Kaliumrijke voeding Top 10 met belangrijke voedingsmiddelen

Kaliumrijke voeding

Delen op:


Beste voorbeelden van kaliumrijke voedingsmiddelen

Kalium is een belangrijk mineraal. Hoewel we het niet altijd merken wanneer we met een licht kaliumtekort te maken hebben, toch is het beter dat we dit vermijden door de juiste kaliumrijke voeding te gaan gebruiken in ons dagelijks dieet. Wanneer we enkele van deze voedingsmiddelen dagelijks toevoegen, dan is de kans natuurlijk een stuk kleiner dat we ooit met een gebrek te maken krijgen.

peulvruchten kaliumvoedingWe kunnen misschien niet altijd merken dat we met een kaliumgebrek te maken hebben, toch kunnen we aan de hand van ons huidig voedingspatroon nagaan, of we al dan niet voldoende aanwezig hebben.

Eten we bijvoorbeeld veel zout? Dan is de kans groot dat we een lager kaliumgehalte in het lichaam zullen hebben. Omdat deze twee mineralen, hoewel ze met elkaar moeten samenwerken om onder meer elektrische impulsen te kunnen sturen, toch elkaar gaan tegenwerken in de opname. Eten we veel zout, dan hebben we een verlaagd kaliumgehalte, eten we minder zout, dan kunnen we makkelijker onze kaliumwaarde onder controle houden.

Kaliumrijke voeding zal ons daar dan zeker bij helpen.

Beste 10 voorbeelden van kaliumrijke voeding

Het groen van bieten

Het groen van bieten bevat enorme hoeveelheden kalium. Het is daarom één van de beste bronnen van kaliumrijke voeding. Wanneer we een 100 gram daarvan gaan eten, zijn we meteen goed voor 690 mg kalium. De aanbevolen dosis bedraagt 4.500 mg voor volwassenen. Dat betekent dat we al zo’n 15% daarvan hebben ingenomen.Verder halen we reeds 50% van de aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C. En 130% van de hoeveelheid vitamine A. Het groen van bieten bevat ook ijzer en calcium.

Tomaten

tomaten kaliumrijke voedingTomaten behoren tot de kaliumrijke voeding. Er is echter een groot verschil tussen gewone tomaten, of wanneer we kiezen voor tomatenpuree.

Verwante Topic:  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Tomatenpuree is geconcentreerd en bevat hogere hoeveelheden. Per 50 gram is dat zo’n 522 mg.

Wanneer de puree niet extra geconcentreerd is dan kunnen we ervan uitgaan dat ze nog ongeveer 640 mg per 100 gram zal bevatten.

Gewone tomaten moeten het met iets minder kalium stellen. Omdat er ook nog grote hoeveelheden water in aanwezig zijn. Gewone tomaten zijn toch nog goed voor 422 mg per 100 gram.Lima bonen

kaliumrijke voeding bonenAlle bonen zullen hoge hoeveelheden kalium bevatten. We kunnen dus meteen ook alle peulvruchten op de lijst kaliumrijke voeding plaatsen.

Het spreekt voor zich dat de droge bonen stukken meer zullen bevatten, dan de reeds in conserven verpakte. We kiezen daarom beter voor droge bonen.

De hoeveelheden zullen steeds een stuk hoger liggen wanneer we ze zelf in water laten weken dan wanneer we conserven gebruiken.

Limabonen zijn goed voor 508 mg aan kalium. Dat geldt voor de limabonen die reeds in water zijn geweekt. Bonen zijn ook een zeer goed middel om wat extra eiwitten en vezels in te nemen. Deze vezels zullen helpen om de bloedsuikerwaarden in balans te houden.

Boerenkool

Boerenkool is een ander uitstekend voorbeeld van kaliumrijke voedingsmiddelen. Voor een portie boerenkool krijgen we ook maar liefst 491 mg. Met nog een aantal extra mineralen en vitamines zoals calcium, magnesium, vitamine A en vitamine C.

Er zijn enorm veel soorten kool, allemaal behoren ze tot de kaliumrijke voeding. Wanneer we dus geen boerenkool lusten dan kunnen we ook kiezen voor bloemkool of witte kool. Afhankelijk van onze smaak zijn er voldoende alternatieven.

Avocado

kaliumrijke voedingWe kennen de avocado reeds als een ideaal middel om extra meervoudig onverzadigde vetzuren in te nemen. Maar ook de avocado kan ons de nodige hoeveelheid kalium leveren. 1 Avocado zal daarom goed zijn voor 485 mg van dit mineraal.

Omdat ze niet meteen een sterke smaak hebben, kunnen ze overal gebruikt worden in ons dieet. Ze bevatten naast vetzuren en mineralen ook vezels. Dat zal ervoor zorgen dat onze spijsvertering gezond blijft en dat we geen hoge bloedsuikerwaarden zullen ervaren.

Verwante Topic:  Kunnen we Diabetes voorkomen met Omega 3?

Spinazie

spinazieSpinazie zal bij de meeste mensen bekend staan als een uitstekende bron van ijzer. Maar het is niet alleen de ijzer in de spinazie bladeren, die het zo gezond maken. Spinazie is ook goed voor 558 mg kalium en hoort daarom zeker thuis in de top 10 met kaliumrijke voeding.

We kiezen hier beter voor de verse variant. Wanneer we de verse spinazie bladeren gaan eten zonder ze te koken, dan houden we een hogere hoeveelheid over die anders verloren kan gaan tijdens het kookproces.

Andere voedingsmiddelen die ruim aanwezig zijn in spinazie zijn vitamine A. Met maar liefst 190% van de aanbevolen hoeveelheid. Vitamine C, 50% van de aanbevolen dosis. Foliumzuur 50% ADH. En natuurlijk 3 mg ijzer, 100 mg calcium met verder nog magnesium, fosfor, zink, koper, mangaan en seleen.

Zalm

Zalm is een uitstekende bron van omega 3 vetzuren. Ze worden daarvoor gezien als ideale voedingsmiddelen om te gebruiken tegen een hoog cholesterol of als bescherming tegen hartziekten. Ook de hersenen hebben voordeel bij een gezonde dosis omega 3 vetzuren.

Maar zalm is ook goed voor 465 mg kalium. De wilde zalm is natuurlijk van de beste kwaliteit en zal ook de beste kwaliteit omega 3 vetzuren bevatten. Maar die is moeilijk te vinden in onze landen en is ook nog eens zeer duur.

We kunnen eens proberen om sushi zelf te maken. Door bijvoorbeeld avocado met zalm te combineren. Dan hebben we meteen al 2 belangrijke voorbeelden van kaliumrijke voeding aan ons dieet toegevoegd.

Paddenstoelen

paddestoelen kaliumrijke voedingPaddenstoelen zijn zeer gezonde voedingsmiddelen. Ze bevatten enorm sterke antioxidanten en zijn nog eens enorm lekker ook. De gedroogde shiitake paddenstoelen scoren zeer goed in de lijst met kaliumrijke voeding. Ze bevatten maar liefst 1500 mg kalium. Dat is meteen bijna de helft van wat we nodig hebben op een ganse dag.

Verwante Topic:  Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen

Verder krijgen we nog een reeks vitamines B, waarvan pantotheenzuur ons  220 % van de aanbevolen dosis zal schenken. 40% ADH foliumzuur, 70% niacine of nicotinezuur, 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid riboflavine en 50 % van de ADH vitamine B6. Daarnaast krijgen we nog een kleine hoeveelheid vitamine C 3.5 mg.

Mineralen zijn er ook niet te kort in de shiitake. We hebben magnesium, fosfor, zink (55% ADH), koper (260% ADH), Seleen en mangaan beide 60% van de ADH.

Broccoli

Broccoli behoort tot de kruisbloemige groenten. Dit betekent dat ze een bepaalde stof zullen aanmaken in het lichaam, genaamd diindolylmethaan of DIM. Dit is een zeer belangrijke stof om onze hormonen in balans te brengen.

DIM kan onder meer dienen als preventie tegen prostaatkanker en borstkanker.

Broccoli bevat ook eiwitten, en vitamine C. En voor we het vergeten kunnen we met een normale portie ook afklokken op 320 mg kalium.

Asparagus

asparagusAsparagus is een uitstekende groente om toe te voegen aan een lekkere salade. Ze kan ook makkelijk worden gecombineerd met andere soorten kaliumrijke voeding. Bij 100 gram asparagus krijgen we 225 mg kalium.

Asparagus levert ons daarnaast ook 2.5 gram plantaardige eiwitten en 2 gram vezels. Een kleine hoeveelheid vitamine A en C, 50% van de aanbevolen dosis aan vitamine K en is rijk aan ijzer.

Waar nog op letten om meer kalium te eten?

We hebben het reeds gehad over onze zout inname. We moeten letten op een verminderde zout inname. Op die manier zullen we ook meer kalium kunnen houden in het lichaam. Wanneer we lange duursporten uitvoeren is het aangeraden iets meer dan 4.500 mg per dag te eten. Omdat we bepaalde hoeveelheden kunnen verliezen tijdens het transpireren.

Er kan ook een supplement gebruikt worden om zeker de aanbevolen dosis te halen.

Delen op: