Wat Zijn De Belangrijkste Voordelen Van Himalayazout?

himalayazout

Delen op:


We hebben reeds allemaal wel ergens gehoord dat Himalayazout gezond is. Maar waarom is dat zo?

Himalayazout kunnen we vinden in zoutmijnen van het Himalaya gebergte. De stenen zijn roze van kleur en bevatten een pure vorm van natrium met nog heel wat andere mineralen. Omdat het gaat om één van de puurste zoutsoorten ter wereld, worden heel wat voordelen hieraan toegeschreven.

Is zout dan niet ongezond?

Zout werd vroeger gezien als een betaalmiddel. Het was onder meer van groot belang om vleeswaren vers te houden. Maar zout had ook nog heel wat andere gebruiken. Zo gebruikte men het tegen verschillende gezondheidsproblemen.

Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die beweren dat zout ongezond is. Onder meer in verschillende soorten dieet. Maar ook om de bloeddruk te verlagen wordt aangewezen om minder zout te eten. Dat is echter niet altijd juist.

Het is zo dat een overmatige hoeveelheid zout ervoor zal zorgen dat de bloeddruk gaat stijgen. Dat verhoogt op zich ook het risico op hartproblemen en zelfs beroerte. (1)Dat komt doordat wanneer we hoge hoeveelheden zout gaan gebruiken, het zout zich zal hechten aan water. En daarmee de bloeddruk doen stijgen. Er wordt daarmee echter gewoon tafelzout bedoeld.

Tafelzout is een geraffineerde vorm en bevat bijna geen enkele hoeveelheid mineralen. Ook hebben we kunnen aantonen dat te weinig zout, op zijn beurt ook voor problemen zal zorgen. We dienen er dus voor te zorgen dat we niet teveel, maar ook niet te weinig zout gaan gebruiken.

Verwante Topic:  Belangrijkste Vitamine E Voeding

Het verschil

Tafelzout is verschillend van Himalayazout door de hoeveelheid mineralen. De bewerkingsmethodes om tafelzout te bekomen zorgen ervoor dat alle mineralen worden verwijderd. Dit is vooral ongunstig bij kalium. Omdat kalium net zal helpen om de vochtbalans in het lichaam te behouden.

Natrium en kalium werken samen op een bepaalde manier, om ervoor te zorgen dat de bloeddruk in balans wordt gehouden. Wanneer er echter teveel natrium in het bloed terechtkomt, zal dit een ongunstig effect hebben op de bloeddruk. Wat ervoor zal zorgen dat de bloeddruk gaat stijgen.

Dit is echter niet het geval bij Himalayazout. Omdat we nog steeds het mineraal kalium hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat we enorme hoeveelheden kunnen gebruiken. Maar wel dat het gebruik van Himalayazout gezonder is dan gewoon tafelzout.De bewerkingsmethodes van tafelzout zullen ook producten gebruiken om het zout op te poetsen. Waarin vaak ammoniak, aluminium en andere schadelijke stoffen in verwerkt zijn. Ook het isoleren van natriumchloride in tafelzout heeft een ongunstige invloed op onze gezondheid. Deze vorm van bewerkt zout krijgen we ook in via bewerkte voedingsproducten.

Indien we zout halen uit natuurlijke bronnen, zoals fruit, groenten, zeewier en Himalayazout, dan is dat een heel ander verhaal. En is dat net goed voor ons lichaam.

Natrium

Natrium werkt samen met kalium. En hoewel we een negatief beeld hebben van natrium, toch hebben we dit mineraal nodig voor talloze processen in het lichaam. We denken dan vooral aan het samentrekken van de spieren, het zenuwstelsel stimuleren, optimale hartfunctie en om de vochtbalans in het lichaam te behouden.

Verwante Topic:  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Chloride

Chloride zal ook samenwerken met natrium en heeft een belangrijke functie bij de spijsvertering. Daarnaast zal chloride zich samenvoegen met waterstof. Dit zorgt voor de aanmaak van zoutzuur in de maag. Wat een belangrijke rol speelt in de vertering van eiwitten. Ons lichaam is afhankelijk van eiwitten om hemoglobine aan te maken.

Onbewerkt zout in zijn pure vorm bevat verschillende mineralen die nodig zijn voor onze gezondheid. We hebben het dan bijvoorbeeld over calcium, magnesium en jodium, al zijn dit slechts enkele voorbeelden.

En hoewel we weten dat enorme hoeveelheden zout schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Te lage hoeveelheden zout zijn echter nog schadelijker voor onze gezondheid. (2)

Wat zijn de voordelen van Himalayazout?

himalaya zout

Himalayazout bevat zo’n 84 verschillende mineralen en elektrolieten. Enkele van hen zijn ijzer, calcium, magnesium, jodium en kalium. Himalayazout bevat bijvoorbeeld 3 keer zoveel kalium als Keltisch zout.

Elektrolieten in balans brengen

Himalayazout bevat alle nodige elektrolieten voor een optimale hartfunctie. We hebben het dan over calcium, fosfor, magnesium, chloride, kalium en natrium. We zullen er dus voor zorgen dat onze elektrolieten worden aangevuld wanneer we Himalayazout gaan gebruiken. Dit is nog meer van belang wanneer we regelmatig sporten of tijdens warme periodes. Omdat we dan heel hoge hoeveelheden kunnen verliezen via het zweet.

Werking van de schildklier

Himalayazout bevat jodium, dit mineraal is van groot belang voor de aanmaak van schildklierhormonen. Wat ervoor zal zorgen dat de schildklier optimaal kan functioneren.

Onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan jodium ervoor zal zorgen dat de schildklier minder goed kan functioneren. Er treedt een vergroting van de schildklier op en er worden minder schildklierhormonen aangemaakt.

Verwante Topic:  Wat Zijn De Voordelen Van L-Arginine?

Door Himalayazout te gebruiken krijgen we jodium via een natuurlijke weg in het lichaam. Dat is een betere manier dan het toegevoegde jodium die we terugvinden in sommige soorten tafelzout.

Bijnieren stimuleren

De bijnieren zijn twee kleine organen die zich bevinden boven onze nieren. Ze zijn onder meer van belang om hormonen als testosteron en cortisol aan te maken. Cortisol wordt onder meer aangemaakt wanneer we onder stress staan.

De bijnieren zijn afhankelijk van de hoeveelheid mineralen die we krijgen toegediend. Een gunstige balans tussen natrium en kalium is van groot belang voor de gezondheid van de bijnieren. Het zal helpen vermijden dat de bijnieren overmatig gaan functioneren als gevolg van een te hoog natriumgehalte (zoutgehalte).

Tegen migraine

Eén van de belangrijkste oorzaken van migraine is een gebrek aan magnesium. Omdat Himalayazout van nature magnesium bevat kunnen we dit magnesiumtekort aanvechten. Daarnaast bevat het ook calcium wat ervoor zal zorgen dat de bloedvaten kunnen ontspannen.

Himalaya zoutlamp

himalayazout lamp

Een Himalayazout lamp is gelukkig niet om op te eten. Maar kan gebruikt worden voor een groot aantal zaken. Eerst en vooral zal de lamp negatieve ionen uit de lucht halen. Waarmee de lucht wordt gereinigd. Dit zal ervoor zorgen dat negatieve energie kan worden verwijderd. En heeft een gunstige invloed op onze bloedsomloop. Het zorgt ook voor een betere slaap en voor een betere gemoedstoestand.

Himalayazout gebruiken

We kunnen Himalayazout op verschillende manieren gebruiken. Zo kan het gebruikt worden in de vorm van:

 

 

Delen op: