Symptomen van Een Gebrek aan kalium

kaliumgebrek

Delen op:


Kaliumtekort herkennen door de symptomen te kennen

Een gebrek aan kalium zal heel vaak worden verward met een ander probleem. Dat komt vooral omdat weinig zullen denken aan dit soms wat onderschatte mineraal. Een kaliumtekort is zeer algemeen omdat we steeds vaker gaan kiezen voor snelle maaltijden waardoor we in bijna alle gevallen weinig kalium zullen innemen, en daarvoor ook nog eens enorm veel sodium zullen innemen. Dat is een belangrijke factor die ervoor zal zorgen dat we met een gebrek aan kalium te maken kunnen krijgen. Hoe meer sodium er in ons voedsel aanwezig is, hoe lager de kaliumwaarde zal worden.

gebrek aan kalium symptomenEen makkelijke manier om ervoor te zorgen dat we het kaliumtekort de baas kunnen worden, is door minder zout in onze voeding te doen. En door onze maaltijden zelf te bereiden. Niet te kiezen voor fastfood en bereide maaltijden. Omdat die toch weinig belangrijke voedingsstoffen zullen bevatten. En daarnaast gevuld zijn met toegevoegde suikers en enorme hoeveelheden zout.

Wat doet kalium?

Kalium behoort tot de elektrolieten. Zij zullen samen met andere mineralen elektrische impulsen sturen naar onder meer het hart en het zenuwstelsel. Daarbij is het regelen van de bloeddruk en het regelen van de hartslag één van de meer belangrijke functies van kalium. De andere mineralen die daarbij van belang zijn, zijn calcium, magnesium en sodium.

Daarnaast speelt het mineraal een belangrijke rol in het behouden van een gunstige vochtbalans. Met daarbij dan vooral de hoeveelheid zout en vocht die er in het lichaam aanwezig zijn. Een gebrek aan kalium zal ervoor zorgen dat we meer zout in ons lichaam zullen hebben en zal daarbij ook meer vocht vasthouden.

Verwante Topic:  Waarom is krill olie beter dan visolie?

Wat zijn de symptomen van een kaliumgebrek?

Vermoeid en futloos

vermoeidheid symptomen kaliumgebrekEén van de belangrijkste symptomen van een kaliumgebrek, is dat we weinig energie zullen hebben. Ook bij mensen die te maken hebben met een zeer licht kaliumtekort zullen we dat reeds kunnen merken. Dat kan er dan voor zorgen dat onze spieren sneller moe gaan worden wanneer we onze dagelijkse activiteiten uitvoeren.De elektrische signalen die moeten worden gestuurd naar de spieren zullen verminderen of zullen onregelmatig gebeuren. Waardoor minder energie beschikbaar wordt voor onze spieren.

Het hart is ook een spier. Daarom zal een kaliumgebrek invloed hebben op de werking van het hart. Wanneer onvoldoende elektrische signalen worden ontvangen zal het hart ook meer moeten werken en sneller vermoeid raken.

Tintelend of prikkelend gevoel

Naast het feit dat we vermoeid kunnen raken, kunnen we ook te maken krijgen met prikkels in de voeten, handen of in de spieren. Omdat het mineraal ook moet helpen het zenuwstelsel stimuleren. Wanneer we te maken hebben met een kaliumgebrek zal het zenuwstelsel minder goed functioneren. Waardoor we op plotse momenten kunnen te maken krijgen met een prikkelend gevoel of tintelende benen, voeten, handen of spieren kunnen ervaren.

Dorst hebben

dorst kaliumtekortWanneer we met een gebrek aan kalium te maken hebben zullen we meer zout vasthouden in het lichaam. Dat zal er ook voor zorgen dat we meer vocht zullen ophouden. Waardoor we ook sneller terug dorst zullen hebben. Denk maar aan een fastfood maaltijd. Heel vaak hebben we na het eten van fastfood enorm veel dorst en lijkt die dorst maar niet te stillen. Omdat we zo’n hoge hoeveelheden zout in het lichaam hebben.

Bloeddruk en hartslag

Kalium is nodig om de nodige elektrische signalen te sturen naar het hart. Wanneer door een kaliumtekort deze elektrische signalen niet op tijd gebeuren. Dan zal het hart onregelmatig gaan kloppen. Deze impulsen helpen het hart om de hartslag steeds gelijk te laten lopen.

Verwante Topic:  Kaliumrijke voeding Top 10 met belangrijke voedingsmiddelen


Dit kan resulteren in een hoge bloeddruk, en kan ook leiden tot een lage bloeddruk wanneer het hart te traag gaat pompen. Mede door dit kaliumgebrek en het uitvallen van de impulsen die de hartslag regelen. Dit kan ervoor zorgen dat we wazig zien of de neiging hebben flauw te vallen.

Wat kunnen we doen om een kaliumgebrek te vermijden?

Minder zout eten

kaliumtekort zoutWe hebben het reeds vermeld. Teveel zout is een absolute boosdoener voor ons kaliumgehalte. Verminderen in zout betekent dat we vooral gaan kijken om bereide voeding te vermijden. Maar ook op de hoeveelheid te letten die we toevoegen aan onze eigen maaltijden.

Voorbeelden zijn koekjes zoals Tuc of andere gezouten snacks. Maar ook bijvoorbeeld gezouten amandelen. Zij kunnen evenveel zout bevatten per 100 gram, dan de hoeveelheid die op een ganse dag wordt aanbevolen. Daarbij komt nog al het zout dat we krijgen uit onze andere voedingsmiddelen die we eten gedurende dag. Dat zorgt meteen voor een teveel aan zout.

Sporten

Wanneer we vaak lange tijd sporten door bijvoorbeeld een lange fietstocht of een marathon te lopen. Zullen we enorm veel transpireren. Dit kan ervoor zorgen dat we hoge hoeveelheden van het mineraal zullen verliezen. Dit dienen we dan aan te vullen door extra voeding met kalium te eten.

Vochtafdrijvenden middelen

Bij het gebruik van vochtafdrijvende middelen moeten we weten dat we hogere hoeveelheden kalium zullen verliezen via onze urine. We kunnen vochtafdrijvende middelen gebruiken om af te vallen, om de bloeddruk te verlagen of om gezwollen voeten te voorkomen. Maar dat zal er ook voor zorgen dat we meer kaliumvoeding zullen moeten eten om dat verlies te herstellen.

Koffie

Koffie behoort net als thee en andere cafeïnerijke dranken tot de vochtafdrijvende middelen. Hier geld hetzelfde als boven vermeld is. Wanneer we teveel koffie drinken zullen we merken dat we vaak moeten plassen. Waardoor hogere hoeveelheden van het mineraal verloren gaan via de urine. Dat moeten we dan zien op te lossen door extra voeding te eten die het mineraal bevat.

Verwante Topic:  Kunnen We Met Kurkuma Thee Afvallen?

Alcohol

alcohol gebrek aan kaliumAlcohol zal de opname van het mineraal verhinderen. Dit komt doordat het een hormoon zal blokkeren die ervoor zorgt dat we minder water zullen vasthouden.

Wanneer we dus alcohol drinken zullen we automatisch meer water vasthouden. Alcohol bevat meestal water, alcohol en weinig andere voedingsstoffen. Het water zal dus meteen worden opgenomen, en worden vastgehouden in het lichaam.

Het lichaam zal dan nog eens het hormoon die het vochtophoudend effect tegenhoudt gaan blokkeren. Waardoor we meer water opslaan en onze vochtbalans verstoord raakt. We krijgen dan ook voortdurend dorst. Dat zorgt ervoor dat we meer gaan drinken en meer moeten plassen. Wat op zich dan weer meer kalium zal doen verliezen via de urine.

Heel veel mensen met een alcoholprobleem hebben ook te maken met een kaliumtekort.

Meer voeding met kalium eten

voeding met kaliumWanneer we ons kunnen vinden in enkele van bovenstaande bevindingen. Dan doen we er goed aan om zeker een goed dieet samen te stellen met voldoende kalium. Op die manier kunnen we het kaliumgebrek vermijden.

Gelukkig zijn er voldoende bronnen die ons daarbij kunnen helpen.

Voedingsmiddelen die we zeker moeten toevoegen aan het dieet zijn:

 • Alle soorten bonen
 • Aardappelen
 • Tomaten
 • Pompoen
 • Spinazie
 • Paddenstoelen
 • Avocado
 • Vis (zalm)
 • Bananen
 • Bieten
 • Het groen van de bieten
 • Zoete aardappelen
 • Kool
 • Asparagus

Bij het gebruiken van deze voedingsmiddelen in ons dagelijks dieet, zullen we in staat zijn het kaliumgebrek op te lossen. Wanneer we dan ook iets minder koffie of thee drinken, en alcohol en zout inname gaan matigen. Dan hebben we een kleine kans om nog te maken te krijgen met een kaliumtekort.

Zolang we blijven zorgen voor 4.500 mg per dag zullen we dus niet te maken krijgen met dit mineralentekort.

We kunnen echter ook een supplement nemen om een eventueel gebrek op te lossen.

 

Delen op: