Hoe kunnen we meer endorfine aanmaken?

endorfine aanmaken

Delen op:


Tips om meer endorfine aan te maken

endorfine aanmakenIndien we merken dat we ons minder goed in ons vel voelen, dan zouden we wel eens kunnen denken hoe we meer endorfine aanmaken. Meer endorfine zal ervoor zorgen dat we ons heel snel een stuk beter voelen. En wat nog indrukwekkender is, is dat het nog lang zo moeilijk niet is, om meer endorfine aan te maken.

Wat is endorfine?

Endorfine behoort tot de neurotransmitters. Het wordt geproduceerd in de hypothalamus, hoofdzakelijk wanneer we een inspanning leveren. Maar we kunnen de neurotransmitters ook aanmaken wanneer we opgewonden zijn. Hoewel bepaalde voeding ook een rol zal spelen in het aanmaken van endorfine.

Hoe kunnen we meer endorfine aanmaken?

Zonnebaden

zonnebaden endorfineIn de zon liggen mag dan misschien meer iets voor mensen zijn die weinig te doen hebben. Toch heeft het liggen in de zon enorm veel voordelen te bieden voor onze gezondheid. Eerst en vooral zullen we vitamine D aanmaken door in de zon te verblijven. Dat zal een reeks processen in het lichaam gaan stimuleren. Bijna al onze neurotransmitters worden gestimuleerd door een verhoogde hoeveelheid vitamine D.

We zullen dus ook meer endorfine aanmaken wanneer we in de zon verblijven. Mensen die regelmatig in de zon liggen tijdens de zomer voelen zich algemeen ook een stuk beter dan mensen die de zon eerder gaan vermijden.

Onze voeding op punt stellen

Vitamines B

Er zijn een groot aantal voedingsmiddelen die er kunnen voor zorgen dat we meer endorfine aanmaken. Eén daarvan is vitamine B. Vitamine B zal een stimulerend effect hebben op onze neurotransmitters.

Verwante Topic:  Potentieverhogende kruiden voor erectie en libido


We zien dat alle vitamines B belangrijk zijn voor het stimuleren van serotonine, endorfine en dopamine. Het is dan vooral vitamine B6 die hiervoor zal zorgen. Echter zijn vitamine B9 en B12 ook van groot belang.

Deze stoffen hebben een stimulerend effect op onze zenuwen. Een tekort aan deze stoffen zal leiden tot problemen met onze gemoedstoestand en zal dus kunnen leiden tot een endorfine tekort.

Uiteindelijk heeft het weinig zin om afzonderlijke vitamines B te gaan gebruiken. Deze vitamines werken allemaal samen en hebben nood aan een gelijkmatige verdeling tussen de verschillende vitamines B. Het is om die reden aangeraden om een vitamine B Complex te gebruiken. Dit vitamine B complex zal ervoor zorgen dat er geen tekorten en geen teveel aan bepaalde vitamines B in het lichaam aanwezig zijn.

Selenium

Selenium is ook van groot belang bij het aanmaken van endorfine. We vinden talrijke voedingsmiddelen die selenium bevatten. Verder bevatten de meeste van deze voedingsmiddelen ook vitamine d. We hebben het net gehad over het belang van vitamine D voor de aanmaak van endorfine. We kunnen dus genieten van 2 voordelige voedingsmiddelen om meer endorfine aan te maken.

Welke voeding kunnen we hiervoor gebruiken:  • Tonijn
  • Oesters
  • Paddenstoelen
  • Kreeft
  • Garnalen
  • Makreel

Sporten

hiit training endorfineWe hebben reeds gepraat in de inleiding dat we endorfine kunnen aanmaken tijdens het uitvoeren van fysieke activiteit. Sporten is dus een uitstekende manier om te zorgen voor een verhoogde aanmaak van deze belangrijke neurotransmitter.

We hoeven daarvoor natuurlijk niet dagelijks urenlang gaan lopen. Door enkele malen per week een goeie wandeling te maken zullen we ook al van deze voordelen kunnen genieten.

Verwante Topic:  5 Krachtige Natuurlijke Antidepressiva Tegen Depressie

Al zullen we natuurlijk het grootste effect hebben wanneer we echt gaan sporten. Een goed voorbeeld daarvan is HIIT training. HIIT is high intensity interval training. Dat betekent dat we met hoge intensiteit gaan trainen.

Dat stelt voor dat we bijvoorbeeld 20 seconden gaan sprinten. Om dan weer een minuut rustig aan te doen. Dit zouden we dan moeten 30 tot 40 minuten volhouden.

Afhankelijk van onze fysieke conditie natuurlijk. Het spreekt voor zich, wanneer we niet gewoon zijn van te sporten, dat we dit niet van dag 1 kunnen doen. Maar we zullen daar echter wel meteen de voordelen van ondervinden voor ons endorfine gehalte.

Positief denken

Wanneer we negatieve gedachten hebben zullen we ons automatisch minder goed gaan voelen. Het kan dan ook vaak heel moeilijk worden om uit die negatieve gedachten, terug positiviteit te halen. Uiteindelijk hebben we dan een hogere risico op een depressie. En hoe dan ook zullen we negatieve effecten ondervinden op ons endorfine gehalte.

Wanneer we willen meer endorfine aanmaken moeten we dus zorgen dat we ons beter kunnen voelen. En dit kan door positief te denken.

Meditatie

meditatieWe kunnen daarvoor mediteren. Dat betekent dat we ons elke dag eens gaan proberen te ontspannen. We nemen een comfortabele positie in, we kunnen daarvoor gaan liggen of gaan zitten. En proberen de eerste weken gewoon op onze ademhaling te letten.

We ademen rustig in en uit via onze neus en maken gebruik van de buikademhaling. We proberen daarbij ook onze gedachten stil te leggen. Dat klinkt nogal bizar en onmogelijk. In het begin zal dat zeker niet mogelijk zijn. Maar na enige tijd zullen we merken dat we steeds rustiger worden in ons denken. En dat het steeds minder moeite zal kosten om negatieve gedachten die in ons hoofd opkomen, af te wijzen.

Verwante Topic:  Prolactine verlagen op natuurlijke wijze

Mindfulness

Mindfulness is een ander aspect. Het lijkt een beetje op mediteren. De basis ligt hem echter in het bewust zijn van wat we doen. Wanneer we dus aan het koken zijn kunnen we ons concentreren op wat we klaarmaken. En proberen louter en alleen te denken aan wat op dit moment aan het doen zijn. Dit zal ervoor zorgen dat we minder negatieve gedachten krijgen over onszelf.

Negativiteit wegduwen

Wanneer we te maken hebben met negatieve gedachten, kunnen we simpelweg zeggen in onszelf dat we deze negatieve gedachten verwerpen en niet wensen. We kunnen dan onszelf verplichten om zo snel mogelijk aan iets anders te denken. Ook dit zal in het begin niet mogelijk zijn, maar na enige oefening zullen we er daadwerkelijk in slagen om dit te realiseren. Op die manier zullen we ook meer endorfine aanmaken.

Kruiden

ashwagandhaEr zijn een aantal kruiden die ervoor bekend staan onze neurotransmitters te stimuleren. Dat zijn hoofdzakelijk kruiden die ook in staat zijn om een depressie op natuurlijke manier te genezen. Zij zullen ervoor zorgen dat we minder stress ervaren. En werken in het lichaam als aan adaptogeen. Dat betekent dat ze zullen helpen in het lichaam waar dat nodig blijkt te zijn. Wanneer we dus moeten meer endorfine aanmaken, dan zullen deze kruiden daarbij helpen.

De bekendste voorbeelden daarvoor zijn rhodiola rosea en ashwagandha of withania somnifera.

Rhodiola kan worden genomen in een supplement. Ashwagandha of Withania Somnifera wordt ook hoofdzakelijk genomen in een supplement.

Delen op: