Kruidnagel | Wat Zijn De Voordelen En Bijwerkingen?

kruidnagel

Delen op:


Kruidnagel kan de gezondheid enorm veel voordelen opleveren. Zo helpt kruidnagel bijvoorbeeld bij de spijsvertering. Ze zullen kanker helpen bestrijden. Daarnaast ook onze lever helpen beschermen en het immuunsysteem een boost geven. Kruidnagel wordt verder nog in verband gebracht met diabetes en met het behouden van gezonde beenderen. De plant heeft een groot aantal antibacteriële eigenschappen en kan daarbij helpen bij het bestrijden van talloze infecties in het lichaam. Ook zou het kunnen gebruiken worden als afrodisiac of lustopwekkend middel.

Wat is Kruidnagel

kruidnagel voedingswaarde

Kruidnagel is een specerij die we voornamelijk terug vinden in Indonesië en Indië. Het wordt ook gebruikt in bepaalde delen van Afrika. De oorspronkelijke plaats waar de kruidnagel vandaan komt is een eiland in Indonesië. Het is een belangrijk ingrediënt in heel wat Aziatische maaltijden en zal daardoor in heel wat Aziatische keukens te vinden zijn.

Reeds 500 jaar terug werd er al handel gedreven door kruidnagel naar Europa te brengen. Zo kwamen wij met mondjesmaat in aanraking met deze specerij. In die tijd was het enorm duur om kruidnagel aan te kopen. Het spreekt voor zich dat de gewone bevolking zich dat kruid niet makkelijk kon veroorloven.

Werking van kruidnagel

Kruidnagel is een gedroogde knop die zich op de bloem bevindt van de Syzygium aromaticum. De boom behoort tot de familie van de Mytaceae. Het kruid wordt zowel gebruikt omwille van zijn medicinale als voor zijn culinaire eigenschappen.Het wordt reeds duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda, ofwel de Indiase traditionele geneeskunde. Daar ging het vooral om tandplak en slechte adem te bestrijden. In de Chinese geneeskunde gebruikt men kruidnagel ook, maar daar wordt het vooral gebruikt omwille van zijn lustopwekkende eigenschappen.

We vinden een enorme lijst mineralen en vitamines terug in de kruidnagel. Wat het dus ook een uitstekend middel maakt om eventuele voedingstekorten aan te pakken.

Leverfunctie verbeteren

kruidnagel werking

De werking van de lever verbeteren is één van de meest belangrijke voordelen van kruidnagel. De manier waarop kruidnagel de lever gaat bevorderen komt vooral door de stof eugenol. Deze stof wordt gevonden in de plantenknoppen. Zal onder meer ontstekingen bestrijden en heeft een antioxidante werking. (1)

Onderzoeken hebben echter ook kunnen aantonen dat zelfs bij tekenen van levercirrose, kruidnagel in staat is om dit proces om te keren. Dat is wel zeer uitzonderlijk want er zijn zeer weinig middelen die deze problemen kunnen bestrijden. Laat staan, het ziekteproces omkeren. (2)We moeten hier echter wel rekening houden met de gevaarlijke effecten van eugenol. Een te hoge hoeveelheid is namelijk schadelijk voor de lever! Het is daarom niet aangeraden om zuivere kruidnagelolie in hoge hoeveelheden te gebruiken.

Beter gebruiken we kruidnagel als specerij of als supplement. Omdat die geen hoge hoeveelheden eugenol bevatten en op die manier dus gunstig zijn voor de lever. En dus niet schadelijk.

Antibacterieel

Kruidnagel heeft ook een antibacteriële functie. Dat kan voornamelijk helpen wanneer we bijvoorbeeld last hebben van blaasontsteking, buikkrampen of diarree. Omdat kruidnagel zeer krachtig is tegen de de E. coli bacterie kan ze ingezet worden als bescherming tegen blaasontsteking. Omdat blaasontsteking hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de E. coli bacterie.  (3)

Ook voor onze orale hygiëne is kruidnagel van groot belang. Zo zal de antibacteriële werking van het kruid ervoor zorgen dat de groei van bacteriën in de mond beperkt blijft. Dat zal onder meer een beschermend effect bieden op de vorming van tandplak en problemen zoals tandvleesontstekingen.

Bescherming tegen kanker

Er is heel wat te doen de laatste jaren rond middelen die mogelijk helpen tegen kanker. Kruidnagel is daar één van. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat de groei van bepaalde tumoren kunnen gestopt worden door kruidnagel te gebruiken. Ook zou het daarbij krachtig genoeg zijn om kankercellen effectief te doden. (4)

Een ander onderzoek heeft kunnen aantonen dat kruidnagelolie in staat was om maar liefst 4 op de 5 kankercellen te kunnen verwijderen in de slokdarm.

Het is hier ook voornamelijk de eugenol die hiervoor verantwoordelijk is. Zoals we reeds hebben gezegd in een vorig punt in dit artikel. Het gebruiken van hoge hoeveelheden kruidnagelolie is niet aangeraden. Omdat het giftig kan zijn, in hoge hoeveelheden voor onze lever. Gebruik daarom zeker niet meer dan wordt aangegeven.

Enorme voedingswaarde

Kruidnagel bevat een hoge hoeveelheid voedingsstoffen.

Vitamines in kruidnagel

Mineralen in kruidnagel

Naast deze hoge hoeveelheden vitamines en mineralen krijgen we ook belangrijke eiwitten en vezels. Wat bij de vezels er vooral zal toe bijdragen dat we de spijsvertering verbeteren.

Krachtige antioxidante werking

We hebben het reeds gehad over het feit dat kruidnagel enorm veel voedingsstoffen bevat. Waaronder een groot aantal vitamines en mineralen. Maar ook bevat de kruidnagel krachtige antioxidanten. Die zullen vooral helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en de schade die door deze vrije radicalen worden aangericht helpen vermijden.

Dit biedt onder meer bescherming tegen heel wat chronische ziektes zoals hartziekten, diabetes, overgewicht, artrose en kanker.

Bloedsuiker verlagen en beschermen tegen diabetes

diabetes kruidnagel

Ook zal kruidnagel er helpen voor zorgen dat we de bloedsuiker kunnen verlagen. Dit is vooral belangrijk bij mensen die last hebben van overgewicht of mensen met een hoog risico op diabetes. Ook mensen die reeds lijden aan diabetes kunnen van deze werking profiteren.

Hier zien we dat het vooral nigericine is die daarvoor verantwoordelijk is. Nigericine is een stof die we terugvinden in de kruidnagel en die in staat is om sneller suiker van het bloed naar de cellen te transporteren. Daarbij vindt er een verbeterde vrijgave van insuline en een verhoogde aanmaak van insuline plaats. (4)

We moeten er echter ook wel rekening mee houden dat het gebruiken van kruidnagel ook wel dient gedaan te worden in combinatie met een gezond dieet. Het heeft dus weinig zin, indien we kruidnagel willen gebruiken om de bloedsuiker te verlagen, dat we dan ongezonde snelle suikers gaan toevoegen. En op die manier via het gebruik van kruidnagel trachten de balans te herstellen.

Maagzweren

Maagzweren zijn pijnlijke zweren die ontstaan aan de uiteinden van de maag, ze kunnen echter ook voorkomen op de slokdarm. Ze ontstaan hoofdzakelijk door stress of door infecties.

Kruidnagelolie heeft kunnen aantonen de aanmaak van slijm in de maag te verhogen. Dat zou ervoor zorgen dat de maagwanden beter beschermd worden tegen allerlei zuren uit onze voeding en uit het maagsap zelf. Wat de kans op de vorming van maagzweren doet afnemen. (5) (6)

Verdere onderzoeken hebben echter ook nog kunnen aantonen dat de werking van kruidnagel bij maagzweren te vergelijken is met die van toepasselijke medicatie die daarvoor wordt gegeven. (7)

Beenderen gezond houden

osteoporose kruidnagel

De talrijke mineralen en vitamines die zich in de kruidnagel bevinden hebben een beschermend effect op osteoporose en andere aandoeningen die de sterkte van de beenderen doet afnemen.

We hebben onder meer (kleinere) hoeveelheden vitamine D. Die zijn echter wel van groot belang bij de opname van calcium en andere belangrijke mineralen. Dat zal op zijn beurt helpen om de beenderen sterk te houden.

Verder vinden we mangaan terug. Ook een belangrijk mineraal in het verstevigen van de beenderen. Weinig mangaan verhoogt namelijk het risico op breuken en broze beenderen. (8)

Dit kan vooral zeer goed van toepassing bij vrouwen die de menopauze voorbij zijn. Zij hebben een hoger risico op de ontwikkeling van osteoporose. Vitamine D speelt hier ook een zeer belangrijke rol in.

Bijwerkingen

We moeten er rekening mee houden dat hoge hoeveelheden kruidnagelolie schadelijk zijn voor de lever. Een kleine gematigde hoeveelheid echter, is net positief voor de lever. En zal helpen wanneer giftige stoffen schade toebrengen aan dit belangrijke orgaan. Maar teveel van het goede zal net het omgekeerde effect hebben. Daar moeten we dus zeker rekening mee houden.

Indien we een supplement gebruiken of wanneer we de specerij in zijn geheel gebruiken. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken. Maar bij het gebruik van kruidnagelolie is een kleine hoeveelheid zeker aangeraden.

 

Delen op: