Voordelen van Gember en Gemberthee voor Ons Lichaam

gemberthee

Delen op:


Gember en het daarbij drinken van gemberthee is één van de oudste gebruiken ter wereld. Vooral dan omwille van zijn vele voordelen voor onze gezondheid. De belangrijkste eigenschappen zijn de krachtige werking tegen misselijkheid en pijn. Het zal ook helpen om de gezondheid van de beenderen te versterken. Daarnaast ook het immuunsysteem stimuleren en het hongergevoel helpen aanwakkeren.

Gemberthee is goed als preventie tegen kanker. Het zal de luchtwegen stimuleren en verder ook de spijsvertering een extra duwtje in de rug geven. Er zijn onderzoeken die aantonen dat we gember ook kunnen gebruiken tegen artrose en tegen winderigheid. Ook is het zeer geschikt om het libido te verhogen en om overgewicht te bestrijden.

Wat is gember?

gember

Gember staat bekend als Zingiber officinale. Het is een bloeiende plant waarvan de wortel gebruikt wordt als specerij en als geneeskrachtig middel. Het kan op verscheidene manieren worden gebruikt. Zo kunnen we de rauwe wortel gebruiken bij het bereiden van onze voeding. Er kan ook poeder of gemberthee gebruikt worden. En om een hoge concentratie aan werkzame stoffen in te nemen kan een supplement of essentiële gemberolie gebruikt worden.

Voedingswaarde gember

De meeste voordelen van gember en dus ook gemberthee komt van een belangrijke stof die we terugvinden in de plant, namelijk gingerol. Verder bevat gember krachtige antioxidanten en koolhydraten en eiwitten.We vinden een lange reeks mineralen terug in gember, zoals natrium, ijzer, kalium, magnesium, fosfor en zink. Ook bevat de plant een hoge hoeveelheid vitamine C en verschillende vitamines B.

gember stukjes

De vele antioxidanten die we vinden in de plant zijn onder meer beta-caroteen, capsaicine, curcumine, cafeïnezuur en enkele andere zoals flavonoïden, terpenoïden en zingerone. Het is mede door zijn enorme hoeveelheid aan antioxidanten dat gember kan gerekend worden tot één van de meest invloedrijkste planten, wanneer het neerkomt op het bevorderen van onze gezondheid.

Door gemberthee te drinken krijgen we dezelfde werking als bij het eten van verse gember. Al zullen de meesten onder ons de smaak niet meteen ideaal vinden. Ze is te vergelijken met peper, maar is toch iets zoeter dan peper. Door de aanwezigheid van capsaicine (hoog gehalte in peper) en curcumine (hoog gehalte in kurkuma) krijgen we een soort mix tussen peper en kurkuma.

Zeer Gunstig Tegen Misselijkheid

Verscheidene onderzoeken hebben kunnen aantonen dat we gember of gemberthee kunnen gebruiken tegen misselijkheid en overgeven. Dit geldt ook voor zwangere dames, die te maken hebben met misselijkheid. Door dagelijks enkele kopjes gemberthee te drinken kunnen we er voor zorgen dat deze problemen van de baan zijn.Mensen die te maken hebben met reisziekte, dit kan zowel per boot, bus, trein of wagen zijn, die kunnen ook genieten van de voordelen van gember op dit vlak. Het drinken van een kopje gemberthee enkele uren vooraleer we de reis ondernemen kan daarbij wonderen doen.

De werking van gember of gemberthee is zo krachtig dat zelfs mensen die chemotherapie hebben ondergaan hiervan kunnen profiteren. Na een chemo-behandeling zijn de patiënten meestal misselijk. Door gemberthee te gebruiken kunnen we deze misselijkheid tegengaan. Al kunnen we hier ook andere vormen van gember gebruiken. (studie)

Migraine en hoofdpijn

hoofdpijn migraine gemberthee

Last hebben van hoofdpijn of migraine is een heus probleem bij heel wat mensen. Door gebruik te maken van gember kunnen we ook deze problemen helpen oplossen. Dit werkt op verschillende vlakken.

We hebben eerst en vooral een stimulerende werking op de bloedsomloop. Dit al ervoor zorgen dat er meer bloed naar het hoofd kan stromen, waardoor de kans op hoofdpijn gaat afnemen. Verder is er het stressverlagend effect van de plant. Die ook kan bijdragen aan een minder frequent voorkomen van hoofdpijn of aanvallen van migraine.

Verwante Topic:  Wat Zijn De Belangrijkste Voordelen Van Himalayazout?

Vermoeidheid bestrijden

Een beetje op dezelfde manier als bij het bestrijden van migraine en hoofdpijn, zal gemberthee ervoor zorgen dat de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dat betekent dat er meer bloed doorheen het lichaam kan gepompt worden. Wat eerst en vooral de druk op het hart zal verlichten. Waardoor de hartspier minder hard moet werken. Verder zal er ook meer zuurstof doorheen het lichaam kunnen gebracht worden, naar de verschillende organen. Op die manier krijgen we een verhoogde hoeveelheid energie in het lichaam. En dat zullen we meteen merken na het gebruiken van gember of na het drinken van een kopje gemberthee. Dit effect wordt heel snel bekomen.

Verkoudheid en griep

Doordat gember ervoor zal zorgen dat we het immuunsysteem versterken, dankzij zijn hoge hoeveelheid vitamine C, zien we dat we een preventieve werking kunnen bekomen tegen verkoudheid en griep. Maar er zijn verder nog de krachtige antioxidanten in de plant die ervoor zorgen dat we infecties en bacteriën kunnen bestrijden. Dat verlaagt op zich ook de kans om ten prooi te vallen van griep.

En, ook zeer belangrijk, gember zal ervoor zorgen dat onze lichaamstemperatuur gaat stijgen. Het resultaat hiervan is dat we meer gaan transpireren, waardoor meer gifstoffen kunnen worden afgevoerd. Naast het stimulerende effect op de transpiratie zien we ook een lichte vochtafdrijvende werking. Wat op zich ook zal helpen om meer gifstoffen af te voeren. Daardoor de kans op griep en verkoudheid nog verder zal doen afnemen.

Spijsvertering verbeteren

gember thee

In landen als Azië is het drinken van gemberthee of zelfs gemberkoffie na de maaltijd een veel voorkomend gegeven. Ook wordt er heel veel gebruikgemaakt van gember in de keuken. Als specerij of als groente. Dit heeft enorme voordelen voor onze spijsvertering.

Ook dit wordt bekomen door een samenloop van omstandigheden. De daling van de bloedsuiker zal ervoor zorgen dat de maag sneller zal geledigd worden. De antioxidanten zullen de lever stimuleren en helpen om meer gal aan te maken. Een ontspannende en relaxerende werking op de maag en darmen zal er ook nog voor zorgen dat we onze voedingsstoffen beter kunnen opnemen.

Het kan gebruikt worden bij verschillende problemen, gaande van diarree, winderigheid, opgeblazen gevoel, ontstekingen in de maag of darmen, maagzweren, maagzuur en vele andere problemen met de spijsvertering.

Maagzweren behandelen

We hebben het daarnet over gehad. We kunnen dus gemberthee drinken om maagzweren te bestrijden. Omdat het gebruik van gember de gezondheid van onze organen verantwoordelijk voor de spijsvertering kan verbeteren, zien we een preventieve werking tegen ontstekingen. Maagzweren ontstaan door een teveel aan bacteriën, dit kan verschillende oorzaken hebben zoals stress, ongezonde voeding enzovoort. De antibacteriële werking in gemberthee zal helpen om deze bacteriën onschadelijk te maken. En ervoor zorgen dat we maagzweren de baas worden.

Hetzelfde geldt voor ontstekingen in de darmen als prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn en andere ziektes die chronische ontstekingen veroorzaken in de darmen. Men heeft echter niet kunnen aantonen dat gember of gemberthee daadwerkelijk deze ziektes kan genezen. Maar mensen die lijden aan deze ziektes merken een sterke afname van de symptomen op bij het gebruiken van gember in het dagelijks dieet.

Libido verhogen en Erectie verbeteren

Gember is een bekend lustopwekkend middel. Het wordt reeds duizenden jaren gebruikt bij mensen waarvan het libido of de erectie het heeft laten afweten. En hoewel dit bij de meeste potentieverhogende middelen gaat om een verhoging van het testosteron of toch een stimulerend effect op de hormonen. Zien we dat dit bij gember niet meteen het geval is. Al zijn er wel onderzoeken die hebben aangetoond dat het testosteron kan worden verhoogd door gember te eten. Hoogstwaarschijnlijk hebben deze mannen of vrouwen te maken met een tekort aan het mannelijk seksueel hormoon, en zien we daarom een verhoging.

Verwante Topic:  Zuiveringszout En Zijn Eigenschappen En Bijwerkingen

De hoofdreden waarom gemberthee het libido en de erectie kan verbeteren is door zijn stimulerende werking op de bloedsomloop. Het zal, zoals we reeds hebben gezegd, het bloed verdunnen waardoor er sneller bloed naar de geslachtsorganen EN naar de hersenen kan gestuurd worden. Wat er niet alleen voor zorgt dat de erectie gaat verbeteren, maar ook dat de neurotransmitters kunnen worden gestuurd en we gelukkiger worden. Wat op zich een positief effect zal hebben op onze seksualiteit.

Diarree behandelen

Eén van de oudste gebruiken van gember is het behandelen van diarree. Hoewel we daar vandaag de dag niet bij stilstaan, en gewoon een immodium kunnen gebruiken. Toch was dit in de oudheid een ernstig probleem. Zoals we soms nog zien in Afrikaanse landen anno 2018. Mensen kunnen daadwerkelijk sterven van aanhoudende diarree. Omdat we helemaal uitgedroogd worden. Verder kan aanhoudende diarree voor ernstige voedingstekorten zorgen, vooral dan een tekort aan kalium en een gebrek aan magnesium.

Gemberthee zal ervoor zorgen dat de maagspasmen en overtollige gassen opgelost worden. Waardoor de diarree gaat stoppen.

Huidproblemen bestrijden

Wat de meeste mensen niet verwachten is dat gember ook kan helpen tegen eczeem of psoriasis. Het kruid bevat krachtige ontstekingsremmende stoffen die ook ontstekingen in de huidcellen zullen tegenwerken. Dit kan behandeld worden door gemberthee of gembersap te drinken. We kunnen bijvoorbeeld ook essentiële gemberolie gebruiken en dit in combinatie met kokosolie op onze huid aanbrengen. Deze behandeling geldt echter ook voor acne.

Luchtwegen herstellen

De krachtige antibacteriële en antivirale werking zal helpen om gezonde luchtwegen te behouden. En daardoor bescherming bieden tegen bacteriën die uiteindelijk bronchitis of longontsteking kunnen veroorzaken. Bij het drinken van gemberthee of bij het gebruiken van gember in de voeding zullen we automatisch merken dat we vrijer kunnen ademhalen. Het is vooral gingerol (de meest werkzame stof in gember) die hiervoor verantwoordelijk is.

Reinigt het lichaam (natuurlijke detox)

Omdat we de temperatuur van het lichaam zullen verhogen door gember te gebruiken, zien we dat het lichaam meer zal transpireren. Deze verhoogde transpiratie heeft als belangrijk voordeel dat we meer afvalstoffen kunnen afscheiden uit het lichaam. Wat uiteindelijk zal zorgen voor een natuurlijke detox. De vaak onfrisse zweetgeurtjes moeten we er dan wel bijnemen.

Preventieve werking tegen Diabetes

Heel wat mensen lijden aan diabetes. Maar heel wat mensen lopen ook risico op diabetes zonder dat ze het zelf goed en wel beseffen. Doordat gemberthee ervoor zal zorgen dat we de bloedsuiker kunnen verlagen is dit een uitermate geschikt middel om te drinken na de maaltijd. Vooral wanneer deze maaltijd hoge hoeveelheden koolhydraten bevatte. Dit zal er eerst en vooral voor zorgen dat we de bloedsuiker kunnen verlagen. Waardoor geen hoge pieken ontstaan en er geen enorme dosissen insuline moeten worden aangemaakt. (bron) Maar zal er ook voor zorgen dat we de insuline gevoeligheid in het lichaam kunnen verbeteren. En dat is zowel gunstig voor mensen die reeds lijden aan diabetes, of voor mensen die een risico vormen op diabetes. De aanwezigheid van kalium in gember zal ook helpen om het risico op diabetes te verlagen. Kalium bij diabetes is een heel belangrijk mineraal.

Bescherming van het hart

De verbeterde bloedsomloop zal er reeds voor zorgen dat het hart minder hard moet werken om het bloed overal heen te pompen. Dat op zich zal reeds resulteren in een daling van de bloeddruk. Wat zeer gunstig is voor het hart want ongeveer 1 op de 3 mensen hebben een te hoge bloeddruk.

Maar verder zal gember ervoor zorgen dat we het LDL cholesterol verlagen. (studie) Een te hoog LDL en een te laag HDL zal het risico op hartproblemen verhogen door de vorming van aderverkalking. Die de bloedtoevoer kunnen blokkeren.

We kunnen dan ofwel verse gember gaan gebruiken in onze voeding. Of dagelijks enkele kopjes gemberthee drinken om dit effect te bekomen.

Pijnlijke Menstruatie of PMS

Gemberthee zal helpen in het verlagen van prostaglandinen in het lichaam. Dat zal ervoor zorgen dat krampen worden bestreden. Onderzoekers gaan ervan uit dat hoge hoeveelheden van deze prostaglandinen kunnen zorgen voor een verhoogde frequentie aan krampen. Krampen zijn een soort afweersysteem van het lichaam, om aan te tonen dat er ergens gevaar heerst. In dit geval zullen deze prostaglandines werken als de gangmaker van dit afweersysteem.

Verwante Topic:  Wat Zijn De Voordelen Van L-Arginine?

Op die manier kan gember helpen bij het bestrijden van krampen, pijn, koorts en hoofdpijn tijdens de menstruatie. Ook vrouwen die last hebben van PMS kunnen hierdoor een vermindering van de symptomen opmerken.

Spierpijn bestrijden

De ontstekingsremmende werking van gember kan helpen om spierpijn te bestrijden. Wanneer we te maken hebben met stijfheid na het sporten of gewoon last hebben van spierpijn zal de pijn verminderd worden door de pijnstillende werking en de ontstekingsremmende werking. (studie)

Men gaat er ook vanuit dat het herstel na een fysieke inspanning kan versneld worden door gember of gemberthee te gebruiken. Omdat het onder meer de verzuring van de spieren zou tegengaan en het opgebouwd cortisol zal verlagen na de inspanning.

Geheugen verbeteren

Misschien wel één van de meest belangrijke eigenschappen voor 65 plussers, is de eigenschap van gember om het ontstaan van Dementie, Parkinson en Alzheimer tegen te gaan. Dit gebeurt door oxidatieve stress in de hersenen te verlagen en door ontstekingen te verlagen. Deze twee factoren kunnen ervoor zorgen dat deze ongeneeslijke ziektes uiteindelijk ontstaan. De krachtige antioxidanten zullen hiermee verhinderen dat er schade aan de hersenen ontstaan. (1) (2)

Preventieve werking tegen kanker

De stof gingerol die we terugvinden in gember en gemberthee, kan ervoor zorgen dat we borstkanker kunnen voorkomen. Dat heeft men wetenschappelijk kunnen aantonen via onderzoeken. (1)

Verder biedt gemberthee nog bescherming tegen verschillende andere vormen van kanker. De ontstekingsremmende eigenschappen zullen ervoor zorgen dat kankercellen zich minder snel kunnen vermenigvuldigen.

Ook kon men vaststellen dat gingerol zou helpen bij het zelfdodingsproces van kankercellen in de eierstokken. Wat de hoeveelheid kankercellen en tumoren sterk doet verminderen, zonder daarbij schade toe te brengen aan gezonde cellen. Ook het risico op maagkanker en huidkanker kan worden verminderd door gember te gebruiken. (2)

Overgewicht bestrijden

De strijd tegen overgewicht kan worden versneld door gebruik te maken van gember. Dit kan het best door na de maaltijd gemberthee te drinken. Al kunnen we deze effecten nog verbeteren door ook gember aan de maaltijd toe te voegen. En eventueel vers te eten.

Hoewel we het hier zeker niet hebben over het zoveelste wondermiddel om af te vallen. Toch zal de plant op verschillende vlakken bijdragen aan een gezonder gewicht. We zien eerst en vooral een daling van de bloedsuiker. Dit zal ervoor zorgen dat we geen onnodig hoge hoeveelheden energie zullen ontvangen op een korte tijdspanne. Waardoor minder glucose uiteindelijk zal worden omgezet in vet.

Verder zien we dat door het verhogen van de lichaamstemperatuur, het metabolisme gaat versnellen. Wat uiteindelijk leidt tot een hogere vetverbranding en dus een verhoogd gebruik aan calorieën.

En het positieve effect op de spijsvertering die ervoor gaat zorgen dat we onze voedingsstoffen beter kunnen opnemen zal ook bijdragen aan een gezonder lichaamsgewicht.

Lever beschermen

gemberthee met citroen

In de lange reeks voordelen van gember kunnen we ook terugvinden dat verschillende eigenschappen van de plant ervoor zullen zorgen dat we de lever beschermen. Dit gaat zelfs zover dat we leverschade door cadmium vergiftiging kunnen herstellen. (1)

Verder zal de lever ook minder afvalstoffen te verwerken krijgen. Zoals we hebben vermeld wordt de galproductie verhoogd. De lichaamstemperatuur gaat stijgen waardoor we meer gaan transpireren, en de spijsvertering wordt gestimuleerd door het in balans brengen van maagsappen.

Al deze factoren zullen ertoe bijdragen dat we de functie van de lever verbeteren en dus ook de lever gaan beschermen.

Gember kopen

We kunnen gemberthee drinken, gember capsules gebruiken of de etherische olie van gember gebruiken.

Delen op: