Wat zijn de meest effectieve kruiden bij overgangsklachten?

kruiden bij overgangsklachten

Delen op:


Wat zijn de meest effectieve kruiden bij overgangsklachten?

Kruiden bij overgangsklachten, help je hormonen met kruiden!

Nachtzweten, wisselende stemming, problemen met het geheugen, opvliegers… Voor mannen kan het misschien makkelijker zijn om ouder te worden. Al hebben die dan ook hun eigen problemen. Maar voor vrouwen is er geen enkele manier om te ontsnappen aan de menopauze of overgang. De vrouwen die er geen last van hebben zijn helaas in de minderheid, maar hebben wel geluk!

De menopauze, meestal rond de 50, is de laatste fase in de ontwikkeling van de vrouw. Je kan alleen zeker zijn dat je in de menopauze bent wanneer je reeds 1 jaar lang geen menstruatie meer gehad hebt. Of wanneer je jonger bent dan feit, mag je rekenen op 2 jaar.

overgangsklachten menopauze

Dus wanneer we praten over kruiden bij overgangsklachten kan daarmee ook bedoeld worden vrouwen die in de pre-menopauze zitten.Slechts 20% van de vrouwen zal nooit te maken krijgen met overgangsklachten. Dit is een minderheid. 45% van de vrouwen die ermee te maken krijgen zullen de klachten ernstig noemen en moeilijk om mee om te gaan.

Zelfs wanneer je geluk hebt, en niet al teveel last hebt kunnen andere veranderingen in het lichaam, teweeggebracht door de verandering in het vrouwelijk hormoon oestrogeen, toch plaatshebben.

Oestrogeen helpt om onze beenderen sterk te houden en het hart gezond te houden. Zelfs wanneer je geen last hebt van nachtzweten of opvliegers kan het verlies van oestrogeen toch zijn tol beginnen te hebben op het lichaam.

Dit kan de kans verhogen op hartziekten en osteoporose. Echter zal dit niet meteen gebeuren, maar in de toekomst wel die kans daarop gaan verhogen.

Verwante Topic:  Libido tijdens de menopauze verhogen

vrouw in de overgang 

De huid wordt minder elastisch en de gewrichten verliezen hun natuurlijke smeermiddelen. Veel van de symptomen op oudere leeftijd gaan gepaard met de veranderingen in de hormonen.

Gelukkig kunnen we kruiden bij overgangsklachten gaan gebruiken die dan uiteindelijk meer bescherming gaan bieden en ons een betere levensstandaard gaan bieden.

Zwarte Zilverkaars

zwarte zilverkaars overgangsklachtenDeze kruiden bij overgangsklachten hebben heel wat eigenschappen. De plant zwarte zilverkaars komt oorspronkelijk voor in Noord-Amerika en wordt ook vaak slangenkruid genoemd.

Het wordt vermeden door insecten, maar het reageert in het lichaam als hormonen en wordt traditioneel gebruikt als kruiden bij overgangsklachten wanneer die gepaard gaan met wisselde stemmingen en opvliegers al dan niet gepaard met nachtzweten.

Dankzij zijn hormoonachtige functie dient dit niet gebruikt te worden bij meisjes onder de 18 of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het wordt ook beter niet gebruikt wanneer je in de nabije toekomst wilt zwanger worden.

Het supplement wordt ook niet aangeraden bij vrouwen die reeds een tumor gehad hebben die gerelateerd was aan oestrogeen.

Salie

salie menopauze klachtenSalie is één van de betere kruiden bij overgangsklachten. Het werkt antiseptisch en ontstekingsremmend en is goed te gebruiken bij een pijnlijke keel.
Het werkt ook zeer goed bij nachtzweten en opvliegers. Een van de problemen die worden veroorzaakt door het veranderen van de hormoonwaarden.

Onze lichaamseigen thermometer krijgt wisselende signalen en zal de lichaamstemperatuur opdrijven en dan weer doen dalen. Salie supplementen helpen deze thermometer te regelen en houdt de temperatuur van het lichaam in balans. Dus kunnen we het blijven controleren zoals onze hormonen voordien altijd hebben gedaan.

Salie kan ook worden gebruikt als hulpmiddel voor het geheugen, dat is altijd handig wanneer het geheugen te lijden heeft onder de overgang.

Rode klaver

Rode klaver bevat alle vier de specifieke isoflavones ofwel plantaardige oestrogenen. Ze hebben aangetoond zeer gunstige effecten toe te brengen aan het lichaam.

Verwante Topic:  Libido tijdens de menopauze verhogen

Een dosis van slechts 80 mg rode klaver supplement heeft aangetoond voor 75% de symptomen als nachtzweten en slapeloosheid te verbeteren. Ook zou het een opmerkbaar beschermend effect hebben op het hart en behoort daarom ook tot de lijst kruiden bij overgangsklachten.

Valeriaan

Valeriaan groeit in het wild in Noord-Amerika en in Europa maar wordt tegenwoordig overal gekweekt omwille van zijn medicinale eigenschappen.

Het wordt traditioneel gebruikt om het behandelen van problemen zoals slapeloosheid, angst, stress en andere symptomen die daarmee gepaard gaan.

Het supplement kan de slaap enorm verbeteren en werkt bijna even efficiënt als slaapmedicatie maar natuurlijk niet met de bijhorende neveneffecten van slaapmedicatie.

Dong Quai

dong quai overgang menopauzeDong Quai wordt traditioneel gebruikt in de Chinese geneeskunde als een vrouwelijke levenselexir. Het kan helpen met het in balans brengen van de hormonen en kan op die manier nachtzweten, vaginale droogheid, opvliegers en vele andere helpen voorkomen.

Verschillende delen van de wortel hebben verschillende functies. Zo heeft het hoofd van de wortel vooral een bloedverdunnende werking. Het midden gedeelte van de wortel is een levenselexir en zal bloed stagnatie tegengaan.

Het supplement zal ook naast zijn functie als kruiden bij overgangsklachten, gebruikt worden na de bevalling. Of wanneer vrouwen problemen hebben met de menstruatie.

Het is echter niet aangeraden bij vrouwen die vaak hevig bloedverlies hebben tijdens de menstruatie omwille van zijn bloedverdunnende werking.

Agnus Castus

agnus castus overgangAgnus castus, ook bekend als Vites zijn een ander kruid die de hormonen in balans gaat brengen. Dit is vooral gunstig bij vrouwen die last hebben van overgangsklachten voor de menstruatie.

Wanneer de menstruatie sneller komt kan je vaak last hebben van meer stemmingswisselingen en andere ongunstige effecten die daarbij horen.

Het kan ook gebruikt worden bij pijnlijke borsten of bij menstruatiekrampen. Dat maakt het eigenlijk niet alleen als kruiden bij overgangsklachten een zeer gunstig kruid maar kan dus ook op vele andere vlakken zijn toepassing hebben bij vrouwen.

Verwante Topic:  Libido tijdens de menopauze verhogen

Agnus castus supplement mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding en wordt ook beter niet gebruikt door vrouwen die de anticonceptiepil nemen.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is traditioneel gebruikt voor zijn gunstige effecten bij mensen met depressie. Dit kan een voordeel zijn als kruiden bij overgangsklachten omdat die vaak gepaard gaan met neerslachtige periodes.

Dit kruid heeft een grote hoeveelheid bewijzen aangebracht op dit vlak en wordt daarom in Europa, vooral in Duitsland heel vaak gebruikt als vervanging van antidepressiva.

Het is echter vaak geen goed idee om deze kruiden bij overgangsklachten te gebruiken in combinatie met de pil omdat ze de interactie daarmee kunnen aangaan. Het supplement moet ook worden vermeden bij mensen die lijden aan fotosensitiviteit.

Rhodiola

rhodiola overgang symptomenRhodiola ofwel de Gouden wortel is een plant die wordt gevonden in koude gebieden zoals Siberië en Scandinavië. Maar kan ook worden gevonden in China en Canada. Deze plant wordt gezien als hebbende een gunstig effect op de gemoedstoestand en wordt traditioneel gebruikt om stress te verlagen, vermoeidheid aan te gaan zowel van fysieke aard als van mentale aard.

Het kan ook zeer gunstig zijn om Rhodiola supplement te gebruiken wanneer je slecht slaapt of angstig, paniekerig bent, of wanneer we ons veel zorgen maken.

Vooral tijdens de menopauze kan dit zeer gunstig zijn wanneer je te maken hebt met klachten als vermoeidheid.

Deze kruiden bij overgangsklachten zullen ook helpen om het geheugen en de concentratie te verbeteren als gevolg van zijn gunstige werking op de vermoeidheid. Symptomen die veel vrouwen tijdens de overgang wel kunnen ervaren.

Delen op: