Kruiden tegen stress: Snel en Effectief!

kruiden tegen stress

Delen op:


Wat zijn de beste kruiden tegen stress?

Kruiden tegen stress kunnen worden gebruikt in periodes wanneer we het even moeilijk hebben. Een drukke taak moeten volbrengen of lastige examens voor de boeg hebben. Ook relatieproblemen of financiële problemen kunnen de nodige stress met zich meebrengen.

Gelukkig kunnen we dan even kruiden tegen stress gaan gebruiken om ons tijdens die moeilijke momenten te verlossen.

kruiden tegen stress

We dienen echter wel te begrijpen dat kruiden tegen stress geen levenslange oplossing mogen bieden om stress te bestrijden.

Kruiden tegen stress dienen om heel snel en tijdelijk ons te verlossen van de moeizame periode. Het is niet aangeraden om kruiden tegen stress langer dan 3 maanden te gebruiken.Eerst en vooral worden we gewoon aan de kruiden en aan zijn werking. Dus zal de effectiviteit ervan achteruit gaan. En twee, ze kunnen vaak op langdurige termijn andere problemen in de hand werken.

Daarnaast nemen we de oorzaak van het probleem niet weg door kruiden tegen stress te nemen.

Verder in dit artikel gaan we ook nog enkele voorbeelden geven van manieren om uiteindelijk de oorzaak van de stress aan te pakken.

Maar eerst gaan we door middel van kruiden tegen stress, onmiddellijk de stress verlichten.

Passiebloem

passiebloemDe passiebloem kan ons misschien doen denken aan passie. Echter heeft deze plant weinig met passie te maken.Uiteindelijk wordt door deze plant te gebruiken, eerder het omgekeerde teweeggebracht.

We kunnen namelijk heel goed tot rust komen door deze kruiden tegen stress te gebruiken. Omwille van het rustgevende effect kan de passiebloem ook ingezet worden bij slaapproblemen.

Verwante Topic:  Kruiden tegen Slaapstoornissen

Ze worden echter beter niet gecombineerd met medicatie tegen stress of met medicatie om te slapen. Omdat ze een gelijkaardig effect hebben.

Onderzoek wees uit dat passiebloem een gelijke werking heeft als het medicijn oxazepam. Het zal op dezelfde manier angst verlagen en kalmte brengen. Dit zonder de nadelen van oxazepam natuurlijk. (1)

Hoofdzakelijk wordt passiebloem gebruikt in druppels via een extract. Maar er kan ook een supplement in capsules worden gebruikt.

Citroenmelisse

citroenmelisse stressCitroenmelisse heeft een lange geschiedenis. Vooral dan om angsten en stress te verzachten. Dit kan echter ook ingezet worden bij slaapproblemen.

We dienen bij citroenmelisse echter wel te letten op de aanbevolen dosis. Wanneer die wordt overschreden kan net het omgekeerde effect worden bekomen.

Citroenmelisse kunnen we drinken in een thee. Of we kunnen het drinken via een extract verdund met water. Sinds kort zijn er ook supplementen met citroenmelisse verkrijgbaar.

Hop

hopHop is één van de belangrijkste stoffen in bier. Ze zijn voor een deel ook de reden voor het ontspannende effect dat bier kan hebben op sommige mensen.

Echter is het de olie die zorgt voor het mild sederende effect. Het wordt minder gebruikt in thee omdat de smaak nogal ruw en bitter is.

We kunnen een supplement met hop echter ook gebruiken wanneer we last hebben van hoofdpijn.

Lavendel

Lavendel is ook één van de kruiden tegen stress die we niet vaak gaan tegenkomen in een thee. Zijn ontspannende effect komt vooral door de geur ervan.

lavendel tegen stress

Om die reden is het beter om bijvoorbeeld lavendelconcentraat te gebruiken. En daar dan de lichaamsdelen mee in te masseren. Er kan echter ook een supplement gebruikt worden.

Verwante Topic:  Ashwagandha dosering: Hoeveel Ashwagandha is nodig?

Of we kunnen lavendelconcentraat ook gebruiken in het bad. De geur van lavendel zorgt voor het ontspannende effect op de zenuwen. Het concentraat zal vaak een sterkere geur verspreiden dan het badschuim die we kunnen kopen met lavendel.

Ashwagandha

ashwagandha tegen stressAshwagandha is één van de sterkere kruiden tegen stress. Ze werken als een adaptogeen. Dit betekent dat ze het lichaam zullen helpen aanpassen aan stressvolle situaties.

Ashwagandha is zeer bekend tegen stress, slapeloosheid en problemen met het libido in de ayurveda. Daar wordt het reeds duizenden jaren gebruikt.

Ook hier beginnen meer en meer mensen ashwagandha te kennen.

Ashwagandha supplement heeft eenzelfde werking als het medicijn lorazepam (2). Een medicijn die heel vaak wordt voorgeschreven bij spanningen, angsten en stressvolle situaties.

Ashwagandha bijwerkingen zijn zeer mild. Tenzij ze natuurlijk in hoge dosissen worden genomen. Echter is dit kruid voor zwangere vrouwen uitgesloten. Het zou namelijk de kans op een miskraam kunnen verhogen.

Kamille

kamille stress verlagendHoe vaak zagen we dat grootmoeder een kamille thee ging drinken voor het slapen.

Kamille thee is een bekende zenuw ontspanner. Het kent een lange geschiedenis voor deze gebruiken. Kamille is dus goed te gebruiken als kruiden tegen stress. En ook om beter te kunnen slapen.

We kunnen het beste kamille thee klaarmaken met gedroogde kamillebloemen. Die hebben een krachtigere werking dan de thee die we reeds verpakt kunnen kopen in zakjes.

Valeriaan

valeriaanDe laatste in de lijst kruiden tegen stress is misschien bij ons de meest bekende. Valeriaan wortel kent vooral zijn waarde wanneer het gaat om slaapproblemen.

Maar ook om stress aan te pakken kan valeriaan goed worden gebruikt.

Verwante Topic:  De Oplossing bij Slecht Slapen Door Stress!

Valeriaan zal ook de werking van lorazepam nabootsen. Het heeft echter een zeer speciale geur en wordt daarom meestal in een supplement of via druppels genomen.

Naast kruiden tegen stress gebruiken is het van belang dat we de oorzaak ervan aanpakken. Hieronder geven we enkele tips om de oorzaak aan te pakken.

Andere dingen die we kunnen doen

Zoals we reeds eerder hebben verteld. Kruiden zijn een goed alternatief om onmiddellijk resultaat te krijgen.

Echter is het van belang dat we de oorzaak van de problemen aanpakken. Omdat we niet de rest van ons leven kunnen afhankelijk worden van medicatie noch van planten, indien dit niet levensnoodzakelijk is.

Om die reden zijn er een aantal dingen die we kunnen doen. Om toch te proberen de oorzaak ervan aan te pakken.

Sporten

Sporten, en dan vooral lopen is het belangrijkste van alle middeltjes. Ze zullen de hormonen die instaan voor ons geluk gevoel te stimuleren, gaan verhogen.

Waaronder serotonine, dopamine en endorfine. Daardoor voelen we ons gelukkiger, lichter en meer ontspannen.

Muziek

Geen opgejaagde muziek maar rustige muziek kan ons helpen om makkelijker te ontspannen. Wanneer we dagelijks een uurtje inlassen door naar ontspannende muziek te luisteren, zullen we zien dat we een meer ontspannen dag tegemoet gaan.

Meditatie

mediteren tegen stressMeditatie is een goed middel om beter te ontspannen. En vooral om meer kracht te hebben tegen de dagelijkse spanningen en problemen.

Elke dag een halfuurtje mediteren kan wonderen doen. De effecten van meditatie zijn meteen voelbaar. Echter komen de grootste voordelen van meditatie slechts na enkele maanden.

 

 

Delen op: