Omega 3 Tekort Symptomen

omega 3 tekort

Delen op:


Omega 3 Tekort Symptomen

omega 3 supplementBijna alle mensen hebben ongunstige omega 3 waarden in onze Westerse landen. Hoewel ze natuurlijk niet allemaal met een omega 3 tekort te maken hebben. Toch hebben ze ongunstige waarden.

De reden daarvoor is Omega 6. We hebben een ratio nodig van 4:1 en nog beter van 1:1. Helaas hebben we in ons dieet veel meer vetzuren uit de omega6 familie. En hebben daardoor een veel hogere ongunstige ratio. Dit kan gaan van 10:1 tot 25:1 in extreme gevallen.

Hoewel we daar natuurlijk geen symptomen van zullen opmerken zijn de gevolgen niet te onderschatten. De 3 vetzuren zijn belangrijk bij het voorkomen en blokkeren van ontstekingen. Terwijl de 6 vetzuren er net gaan voor zorgen dat ontstekingen kunnen ontstaan. Het spreekt voor zich dat een ongunstige verhouding de voordelen van omega 3 in het niets doet verdwijnen.

Meer 3 vetzuren en minder 6 vetzuren is niet altijd makkelijk doordat bijna alle voeding meer 6 bevat dan 3.

omega 3 tekort zalmDe enige bronnen die kunnen helpen om de verhouding terug gunstig te maken zijn: • Vette vis zoals zalm, makreel, tonijn, haring, sardines
 • Lijnzaad
 • Chiazaad
Verwante Topic:  Sint-Janskruid Werking en Bijwerkingen

Dit zijn de enige voedingsmiddelen die meer 3 vetten bevat dan 6.

Wanneer heb ik een omega 3 tekort? Wat zijn de symptomen?

Hoewel de symptomen van een omega 3 tekort heel vaak subtiel kunnen zijn, hebben we hier toch een aantal zaken die kunnen aantonen dat we te maken hebben met een te lage waarde.

 • Nagels die snel afbreken
 • Haaruitval
 • Droog haar
 • Droge huid
 • Droge ogen
 • Pijnlijke menstruatie
 • Pijn in de borsten tijdens menstruatie
 • Slecht genezende wonden

Wat zijn de gevolgen op de lange termijn?

Wanneer we een langere periode met een omega 3 tekort rondlopen verhogen we natuurlijk de kans op enkele chronische problemen. Weten dat de essentiële vetzuren bescherming bieden tegen ontstekingen. Dan kunnen we eruit afleiden dat enkele ziektes een hoger risico hebben om zich te ontwikkelen.

Overgewicht

De vetten bevatten metabolisch actieve cellen. Dat wil zeggen dat ze ervoor zullen zorgen dat onze spijsvertering sneller gaat verlopen. Ook spelen ze een grote rol in de vetverbranding. Wanneer onvoldoende van deze vetzuren worden ingenomen zullen we een vertraagd metabolisme als gevolg krijgen met daarbij overgewicht als resultaat.

Diabetes

diabetes omega 3 tekortEen gevolg van het overgewicht maar ook een gevolg doordat de vetzuren helpen de bloedsuiker stabilizeren. Wanneer deze niet of onvoldoende worden ingenomen verhoogt de kans natuurlijk dat de bloedsuikerwaarden gaan pieken waardoor meer insuline wordt gevraagd en dus een tolerantie kan ontstaan.

Verwante Topic:  Belangrijkste ijzervoeding om een ijzertekort te vermijden


Dit leidt dan op termijn tot het ontwikkelen van diabetes type 2.

Cholesterol

Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterol. Daarnaast is het verhoogde cholesterol ook een gevolg van het overgewicht die we zullen opstapelen. Dat kan echter ook optreden zonder dat we te maken hebben met overgewicht.

De vetzuren hebben aangetoond de triglycerides te verlagen en de algemene cholesterol, alsook de LDL cholesterol. Dit is de slechte cholesterol. Door de daling van de LDL cholesterol daalt de algemene cholesterol.

Hartproblemen

Visolie geeft beschermende effecten op het hart. Wanneer we langdurig te maken hebben met een omega 3 tekort verhoogt de kans natuurlijk op een hartprobleem.

Niet alleen zijn gunstig effect op ons gewicht, bloedsuiker en cholesterol, hebben deze vetzuren ook een gunstig effect op de bloeddruk. Al gaat een hoge bloeddruk wel niet significant gaan dalen, het zal er wel voor zorgen dat we minder snel te maken krijgen met een hoge bloeddruk. Dit doet dan ook weer het risico op hartproblemen afnemen.

Depressie

depressieGevolgen van een langdurig omega 3 tekort heeft zijn impact op onze hersenen. Weten dat ze bijna volledig uit DHA vetten bestaan.

Mensen die meer vis eten hebben minder last van een depressie. Dit komt grotendeels door de aanwezigheid van deze belangrijke vetzuren.

Verwante Topic:  Belangrijkste Vitamine E Voeding

Maar niet alleen depressie wordt daarmee in verband gebracht. Andere psychische aandoeningen zoals ADHD, schizofrenie, bipolaire stoornis en autisme worden met omega 3 tekort in verband gebracht.

Het zou onder andere ook de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhogen.

Wanneer we willen de hoeveelheid omega 3 verhogen kunnen we een supplement nemen.

Delen op: