDaarnaast zal het hormoon er ook voor zorgen dat alle andere hormonen uit balans raken. Dit heeft een invloed op onze voortplantingsorganen. Eerst en vooral zullen we een sterke daling van het libido opmerken. Daarnaast zullen we minder vruchtbaar worden.

Ook bij het regelen van ons slaappatroon is het hormoon van groot belang. Slaapstoornissen kunnen vlotter ontwikkelen. Ook depressie is meermaals een resultaat van te hoog cortisol.

Stress kunnen we aanpakken door meer te ontspannen, door te sporten, of door kruiden zoals ashwagandha supplementen te gebruiken.

Medicatie

Naast stress kan natuurlijk ook medicatie een oorzaak van te hoog cortisol zijn. Bekende medicijnen zijn bijvoorbeeld de anticonceptiemiddelen. Die bevatten allemaal een andere verhouding hormonen. Bepaalde merken kunnen dan een ongunstige invloed hebben op het lichaam en het cortisolgehalte doen pieken. We kunnen dit altijd navragen bij onze huisarts of het merk dat we gebruiken dit effect kan veroorzaken.

Aandoening aan de bijnieren

Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren. Wanneer daar een probleem ontstaat, door bijvoorbeeld overactieve bijnieren. Dan kan het hormoon in hoge hoeveelheden worden aangemaakt.Een bekende oorzaak van te hoog cortisol door een probleem met de bijnieren is adenomen. Dit is een tumor die zich bevindt in de bijnieren en die ervoor zal zorgen dat er hoge hoeveelheden cortisol worden afgelaten.

Verwante Topic:  Sterk Ruikende Afscheiding Verhelpen

Deze tumoren zijn meestal niet meteen schadelijk voor de gezondheid, los van het feit dat ze het cortisolgehalte de hoogte in jagen.

Sport

marathon lopen cortisolSport is gezond, dat klopt zeker. Maar mensen die teveel sporten kunnen ook te maken krijgen met problemen. Een oorzaak van te hoog cortisol kan zijn dat we te lang sporten. Vooral marathonlopers en duursporters kunnen daar problemen mee ondervinden. Doordat de spieren zo’n lange tijd onder druk worden geplaatst gaat het cortisolgehalte stijgen.

Dit kan in sommige gevallen leiden tot een blijvende verhoging.

Besluit

Wanneer we te maken krijgen met een te hoog cortisolgehalte is de grootste boosdoener of oorzaak van te hoog cortisol bijna altijd stress. Stress is voor meer dan 90% van de gevallen de grote boosdoener.

We dienen er dus voor te zorgen dat ons lichaam voldoende de tijd krijgt om te ontspannen. En op die manier het cortisolgehalte binnen de perken kan houden.

Delen op: