Omega 3 Tegen Depressie: Hoe het Werkt

omega 3 tegen depressie

Delen op:


Omega 3 Tegen Depressie

omega 3 tegen depressieSinds begin jaren 2000 heeft het gebruik van omega 3 tegen depressie geleid tot een drastische daling in het aantal mensen die symptomen vertonen van de aandoening. Heel veel onderzoeken hebben reeds ontdekt dat er een duidelijke relatie bestaat tussen een dieet rijk aan vis en een kleiner risico op depressie. Dit heeft ertoe geleid dat heel veel mensen nu dankzij deze belangrijke vetzuren minder last hebben van de aandoening.

Een makkelijke manier om onze gemoedstoestand te verbeteren is door het nemen van visolie. Die bevat belangrijke omega 3 vetzuren zoals EPA en DHA. Het is vooral de EPA vetten die in staat zijn om onze gemoedstoestand te verbeteren.

Hoewel er veel onderzoeken reeds zijn gedaan, spreken de bewijzen mekaar heel vaak tegen. Dus is het niet altijd duidelijk of omega 3 tegen depressie nu zal helpen of niet.

Omega 3 tegen depressie: Onderzoek

depressieve gedachten winterEr zijn een groot aantal onderzoeken die mekaar gaan tegenspreken wanneer het gaat om visolie om depressie te behandelen. Het is belangrijk om te weten dat diegene die de grootste kans maken om ervan te profiteren, de mensen zijn die te weinig omega 3 hebben in het lichaam.

Ook de hoeveelheid die wordt genomen van die omega 3 tegen depressie kan een belangrijke rol spelen, net als de kwaliteit van de visolie. Dit zijn de belangrijkste factoren die gaan bepalen of het werkelijk zal helpen om de aandoening te behandelen of niet.Net zoals elke behandeling tegen deze ziekte, moet worden geweten dat niet voor elke persoon dezelfde methode gaat werken. Hoewel er toch is aangetoond dat het risico sterk gaat dalen wanneer visolie wordt gebruikt.

Bewijzen die aantonen dat omega 3 tegen depressie kan worden ingezet

Hier vinden we de onderzoeken terug, die de behandeling van depressie met omega 3 ondersteunen.

1

In mei 2014 werd een studie gepubliceerd. Die werd gedaan op het gebruik van omega 3 tegen depressie. Ze keken vooral naar de effecten ervan bij mensen met een ernstige depressie, toch waren ook enkele mensen die nog niet met de aandoening waren gediagnosticeerd maar toch de symptomen hadden.

Verwante Topic:  Natuurlijke middelen tegen zweetvoeten

Men kwam tot de conclusie dat visolie effectief is bij mensen met een ernstige depressie en bij mensen die nog niet met de ziekte werden gediagnosticeerd.2

depressieHoewel sommige anti-depressante medicatie net zelfdoding of toch de neigingen kan gaan uitlokken, hebben sommige autoriteiten aangeraden dat ze zouden moeten vermeden voor alle mensen onder de leeftijd van 25.

In 2014 werd omega 3 tegen depressie gebruikt in een onderzoek. De onderzoekers verzamelden bewijzen die een soortgelijke resultaten behaalden als andere onderzoeken en wees uit dat het supplement kan helpen om mensen met de ziekte te behandelen.

De studie werd gedaan met 400 jongeren. Tussen de 15 en 25. Allen werden gediagnosticeerd met ernstige depressie. Ze verdeelden de groep in 2. Eén groep kreeg een placebo. Terwijl de andere groep een visolie supplement met omega 3 tegen depressie toegediend kreeg.

Het onderzoek duurde 12 weken. Er werd een dosis toegediend van 1.4 gram per dag. Men stelde vast dat de effecten van de aandoening duidelijk werden verlaagd. De uitvoerders van de studie stelden zelfs dat omega 3 tegen depressie zou kunnen gebruikt worden als therapie tegen de ziekte.

3

In 2013 werd een studie uitgevoerd die moest aantonen hoe omega 3 de gemoedstoestand kan gaan verbeteren. Ze stelden vast dat heel wat mensen met depressie lage waarden van deze belangrijke vetzuren in hun bloed hadden.

Ze stelden dat vorige onderzoeken naar het supplementeren met visolie positieve effecten had op mensen met de aandoening. Men kwam tot de conclusie dat het vooral de EPA vetzuren zijn die de gemoedstoestand gaat verbeteren en een supplement waarbij DHA dominant blijkt te zijn, zou om die minder minder effectief, tot zelfs totaal niet effectief zijn.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23108232

4

omega 3 tegen depressieOnderzoekers wilden aantonen dat het gebruik van visolie ook op de korte termijn effect kan hebben bij mensen die lijden aan een ernstige depressie. Ze zetten een 8 weken durende controle op. Daarbij werden 432 patiënten gebruikt, die kregen dagelijks 1.05 gram EPA en 0.15 gram DHA. Anderen kregen een placebo met zonnebloemolie.

De resultaten waren gunstig voor de mensen die het EPA visolie supplement hadden gebruikt bij de mensen met ernstige depressie. Wel hadden de mensen met depressie die vooral te maken hadden met angststoornissen en paniekaanvallen geen groot voordeel aan het supplement.

Verwante Topic:  Blaasontsteking Behandelen Met Kruiden

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20584525

Wanneer depressie en angst samengaan blijkt Ashwagandha beter te werken. Men kon door andere onderzoeken een duidelijk verband aantonen tussen ashwagandha en antidepressiva. De Ashwagandha dosering hoeft zelfs niet groot te zijn om dat effect te bekomen.

Mogelijke voordelen van omega 3 tegen depressie

Een gunstig extraatje

Wanneer reeds medicatie wordt genomen tegen de aandoening kan omega 3 tegen depressie nog een extra voordeel bieden om de aandoening snel te behandelen. Toch dien je daar eerst beter met een arts over te praten vooraleer je visolie gaat gebruiken.

Betere gemoedstoestand

Onderzoeken hebben aangetoond dat de vetten kunnen helpen om de gemoedstoestand te verbeteren. Dat is heel vaak aangetoond bij mensen met een bipolaire stoornis of manische depressiviteit.

De visolie zou onze emoties kunnen in balans brengen wanneer dit wordt gebruikt gedurende een langere periode. Dit komt vooral doordat de hoeveelheid serotonine gaat toenemen wanneer een langere periode visolie wordt gebruikt.

Goed voor de hersenen

omega 3 goed voor hersenenHoewel het net de EPA vetten zijn die onze gemoedstoestand en uiteindelijk de symptomen van depressie gaan doen verdwijnen. Zijn de DHA vetten vooral gunstig voor onze hersenen en voor onze fysieke gezondheid. Onze hersenen zijn opgebouwd uit vetzuren, zij zijn de bouwstenen voor een gezonde hersenactiviteit en een groot deel daarvan komt uit visolie.

Minder bijwerkingen

Wanneer we dit vergelijken met andere medicatie heeft visolie duidelijk heel wat minder bijwerkingen. Er zijn niet meteen bijwerkingen te melden bij normale dosissen.

Terwijl antidepressiva medicatie juist kan leiden tot een verlaagd libido, vermoeidheid, gewichtstoename en andere ongunstige effecten.

Omega 3 tegen depressie heeft echter wel een lange tijd nodig om te werken. We moeten zeker rekenen op minstens 2 maanden vooraleer de waarden in het lichaam volledig kunnen herstellen.

Geen probleem bij het stoppen

Er zijn ook niet meteen problemen te melden wanneer wordt gestopt met het gebruik van visolie. Wanneer de symptomen van depressie verdwenen zijn en er wordt gestopt met het gebruik van visolie zouden de serotonine waarden in het lichaam niet meteen drastisch gaan dalen. Wel moet er natuurlijk blijven gezorgd worden voor voldoende omega 3. Een tekort zou dan weer het risico op herval betekenen.

Verwante Topic:  Natuurlijke Middelen Tegen Hooikoorts

Mogelijke risico’s

Hoewel de meeste problemen die kunnen optreden ook berust zijn op tegenstrijdige bewijzen zullen we hier enkele daarvan opsommen.

De belangrijkste bijwerking die mensen zullen ervaren van visolie of omega 3 is dat ze problemen met de maag kunnen ervaren. Dit gaat dan vooral over het gevoel hebben dat er iets op de maag blijft liggen.

We zien dit vooral bij mensen die de supplementen gaan gebruiken zonder daarbij een volledige maaltijd te eten. Vetzuren verteren zeer langzaam en hebben ook een enorme energie nodig. Dat betekent dat ze een lange tijd in de maag zullen blijven zitten. Wat ervoor kan zorgen dat we een vissmaak in de mond krijgen.

De beste manier om dit probleem op te lossen is door de supplementen te gebruiken bij een volle maaltijd. Wat ervoor zal zorgen dat de vissmaak verdwijnt.

Allergische reactie: Visolie kan een allergische reactie uitlokken. Dit komt meestal voor bij mensen die allergisch zijn voor supplementen.

Angst: Hoewel dit sterk afhangt van de concentratie EPA/DHA kan visolie angstigheid en paniek gaan uitlokken. Hoewel andere onderzoeken net het omgekeerde beweren. Om die reden wordt gesteld dat wanneer depressie, angst en paniek samengaan, er beter wordt gekozen voor een alternatief zoals ashwagandha.

Ashwagandha zal depressie en angst of paniek gaan tegenwerken.

Bloedverdunnende werking: Omega 3 tegen depressie kan in hoge hoeveelheden bloed verdunnende eigenschappen hebben. Om die reden dien je op te letten met hoge dosissen visolie.

Waar op letten bij het kiezen van een supplement

Hoewel het vooral de EPA vetzuren zijn die zorgen voor de verbetering van de gemoedstoestand is het niet aangeraden om een supplement te nemen die louter gebaseerd is op de EPA vetzuren.

Dit komt doordat de andere DHA vetzuren zeer gunstig zijn voor cholesterol, hart en hersenen. En misschien wel in onrechtstreeks verband kunnen worden gebracht met de aandoening of met mogelijke andere aandoeningen. Om die reden is een supplement met EPA en DHA een betere keuze.

Bij het gebruiken van omega 3 tegen depressie dienen er rekening mee te houden geen hogere dosissen dan 3.000 mg per dag te nemen. Omdat dit zou kunnen leiden tot een te grote verdunning van het bloed.

 

Delen op: