Maca Werking en Bijwerkingen

maca werking

Delen op:


Maca ofwel lepidium meyenii is een adaptogeen en behoort tot de familie van de kruisbloemige groenten. Dat is net als broccoli, radijzen en bloemkool. Door zijn unieke bestanddelen wordt maca gezien als een ware super food. Maca groeit hoog in de gebergtes van Zuid-Amerika. Vooral in Peru.

Maca wortel is vooral beschikbaar in poeder en in de vorm van supplementen. De voordelen hebben vooral een effect op de hormonenbalans en op onze energie. Het zal ook zorgen voor een optimale gezondheid.

De plant heeft een lange geschiedenis en werd reeds gebruikt duizenden jaren geleden door de inca’s.

Wat de meeste mensen echter niet zouden verwachten is dat maca enorm veel voedingsstoffen bevat. Bijvoorbeeld, de wortel bevat meer calcium dan we in melk hebben. Dat is toch enorm voor een groente. Want maca wortel wordt dus wel gezien als een groente.

maca poederVerder zijn de eigenschappen een verbeterde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. De hormonen worden in balans gebracht en het immuunsysteem wordt versterkt. Mensen ervaren meer energie wanneer deze wortel genomen wordt. Het uithoudingsvermogen gaat erop vooruit en het seksueel functioneren gaat beter. Ook het geheugen en de concentratie genieten een duidelijke verbetering.

Maca wordt gezien als een adaptogeen. Adaptogeen is een naam die wordt gegeven aan kruiden of planten die op een natuurlijke manier zullen helpen om het lichaam aan te passen tegen stress.

Wat de meeste mensen misschien wel zullen weten is dat maca een zeer potente afrodisiac is. Het kan namelijk helpen om de potentie te verhogen en zal daarmee het libido bij mannen en vrouwen verbeteren. Maar ook de erectie bij mannen verbeteren en het orgasme bij mannen en vrouwen helpen verbeteren.

maca wortel eigenschappen

Zij die maca gebruiken in het dagelijkse leven merken dat ze een stuk meer energie hebben dan voordien. Ze voelen zich over het algemeen beter en hebben meer zin om actief ergens aan deel te nemen. Het is grotendeels te danken aan zijn mogelijkheid om de hormonen terug in balans te brengen dat we kunnen genieten van deze verbeterde gemoedstoestand. Ze zullen ervoor zorgen dat we meer dopamine, meer serotonine aanvullen, alsook meer endorfine aanmaken in de hersenen.De voedingswaarde van Maca

  • Eiwitten 20%
  • Koolhydraten 75%
  • Vetten 5%
  • Vezels 9%

Vitamines

  • Vitamine B1
  • B2
  • C
  • E

Mineralen

Daarnaast bevat maca krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten zullen helpen om vrije radicalen te weren uit het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan onze cellen en ervoor zorgen dat ze vroeger gaan afsterven. Vrije radicalen liggen aan de basis van heel wat chronische ziektes. Het is dus belangrijk dat we voldoende voedingsmiddelen eten die deze antioxidanten bevatten, om zoveel mogelijk deze vrije radicalen te gaan vernietigen.

Werking van Maca voor onze Gezondheid

PMS

pms maca

Vrouwen hebben het vaker hard te verduren dan mannen. Zij moeten kinderen baren, zij moeten het kind voeden in hun onderbuik. Zij moeten elke maand de hevige pijnen weerstaan die de menstruatie met zich kan meebrengen. Al deze factoren kunnen het leven van een vrouw soms wat lastiger maken. Niet moeilijk dus om te begrijpen dat ze soms wat prikkelbaar kunnen zijn.

Maca heeft aangetoond te helpen bij het in balans brengen van de vrouwelijke hormonen. Het zal daarbij belangrijke symptomen van PMS helpen bestrijden. Wanneer we een verkeerde balans hebben van het oestrogeen, zij het te hoog of te laag oestrogeen. Dan wordt het moeilijk om de eisprong te halen. Door deze oestrogeenwaarden terug in balans te brengen wordt de eisprong makkelijker gehaald. Ook de hoeveelheid progesteron die wordt aangemaakt speelt een belangrijke rol in het verlagen van de symptomen van onder meer PMS. (1) (2)

Menopauze

menopauze maca

Na PMS, wanneer vrouwen ouder worden krijgen ze te maken met de menopauze. Een ander moment waar het oestrogeen weer eens voor problemen kan zorgen. Het oestrogeen gaat achteruit en er wordt steeds minder natuurlijk oestrogeen aangemaakt wanneer de vrouw zich in de menopauze bevindt.

Dat zorgt voornamelijk voor symptomen zoals opvliegers. Wanneer het fluctuerend oestrogeen heen en weer gaat, zo ook de temperatuur van het lichaam van de vrouw. Wat voor zeer moeilijke periodes kan zorgen. Ook tijdens het slapen kan dit zorgen dat we zweterig wakker worden en moeilijker terug kunnen inslapen.

Maca kan er helpen voor zorgen om de natuurlijke aanmaak van oestrogeen te stimuleren, waardoor deze symptomen minder vaak voorkomen.

Daarnaast kon men ook aantonen dat het libido bij vrouwen tijdens de menopauze sterk ging stijgen door maca te gebruiken. Ook symptomen zoals depressie en angst namen af. (2)

Vruchtbaarheid bij vrouwen verbeteren

Men heeft kunnen vaststellen dat maca ervoor kan zorgen dat er meer nakomelingen kunnen komen. Een wetenschappelijk onderzoek bij muizen heeft vastgesteld dat bij het gebruik van maca meer muizen worden geboren uit de moeder dan bij de muizen die geen maca gebruikten.

Verder stelde men vast dat het gewicht van de baarmoeder sterk ging toenemen als gevolg van de behandeling. Dit is voor de eerste keer dat men wetenschappelijk kon aantonen dat het kruid de vruchtbaarheid bij vrouwen kan verbeteren. (3)

vruchtbaarheid verhogen maca

Vruchtbaarheid bij mannen verbeteren

Niet alleen bij vrouwen heeft men deze gunstige eigenschap van maca kunnen ontdekken via gebruik te maken van wetenschappelijke onderzoeken. Ook bij mannen heeft men zowel bij dieren als bij mensen kunnen vaststellen dat maca in staat is om de vruchtbaarheid te verhogen.

Door maca te gebruiken zag men onder meer bij ratten dat de hoeveelheid sperma ging toenemen en dat de vruchtbaarheid van het sperma verbeterde. (4)

Niet alleen bij ratten maar ook bij mannen zijn deze gunstige effecten opgemerkt. Zo ging men gedurende 4 maanden de vruchtbaarheid van mannen tussen de 24 en 44 gaan bekijken. Ze kregen dagelijks ofwel 1.500 mg ofwel 3.000 mg toegediend. Het onderzoek bracht aan het licht dat de hoeveelheid sperma tijdens de ejaculatie toenam. Ook de vruchtbaarheid van het sperma ging stijgen. Er was echter geen verandering van het testosteron, oestrogeen of prolactine bij de mannen zichtbaar. (bron)

Beschermen tegen osteoporose

Er zijn aanwijzingen dat maca ook kan helpen bij vrouwen na de menopauze. Met name de vrouwen die een hoger risico hebben op osteoporose. Wanneer minder oestrogeen wordt aangemaakt, dan gaat de kans op osteoporose of het brozer worden van de beenderen gaan toenemen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat door het kruid te gebruiken, de beenderen beschermd worden, dit zou onder meer aantonen dat maca werkzaam kan zijn tegen osteoporose. (5)

Geheugen verbeteren

geheugen verbeteren maca

Er zijn onderzoeken die aantonen dat maca kan gebruikt worden om het geheugen te verbeteren. In Peru gebruikten de oorspronkelijke bewoners reeds maca voor hun kinderen. Zij geloofden dat het hen beter deed presteren op school. Ze wisten echter niet hoe dit werd bekomen en er werden een aantal onderzoeken gedaan.

Die onderzoeken wezen uit dat de gunstige werking van het kruid op het geheugen en de concentratie, vooral te wijten zijn aan het antioxidant effect van de plant en zijn mogelijkheid om stress en de acetylcholinesterase af te remmen. De acetylcholinesterase is het afbreken van acetylcholine. We zien dat vooral mensen met Alzheimer hier enorm veel last mee hebben. Een soortgelijke manier hoe medicijnen tegen Alzheimer werken vinden we terug in Maca. En dat zou grotendeels de verklaring zijn voor het verbeteren van het geheugen. (6)

Libido verhogen

libido verhogen maca

Zowel bij mannen als bij vrouwen hebben wetenschappelijke onderzoeken kunnen aantonen dat het kruid ervoor kan zorgen dat het libido gaat stijgen.

Een onderzoek bij ratten heeft bijvoorbeeld kunnen aantonen dat het libido ging stijgen bij mannelijke ratten. Dat gebeurde zowel bij het gebruiken van hoge dosissen als bij het gebruiken van lage dosissen. Verder zag men wel dat bij hogere dosissen het seksueel gedrag sterker werd. (7)

Via volgend onderzoek kon men vaststellen dat vrouwen na de menopauze die te maken hadden met een verlaging van het libido, terug meer zin hadden in seks door maca te gebruiken. Hoewel er geen echte verschillen vastgesteld werden die een verhoging van het oestrogeen of testosteron suggereren. Toch zag men dat een duidelijk verbeterde gemoedstoestand aanbrak en het libido ging stijgen bij deze vrouwen. (8)

Bij mannen tussen de 21 en 56 jaar oud ging men maca in twee dosissen gaan toedienen. De mannen werden bijgevolg verdeeld in drie groepen en kregen respectievelijk 1.500 mg, 3.000 mg en een placebo toegediend. De bedoeling was om de seksuele opwinding te gaan vergelijken bij deze drie groepen mannen.

Na acht weken ging men de eerste resultaten gaan zien. Men stelde onder meer vast dat het oestrogeen en testosteron niet veranderd was. Maar men zag wel dat maca een duidelijk effect had op de seksuele opwinding. (9)

Erectieproblemen oplossingen bij mannen

Naast de libidoverhogende effecten van het gebruik van maca zijn er ook gunstige effecten bereikt bij mannen die te maken hebben met erectieproblemen. Erectieproblemen zijn een zeer onderschat probleem. Men gaat ervan uit dat zeker 25% van de mannen en maar liefst 60% van de mannen ouder dan 55 regelmatig last heeft van erectieproblemen. Hoewel er perfect voldoende middelen zijn om deze aandoening te behandelen. Toch blijft het taboe en gaan de meeste mensen dit onderwerp uit de weg uit schaamte of angst.

Een bepaald wetenschappelijk onderzoek werd gedaan bij 50 mannen die te maken hadden met een lichte vorm van impotentie. De ene groep mannen kregen 2.400 mg toegediend terwijl een andere groep mannen een placebo toegediend kreeg. Na 12 weken ging men de resultaten bekijken. Hoewel bij beide groepen verbetering opgemerkt werd (dit verklaart de vaak mentale oorzaak van erectieproblemen). Toch stelde men vast dat bij de groep maca gebruikers de verbeteringen duidelijk een stuk hoger waren dan bij de andere groep mannen die een placebo toegediend kreeg. (10)

Vitaliteit verbeteren en Energie doen toenemen

Maca zal er ook voor zorgen dat de vitaliteit verbetert en dat de energie toeneemt. Daar hebben we momenteel geen directe onderzoeken voor die dit kunnen aantonen. Toch geloven we deze claims sterk. En dit dan vooral omwille van twee redenen.

Onderzoeken hebben vastgesteld dat symptomen van depressie en angst kunnen onderdrukt worden bij vrouwen. Dat zorgt voor een verbetering van de gemoedstoestand waarbij automatisch als gevolg hiervan de energie en vitaliteit gaan toenemen. (11)

Vergrote prostaat en prostaatkanker

maca vergrote prostaat

Wanneer testosteron wordt toegediend op latere leeftijd dan is de kans zeer groot dat als bijwerking daarvan een vergrote prostaat optreedt. Maca heeft aangetoond deze vergrote prostaat terug te verkleinen.

Verder zien we ook dat het gewicht van de prostaat duidelijk verminderd wanneer maca gebruikt wordt. (12) (13)

Maca kon er ook voor zorgen dat de hoeveelheden toegenomen zink in de prostaat als gevolg van de testosteronbehandeling terug konden worden verlaagd. We zagen dat bijvoorbeeld finasteride, een medicijn die wordt gegeven om vergrote prostaat te behandelen, wel het 5 Alfa Reductase enzym kon onderdrukken, het enzym die testosteron omzet naar dihydrotestosteron. Maar dat het medicijn niet in staat was om de verhoogde hoeveelheid zink uit de prostaat te halen. Daartoe was maca dus wel in staat. Wat wil zeggen dat maca uiteindelijk een effectievere behandeling tegen vergrote prostaat zou zijn dan het medicijn finasteride. (14)

Maca zal dus op twee manieren helpen om een vergrote prostaat te vermijden en terug te verkleinen. Eerst en vooral blokkeert het grotendeels de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron. En verder zal het een te hoog zinkgehalte uit de prostaat helpen verwijderen en de prostaat daarmee verkleinen.

Let wel, een bepaalde hoeveelheid is van groot belang voor de prostaat. Maar een te hoge hoeveelheid zink kan schadelijk zijn en uiteindelijk leiden tot vergrote prostaat en prostaatkanker.

Krachtige Antioxidante werking

Maca bevat naast heel wat belangrijke vitamines en mineralen dus ook een reeks krachtige antioxidanten. Deze antioxidanten op zich zullen ook een positief en stimulerend effect hebben op het immuunsysteem. Ze zullen daardoor bijdragen aan de strijd tegen ziektes, virussen en bacteriën die het lichaam kunnen binnentreden en daar schade aanbrengen.

Ook zal maca dankzij zijn antioxidanten bijvoorbeeld helpen om het gehalte aan slechte cholesterol LDL te verlagen. En helpen om de bloedsuikerwaarden in balans te brengen. Wat ervoor zorgen zorgen dat het lichaam minder insuline resistent zal worden.

maca bijwerkingen

Bijwerkingen

Het is niet aangeraden om maca te gebruiken in combinatie met medicijnen die een effect hebben op de hormonen. Vrouwen die een behandeling ondergaan tegen borstkanker dienen dus zeker eerst en vooral een arts te raadplegen vooraleer ze maca gaan gebruiken!

Maca wordt verder gezien als veilig. Er zijn niet meteen ernstige bijwerkingen te melden. De enige bijwerkingen die we kunnen opmerken is wanneer het poeder gebruikt wordt, mensen last kunnen krijgen van misselijkheid, hoofdpijn of last kunnen hebben van de maag. Dit effect gaat meestal na een tijd weer weg en kan eigenlijk makkelijk opgelost worden door ofwel maca op de lege maag te gebruiken. Ofwel door maca poeder of maca supplement te nemen met het eten. Op die manier kunnen deze bijwerkingen van maca vermeden worden.

Delen op: