Dopamine verhogende Middelen en Kruiden

Delen op:


Dopamine is de neurotransmitter die vooral zag zorgen voor onze concentratie. Het zal ook helpen bij het regelen van ons plezier. Het geheugen en onze motorische bewegingen worden voor een groot deel bepaald door de hoeveelheid dopamine er in onze hersenen wordt aangemaakt. En vooral hoeveel er kan worden vrijgegeven en gebruikt door onze hersenen.

dopamine tekort

De aanmaak van dopamine gebeurt door het aminozuur tyrosine. Niet alleen heeft dit aminozuur een dopamine verhogende werking. Het is ook één van de belangrijkste fundamentele zaken bij de aanmaak van norepinephrine en epinephrine. Die behoren tot de catecholamines. Daarna wordt de aangemaakte dopamine opgeslagen in de zenuwcellen.

Dit was de wetenschappelijke uitleg. We gaan het in dit artikel hebben over dopamine verhogende middelen en kruiden. Er zijn een groot aantal dopamine verhogende middelen op de markt. Dat kan gaan van dopamine verhogende kruiden tot dopamine verhogende voeding.

Voor we verder gaan is het toch belangrijk dat we de symptomen van een dopaminetekort of laag dopamine kunnen vaststellen. Op die manier kunnen we verder gaan naar de middelen die deze dopamine verhogende effecten kunnen bekomen.Symptomen van dopamine tekort

Zoals we hebben gezegd zal deze neurotransmitter ervoor zorgen dat we ons beter kunnen concentreren. Het zal helpen om ons de drive te geven die de motivatie gaat bepalen. Het spreekt voor zich wanneer we ervaren dat de  concentratie zoek is.

Of wanneer we merken dat geen voldoening meer krijgen in wat we doen. Wanneer we een enorme drang hebben naar vette, suikerrijke of ongezonde voeding. Dat we wel eens te maken kunnen hebben met een al dan niet ernstig dopamine tekort.

laag dopamine drang naar suiker

 • Drinken we veel koffie of energiedrankjes? Hebben we de drang daarnaar? En hebben we het gevoel dat we dit nodig hebben om beter te functioneren?
 • Hebben we te maken met weinig motivatie? Weinig zin om iets te ondernemen?
 • Hebben we te maken met een abnormale drang naar suikers of stimulerende middelen?
 • Kunnen we ons moeilijk concentreren?
 • Is het libido aan de lage kant?
 • Hebben we één of meerdere verslavingen? Roken, drugs, alcohol, medicijnen, porno?
 • Hebben we het gevoel weinig energie te hebben? Zowel mentaal als fysiek of één van die twee?
 • Zijn we depressief of hebben we sombere gedachten?
 • Zijn we vaak moe gedurende de dag? En hebben toch soms moeite om makkelijk in slaap te raken ‘s nachts?
Verwante Topic:  Amandelontsteking: Kruiden Tegen Ontstoken Amandelen

Wanneer we één of meerdere van die vragen positief kunnen beantwoorden hebben we een verhoogd risico om te maken te hebben met een te laag dopamine.

De oplossing ligt voor de hand

roken laag dopamineGelukkig kunnen we daar heel wat aan doen. Wanneer we bijvoorbeeld roken of veel alcohol drinken. Dan is de oplossing voor de hand liggend. We stoppen met roken en we stoppen met veel alcohol drinken. Voor koffie of energiedrank geldt hetzelfde. Dat betekent natuurlijk niet dat we nooit meer koffie mogen drinken. Of nooit nog een Redbull mogen drinken. We mogen er gewoon niet mee overdrijven.

Deze middelen hebben krachtige dopamine verhogende effecten. Maar zijn slechts tijdelijk. Ons lichaam heeft naarmate de tijd vordert, meer van deze stoffen nodig. En zal uiteindelijk ervoor gaan zorgen dat we minder dopamine gaan aanmaken.

Wat kunnen we dan wel doen? Wat kunnen we wel gebruiken als dopamine verhogende middelen en kruiden?

Dopamine verhogende voeding

Er zijn verschillende soorten dopamine verhogende voeding. Wanneer we deze toevoegen aan ons dieet zullen we reeds een klein verschil kunnen opmerken.

Voedingsmiddelen die het bepaalde aminozuur tyrosine bevatten spelen een belangrijke rol. Ook de voedingsmiddelen die zullen helpen het aminozuur aan te maken kunnen worden gebruikt.

Uitstekende voorbeelden hiervan zijn :

 • Peulvruchten
 • Avocado
 • Bananen
 • Sesamzaad
 • Pompoenpitten
 • Amandelen

Verder is het belangrijk dat we zorgen voor voldoende antioxidanten. Die vinden we dan weer terug in veel soorten fruit en groenten. Zij zullen ervoor zorgen dat dopamine niet kan oxideren. De antioxidanten zullen de neuronen beschermen tegen aanvallen of tegen schade van vrije radicalen. De belangrijkste hiervoor zijn vitamine C of vitamine E rijke voeding.

Verwante Topic:  Cortisol Verlagende Middelen

Voedingsmiddelen die we beter vermijden zijn de voedingsmiddelen die veel snelle suikers bevatten. Ook voedingsmiddelen met transvetten en cholesterol kunnen ervoor zorgen dat we een lagere hoeveelheid aanmaken. Mede door het aantasten van de bloedvaten.

Cafeïne is geen goede manier om van deze effecten te kunnen genieten. Ze geven een tijdelijke boost maar die is zeer kort en zal uiteindelijk leiden tot een verlaagde aanmaak van dopamine.

Dopamine verhogende tips

Leer iets nieuws

Wanneer we nieuwe zaken ontdekken en daardoor geïntrigeerd worden zullen we een verhoogde aanmaak ervaren. We kunnen dus bijvoorbeeld een nieuwe taal leren. Een nieuwe handeling aanleren. De enige vereiste is natuurlijk dat we het leuk vinden.

Dit zal ervoor zorgen dat we geïnteresseerd raken. Zal onze motivatie verhogen. En zal uiteindelijk een positief effect hebben op de aanmaak van de neurotransmitter in onze hersenen.

Luister naar muziek

Muziek is opium voor de geest. Dat is ook zo. Wanneer we luisteren naar muziek waar we van houden zullen we een verhoogde aanmaak van dopamine ervaren. We voelen ons beter en kunnen er terug tegen aan.

Sporten

Sport zal ervoor zorgen dat we kunnen ontspannen. Deze fysieke activiteit zal ervoor zorgen dat we meer chemische stoffen zullen vrijgeven. Waaronder ook deze belangrijke neurotransmitters. Waardoor we ons automatisch beter zullen voelen. En terug kunnen genieten van een verhoogde aanmaak.

Meditatie

sporten dopamine aanmaken

Meditatie is eigenlijk gewoon niks doen en zitten of liggen. Proberen de gedachten stil te zeggen door de rust omheen en binnenin te ervaren. Meditatie kan helpen om stress te verzachten. Het zal er echter ook voor zorgen dat we meer dopamine aanmaken.

Dopamine verhogende kruiden

Een groot aantal kruiden hebben een dopamine verhogende werking op de hersenen. Wanneer we die gebruiken, zullen we meteen het verschil merken. Het is echter niet aangeraden om deze dopamine verhogende kruiden te blijven gebruiken. We doen dit beter in cyclussen.

Verwante Topic:  Sint-Janskruid Werking en Bijwerkingen

Wanneer we bijvoorbeeld een supplement gebruiken. Dan kunnen we dit doen gedurende 8 weken. Om dan 8 weken geen supplement te gebruiken. Op die manier raakt het lichaam niet aangepast aan de werking van deze dopamine verhogende kruiden.

Ginkgo

ginkgo biloba dopamine verhogende supplementen

Ginkgo biloba is vooral bekend van zijn gunstige eigenschappen voor onze hersenen. De plant heeft echter ook een bloedverdunnend effect. Het zal de verspreiding van zuurstof naar onze hersenen helpen stimuleren.

Verder kunnen we problemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie, angst en depressie gaan bestrijden door ginkgo biloba te gebruiken.

Onderzoeken hebben echter ook kunnen ontdekken dat ginkgo biloba supplementen zullen helpen om het dopamine te verhogen in onze hersenen. (bron)

Curcumine

curcumine dopamine verhogende kruiden

Curcumine is de belangrijkste stof die we vinden in kurkuma. Dit kruid heeft enorm veel voordelen voor onze gezondheid. De stof heeft een reinigend en stimulerend effect op de lever. Het zal ervoor zorgen dat we een gunstige bloedsuiker krijgen. Zal daarbij het risico op diabetes verlagen.

Verder kan curcumine gebruikt worden als antidepressiva en is de werking even krachtig als Prozac. Dit heeft men echter wetenschappelijk kunnen aantonen. (bron)

Ook behoort kurkuma bij de dopamine verhogende kruiden. Hoewel we in kurkuma zelf maar een zeer lage hoeveelheid curcumine terugvinden. Om die reden wordt er een supplement met curcumine gebruikt.

Het enige waar we daarbij moeten op letten, is dat er een hoeveelheid peper wordt toegevoegd. We kunnen curcumine namelijk beter opnemen met behulp van peper.

Mucuna Pruriens

mucuna pruriens dopamine verhogenMucuna pruriens bevat een bepaald eiwit genaamd L-Dopa. Dat zal de aanmaak van de neurotransmitter helpen stimuleren. Om die reden behoort mucuna pruriens bij de meest krachtige dopamine verhogende kruiden.

Het wordt zelfs aangeraden bij de behandeling van Parkinson en zou een gelijkaardig effect hebben als de medicatie die wordt gegeven tegen Parkinson. (bron)

Een supplement met mucuna pruriens heeft dan ook niet de bijwerkingen die de medicatie tegen Parkinson kan bieden.

Verder zien we een stimulerend effect op de potentie en de erectie bij het gebruik van de plant.

Delen op: