5 Krachtige Natuurlijke Antidepressiva Tegen Depressie

natuurlijke antidepressiva

Delen op:


Natuurlijke antidepressiva wordt overal ter wereld gebruikt om depressie, angst en stress te behandelen. En hoewel de Westerse samenleving nu hoofdzakelijk medicijnen gaat gebruiken, zijn er toch heel wat natuurlijke antidepressiva die gunstige resultaten kunnen opleveren. Naar schatting gebruikt zowat 1 op de 4 vrouwen medicijnen tegen depressie. Het gebruik van deze medicijnen is in 20 jaar tijd verviervoudigd. Statistieken tonen aan dat ongeveer 1 op de 10 mensen deze medicatie gebruikt. Daarvan zijn zowat 2 op 3 van het vrouwelijk geslacht.

Komt depressie dan meer voor bij vrouwen?

vrouw depressie

Ja, depressie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Indien we alvast de statistieken mogen geloven. Het feit dat meer vrouwen behandeld worden voor depressie betekent nog niet meteen dat het ook daadwerkelijk meer voorkomt. Het kan ook simpelweg zijn dat vrouwen sneller geneigd zijn om hulp te zoeken. Terwijl mannen het eerder voor zichzelf houden, en er op die manier misschien vanuit gaan dat het vanzelf over gaat. Mannen kunnen bijvoorbeeld ook meer op zoek gaan naar natuurlijke antidepressiva. Al wordt veelal gesteld dat vrouwen gewoon sneller hulp gaan zoeken. En daardoor een hogere score halen bij depressie.

De rol van hormonen

vrouwen in park

Het is niet alleen zo dat vrouwen misschien sneller hulp zoeken. Ze hebben ook een grotere last van schommelingen in de hormoonspiegel. De hormoonproductie bij mannen blijft relatief stabiel. Al gaat het elk jaar na hun 30 wel iets achteruit. Tot na hun 45 is dat nauwelijks voelbaar.Vrouwen daarentegen krijgen maandelijks te maken met verschillen in de hormoonspiegel. Tijdens de menstruatie zal dit bij vrouwen die last hebben van PMS zeker het risico op depressie verhogen. Verder zal de zwangerschap en de menopauze ook zorgen voor drastische schommelingen in de hormoonspiegel. Dit zijn allemaal momenten waarop vrouwen heel erg gevoelig zijn om depressies te ontwikkelen. En waar ze ofwel zullen rekenen op het gebruik van antidepressiva, of zullen zoeken naar alternatieven voor medicatie, zoals bij de natuurlijke antidepressiva het geval is.

Ze leven langer dan mannen

Hoewel dit misschien vergezocht lijkt, dat is het zeker niet. De grootste groep mensen die antidepressiva gebruiken, zijn ouderen. We weten allemaal dat vrouwen statistisch gezien langer leven dan mannen. Dan zullen er automatisch ook meer oudere dames zijn die natuurlijke antidepressiva of medicatie gebruiken.

Vrouwen hebben een grotere verantwoordelijkheid

vrouwen leven langer dan mannen

We leven niet meer in de jaren 50 en 60. Dat betekent dat heel wat vrouwen nu ook gaan werken samen met de partner. Onze samenleving heeft het bijna onmogelijk gemaakt dat vrouwen nog kunnen thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. En vaak ook willen ze dat zelf niet, zelfs al krijgen ze hiervoor de kans.

Dat zorgt er dan ook voor dat er een grotere verantwoordelijkheid rust op vrouwen. Ze moeten de ganse dag werken. Moeten dan nog zorgen voor het eten en moeten voor de kinderen zorgen, het huishouden doen, enzovoort. Al deze factoren kunnen de kans op depressie verhogen.

Verwante Topic:  Sint-Janskruid bij Depressie?


Zijn er dan geen mannen die last hebben van depressie?

Natuurlijk zijn er mannen die lijden aan depressie. In dit artikel zullen we natuurlijke antidepressiva bespreken die zowel voor mannen als voor vrouwen toegankelijk zijn. Het enige waar we wilden de aandacht op vestigen is dat vrouwen meer ten prooi lijken te vallen aan depressie, dan mannen. En daar hebben we een aantal redenen voor gegeven.

man depressie

Welke natuurlijke antidepressiva kunnen we gebruiken?

Er zijn heel wat kruiden en supplementen voorhanden die kunnen ingezet worden tegen depressies. Het is belangrijk te melden dat niet alle natuurlijke antidepressiva voor iedereen zal werken. Sommige mensen kunnen bijwerkingen ondervinden zoals misselijkheid, slapeloosheid of vermoeidheid. Het is daarom van belang dat we de strijd niet opgeven en een andere natuurlijke antidepressiva gaan uitproberen. Het staat vast dat het voorkomen van bijwerkingen én de kans op bijwerkingen bij natuurlijke antidepressiva, een stuk lager is dan bij de traditionele medicijnen tegen depressie.

medicijnen depressie

Ashwagandha (Withania Somnifera)

Ashwagandha of Withania Somnifera wordt gezien als één van de meest krachtige middelen tegen stress. Het zal ook zeer goed werken tegen cortisol. Hoog cortisol door stress is één van de meest voorkomende oorzaken van depressie. De oorzaak van een hoog cortisol is natuurlijk vooral stress. Al zijn er ook heel wat fysieke oorzaken. Zo kunnen we problemen met de bijnier ervaren. Maar de meest voorkomende oorzaak, in 9 van de 10 gevallen is teveel stress en te weinig ontspanning.

Ashwagandha wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd. Het wordt gebruikt in de Ayurveda waarvan het gebruik terug kan gebracht worden naar 6.000 jaar geleden. Het kan gebruikt worden voor enorm veel problemen, waarvan zoals we hebben gezegd, stress en cortisol de meest voorkomende zijn. Onder meer door zijn cortisolverlagende werking wordt ashwagandha ook in verband gebracht met gewichtsverlies.

Maar dus ook heel wat problemen die hier rechtstreeks of onrechtstreeks een gevolg van zijn. Zo kan deze natuurlijke antidepressiva gebruikt worden bij hormonale disbalans. Omdat het kruid zal helpen de hormoonbalans herstellen.

ashwagandha antidepressiva

Onderzoek (1) heeft aangetoond dat ashwagandha kan helpen om het cortisol sterk te verlagen na 8 weken. De bijwerkingen waren minimaal. Gebruik van ashwagandha werd gezien als een sterke bescherming tegen stress en depressie.

Ashwagandha zal onder meer helpen om:

  • Beter te slapen
  • Minder zorgen maken
  • Minder angst of paniek
  • Libido verbeteren
  • Stress verlagen
  • Symptomen van depressie aanpakken

De aanbevolen dosis bedraagt tussen de 300 en 6.000 mg. Enkel zwangere vrouwen dienen zich hiervan te onthouden, omdat de plant invloed heeft op de hormonenspiegel en de spieren in de baarmoeder kan ontspannen waardoor complicaties tijdens de zwangerschap kunnen optreden.

Bij het gebruik als natuurlijke antidepressiva zal een dosis van 300 mg weinig verschil maken. Maar zijn er toch niet meteen enorme dosissen nodig. Het best beginnen we met een relatief lage dosis van 300 tot 600 mg. En drijven we dit systematisch op tot 1.800 mg – 2.000 mg door een supplement te gebruiken. Dit zal reeds voldoende zijn.

Verwante Topic:  De Snelst Werkende Libido Verhogende Kruiden

Ginkgo Biloba

Ginkgo wordt veelvuldig gebruikt in Azië en Europa. Vooral dan omwille van zijn krachtige eigenschappen om het geheugen te stimuleren. Het is daarom een gegeerd supplement bij studenten en bij ouderen. Er wordt onder meer geloofd dat we de ontwikkeling van Alzheimer hiermee kunnen tegengaan. Wetenschappelijke onderzoeken hebben inderdaad kunnen aantonen dat de gezondheid van de hersenen wordt verbeterd. Maar onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat aangetaste hersencellen kunnen worden hersteld bij Alzheimer. We kunnen het dus niet gebruiken om Alzheimer te behandelen maar kunnen hoogstwaarschijnlijk wel de aftakeling van de hersenen vertragen.

ginkgo natuurlijke antidepressiva

Wat de meeste mensen echter niet weten is dat ginkgo biloba ook kan gezien worden als een natuurlijke antidepressiva. Dit komt omwille van verschillende voordelen. Zo zien we onder meer een verhoging van serotonine en dopamine. Dit zijn twee neurotransmitters die heel belangrijk zijn bij het vermijden van depressie.

Verder zien we ook gunstige resultaten bij vermoeidheid, migraine, angst en stress. Dit heeft dan weer te maken met het stressverlagende effect op cortisol. En hoewel ginkgo biloba niet zo krachtig is in het verlagen van cortisol als ashwagandha. Toch zal het de serotonine en dopamine aanmaak meer gaan stimuleren dan bovengenoemde natuurlijke antidepressiva. En kan daarom gezien worden als even effectief.

Bij ginkgo biloba moeten we rekening houden met het bloedverdunnend effect. Dit betekent dat mensen die bloedverdunners of medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk, dit kruid beter niet gebruiken. Of toch zeker niet zonder daar eerst met een arts over te praten. Ginkgo mag ook niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

De aanbevolen dosis is meestal 120 mg via een supplement. Al kan dit licht verschillen afhankelijk van de concentratie. Het is niet aangeraden om een hogere hoeveelheid te gebruiken.

Rhodiola

De volgende natuurlijke antidepressiva is Rhodiola of rozenwortel. Het wordt ook soms wel goudwortel genoemd. De plant heeft een krachtige werking tegen stress. En kan dus ook gebruikt worden tegen depressie.

rhodiola tegen depressie

Er is niet zoveel verschil tussen het gebruik van rhodiola en het gebruik van ashwagandha bij de behandeling van depressie. Al hebben we bij rhodiola een stimulerende werking, terwijl we bij ashwagandha een rustgevende werking hebben.

Dat betekent dat mensen met slapeloosheid het kruid beter ‘s morgens of ‘s middags gaan gebruiken. Wanneer we dit ‘s avonds gebruiken verhoogt de kans op slaapproblemen. Rhodiola is ook een krachtig middel tegen vermoeidheid.

Ook hier zien we dat deze natuurlijke antidepressiva het cortisol zal verlagen en het serotoninegehalte zal verhogen. Dit zal er allebei voor zorgen dat het risico op depressie gaat afnemen en dat we de symptomen van deze aandoening kunnen behandelen.

Afhankelijk van de concentratie kan een dosis van 100 mg tot 400 mg gebruikt worden. Er zijn niet meteen ernstige bijwerkingen te vermelden. Alleen zoals we hebben gezegd, slapeloosheid kan voorkomen bij hoge dosissen en wanneer het supplement ‘s avonds wordt ingenomen.

Verwante Topic:  Ashwagandha dosering: Hoeveel Ashwagandha is nodig?

Valeriaan

Valeriaan behoort tot de natuurlijke antidepressiva. Het kruid is het meest bekend om zijn kalmerende werking. Al heeft valeriaan ook een licht pijnstillende werking. Wanneer we last hebben van depressie en ook te maken hebben met slaapproblemen is dit zeker het meest effectieve kruid.

Ook kunnen we angst en paniekaanvallen wegnemen waardoor het kruid ook zal helpen het cortisolgehalte te verlagen.

valeriaan depressie bestrijden

De dosis die wordt aanbevolen is niet zo hoog. Al kunnen zonder ernstige bijwerkingen gerust hogere dosissen genomen worden. Dit varieert van 20 mg tot 600 mg. In tegenstelling tot rhodiola gebruiken we valeriaan beter ‘s avonds om te slapen. Omdat het niet aangeraden is (bij hogere dosissen valeriaan) om nog een voertuig te besturen of te werken. Omwille van het zeer ontspannende effect.

Hoewel dit sterk afhankelijk is van persoon tot persoon. De meeste mensen zullen hier niet moe van worden. Het zal louter en alleen voor een ontspannend effect zorgen. Toch moeten we er rekening mee houden, dat we van het supplement toch wel slaperig van kunnen worden.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid zal zeker in onze landen één van de bekendste natuurlijke antidepressiva zijn. Vooral dan omdat het in Duitsland heel vaak wordt toegepast bij de behandeling van deze aandoening.

sint janskruid natuurlijke antidepressiva

Het is ook de enige natuurlijke antidepressiva waar zoveel wetenschappelijk bewijs over bestaat. Zo konden wij een samenvatting inkijken van 29 verschillende wetenschappelijke onderzoeken met deze natuurlijke antidepressiva. Waarin de onderzoekers vaststelden dat het gebruik van sint-janskruid net zo effectief is als het gebruik van traditionele medicijnen tegen depressie. Maar dat we met sint-janskruid minder ernstige bijwerkingen zullen ervaren. (bron)

De aanbevolen dosering voor Sint-Janskruid bedraagt 900 mg. Dat wordt het best gesplitst in 2 of 3 innames van respectievelijk 2 x 450 mg of 3 x 300 mg. We moeten toch op ongeveer 4 tot 6 weken rekenen om de effectiviteit te kunnen voelen.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding nemen mogen sint janskruid niet gebruiken. Ook mensen die andere medicijnen nemen, gebruiken beter dit kruid niet. Althans zeker niet vooraleer ze dat met een behandelende arts hebben besproken.

Hoewel Sint-Janskruid zeer effectief kan zijn tegen depressie, moeten mensen met een geschiedenis van psychose en manie hier toch afstand van nemen. Er zijn verschillende onderzoeken die hebben aangetoond dat het, hoewel depressieve symptomen kan onderdrukken, toch een volgende psychose of manie kan uitlokken bij mensen met schizofrenie en bipolaire stoornis. Bij gezonde mensen is dat risico, bij het gebruik van een supplement er niet.

Besluit

depressie bestrijden natuurlijke middelen

Er zijn een aantal natuurlijke antidepressiva die net dezelfde werking hebben als medicijnen tegen depressie. Allemaal hebben ze minder bijwerkingen dan de traditionele medicatie en zijn deze bijwerkingen ook van mildere aard. We houden het best rekening met onze symptomen en kunnen op die manier de beste natuurlijke antidepressiva uitkiezen om deze symptomen te onderdrukken.

Delen op: