Kruiden tegen hoge bloeddruk

Kruiden tegen hoge bloeddruk

Delen op:


Inleiding

hypertensieIn dit artikel gaan we kruiden tegen hoge bloeddruk bespreken. Het is belangrijk dat we de druk in onze bloedvaten onder controle houden. Of we verhogen het risico op tal van gezondheidsproblemen.

Wanneer het hart harder moet werken en dus meer moet gaan pompen om het bloed in het lichaam te sturen. Dan belasten we het hart ook veel meer. En verhogen we natuurlijk het risico op hartproblemen.

De belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk zijn overgewicht. Een slecht dieet en een slechte levensstijl.

Wanneer we elke dag fastfood eten en 20 kilo overgewicht hebben. Daarnaast nog eens een zeer passieve levensstijl hebben. Dan is het risico enorm groot dat we te maken hebben met een hoge bloeddruk.

Hoewel kruiden tegen hoge bloeddruk zeker zullen helpen in het bestrijden van het probleem. Toch is het zeker ook van belang dat we deze negatieve factoren gaan aanpakken.Op die manier kunnen we op een gezondere levensstijl hanteren. En verlagen we natuurlijk het risico op het krijgen van ernstige hartproblemen in de toekomst.

Wat is hoge bloeddruk?

Ongeveer 1 op de 3 heeft last van een hoge bloeddruk. Dat wordt ook wel soms hypertensie genoemd. Bloeddruk is de kracht die nodig is om bloed voorwaarts te duwen in je bloedvaten.

Schade kan ontstaan wanneer de kracht te hoog is gedurende een langere periode. Dit zorgt ervoor dat het weefsel gaat uitzetten die de bloedvaatwanden voorstellen en dat is zeer gevaarlijk.

Hoe wordt hypertensie vastgesteld?

hoge bloeddruk vaststellenDe druk wordt meestal gemeten in 2 verschillende nummers. Dat wordt dan gegeven als een verhouding. Het eerste nummer is de systolische druk.

Die meet de druk in de bloedvaten wanneer het hart samentrekt. Het laatste nummer, de diastolische druk, meet de druk in de bloedvaten tussen de hartslagen in, wanneer de bloedvaten ontspannen. Hoge bloeddruk of hypertensie is wanneer de bloeddruk hoger is dan 140 over 90 mmHg.Een aantal factoren dragen bij aan een verhoogde druk. Bijvoorbeeld onze genetische aanleg, roken, stress, voeding en gebrek aan beweging. Omdat we het bijna nooit merken wordt dit de stille moordenaar genoemd. Om die reden is het dus zeer belangrijk om de bloeddruk regelmatig te laten controleren.

Risico op hartproblemen

hartproblemenMensen die een te hoge bloeddruk hebben, zullen een verhoogd risico op verschillende hartproblemen hebben.

Verwante Topic:  Groene Thee Pillen Werking en Voordelen

Dit houdt in dat ze meer kans maken op:

 • Hartaanval
 • Beroerte
 • Diabetes
 • Nierziekten
 • Minder goed gaan zien
 • Metabolisch syndroom

Om te voorkomen dat we te maken krijgen met deze problemen dienen we onze nummers regelmatig laten controleren bij de huisarts.

Overgewicht

Hypertensie of een hoge bloeddruk komt meer voor bij mensen die overgewicht hebben. Naarmate het lichaamsgewicht toeneemt. Zal de bloeddruk onmiddellijk gaan toenemen.

Gewicht verliezen

Wanneer we onze hoge bloeddruk willen voorkomen dan is het dus belangrijk dat we gaan afvallen. Dit kunnen we doen door gezonder te gaan eten. Maar zeker door af en toe te bewegen.

Het zal een zeer gunstige invloed hebben op onze gezondheid. En zeker ook op onze hypertensie. Al verliezen we slechts enkele kilo’s. De effecten zijn onmiddellijk merkbaar.

Cafeïne

koffie hoge bloeddrukHet is niet meteen nodig om cafeïne te vermijden. Tenzij je verslaafd bent aan koffie natuurlijk. Het gebruik van cafeïne zal tijdelijk voor een verhoging zorgen. Maar naarmate de cafeïne uitgewerkt wordt in het lichaam. Zal die terug gaan dalen.

Er zijn echter wel onderzoeken bekend die aantonen dat bij mensen die heel veel cafeïne gebruiken, er daadwerkelijk wel een blijvende verhoging is. Zorg dus voor normale hoeveelheden en drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag.

Stress

Stress kan er zeker voor zorgen dat we te maken krijgen met hypertensie. Dat kan zelfs op termijn blijvend zijn, wanneer de stress blijft aanwakkeren.

We moeten dus zorgen voor voldoende ontspanning. De bovengenoemde manier om gewicht te verliezen door te bewegen, is dus ook van toepassing bij het verlagen van stress.

Niet alleen zal stress zorgen voor een hoge bloeddruk. Het zal ook het risico op overgewicht doen stijgen. We kunnen daarnaast te maken krijgen met slaapproblemen en een verkeerde balans tussen de verschillende hormonen in ons lichaam.

Het is dus van groot belang dat we stress de baas blijven!

Kruiden tegen hoge bloeddruk

Er zijn verschillende manieren hoe we de bloeddruk verlagen met natuurlijke middelen. Kruiden tegen hoge bloeddruk is daar één van. Zo kunnen mogelijk veranderingen worden toegepast in onze medicatie. En hoeven we geen hoge dosis meer te nemen.

Wanneer je kruiden tegen hoge bloeddruk wilt gebruiken en je neemt medicatie tegen hoge bloeddruk. Dan praat je best eerst over met je dokter. Omdat dit mogelijk de werking van de medicatie zal krachtiger maken.

Basilicum

basilicum hoge bloeddrukHoewel dit zeker niet gerekend wordt onder de meest effectieve kruiden tegen hoge bloeddruk. Heeft basilicum wel aangetoond de bloeddruk te verlagen.

Verwante Topic:  Bloedvaten verwijden met natuurlijke middelen

Basilicum kan makkelijk worden toegevoegd aan ons dieet als specerij. En zal een gunstige impact hebben op andere kruiden tegen hoge bloeddruk die worden gebruikt.

Het kan zeer goed worden gebruikt als toevoeging. Het heeft geen grote effecten. Maar alle beetjes helpen bij het bestrijden van problemen met hypertensie. Op die manier hoeven we misschien geen medicatie te nemen. Die vaak wel voor altijd zal moeten worden genomen.

Kardemom

Kardemom is een ander van die keuken specerijen die kunnen worden gebruikt om onze bloeddruk te verlagen. Het wordt het meest gebruikt in Azië en Indië maar wordt in onze landen ook wel vaak gebruikt als toevoeging.

Onderzoek heeft aangetoond dat na enkele maanden de bloeddruk drastisch gedaald was. Je kan kardemom toevoegen aan soepen of als poeder in gerechten.

Kaneel

kaneel tegen hoge bloeddrukKaneel is een heel lekkere specerij die wij vooral kennen als toevoeging bij wafels of pannenkoeken. Het kan ook, mits toegevoegd aan ons dieet. Zorgen voor een verlaagde bloeddruk. Onderzoek heeft dat aangetoond bij mensen met diabetes.

Je kan kaneel overal aan gaan toevoegen. In je koffie, in je ontbijtgranen, in gebak…

Kaneel versterkt de smaak van het gerecht. Kaneel kan worden gebruikt in onze keuken als specerij of kan worden gebruikt als supplement.

Lijnzaad

lijnzaadLijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren. Dit zal de bloeddruk serieus doen dalen. Lijnzaad zou ook bescherming bieden tegen cardiovasculaire aandoeningen en tegen hoge cholesterol.

Dit komt vooral door het bloedverdunnende effect van omega 3. Lijnzaad is één van de weinige bronnen die stukken meer omega 3 dan omega 6 bevatten. En zijn dus uitstekend te gebruiken voor problemen met hypertensie.

Het verbetert de insuline gevoeligheid en houdt de bloedsuikerspiegel onder controle. Je kan het toevoegen aan salades of in een soep of in smoothies. Hoewel dit nogal raar mag klinken, de beste manier om lijnzaad langere tijd te bewaren is in de diepvries.

Lijnzaad smaakt een beetje visachtig. Vooral wanneer je lijnzaadolie zou gebruiken. Let daarom op met de hoeveelheden en gebruik niet teveel. Het kan worden gebruikt als zaden in salade of pasta gerechten. Maar we kunnen ook een supplement gebruiken.

Knoflook

knoflook hoge bloeddrukKnoflook staat bekend voor zijn aspecten op het hart. Het zal de druk op de bloedvaten doen afnemen en zal de bloedvaten ook nog eens ontspannen.

Dat zorgt ervoor dat het bloed makkelijker kan doorstromen.

Je kan knoflook overal aan toevoegen. Een tip wanneer je knoflook toevoegt aan warme maaltijden. Doe dit dan op het einde. Want wanneer je knoflook kookt dan verliest het zijn meest werkzame stof. En dat is ook de stof die de slechte adem en de speciale geur veroorzaakt.

Verwante Topic:  Hoe Kunnen We Een Te Hoge Bloeddruk Verlagen?

Knoflook is enorm krachtig wanneer dit dagelijks wordt gebruikt. Aanbevolen is om meerdere teentjes per dag te eten. Je kan ook voor een supplement kiezen. Op die manier heb je minder last van de slechte adem.

Gember

Gember behoort tot dezelfde familie als kardemom. En zal dus ook een gunstig effect hebben op de druk die zich bevindt in de bloedvaten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het de bloedcirculatie gaat verbeteren en de spieren rond de bloedvaten gaat ontspannen.

Het wordt vooral gebruikt in Aziatische gerechten maar kan uiteindelijk overal in gebruikt worden.

Ook hier geldt dat je gember beter niet al te lang gaat koken. Indien je het gebruikt in warme gerechten, voeg dit dan toe op het einde net als bij de knoflook.

Gember kan worden gebruikt als een specerij. Maar kan ook worden genomen in een supplement.

Meidoorn

Meidoorn behoort tot de meest effectieve kruiden tegen hoge bloeddruk. Doordat ze ook de bloedcirculatie gaan verbeteren en gaan voorkomen dat het bloed te snel gaat klonteren kan dit een groot verschil betekenen voor de druk die op onze bloedvaten gezet wordt.

Meidoorn wordt ook gezien als een uitstekend middel om stress te bestrijden. Dus wanneer we denken te maken te hebben met hypertensie als gevolg van stress. Dan kan meidoorn hier op 2 vlakken gaan scoren.

Het beste gebruik je meidoorn in een supplement. Want de effecten worden pas zichtbaar wanneer dit dagelijks gebruikt wordt.

Kattenklauw

Kattenklauw kan gebruikt worden om de druk te doen dalen. Onderzoek heeft dat uitgewezen. Het kan gebruikt worden als kruiden tegen hoge bloeddruk doordat het de calcium verbindingen in de cellen gaat activeren.

Kattenklauw supplement kan ook gebruikt worden voor andere neurologische problemen.

Besluit

We kunnen heel wat middelen gebruiken die uiteindelijk de druk op onze bloedvaten gaat doen dalen. Toch is het ook van groot belang dat we een aantal zaken in acht nemen. Hoewel deze kruiden natuurlijk krachtig zijn is het zeker aangeraden om:

 • Stoppen met roken
 • Af en toe bewegen
 • Overgewicht aanpakken
 • Zout matigen
 • Niet overdrijven met alcohol

Wanneer deze 4 factoren niet in rekening worden genomen zullen kruiden tegen hoge bloeddruk, net als medicatie, weinig effect hebben. En zal een hogere dosis dan uiteindelijk nodig zou moeten zijn, gebruikt moeten worden. Hou daar dus rekening mee.

Delen op: