Kruiden tegen Slaapstoornissen

Kruiden tegen Slaapstoornissen

Delen op:


Kruiden tegen Slaapstoornissen

slaapproblemenWanneer we niet kunnen slapen kan dat heel vervelend zijn. Indien dit slechts één keer gebeurt is er niet meteen iets aan de hand. Maar wanneer dit blijft voortduren dan kunnen er toch ernstige problemen ontstaan.

Zo raken de hormonen uit balans, we gaan een stuk meer cortisol aanmaken. Daardoor komen we makkelijk bij aan gewicht en zullen we uiteindelijk een hogere bloeddruk ontwikkelen met een verhoogde kans op diabetes als gevolg.

Daarnaast zal dat de nodige stress met zich meebrengen in het geval dat stress niet de oorzaak van de slaapstoornis is.

Kruiden tegen slaapstoornissen kunnen heel goed helpen doordat ze de oorzaak van het probleem zullen aanpakken. Daardoor kunnen we beter slapen en wordt het lichaam weer in balans gebracht.

Geen blijvende oplossing

kruiden tegen slaapproblemenWe zeggen dat ze de oorzaak van het slaapprobleem gaan aanpakken. Maar dit mag geen blijvende toevlucht zijn om de slaapproblemen aan te pakken. Het is net als met medicatie om te slapen. We willen natuurlijk gewoon terug kunnen in slaap vallen. Zonder daarvoor afhankelijk te zijn van medicatie of kruiden tegen slaapproblemen.Deze kruiden tegen slapeloosheid kunnen gebruikt worden als een tijdelijk hulpmiddel. Ze zullen echter onmiddellijk hun effect op het lichaam hebben. Een ontspannende en stresswerende werking.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we in de toekomst moeten werken aan onszelf. We moeten dus proberen om op termijn zonder kruiden tegen slapeloosheid in slaap te kunnen vallen. En daarvoor gaan we de stress verlagen.

Omdat dit een proces is die we niet kunnen realiseren in enkele dagen of weken. Kunnen we dus tijdelijk dit als alternatief gebruiken.

Ashwagandha

ashwagandhaAshwagandha zal heel goed helpen wanneer we problemen hebben om te slapen. Dit is absoluut de nummer 1 van de kruiden tegen slaapstoornissen omdat het op zoveel verschillende vlakken een impact zal hebben.

Ashwagandha behoort tot de nachtschade familie en staat bekend als een adaptogeen. Het wordt gebruikt in de Ayurveda als een kalmerend middel.

Verwante Topic:  Natuurlijke Oestrogeen Remmers


Het kruid heeft ook nog een reeks andere benamingen:

 • Winterkers
 • Withania Somnifera
 • Indiase Ginseng
 • Ashwagandha

Het kruid zal helpen om de geest en het lichaam te ontspannen door de alkaloïden in de plant. Deze alkaloïden heten withanoliden.

De withanoliden zijn in staat om de slaap te bevorderen op eenzelfde manier als slaapmedicatie dat kan doen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kruid even krachtig is als het medicijn lorazepam. (onderzoek) Lorazepam is een middel die wordt gebruikt in de geneeskunde. Het heeft als doel om spanningen te verminderen en om de zenuwen te ontspannen. Als gevolg daarvan kunnen we makkelijker in slaap vallen.

Daarnaast zal het kruid het immuunsysteem versterken en zich aanpassen aan stresssituaties. Dat betekent dat we beter gaan leren omgaan met stress en op die manier ook beter gaan slapen.

De reden waarom een supplement van ashwagandha zo goed werkt als kruiden tegen slaapstoornissen is doordat het niet alleen zal helpen bij het slapen. Maar ook dus:

 • Angst gaat wegnemen
 • Stress gaat verlagen
 • Ontspannend werkt
 • Hormonen in balans brengt

Een ander onderzoek toonde aan dat 300 mg de slaapproblemen met 50% kan doen dalen. Hogere dosissen kunnen gebruikt worden indien deze dosis te laag betreft.

Wat gaat het kruid nog doen?

gemoedstoestand verbeterenDoordat het effectief de oorzaak van slaapproblemen gaat aanpakken. Zal dit ook een impact hebben op je algemene gezondheid.

Daardoor zullen we minder trek hebben in suiker die door de vermoeidheid ontstaat. We zullen een verbeterd evenwicht vinden tussen de hormonen en daardoor ook een beter en gezonder libido hebben.

Onderzoeken hebben ook gunstige resultaten getoond bij mensen met depressie. Dat komt vooral doordat de serotonine wordt verhoogd. Serotonine die ook in verband wordt gebracht met slaapproblemen.

Kortom Ashwagandha behoort zeker tot de beste kruiden tegen slaapstoornissen.

Hoe gebruiken we ashwagandha het best?

Wanneer we het kruid gaan gebruiken als kruiden tegen slaapstoornissen dan kiezen we beter voor een supplement. Op die manier hebben we makkelijk elke dag dezelfde dosis ingenomen en kan het kruid effectief zijn job doen.

Verwante Topic:  Valeriaan Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Een begin dosis wordt voorgesteld op 300 mg. Echter kunnen hogere dosissen tot wel 3 gram per dag gebruikt worden. Al is dat in de meeste gevallen bij problemen om te slapen niet nodig.

Valeriaan

valeriaan slapenMeteen ook een zeer belangrijk middel in de lijst met kruiden tegen slaapstoornissen is Valeriaan.

Valeriana officinalis zal op twee vlakken de slaap bevorderen. Het zal ontspannend werken op het zenuwstelsel en het zal ook licht verdovend werken. Het grote voordeel hiervan tegenover slaapmedicatie, is dat we er niet moe van gaan worden.

We voelen ons ontspannen maar hebben niet meteen de neiging om te slapen. Niettegenstaande zal dit natuurlijk wel de slaap verbeteren. Wanneer het tijd wordt om naar bed te gaan zullen we minder lang wakker liggen en meteen de slaap kunnen vatten.

Oorsprong

Valeriaan komt uit Europa. Ze groeit in het wild in graslandschappen en wordt ook vaak in de tuin gebruikt als decoratie. Ze wordt ongeveer 50 cm hoog en heeft paraplu-achtige bloementoppen.

Gebruik

Voor zijn medicinale werking is het vooral de wortel van de plant die wordt gebruikt. De hoofdzakelijke gebruiken zijn dus als kruiden tegen slapeloosheid en als ontspannend middel in tijden van stress en spanningen.

In Europa werd het reeds in de tweede eeuw gebruikt bij rusteloosheid, angst en stress. En ook om beter te kunnen slapen.

Daarnaast heeft de plant nog andere belangrijke gebruiken. We zullen er enkele voor jou opsommen.

Migraine

Migraine is een probleem die heel wat mensen treft over de hele wereld. De ware toedracht van het probleem weet men niet zeker. Toch kan het bij heel wat mensen ervoor zorgen dat ze niet op het werk raken. Of dat ze de nodige taken thuis niet kunnen uitvoeren als gevolg van ernstige hoofdpijn. Valeriaan heeft aangetoond effectief te werken als een natuurlijk middel tegen migraine.

Bij kinderen met hyperactiviteit of ADHD

Bij kinderen met hyperactiviteit of kinderen die last hebben van ADHD heeft valeriaan ook gunstige resultaten kunnen boeken. Hyperactiviteit gaat gepaard met problemen om te concentreren en leerproblemen.

Verwante Topic:  Ashwagandha dosering: Hoeveel Ashwagandha is nodig?

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat meer dan 80% van de kinderen die last hebben van hyperactiviteit of ADHD een duidelijke verbetering aantoonden in hun gedrag na het gebruiken van valeriaan wortel extracten. Zij konden zich dus makkelijker concentreren en hadden minder last van leerachterstand.

Het spreekt voor zich dat deze kinderen dan ook vaak last hebben van slaapproblemen en daardoor ook beter kunnen slapen.

Problemen met de spijsvertering

Niet alleen als kruiden tegen slapeloosheid maar ook voor problemen met de spijsvertering kan een beroep gedaan worden op valeriaan. Het heeft de eigenschap om problemen met de maag te herstellen. Deels door zijn ontspannend effect op de spieren in de maag maar ook door zijn antispasmisch effect.

Een aantal van zijn gebruiken voor problemen met de spijsvertering zijn:

 • Diarree
 • Opgeblazen gevoel
 • Krampen

Stress

stressDe grootste reden waarom deze kruiden tegen slaapproblemen zo effectief zijn is door zijn stressverlagend en ontspannend effect. Wanneer we dus met spanningen rondlopen of angstig zijn kan dit kruid wonderen doen.

Het mechanisme die daarvoor zorgt is het herstellen van de GABA waarden in de hersenen. Hoe dat precies gebeurt weet men nog niet. Wel weet men zeker dat valeriaan daar voor verantwoordelijk is.

Conclusie

Als kruiden tegen slapeloosheid kunnen we kiezen voor ashwagandha supplementen of valeriaan extracten. Dit zijn de twee meest gekende alternatieve hulpmiddelen als vervanging voor de bekende slaapmedicatie. Het gaat hier om natuurlijke middelen. Dat betekent dat ze een stuk gezonder zijn om te nemen dan bijvoorbeeld slaapmedicatie.

Toch kunnen we niet afhankelijk worden van deze kruiden tegen slaapproblemen en dienen we oplossingen te zoeken om op een natuurlijke manier onze stress de baas te blijven.

Dit kan door extra beweging in te lassen of door meer tijd voor jezelf, je partner en je familie te nemen. Regelmatig een bad nemen of rustig een film kijken of boek lezen kan helpen om de dagelijkse druk even van je af te schudden. Dit is allemaal belangrijk om meer stresswerend te worden en op die manier makkelijker de slaap te kunnen vatten.

Delen op: