Voordelen Van Het Drinken Van Hibiscus thee

Delen op:


Hibiscus thee drinken kan ons lichaam een aantal voordelen opleveren. We kunnen onder meer het cholesterol verlagen en zien een verlaging van de bloeddruk. Verder zal de spijsvertering verbeterd worden en krijgen we een stimulerend effect op het immuunsysteem.

Hibiscus thee kan ervoor zorgen dat we leverziekten kunnen behandelen en zal het risico op kanker doen dalen. Ook wordt het geprezen omwille van zijn gunstige aspecten bij het afvallen. Hibiscus zal met name het metabolisme versnellen waardoor we meer calorieën verbranden en dus gewicht kunnen verliezen.

Voedingswaarde hibiscus

hibiscusthee

Hibiscus bevat krachtige antioxidanten die voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de vele voordelen van hibiscus thee. Maar verder vinden we ook een lange lijst vitamines en mineralen terug.

We zien onder meer vitamine A, C, B1, B2. Per 100 gram hebben we reeds 31% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C en maar liefst 85% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B1 ofwel thiamine.Mineralen die we terugvinden zijn vooral ijzer (50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Verder zien we ook koper en zink.

Dit krijgen we allemaal voor slechts 37 Kcal.

Bloeddruk verlagen

De bloeddruk verlagen met hibiscus thee is misschien wel het meest bekende voordeel van deze plant. Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken hebben dit resultaat kunnen aantonen.

Wanneer we weten dat ongeveer 1 op de 3 mensen te maken heeft met een hoge bloeddruk, is dit een zeer belangrijk voordeel.

Hoewel men niet 100% zeker is hoe dit bloeddrukverlagend effect wordt bekomen, toch gaat men ervan uit dat de antioxidanten in hibiscus thee, in combinatie met de ontstekingsremmende werking, daar voor een groot deel voor verantwoordelijk zijn.

Verwante Topic:  Hoe Kunnen We Een Te Hoge Bloeddruk Verlagen?


Cholesterolverlagend

Een ander mogelijk mechanisme die uiteindelijk kan zorgen voor een daling van de bloeddruk, is het verlagen van het slechte cholesterol in het lichaam. Bij het gebruik van hibiscus thee zien we een daling van het LDL cholesterol. Deze vorm van cholesterol is verantwoordelijk voor de vorming van plaque of aanslag op de uiteinden van de bloedvaten. Zij zullen er voor zorgen dat de bloedvaten minder dynamisch worden en zal de bloedsomloop ook gaan bemoeilijken door de doorgang te verkleinen.

Aderverkalking als gevolg van plaque is één van de belangrijkste oorzaken voor hartziekten en hartaanval.

Lever beschermen tegen ziekte

De antioxidanten in hibiscusthee kunnen helpen om leverziekten te behandelen. De antioxidanten zullen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Die brengen schade toe aan de cellen. Waardoor cellen vroeger afsterven. Door het drinken van hibiscusthee kunnen we dit probleem dus helpen bestrijden. De lever krijgt het vaak het hardst te verduren omdat dit orgaan verantwoordelijk is voor het afscheiden van gifstoffen. Mede daardoor is het zeer gevoelig voor oxidatieve schade als gevolg van vrije radicalen. Wat de antioxidanten dus zullen helpen blokkeren. (1)

Preventieve werking tegen kanker

Er zijn heel wat voedingsmiddelen waarvan beweerd wordt dat ze preventief werken tegen kanker. Slechts weinig van deze claims kunnen daarvoor ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs voorleggen. En dat kan hibiscus dus wel. Hibiscus thee heeft namelijk aangetoond de groei van kankercellen tegen te gaan, door de zelfdoding van kankercellen te stimuleren. Wanneer kankercellen zichzelf gaan vernietigen krijgen we dus een preventieve werking tegen kanker. (2)

Ontstekingsremmende en antibacteriële functie

Doordat hibiscusthee een aanzienlijk hoge hoeveelheid vitamine C bevat, zien we een belangrijke versterking van het immuunsysteem. Daardoor kan het lichaam zich beter beschermen tegen aanvallen van virussen en bacteriën.

Verwante Topic:  Vochtafdrijvende Kruiden: Welke Zijn Er Allemaal?

Er is ook nog de ontstekingsremmende werking die ervoor zal zorgen dat ontstekingen, zoals verkoudheden, griep, koorts en andere problemen, toch heel wat moeilijker kunnen tot stand komen.

Menstruatiepijn

Tijdens de menstruatie hebben heel wat vrouwen te maken met ongemakken. Dit is te verklaren door een schommeling van de hormonen en door een reeks van andere factoren. Hibiscus thee zal hierbij helpen om de balans tussen de hormonen te herstellen. Dat zal op zich symptomen zoals depressie, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten helpen tegengaan.

Preventieve werking tegen depressie

Hoewel hibiscus thee niet meteen genoemd wordt als natuurlijke antidepressiva. Toch kan het drinken van deze thee ervoor zorgen dat we minder snel te maken krijgen met depressie. Het zijn de flavonoïden die hiervoor zullen zorgen. Deze antioxidanten hebben wetenschappelijk kunnen aantonen, dat ze depressieve symptomen helpen onderdrukken. (studie)

Ook zal de hoge hoeveelheid vitamine C ervoor zorgen dat we eerst en vooral minder cortisol aanmaken, wat gezien wordt als een stresshormoon. En bij stress in hoge hoeveelheden wordt aangemaakt. Daarnaast zal de daling van het cortisol ook helpen bij de aanmaak van serotonine. Wat ervoor zal zorgen dat onze emotionele toestand beter wordt.

Spijsvertering verbeteren

Eerst en vooral heeft hibiscus thee een vochtafdrijvende werking. Maar heel wat kruiden die vochtafdrijvend werken zullen ook een licht laxerende werking hebben. En dit is ook het geval bij hibiscusthee. We zien daarmee een beschermend effect tegen constipatie. Ook zullen we hiermee het risico op darmkanker doen dalen.

Een ander werkzaam mechanisme is dat hibiscus ervoor zal zorgen dat de spieren in de darmen worden gestimuleerd. Waardoor de voeding vooruit wordt gestuurd.

Uitdroging voorkomen met deze dorstlesser

hibiscus drank koud

Tijdens de zomer is het drinken van hibiscusthee of een andere hibiscusdrank zeer gunstig om uitdroging te voorkomen. Het heeft de mogelijkheid om de dorst zeer snel te lessen. Het spreekt voor zich dat dit heel vaak gebruikt wordt door sportmensen. Dan wel meestal in de vorm van een ijskoude hibiscusdrank.

Verwante Topic:  Bloedvaten verwijden met natuurlijke middelen

Gewicht verliezen

Ook wordt hibiscusthee heel vaak in verband gebracht met gewicht verliezen. Wanneer we heel veel koolhydraten eten hebben we natuurlijk een hoger risico op overgewicht.

Omdat de plant ervoor kan zorgen dat we de bloedsuiker doen dalen en de opname van zetmeel kunnen doen dalen, zal er minder vet worden opgeslagen in het lichaam.

Het stimulerend effect op het metabolisme zal hiervoor ook een belangrijke rol spelen. Doordat we meer calorieën zullen verbranden en daardoor ook sneller gewicht kunnen verliezen. In combinatie met fysieke inspanningen kunnen deze effecten nog groter worden.

Bijwerkingen

hibiscus thee

Het is van groot belang dat mensen die medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk of diabetes, dat zij eerst en vooral een dokter raadplegen vooraleer ze met hibiscus beginnen. Bij het drinken van hibiscusthee is dat niet meteen een probleem, zolang het niet in grote hoeveelheden gebeurt. Maar wanneer we overgaan naar het gebruiken van een supplement bijvoorbeeld, is het toch aangewezen om een arts te raadplegen. Die kan dan al dan niet de dosis van de medicatie verlagen.

Tijdens de zwangerschap is het niet aangeraden om hibiscus thee te drinken. Omdat het stimulerend effect op de bloedsomloop ervoor kan zorgen dat er teveel bloed naar de baarmoeder stroomt. Wat uiteindelijk tot een miskraam kan leiden.

Er kan reeds gedroogde hibiscusbladeren online besteld worden. Wanneer we theezakjes bestellen, dan bevatten die ook rozenbottel. Dit komt omdat de smaak van hibiscus te zuur is.

Delen op: