Kruiden Tegen Depressie

kruiden tegen depressie

Delen op:


Kruiden Tegen Depressie

Algemeen wordt medicatie toegediend wanneer we last hebben van depressie. Toch heeft heel wat onderzoek aangetoond dat verschillende kruiden tegen depressie een soortgelijke werking hebben als de medicatie die normaal gezien wordt toegediend om de aandoening te behandelen.

depressie kruidenIn dit artikel gaan we de verschillende kruiden tegen depressie eens overlopen. We gaan daarbij uit van wetenschappelijk bewijs die heeft aangetoond dat deze kruiden tegen depressie ook daadwerkelijk dezelfde werking hebben, doch niet dezelfde neveneffecten zullen bevatten als de gegeven medicatie. Om die reden is het gebruiken van natuurlijke middelen tegen de ziekte toch nog altijd een beter alternatief dan de bestaande medicatie.

Kruiden tegen depressie zullen net als medicatie tegen de ziekte, de neurotransmitters gaan stimuleren. Om die reden kunnen ze net zo goed de symptomen onderdrukken zoals medicijnen dat doen.

Sint-Janskruid

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond deze kruiden tegen depressie.

Sint-Janskruid is een plant die oorspronkelijk voorkomt in Europa, West-Azie en Noord-Afrika. Europeanen gebruikten de plant reeds honderden jaren geleden om depressie te behandelen.sint-janskruid depressieDe effecten van het kruid zijn een verhoogde hoeveelheid serotonine in de hersenen. Serotonine is verantwoordelijk voor heel wat depressies. In heel gevallen is de oorzaak van de depressie een tekort aan deze stof. Door de hoeveelheid in de hersenen te verhogen zou er dus logisch een antidepressant effect ontstaan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sint-janskruid kan gebruikt worden om milde tot gemiddelde depressies te behandelen. (1)

Een ander onderzoek uit 2008 kwam dan weer tot de conclusie dat het kruid even krachtig was om depressie te behandelen als de gegeven medicatie tegen depressie. Dat was toch een verbluffende uitkomst voor een natuurlijk product. (2)

Verwante Topic:  Cortisol Verlagende Middelen

Wat daarbij komt was dan nog dat sint-janskruid supplement de nevenwerkingen van deze medicijnen niet bevatte. Het is dus aangenamer om sint-janskruid te gebruiken tegen depressie dan bijvoorbeeld medicatie.

Het is echter belangrijk om te weten dat het kruid de interactie kan aangaan met medicijnen die het bloed verdunnen of sommige anticonceptiemiddelen. Sint-Janskruid wordt gezien als één van de meest krachtige kruiden tegen depressie.Rhodiola

Rhodiola staat bekend als de gouden wortel en wordt gevonden in de gebergtes van Europa en Azië. Het heeft ook een lange geschiedenis als een tonic en adaptogeen.

rhodiola depressieRhodiola zou kunnen gebruikt worden als kruiden tegen depressie doordat het op verschillende manieren zal helpen de symptomen van depressie te gaan onderdrukken.

Zo zal het stress gaan verlagen. Het zal vermoeidheid tegengaan. Vermoeidheid die zowel van fysiek of mentale oorsprong kan zijn. En op die manier bijdragen tot de mentale gezondheid van de mensen.

Rhodiola is veelbelovend om stress te behandelen en milde tot gemiddelde depressies te behandelen. Dat is ook grotendeels te danken aan zijn serotonine verhogende werking. Zo zal het kruid maar liefst 30% meer serotonine helpen aanmaken in de hersenen.

Serotonine is verantwoordelijk voor heel wat depressies. En zou op die manier dus kunnen worden verholpen door gebruik van een supplement met rhodiola.

Andere gebruiken van rhodiola:

 • Vermoeidheid
 • Angst
 • Verlaagd libido
 • Moe zijn gedurende de dag
 • Slaapproblemen
 • Geheugenproblemen
 • ADHD
Verwante Topic:  Waarom Zijn Pompoenpitten Zo Gezond?

Bipolaire stoornis

Hoewel rhodiola behoort tot de kruiden tegen depressie is het niet aangewezen om dit kruid te gebruiken bij mensen die lijden aan een bipolaire stoornis.

Dit zou vooral komen door het stimulerende effect van een rhodiola supplement en zou op die manier dus manieën kunnen uitlokken. Die dan weer gepaard gaan met sterke wisselende stemmingen.

Naast de kruiden tegen depressie

Omega 3

zalm omega 3 depressieHoewel we dus kruiden tegen depressie zoals rhodiola en sint-janskruid kunnen gebruiken is het ook belangrijk dat we een kleine aanpassing doorvoeren aan ons eetpatroon. Zo heeft omega 3 aangetoond heel gunstige effecten te vertonen op de geest bij mensen.

Het probleem is dat de meeste mensen in het Westen altijd een ongunstige verhouding hebben tussen omega 3 en 6 in het lichaam. Daardoor worden de positieve effecten van omega 3 overschaduwd door de effecten van omega 6 die vaak totaal tegenovergesteld zijn.

Zo zal omega 3 ontstekingen blokkeren, terwijl omega 6 net ontstekingen gaat uitlokken. Hetzelfde geldt voor depressie.

Omega 3 is in staat de mentale gezondheid te verbeteren. Terwijl wanneer we een ongelijke verhouding hebben met omega 6, die effecten niet voldoende kunnen bovenkomen.

Aangeraden wordt om een ratio van 1:1 tot 1:4 te behouden. Dat zijn dan 1 eenheid voor maximum 4 eenheden omega 6.

Helaas hebben de meeste mensen in het Westen een ratio die gaat van 1:10 tot 1:25. Dit is te verklaren doordat er veel meer omega 6 in onze voedingsmiddelen aanwezig is dan er omega 3 in zit.

chiazaad omega 3Voedingsmiddelen die meer omega 3 dan omega 6 bevatten zijn om die reden, naast de kruiden tegen depressie, zeer belangrijk.

Voeding met meer omega 3 dan omega 6:

 • Vette vis
 • Lijnzaad
 • Lijnzaadolie
 • Chiazaad
 • Chia Olie
Verwante Topic:  Minder buikvet met deze 10 verrassende voedingsmiddelen

Enkel deze voedingsmiddelen bevatten meer omega 3 dan omega 6 en dienen dus te worden gebruikt om de ongunstige verhouding terug in balans te brengen zodat we kunnen genieten van de vele voordelen van omega 3.

Indien we deze voedingsmiddelen te weinig eten kunnen we ook een supplement nemen met omega 3.

Vitamine D

Vitamine D mag dan wel niet tot de kruiden tegen depressie behoren. Ze zijn toch één van de belangrijkste vitamines tegen depressie.

Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig in de zon verblijven, zich over het algemeen beter voelen. Dit zou grotendeels te verklaren zijn door de effecten van vitamine D op het serotonine gehalte in de hersenen. Wanneer we meer serotonine in onze hersenen aanmaken voelen we ons beter.

Vitamine D zal ervoor zorgen dat we meer serotonine aanmaken en zal ook helpen bij het gebruiken van serotonine in ons lichaam. Daardoor kunnen we wel een rechtstreekse link leggen met depressiviteit.

Vooral dan omdat de meeste medicatie tegen depressie hetzelfde effect heeft op het lichaam. Deze medicijnen zullen ervoor dat de hoeveelheid serotonine op een chemische manier wordt verhoogd. En zal er op die manier voor zorgen dat de symptomen afnemen.

We kunnen dus net zo goed iets meer gaan zonnen in de zomer of meer voeding met vitamine D eten. En op die manier beter beschermd worden tegen een depressie.

Vitamine D voeding vinden we vooral in zeevruchten en vis. Verder zijn er maar weinig alternatieven. Al vinden we ook een hoeveelheid terug in eieren en in paddenstoelen.

Delen op: