Manuka Honing | Wat Zijn De Voordelen En Effecten Op Het Lichaam?

Delen op:


Manuka honing is net zoals alle andere honingsoorten een waar geschenk van de bijen. Met een zeer lange geschiedenis en een hele reeks van voordelen voor onze gezondheid. Deze honingsoort is zeker belangrijk genoeg om er even dieper op in te gaan.

Samen met waterstofperoxide bevat manuka honing ook methylglyoxaal en dihydroxyaceton. Deze twee chemische bestandsdelen hebben een zeer krachtige antibacteriële werking. Hoewel er nog een groot aantal andere stoffen zijn die zullen zorgen voor het geneeskrachtig effect van deze honingsoort. Toch zijn deze twee stoffen van groot belang.

Ze zullen er namelijk voor zorgen dat de werking van de waterstofperoxide niet verloren gaat door blootstelling aan licht en warmte. Dit zorgt er automatisch voor dat manuka honing krachtiger en effectiever is dan alle andere honingsoorten samen.

UMF of Unieke Manuka Factor

Om de kwaliteit van de manuka honing te bepalen hebben we de Unieke Manuka Factor of UMF. Dit is een cijfer die wordt gegeven aan de zuiverheid en aan de hoeveelheid dihydroxyaceton en methylglyoxaal. Hoe hoger dit cijfer, hoe zuiverder en hoe krachtiger het product is. En hoe beter het uiteraard geschikt is om te gebruiken tegen gezondheidsproblemen.

We kunnen manuka honing aankopen met een UMF tussen de 0 en 30. Manuka honing van UMF 0 is bijna niet te vinden, omdat die geen enkel nut heeft. Dit is te vergelijken met gewone honingsoorten.Om te kunnen genieten van het gezondheidsaspect van de manuka honing dienen we minstens UMF 10 tot 15 gebruiken. Hoewel UMF 20 nog krachtiger is. Er is ook UMF 25 tot 30 beschikbaar. Maar die zijn heel moeilijk te krijgen omdat de prijs daarvan enorm hoog is. Daar betaal je makkelijk enkele honderden euro’s voor.

Voedingssupplement

manuka honing voedingswaarde

Niet alleen hebben we een aantal belangrijke aspecten voor onze gezondheid. Ook hebben we een reeks belangrijke mineralen en vitamines die we terugvinden in de manuka honing.

Zo hebben we bijvoorbeeld vitamine B1 ofwel thiamine. We hebben een hoge hoeveelheid riboflavine (B2) en niacine (B3), panthoteenzuur (B5) en vitamine B6. Een groot aantal aminozuren waaronder proline, tyrosine, lysine, fenylalaline, valine, arginine en histidine.

Verwante Topic:  Kunnen We Met Kurkuma Thee Afvallen?

We vinden onder de mineralen onder meerDit zijn aanzienlijk hoge hoeveelheden voedingsstoffen. Om die reden kan manuka honing ook gebruikt worden om als aanvulling op een gezond dieet gebruikt te worden.

Maagproblemen

Allerhande maagproblemen kunnen worden aangepakt door manuka honing te gebruiken. Het belangrijkste hierbij is het versterken van de maagwand. Wanneer de maagwand wordt aangevallen door bacteriën kunnen makkelijker maagzweren ontstaan. Ook brandend maagzuur door een teveel aan maagzuur. Dit wordt veroorzaakt door onder meer ongezonde voeding te gaan eten die is bewerkt, voorbeelden daarvan zijn fastfood en bereide maaltijden. Die zijn verrijkt met enorme hoeveelheden zout en suiker, maar ook een groot aantal smaakstoffen. Zij kunnen allemaal het risico op een teveel aan maagzuur verhogen. Ook het gebruik van alcohol en medicijnen zal dit risico verhogen.

Manuka honing heeft aangetoond eerst en vooral de balans tussen de gezonde en ongezonde bacteriën te gaan herstellen. Daardoor zal het de maagwanden beschermen tegen ontstekingen.

Darmproblemen

darmproblemen buikkrampen

Het antibacteriële effect zal niet alleen helpen om de maag te beschermen tegen ontstekingen. Manuka honing zal bijvoorbeeld ook helpen om ontstekingen van de darmen te helpen bestrijden.

Ze kunnen zelfs worden ingezet om de darmwanden te herstellen door schade die wordt veroorzaakt door chronische darmziektes.

Problemen zoals constipatie, een opgeblazen gevoel en diarree kunnen hiermee ook worden verholpen door ontstekingen te beperken en bestrijden.

Via onderzoeken hebben wetenschappers namelijk ontdekt dat manuka honing niet alleen kan worden gebruikt om bijvoorbeeld ontstekingen te verminderen, maar ook om eventuele schade te helpen herstellen.

Immuunsysteem versterken

Doordat manuka honing zal helpen om te strijden tegen virussen, bacteriën en microben, kunnen we dit product zien als een natuurlijk middel om het immuunsysteem te versterken.

Verder is er ook de hoge hoeveelheid voedingsstoffen die we terugvinden. Dit zal onder meer helpen bij het aanmaken van cytokines. Deze cytokines zijn van groot belang om ziektes en virussen te bestrijden in het lichaam.

Verwante Topic:  Voeding met veel zink | 24 Voedingsmiddelen die zink bevatten

Keelpijn

We weten dat elke honingsoort krachtig kan werken tegen keelpijn. Dit is bij het gebruiken van manuka honing zeker ook het geval. Nog sterker, want de werkzame stof tegen bacteriën en infecties, waterstofperoxide. Is een stuk krachtiger bij manuka honing dan bij alle andere honingsoorten samen. Dit komt doordat de twee andere chemische bestandsdelen zullen helpen om de houdbaarheid van waterstofperoxide te verhogen wanneer die wordt blootgesteld aan licht en aan warmte. Dit maakt dat manuka honing een stuk krachtiger is in het bestrijden van ontstekingen en infecties.

Verkoudheden en Griep

verkoudheid griep

Manuka honing gebruiken tijdens een verkoudheid of griep kan zeer effectief zijn. Omdat de werking ervan zeer krachtig zal zijn bij het bestrijden van virussen en bacteriën, kunnen we ervoor zorgen dat de infectie sneller voorbij gaat dan met traditionele medicijnen.

We kunnen dit ook preventief gebruiken door elke dag een theelepel met manuka honing te nemen, en dit 3 keer per dag te herhalen. Het kan ‘s avonds ook worden gedronken in een glas warme melk.

Neusinfectie of Sinusitis

Bij sinusitis kunnen we we ook gebruikmaken van de natuurlijke antibiotische werking van manuka honing. Dit zal er onder meer voor zorgen dat de microben verwijderd worden. Verder heeft de manuka honing een opdrogend effect voor het slijm in de neus. Wat er voor zal zorgen dat de neus sneller vrijkomt. En waardoor terug vrij kan geademd worden.

De Stapylococcus aureus en Pseudomonas aeruginose bacteriën die we hoofdzakelijk terugvinden in sinusitis ontstekingen, kunnen heel kordaat inactief gemaakt worden door middel van deze honingsoort.

Tandvlees herstellen

Hoewel de meeste mensen denken dat suiker niet goed is voor onze tanden. Toch kunnen we manuka honing gebruiken tegen tandvleesontstekingen. Wanneer we na het poetsen regelmatig last hebben van bloedingen van het tandvlees, kunnen we manuka honing aanbrengen op de plaatsen waar de ontsteking optreedt. Dit zal ervoor zorgen dat niet alleen de wonde sneller zal genezen. Maar ook dat het tandvlees gezonder zal worden.

Dat is echter niet het enige voordeel die manuka honing kan bieden voor onze orale gezondheid. Ook tegen tandplak kan het zeer effectief zijn. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat we maar liefst 40% minder plak ontwikkelen door regelmatig manuka honing te gebruiken.

Verwante Topic:  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Acne en andere huidproblemen

acne huidproblemen

Het grootste voordeel die manuka honing kan bieden tegen acne en andere vormen van irritatie is zijn lage PH waarde. Door zijn lage PH waarde zal de zuurtegraad van de huid verlagen. Wat het minder vatbaar maakt voor bepaalde vormen van irritatie zoals acne en psoriasis.

Daarnaast heeft deze honingsoort een krachtige werking om wonden te genezen. Dit zal bijvoorbeeld helpen om acne en psoriasis sneller te verwijderen.

Dit kan ook gebruikt worden wanneer we last hebben van jeuk als gevolg van droogheid van onze huid. Wanneer we dan gaan krabben kan dit het probleem nog erger maken. Doordat we wonden gaan krabben en daardoor ontstekingen uitlokken. De open wonde is dan sneller vatbaar voor bacteriën en schimmels.

Het aanbrengen van manuka honing op de plaats waar we jeuk hebben zal dit probleem helpen bestrijden.

Brandwonden

Manuka honing heeft de mogelijkheid om vocht uit wonden te halen. Wanneer we last hebben van brandwonden dan kan dit helpen om vocht uit de wonde te halen. Daarmee zal het de wonde ook helpen reinigen. Indien we tijdens de zomermaanden te lange tijd in de zon doorgebracht hebben en last hebben van zonnebrand, kan dit ook gebruikt worden om de problemen snel te herstellen.

Haaruitval

haaruitval

Hoewel deze honingsoort niet rechtstreeks in verband kan worden gebracht met haaruitval, toch zullen de belangrijke vitamines B ervoor zorgen dat de haarwortels de juiste voedingsstoffen toegediend krijgen. Wat eventuele haaruitval tot een minimum kan helpen beperken.

Daarnaast vinden we ook zink en ijzer terug. Dit zijn twee belangrijke mineralen die een grote rol spelen in het voeden van de haren en het transporteren van zuurstof naar de hersenen en dus ook de haarwortels.

Welke moet ik kopen?

manuka honing kopen

Hoe hoger de UMF graad hoe krachtiger de werking. Dat is ook te merken aan de prijs. Hoe hoger de kwaliteit hoe hoger de prijs dan ook zal bedragen.

We kunnen

Delen op: