Meidoorn : Belangrijkste Werking en Bijwerkingen

Meidoorn Voor Hoge Bloeddruk

Delen op:


De werking van Meidoorn en de bijwerkingen

meidoorn boom De werking van meidoorn is vooral gunstig voor het hart. Het zal ontspannend werken en heeft daarbij een gunstige invloed op de bloeddruk, stress en op onze bloedvaten. Omwille van zijn ontspannende en antioxidante werking kan het schade aan de bloedvaten door cholesterol helpen herstellen.

Kunnen we meidoorn voor hoge bloeddruk te behandelen gaan gebruiken? Er zijn een aantal indicaties die erop wijzen dat het gebruik van de plant een gunstig effect zal hebben op de bloeddruk. Dit effect wordt bekomen op een aantal verschillende manieren.

Meidoorn werd reeds in de eerste eeuw gebruikt om hartziekten te behandelen. Ook gebruikten dokters het in de 19 de eeuw om problemen met de bloedvaten te behandelen. Ook om de ademhaling te stimuleren en gerelateerde aandoeningen aan de luchtwegen kunnen worden verhinderd door meidoorn te gebruiken. (bron)

Men gaat er van uit dat de effecten vooral te maken hebben met het antioxidant effect. Ook een ontstekingsremmend effect zou een grote rol spelen bij de voordelen van meidoorn voor onze gezondheid.

De meest voorkomende gebruiken voor meidoorn

  • Onregelmatige hartslag
  • Hoge bloeddruk
  • Borstpijn
  • Verstopte bloedvaten
  • Hartziekten

Bij het hebben van hartproblemen of andere gerelateerde problemen is het altijd verstandig een dokter te raadplegen. De werking van meidoorn mag dan wel gunstig zijn voor deze problemen. In sommige gevallen is medische opvolging nodig.De bloedvaten ontspannen

meidoorn Eerst en vooral is er het relaxerend effect op de bloedvaten. Hoe het exact gebeurt is niet volledig duidelijk. Men gaat er echter vanuit dat bepaalde flavonoïden aanwezig in de plant, voor dat zekere effect zorgen.

Verwante Topic:  Lage Bloeddruk Behandelen met Kruiden

Doordat de bloedvaten ontspannen gaan ze uitzetten. Wanneer ze meer gaan uitzetten kan het bloed makkelijker doorstromen. Daardoor kan meidoorn voor hoge bloeddruk gebruikt worden.

Verder zal dit resultaat het hart minder onder druk zetten. Het hart moet minder hard pompen om het bloed naar de verschillende plaatsen te krijgen. Het resultaat daarvan is een daling van de kans op een hartaanval of een beroerte.

Maar er is meer, er zijn echter nog 2 belangrijke factoren die ervoor zorgen dat meidoorn voor hoge bloeddruk een uitstekend natuurlijk medicijn vormt.

Plak verwijderen

cholesterol en plak verlagen Naarmate we ouder worden zal er steeds meer plak blijven hangen aan de bloedvaatwanden. Deze worden bekomen door ouderdom, cholesterol en een slechte levensstijl. Iedereen heeft het in een zekere mate.Meidoorn kan deze plak helpen verwijderen en ervoor zorgen dat de vorming van nieuwe plak wordt verhinderd. Het zijn hier weer vooral de flavonoïden die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Minder plak aan de bloedvaatwanden zorgt er voor dat er minder weerstand wordt ondervonden voor het bloed om te circuleren. En men krijgt een daling van de bloeddruk.

Men kon vaststellen via wetenschappelijke onderzoeken dat de LDL cholesterol oxidatie in de bloedvaatwanden ging afnemen na het gebruik van meidoorn. (*)

Vocht aflaten

Een derde reden waarom meidoorn voor hoge bloeddruk kan gebruikt worden is zijn vochtafdrijvende werking. Hoewel het effect natuurlijk niet zo krachtig is als bij de paardebloem. Toch heeft de plant een licht vochtafdrijvende werking.

Verwante Topic:  Groene Thee Pillen Werking en Voordelen

Doordat er meer vocht uit het lichaam kan worden gehaald, zal er ook meer sodium uit het lichaam worden gehaald. En deze 2 factoren hebben dan ook weer een gunstige invloed op de bloeddruk.

Lever herstellen

Meidoorn kan gunstig zijn bij het herstellen van de lever na schade die werd aangebracht door alcohol.

Meidoorn kon het gewicht van de lever doen dalen bij ratten die een dieet kregen toegediend die voor 45% uit alcohol bestond. Daarin werd onder meer duidelijk dat de triglycerides verlaagd werden en de lipoproteïnes terug in balans gebracht werden. Het serum die in verband gebracht wordt met leverschade werd ook terug volledig in balans gebracht. (*)

Ogen beschermen

Meidoorn heeft aangetoond een beschermend effect te hebben op de ogen. Dit is vooral van toepassing bij cataract. Het zal de antioxidanten in de ogen stimuleren en daarmee ook bescherming bieden tegen de verminderde werking van de ogen bij mensen met diabetes. (*)

Meidoorn Hoge Bloeddruk

meidoorn hoge bloeddruk Hoge bloeddruk is een zeer vaak voorkomend probleem bij mensen in het Westen. Men schat dat ongeveer 1 miljard van de mensen op deze planeet te maken heeft met een te hoge bloeddruk. Dit verhoogt natuurlijk sterk het risico op het krijgen van hartproblemen in de toekomst.

Meidoorn heeft aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek waarbij 600 mg en 500 mg werd gebruikt dat het zowel de systolische als de diastolische bloeddruk kan doen dalen. In hetzelfde onderzoek zag men ook een daling van de stress. Wat ook vaak een gunstige invloed kan hebben op de bloeddruk. (*)

Verwante Topic:  Hoe Kunnen We Een Te Hoge Bloeddruk Verlagen?

Het werd ook getest bij mensen met diabetes die ook last hadden van een hoge bloeddruk. Daaruit bleek dat bij een dagelijkse dosis van 1.200 mg meidoorn en dit gedurende 16 weken, de diastolische bloeddruk drastisch ging dalen. Deze mensen namen ondertussen ook medicatie tegen diabetes. (*)

Interactie met medicijnen

Wanneer we meidoorn voor hoge bloeddruk gaan gebruiken lijkt het nogal logisch dat ze de effecten van medicatie tegen deze problemen gaan versterken. Het is dus zeker belangrijk dat er eerst met een arts duidelijk wordt overlegd over het gebruik van deze plant, wanneer medicatie om de bloeddruk te verlagen wordt gebruikt.

Ook mensen die medicijnen gebruiken om het bloed te verdunnen doen er goed aan eerst met een dokter te praten. Omdat ze ook deze effecten zullen versterken.

Bijwerkingen

We hebben het reeds gehad over de bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van medicatie tegen een hoge bloeddruk.

Verder wordt meidoorn door de meeste mensen goed ontvangen. De bijwerkingen van meidoorn die toch kunnen optreden zijn duizeligheid en hoofdpijn.

Het is ook zo dat het kruid een trage werking heeft. Om die reden kunnen de beste effecten verwacht worden na 4 tot 8 weken.

Hoe gebruiken

Het wordt meestal gebruikt via een supplement. Er kunnen ook druppels of thee gebruikt worden. Maar om problemen met de bloeddruk te behandelen is het belangrijk dat we een vaste hoeveelheid kunnen gebruiken.

Aanbevolen dosis voor meidoorn varieert ergens tussen de 160 mg en 1.800 mg per dag.

Dit kunnen we met druppels of thee minder goed regelen. Om die reden is een supplement een stuk veiliger.

Delen op: