Wat zijn de belangrijkste voordelen van de menstruatiecup?

menstruatiecup

Delen op:


menstruatiecup voordelenDe menstruatiecup is een relatief nieuwe methode voor vrouwen om te gebruiken tijdens de menstruatie. In zijn korte tijdsspanne zijn er inmiddels heel wat vrouwen die de menstruatiecup gebruiken. En dat komt door de vele voordelen die daarmee gepaard gaan.

In dit artikel gaan we de belangrijkste voordelen van de menstruatiecup bespreken. En meteen ook voldoende informatie geven over het nut van de menstruatiecup. En waarom de menstruatiecup een veel beter alternatief is dan tampons of inlegkruisjes.

Menstruatiecup voordelen

Het is stukken goedkoper

Het allerbelangrijkste voordeel natuurlijk van het gebruiken van de menstruatie cup is dat het pakken voordeliger is. We kunnen het zolang gebruiken als we willen. Het kan na de menstruatie gereinigd worden met heet water. Of door speciale reinigingsgel te gebruiken.

In vergelijking met tampons of inlegkruisjes kunnen we enorm veel geld besparen door de menstruatiecup te gebruiken.

Milieubewuster

Doordat we de menstruatiecup blijven gebruiken is het ook nog eens beter voor het milieu. Dat betekent dat er minder grondstoffen nodig zijn voor het aanmaken van de talloze tampons en inlegkruisjes die we anders zouden gebruiken.

Verwante Topic:  Vrouwelijke hormonen in balans brengen


Daarnaast komen de vervuilde tampons en inlegkruisjes niet in de vuilnisbak of toilet terecht. Waardoor ook op dat vlak minder vervuiling zal optreden.

Het is makkelijker

We hoeven ook niet voortdurend bang te zijn dat we geen inlegkruisjes of tampons bij hebben wanneer we ergens naartoe gaan. We moeten ook minder naar de winkel rennen om telkens een nieuwe doos aan te kopen. Het bespaart ons tijd, geld en moeite.

Eens we het gebruik van de cup gewoon zijn is het echt een makkie om die in te brengen en te verversen.

menstruatiecup gebruik

We kunnen gaan zwemmen!

Het is niet meteen iets waar we aan denken wanneer we onze maandelijkse periode tegemoet gaan. Maar we kunnen door de menstruatiecup te gebruiken wel degelijk zwemmen zonder angst te moeten hebben dat er toch bloed kan verloren gaan.Doordat de menstruatiecup het bloed opvangt in het cupje, kan het bloed niet weg. Daardoor hoeven we ons ook geen zorgen te maken dat er bloed in het water terecht kan komen.

Tip: De eerste dagen dat we de menstruatiecup gebruiken is het echter niet aangeraden om te gaan zwemmen. Het is even wennen om te leren hoe we de menstruatiecup moeten inbrengen en hoe die op de juiste plek terecht komt zodat er geen bloed meer verloren gaat. Het komt de eerste dagen en bij het eerste gebruik wel bijna altijd voor dat de menstruatiecup lekt. Dit komt doordat we nog niet exact weten hoe we de cup aanbrengen. Dit is voor elke vrouw anders en moet worden aangevoeld naargelang we het gebruiken.

Verwante Topic:  Valeriaan Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Menstruatiecup lekt niet

U leest het goed. Ook al hebben we hier net boven vermeld dat we in het begin toch beter niet gaan zwemmen omdat de menstruatiecup lekt in het begin. Toch zal dit niet van blijvende aard zijn.

Eens we beter worden in het aanbrengen van de cup zal geen lekkage meer optreden. We hoeven ons dus geen zorgen te maken dat ons ondergoed of broek de sporen van de menstruatie zal vertonen.

Slechts 1 keer per dag vervangen

Wanneer een tampon wordt verondersteld 8 uren lang mee te gaan. Kunnen we met de menstruatiecup wel 12 uur lang zonder een volgende keer in te brengen. Dat is natuurlijk afhankelijk van het bloedverlies. Bij sommige vrouwen, of later in de menstruatie dienen we de cup slechts 1 keer per dag te vervangen. Wat er dus voor zorgt dat we heel wat tijd besparen.

Houdt de vagina op normale vochtigheid

Wanneer we tampons gebruiken kan de vagina tijdelijk uitgedroogd worden. Doordat de tampon van nature vocht opneemt. Zal die ook van nature het vocht in de vagina opnemen. Ook wanneer dit vocht niet in de vorm van bloed betreft, maar dus gewoon natuurlijk vaginavocht is.

tampon vs menstruatiecup

Door de menstruatiecup te gebruiken blijft de overige vloeistofbalans in de vagina gelijk. En verlaagt het de kans op eventuele ontstekingen en kleine snijwonden binnenin de vagina. Wat ervoor kan zorgen dat vrijen pijnlijk wordt. Of wat de kans op een bacteriële aanval kan doen toenemen.

Verwante Topic:  Sterk Ruikende Afscheiding Verhelpen

We hoeven minder rommel mee te sleuren

Wanneer we een dagje op stap willen wanneer we in de menstruatie verkeren. Dan hoeven we minder troep mee te sleuren om onze binnenkant terug fris te krijgen. We hebben geen tampons of inlegkruisjes en andere middeltjes nodig in onze handtas.

Het is minder vies dan een tampon

Doet de gedachte aan een menstruatie cup je maag omkeren? Dan is dat zeker ook het geval wanneer je een gebruikte tampon uitneemt.

Hoe moeten we de menstruatiecup gebruiken?

In deze video kunnen we zien hoe we de menstruatiecup gebruiken.

Welke menstruatiecup heb ik nodig?

menstruatiecup gebruikDe menstruatie cup bestaat in 2 verschillende soorten. We hebben de Small/Medium versie. En we hebben de Medium/Large versie. We zullen van onszelf wellicht wel weten of onze vagina binnenin strak of minder strak betreft.

Uiteindelijk kunnen bijna alle vrouwen de Medium/Large gebruiken. Tenzij we met een heel strakke vagina te maken hebben.

Wanneer we echter een minder strakke vagina hebben dan kan de Small/Medium versie ervoor zorgen dat de menstruatiecup lekt. Het is in dit geval beter dat we het iets groter formaat kiezen. En op die manier lekkage vermijden.

 

Delen op: