Natuurlijke antihistamine tegen infecties en ontstekingen

natuurlijke antihistamine

Delen op:


Er zijn oneindig veel natuurlijke antihistamine die we terugvinden in onze voeding. Er zijn fruitsoorten, groenten, kruiden en supplementen die werken als een natuurlijke antihistamine en ons lichaam beschermen tegen infecties en ontstekingen die worden veroorzaakt door histamine.

Wat is histamine

Histamine is een chemisch bestanddeel dat onze cellen gaat loslaten wanneer we in contact komen met een ongekende stof of wanneer we gekwetst zijn. Wanneer we te maken hebben met een allergische reactie van het immuunsysteem zullen ook histamines vrijgegeven worden.

Histamine helpt om het spijsverteringsstelsel te regelen. Daarnaast zal een vorm van deze histamine ook worden gezien als een neurotransmitter. In de meeste gevallen zullen we echter door het vrijgeven van histamine, te maken krijgen met een allergische reactie van het immuunsysteem.

Een andere belangrijke functie van histamine is het beletten dat we te maken krijgen met een kaliumtekort, zout tekort of watergebrek. Het zal helpen om de homeostase in het lichaam te behouden, ofwel de balans proberen te behouden.

De stof wordt aangemaakt in cellen die mastcellen genoemd worden. Ook kan histamine in de witte bloedcellen aangemaakt worden.Hoe werkt antihistamine

Antihistamine zal de werking van histamine blokkeren, zoals de naam reeds doet vermoeden. De mastcellen kunnen de histamine in de cellen brengen en daardoor ook verspreiden naar de weefsels en het bloed. Dat kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met ontstekingen.

natuurlijke antihistamine tegen loopneus

Wat antihistamine dan zal doen is de ontsteking tegenwerken. Ze helpen de effecten van histamine op onze huid, neus en bloedvaten tegenwerken. Waardoor we dus minder te maken krijgen met uitslag, verstopte neus of niezen en hoesten.

Natuurlijke antihistamine

Natuurlijke antihistamine vinden we overal terug in onze voeding. Dit betreft een zeer lange lijst waar wij slechts een kleine greep kunnen uit leveren. Omdat het artikel anders te lang wordt om te lezen.

Zout

zout natuurlijke anti-histamineDe beste natuurlijke antihistamine is zout. Wanneer we te maken hebben met ontstekingen als gevolg van histamine is de beste oplossing om een beetje zout op onze tong aan te brengen.

We kunnen hiervoor echter geen gewoon keukenzout gebruiken maar dienen onbewerkt en ongeraffineerd zout te gebruiken. Dit kunnen we echter ook gebruiken om te koken. De smaak is hetzelfde.

Dieren hebben weinig te maken met deze ontstekingen als gevolg van histamine. We zien dan ook weinig dieren met een loopneus of met een hoest rondlopen. Dit komt doordat ze voortdurend voldoende water drinken en voldoende zout innemen via de groenten en planten die ze eten.

Mensen hebben wel te maken met deze problemen omdat wij steeds meer andere dranken verkiezen boven puur water. Zoals frisdranken, koffie en andere dranken. Ook zullen we vaak een te hoge hoeveelheid zout innemen via fastfood en andere ongezonde voeding.

Verwante Topic:  Blaasontsteking Behandelen Met Kruiden

Door onbewerkt en ongeraffineerd zout te gebruiken kunnen we dus ontstekingen als gevolg van histamine tegenwerken en zullen we meteen ook de beste natuurlijke antihistamine toegankelijk maken.

Onbewerkt en ongeraffineerd zout is een stukje duurder dan gewoon zout en kan gevonden worden in grootwarenhuizen of online besteld worden.

Groenten

Alle groenten hebben een gunstig effect op onze gezondheid. Bepaalde groenten zullen werken als een natuurlijke antihistamine.

Waterkers

waterkers

Waterkers behoort tot de kruisbloemige groenten en heeft een pittige pikante smaak. Het is echter één van de meest voedingsrijke groenten op onze planeet. Onderzoeken hebben aangetoond dat meer dan de helft van de histamines die worden vrijgegeven door de mastcellen kunnen worden geblokkeerd door waterkers te gebruiken.

Dat maakt van waterkers meteen ook één van de meest krachtige antihistamine.

Ajuinen

ajuin

Ook hebben ajuinen een ontstekingsremmend effect en zijn rijk aan antioxidanten. Ajuinen kunnen helpen wanneer we verkouden zijn en wanneer we te maken hebben met een bacteriële infectie of virale infectie. Omdat de groenten krachtige natuurlijke bacteriën bevatten. Zij zullen de negatieve ongezonde bacteriën in ons lichaam helpen bestrijden.

Maar ajuinen hebben ook zijn effect als natuurlijke antihistamine. Ze zullen vermijden dat teveel histamine kan worden vrijgegeven uit de mastcellen en zullen daardoor ook de histaminewaarden in het bloed en in de cellen verlagen.

Look

look natuurlijke anti-histamine

Look heeft een soortgelijke functie als ajuinen. Ze zijn zeer krachtig aan antioxidanten en hebben een gunstig effect op het hart. Ook zal look ervoor zorgen dat de histamine die wordt vrijgegeven uit de mastcellen, niet te hoog wordt.

Tip: Wanneer we look eten en bang zijn om een slechte adem te krijgen. We kunnen dan ofwel samen met onze partner look eten. In dit geval zullen we allebei te maken hebben met een slechte adem. Of we kunnen kort na het eten van look, een glas citroensap drinken.

Dit kan ofwel puur ofwel met water gebeuren. Citroen zal ervoor zorgen dat de slechte adem verdwijnt. Daarnaast bevat citroen ook gezonde hoeveelheden antioxidanten, vitamine C, kalium en zout. 

We kunnen echter ook supplementen met knoflook gebruiken indien we er niet voldoende gebruiken in onze voeding.

Peulvruchten

peulvruchten antihistamine

Peulvruchten zijn zeer gezonde groenten. Ze bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten en krachtige mineralen. Maar zullen ook dienstdoen als een natuurlijke antihistamine. Dit is dan vooral het geval bij erwten, linzen en kikkererwten.

Kruiden

Moringa

moringa

Moringa kan eigenlijk gezien worden als een ware superfood. We vinden het plantenextract terug in heel wat verschillende producten.

Verwante Topic:  Voordelen van Gember en Gemberthee voor Ons Lichaam

Het wordt onder meer gebruikt in de cosmetica als een middel om de huid te reinigen en te zuiveren. Waardoor de huid er snel terug stralend en jong uit ziet. Het wordt gebruikt in shampoo om de haren te voeden en te herstellen. Verder kan het ook gebruikt worden als massageolie omdat het een ontspannend en herstellend effect heeft op de huid.

Maar moringa kan ook gegeten worden. Het kan gebruikt worden in poeder. Op die manier kunnen we het poeder toevoegen aan koude of warme gerechten. We kunnen er ook een heerlijke smoothie mee klaarmaken in combinatie met andere groenten of fruitsoorten.

Moringa wordt echter ook gebruikt via supplementen. En is een zeer kachtige antihistamine. Maar liefst 75% van de vrijgegeven histamines kunnen worden geblokkeerd door moringa te gebruiken.

Heilige basilicum

heilige basilicum

Heilige basilicum is verwant aan de basilicum plant. Het heeft echter een iets andere smaak en neigt iets meer naar mint te smaken.

De plant heeft een krachtige adaptogene werking. Wat wil zeggen dat we er stress mee kunnen bestrijden. Verder is de plant ook werkzaam als antihistamine.

Heilige basilicum kan gebruikt worden via een supplement.

Tijm

tijm

Tijm is een ander in de lijst met natuurlijke antihistamine. Ze bevat zeer krachtige voedingsstoffen voor het kleine aantal calorieën die we daarvoor moeten incasseren.

We vinden verder ook een hoge hoeveelheid vitamine C en sterke antioxidanten. Zij zullen de mastcellen gezond houden en zorgen dat er niet teveel histamine wordt vrijgegeven. Verder hebben de kruiden ook een antimicrobiële werking.

Tijm kan op verschillende manieren gebruikt worden. We kunnen er thee van maken. We kunnen tijm gebruiken als keukenspecerij.

Of we kunnen een supplement met tijm gebruiken. De werkzame stoffen in een supplement zijn meer geconcentreerd en zullen echter sneller werken.

Maar het gebruik als tijm in de keuken kan ook wel een preventief effect hebben en ervoor zorgen dat we op termijn minder last krijgen van ontstekingen als gevolg van histamine.

Kamille

kamille

Kamille heeft een rustgevende werking. En is misschien wel het best bekend om zijn werking tegen slaapproblemen en stress. Het kan er namelijk voor zorgen dat we met een ontspannen  gevoel naar bed gaan. Zonder ons al teveel zorgen te maken. Zonder al teveel te piekeren waardoor we makkelijker de slaap kunnen vatten.

Wat kamille nog kan doen is ervoor zorgen dat we minder last krijgen van ontstekingen. Zijn krachtige werking als natuurlijke antihistamine zal er niet alleen voor zorgen dat we geen last meer hebben van hooikoorts en andere problemen veroorzaakt door histamines. Maar zal onze gemoedstoestand ook verbeteren door stress te verlagen.

Kamille kan ook op verschillende manieren gebruikt worden.

Echter is de meest bekende het drinken van kamillethee. Voor optimaal effect gebruiken we daarvoor beter gedroogde bloemen. En geen theezakjes die we reeds verpakt kunnen kopen.

Verwante Topic:  Kruiden tegen Galstenen

Kamille olie kan ook worden aangebracht onder de neus om het niezen te stoppen of om de neus los te maken.

Gember

gember

Gember kennen we vooral als hulpmiddel bij problemen met de spijsvertering. Het stimulerende effect van de plant kan er heel snel voor zorgen dat de maag terug begint te werken.

Verder stimuleert gember de bloedsomloop en kunnen we er uiteindelijk de bloeddruk mee doen dalen. Kunnen we het risico op aderverkalking doen afnemen en zullen we de lever herstellen.

Gember is echter ook een zeer krachtige natuurlijke antihistamine die ervoor zal zorgen dat ontstekingen en allergische reacties worden geweerd uit het lichaam.

Indien we graag verse gember eten kunnen we gember vers gebruiken. Wanneer we gember (lang) koken kunnen een groot deel van de werkzame stoffen vernietigd worden. Indien we gember toevoegen aan onze gerechten doen we dat beter in koude gerechten. Of voegen we bij warme gerechten, gember toe op het laatste moment.

Er kan ook een supplement met gember gebruikt worden.

Kurkuma

kurkuma

Kurkuma is een ander wondermiddel en natuurlijke antihistamine. Nauw verwant aan de gemberwortel. Toch heeft deze een veel mildere smaak. Kurkuma heeft een enorm krachtige ontstekingsremmende werking. En is misschien wel de meest krachtige anti-histamine onder de kruiden.

Verder zijn er weinig eigenschappen en voordelen die kurkuma niet kan doen. Zo zal de plant ervoor zorgen dat de lever hersteld wordt. Dit kan zelfs zodanig krachtig zijn dat problemen zoals schade als gevolg van alcohol kunnen worden ongedaan gemaakt.

Ook krijgen we een preventieve werking tegen aderverkalking. Plak als gevolg van overtollig cholesterol wordt verwijderd van de bloedvatwanden. De spijsvertering wordt verbeterd. De bloedsuiker wordt in balans gebracht. En er zijn ook onderzoeken die aantoonden dat kurkuma de verbranding van vet stimuleert.

Kurkuma kan vers gebruikt worden. Het kan ook worden gebruikt via een supplement. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Om daadwerkelijk van de meeste gunstige effecten te profiteren is wel een relatief hoge hoeveelheid curcumine nodig.

Die hoge hoeveelheden kunnen we enkel en alleen krijgen wanneer we een supplement met curcumine gebruiken. Dat moet dan ook gebeuren in combinatie met peper. Anders is de opname van curcumine in het bloed zeer laag.

Gelukkig bevatten de betere supplementen met curcumine altijd een hoeveelheid peper.

Besluit

In dit artikel hebben we dus een beperkte lijst met natuurlijke antihistamine. Wanneer je een andere natuurlijke antihistamine gebruikt en daar gunstige resultaten mee bereikt, wees dan gerust vrij om in het commentaar onderaan dit artikel de natuurlijke antihistamine te noteren.

 

Delen op: