Dong Quai Werking en Bijwerkingen

Delen op:


Dong Quai Werking en Bijwerkingen

Wat is Dong Quai?

Dong Quai heeft als wetenschappelijke naam Angelica Sinensis. Het is een plant waarvan de bloemen in een bolvorm verschijnen. De bloem behoort tot dezelfde familie als de wortelen en selder. In China en Japan is ze zeer bekend voor medicinaal gebruik. Het is dan vooral de wortel die wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking. Het gebruik van Dong Quai dateert van meer dan 2.000 jaar geleden.

De belangrijkste gebruiken van de plant zijn

  • Betere bloedsomloop krijgen
  • Kan helpen bij bloedarmoede
  • Stimuleert het afweersysteem van het lichaam
  • Werkt ontstekingsremmend en pijnstillend
  • Ontspant de darmen en de buik in het algemeen

Het wordt over het algemeen door vrouwen gebruikt. Dat is dan vooral bij vrouwen die te maken hebben met krampen of menstruele problemen hebben zoals buikkrampen en PMS.

Ook tijdens de menopauze is dit een vaak gebruikt middel. Het zal de vrouwelijke hormonen stimuleren en kan daarmee gunstig werken bij onregelmatige menstruatie of bij onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Daarnaast zal de oestrogene werking de vagina bevochtigen tijdens de menopauze. Dat heeft dan weer gunstige resultaten voor het libido in de overgang.

Belangrijke voordelen van Dong Quai

Menopauze

Dong Quai werking zal het oestrogeen helpen in balans brengen. Dit kan vooral zeer gunstig zijn tijdens de menopauze. Vrouwen gaan dan steeds minder oestrogeen aanmaken.Er kunnen ook schommelingen ontstaan in het oestrogeen die dan voor problemen zoals nachtzweten en opvliegers kunnen zorgen.

Verwante Topic:  De belangrijkste voordelen van spirulina

Het gebruik van dit kruid zal deze symptomen onderdrukken en op die manier een betere gemoedstoestand garanderen.

Ook wanneer het libido gaat dalen tijdens de menopauze door pijn tijdens het vrijen of door een droge vagina kan dit kruid wonderen doen. Zo zal het de bevochtiging van de vagina gaan stimuleren.

Problemen tijdens de menstruatie

vrouw

PMS of premenstrueel syndroom is een ander voorbeeld van de vrouwelijke hormonen die uit balans raken. Dat kan zorgen voor een onregelmatige menstruatie, buikkrampen, vocht ophouden, depressie en andere problemen.Vrouwen die tijdens zo’n periode dong quai gaan gebruiken zullen daar wel duidelijk beterschap door voelen. De plant heeft een ontspannend effect op de spieren in en rond de baarmoeder en zal de menstruatiecyclus helpen regelen.

Wetenschappelijke onderzoeken wezen uit dat de pijn bij de helft van de vrouwen tijdens de menstruatie sterk wordt verminderd bij het gebruik van dong quai.

Gemoedstoestand verbeteren

Daarnaast stimuleert de dong quai werking ook de neurotransmitters. Zo zal serotonine en dopamine verhogen. Dit heeft onmiddellijk een gunstige werking op onze emoties, ons gevoel en de levenskwaliteit.

Dit heeft ook meteen gunstige effecten op vrouwen die lijden aan een depressie. De verhoogde hoeveelheid serotonine zal meteen de symptomen van depressie onderdrukken.

Grotere borsten krijgen

Zoals we reeds hebben verteld is de dong quai werking niet meteen geschikt voor mannen. Omdat het borstgroei bij mannen kan veroorzaken.

Dit kan voor vrouwen echter voordelig zijn. Vrouwen die niet tevreden zijn van de grootte van hun boezem kunnen op die manier dankzij de dong quai werking grotere borsten krijgen.

Stimuleren van de bloedsomloop

bloedcirculatie

Dong Quai zal de bloedsomloop helpen stimuleren. Dit komt door het bloedverdunnend effect van de plant. Daarnaast zal het ook de bloeddruk licht doen dalen.

Versterkt het immuunsysteem

Dong Quai zorgt voor een verhoogde aanmaak van witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen zullen helpen tegen infecties en zullen op die manier ook de lever stimuleren om meer gifstoffen af te voeren.

Verwante Topic:  Hoe kunnen we meer endorfine aanmaken?

Het wordt daarom zeker gezien als een reinigend kruid voor het bloed. Het kan gebruikt worden bij het verbeteren van vele aandoeningen van het immuunsysteem. Al praten we wel beter eerst met een arts vooraleer we dong quai voor zulke problemen willen gebruiken.

Oestrogeen in balans brengen

Hoewel daarover weinig concreet wetenschappelijk bewijs bestaat, kunnen we er wel van uit gaan dat de fyto oestrogenen die we terugvinden in Dong Quai helpen om het oestrogeen in balans te brengen.

Dit gebeurt door hoge oestrogeenwaarden te verlagen en lage oestrogeenwaarden te doen stijgen. Op die manier kan het oestrogeen in het lichaam terug in balans worden gebracht. Het kan echter het risico op borstkanker verhogen op die manier, bij vrouwen die daar gevoelig voor zijn. Wanneer je dat niet zeker weet praat je toch beter eerst met een huisarts daarover.

Verbetert de vruchtbaarheid

zwangerschap vruchtbaarheid

Dong Quai zal zowel bij mannen als bij vrouwen de vruchtbaarheid verbeteren. Hoewel dit kruid niet meteen wordt aangeraden voor mannen. Omdat het mannenborsten of borstvorming bij mannen kan veroorzaken.

Bij vrouwen zal het de vruchtbaarheid verbeteren op twee verschillende manieren. Eerst en vooral zal het bloed gezuiverd worden. Vrouwen die te maken hebben met onvruchtbaarheid als gevolg van een bloedaandoening kunnen hier dus mee worden geholpen.

Daarnaast zal het de hormonen in balans brengen. Vrouwen met een te hoog of te laag oestrogeen kunnen moeilijk zwanger worden. Waardoor onregelmatige menstruatiecyclussen voorkomen en de eisprong soms niet wordt verkregen of telkens op een ander tijdstip valt.

Het balanceren van het vrouwelijk hormoon zal bijdragen aan een regelmatige menstruatiecyclus met een gezonde eisprong. Wat dus duidelijk gunstig is om de vruchtbaarheid te verbeteren.

Verwante Topic:  Omega 3 Tekort Symptomen

Dong Quai Bijwerkingen

Dong Quai wordt gezien als veilig. Hoewel er nog meer wetenschappelijk onderzoek dient te volgen die mogelijke bijwerkingen kan helpen aantonen.

Gevoeliger voor zonlicht

zonlicht

Wat we wel weten is dat dong quai bijwerkingen kunnen zijn dat we gevoeliger worden voor zonlicht. Dat kan het risico op huidkanker verhogen. Draag daarom zeker altijd zonnebrandolie wanneer men zich buiten begeeft in de zon.

Hoge dosis verhoogt risico op oestrogeen gerelateerde kanker

Hoge hoeveelheden gebruiken is niet veilig omdat het risico op kanker kan toenemen. Vooral dan oestrogeen gerelateerde kanker. Gebruik daarom zeker geen hogere dosis dan aanbevolen. Tenzij je onder strikt medisch toezicht staat van een arts.

Niet geschikt tijdens de zwangerschap

zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding mogen we dit kruid niet gebruiken omdat het kan ongunstige effecten hebben op de baby.

Tijdens de zwangerschap zal het onder meer de spieren van de baarmoeder beïnvloeden. Dat kan ervoor zorgen dat er een abortus tot stand komt.

Er is echter geen concrete informatie over het gebruik van dong quai tijdens het geven van borstvoeding. Omdat er geen informatie over bestaat wordt dit dan ook afgeraden.

Interactie met bloedverdunners

bloedverdunners

Mensen die bloedverdunners gebruiken of medicatie om de bloeddruk te verlagen worden ook afgeraden om dong quai te gebruiken. Omdat het kruid op zich een bloedverdunnende werking heeft. Dat zou het risico op bloedingen kunnen doen toenemen.

Ook zal het bloedverdunnend effect de bloeddruk kunnen verlagen. Wat bij mensen die reeds medicatie nemen voor dit probleem kan leiden tot een te lage bloeddruk.

Wanneer een operatie moet ondergaan worden dient men zeker 2 weken voordien te stoppen met het gebruik van het supplement. Omdat de bloedverdunnende werking er kan toe leiden dat er meer bloed verloren gaat tijdens de operatie.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27785106

http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2005/12060/Use_of_dong_quai__Angelica_sinensis__to_treat.15.aspx

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/dong-quai

Delen op: