Kruiden tegen Galstenen

kruiden tegen galstenen

Delen op:


Kruiden tegen Galstenen

Ongeveer 10 tot 15% van de bevolking heeft wel eens last van galstenen. Dit is in feite het meest voorkomende probleem met de spijsvertering waarvoor mensen naar het hospitaal gaan.

Jammer genoeg komt dit probleem meer en meer voor. Er is een grote kans dat je wel iemand kent of dat je zelf last hebt of ooit hebt gehad van deze pijnlijke aandoening.

Er zijn enkele dingen die we kunnen doen om ons te wapenen tegen deze problemen. Zo kunnen we kruiden tegen galstenen gebruiken. Maar voor we naar de kruiden tegen galstenen gaan zullen we eerst eens uitleggen wat galstenen nu eigenlijk zijn.

kruiden tegen galstenen

Wat zijn galstenen

Galstenen zijn gekristaliseerde enzymen, galzout en cholesterol die gevormd wordt in de galblaas. De galblaas is het orgaan die de lever gal gaat leveren.Dat wordt gebruikt om eiwitten te verteren. Wanneer galstenen vormen kunnen ze in een aantal vormen en groottes voorkomen. In feite, de meeste galstenen zijn eigenlijk zeer klein en zullen onopgemerkt voorbij gaan. Dit heten we dan de stille galstenen.

Verwante Topic:  Natuurlijke middelen tegen zweetvoeten

galstenen pijnHoewel dit niet altijd het geval is. Wanneer galstenen niet op de juiste manier kunnen voorbij gaan zullen ze blijven groeien. Soms worden ze zo groot dat ze de gal gaan blokkeren van de galblaas. Op die manier zal weg volledig versperd zijn. Dit kan leiden tot een zeer pijnlijke aandoening.

Galstenen kunnen microscopisch klein zijn, en de meeste zijn die grootte. Toch kunnen sommige ook zo groot zijn als en golfbal. Deze extreme gevallen kunnen ervoor zorgen dat de gal geblokkeerd wordt en zal de lever uiteindelijk irriteren.

Dit kan enorm ongemakkelijk zijn, daarvoor moet ook meestal naar het ziekenhuis gegaan worden. In ernstige gevallen is er zelfs een operatie nodig.

Wat veroorzaakt galstenen?

Verschillende factoren kunnen leiden tot de ontwikkeling van galstenen. Er zijn verschillende types, er zijn cholesterol galstenen en pigment galstenen. Cholesterol galstenen worden gevormd wanneer onopgelost cholesterol in de galblaas wordt verzameld.Pigment galstenen komen voor wanneer er teveel galrubine aangemaakt wordt (een bijproduct van het afbreken van rode bloedcellen). Die blijven dan ook in de galblaas hangen. Galstenen kunnen ook voorkomen wanneer de galblaas niet volledig leeggemaakt wordt en op die manier dus gal blijft steken en geconcentreerd wordt en op die manier dan en kristal vormt.

Verwante Topic:  Natuurlijke Middelen Tegen Hooikoorts

Risico’s voor het krijgen van galstenen:

 • Diabetes
 • Overgewicht
 • Laag HDL cholesterol
 • Slecht dieet
 • Ziekte van Crohn
 • Bloedziekte
 • Snel gewicht verliezen
 • Zwangerschap
 • Genetische aanleg

Wat zijn de symptomen?

Wanneer stille galstenen voorkomen zonder problemen, kunnen grotere stenen enorme pijn veroorzaken. Die pijn kan uren blijven doorgaan.

Een van de meest voorkomende symptomen is dat er een enorme pijn wordt waargenomen aan de rechterzijde van de buikstreek bovenaan, dit kan zelfs tot aan de rechter schouder doorlopen.

De pijn kan zodanig erg worden dat je niet meer kan blijven zitten of liggen.

In de meeste gevallen zullen galstenen leiden tot koorts. De huid kan zelfs geel kleuren. Hoe ernstiger de symptomen, hoe ernstiger de blokkade is.

In de ergste gevallen is een operatie nodig. Die soms kan leiden tot het verwijderen van de galblaas.

Hoe Galstenen vermijden

vette vis galstenen vermijdenGelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om het risico op galstenen serieus te doen afnemen.

Eerst en vooral dienen we maaltijden te eten die vet bevatten. Elke keer we vet eten zal de galblaas gal loslaten om het af tebreken. Wanneer de gal aan het vloeien is wordt in bijna alle gevallen ook de kristal of galsteen verkleint.

Oefeningen kunnen ook een heel goed effect hebben. Wanneer we meer stilzitten zijn we meer geneigd om galstenen te ontwikkelen dan wanneer we af en toe bewegen.

Verwante Topic:  Blaasontsteking Behandelen Met Kruiden

Voeding die helpt galstenen vermijden

tonijn tegen galstenenEr zijn een aantal voedingsmiddelen die kunnen helpen het risico verlagen op het ontwikkelen van galstenen. Noten zoals pecanoten zijn daarvoor bekend. Maar ook walnoten en cashewnoten kunnen helpen.

Appelazijn kan ook zeer goed helpen, niet alleen zal dit helpen bij de vertering maar het zal ook helpen om de vetten af te breken die zouden kunnen kristaliseren in de galblaas.

Vette vis zoals zalm, tonijn en kabeljauw kunnen ook bijdragen tot het vermijden van galstenen. Ook zaden zullen het risico verlagen. Omega 3 is ook zeer goed tegen het afbreken en voorkomen van galstenen.

Indien je daar niet genoeg van binnenkrijgt kan je een supplement gebruiken om hetzelfde effect te bekomen.

Andere voedingsmiddelen die helpen tegen galstenen

 • Vitamine C
 • Citroensap
 • Chanca Piedra
 • Kurkuma

Delen op: