Kunnen we Diabetes voorkomen met Omega 3?

Diabetes voorkomen met Omega 3

Delen op:


Kunnen we Diabetes voorkomen met Omega 3?

omega 3 tegen diabetesDiabetes is een chronische aandoening waardoor we onvoldoende insuline zullen aanmaken in het lichaam. Dit helpt onder andere bij het omzetten van suiker in energie. Wanneer we met de aandoening te maken krijgen hebben we dus meer suiker in het bloed.

Lager risico dankzij omega 3 vetzuren

Diabetes voorkomen met omega 3 in combinatie met een gezond dieet zou een goed alternatief bieden om latere medicatie tegen de problemen te helpen vermijden. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om diabetes te genezen door omega 3 aan ons dieet toe te voegen of door een visolie supplement of een ander supplement te gebruiken die deze vetstof bevat.

insuline en medicatie voor diabetesHoewel het zeker mogelijk zal worden om de insulinegevoeligheid te verbeteren. En om de bloedsuikerwaarden niet zo snel te laten stijgen. Dat zal ervoor zorgen dat we ten eerste minder insuline zullen moeten aanmaken of toegediend krijgen. En zal er verder ook voor zorgen dat we minder snel te maken krijgen met overgewicht.

Het toevoegen van omega 3 voedingsmiddelen is dus een zeer goed idee bij mensen met diabetes of met een verhoogd risico op het krijgen van de aandoening. Ook kan dan mits controle van de huisarts of consulterend arts, nagegaan worden of er misschien een lagere dosis van de medicatie kan toegediend worden.

Verwante Topic:  Zonnebloempitten Voedingswaarde Voordelen En Eigenschappen Voor Onze Gezondheid

Men stelde vast dat mensen die een dieet volgen die hoofdzakelijk uit visproducten bestaat, zoals bij Eskimo’s het geval is, een lagere bloedsuikerwaarde hadden dan mensen die dit dieet niet volgden. Daaruit besloot men dat we helpen diabetes voorkomen met omega 3.Bloedglucosespiegel gaat sneller dalen

bloedsuiker verlagen omega 3Een hoge bloedsuiker bij mensen die reeds meer dan 6 uur niks meer gegeten hebben duidt op een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes of suikerziekte. Vooral mensen met overgewicht hebben hier een groot risico op.

De belangrijke vetzuren vinden we vooral in vis maar ook in zaden en in noten. Het is daarom van belang dat we proberen zoveel mogelijk van deze voedingsproducten te eten om te helpen diabetes voorkomen met omega 3.

Bij een hoge bloedglucosespiegel moet meer insuline aangemaakt worden om die glucose te kunnen gebruiken voor energie. Wanneer dit proces zich voortdurend herhaalt zal uiteindelijk insulineresistentie ontstaan waardoor we suikerziekte ontwikkelen.

De vetzuren zullen helpen het omzetten van glucose naar energie te versnellen. Daardoor zal de bloedsuikerspiegel sneller gaan dalen en zal ook minder insuline moeten aangemaakt worden. Dit zal het risico op insulineresistentie sterk doen afnemen.

Niet zeker of het kan helpen diabetes genezen

omega 3 bloedsuikerHet kan helpen als bescherming tegen diabetes maar het staat niet vast of het ook kan gebruikt worden om effectief suikerziekte te genezen. Daarvoor moet verder onderzoek gedaan worden.

Verwante Topic:  Manuka Honing | Wat Zijn De Voordelen En Effecten Op Het Lichaam?


Wat wel vaststaat is dat de bloedsuikerwaarden minder snel gaan stijgen. De omzetting van glucose naar energie sneller zal verlopen. Het risico op overgewicht en op het ontwikkelen van suikerziekte gaat dalen en ook een gunstig effect heeft op het hart.

In combinatie met een behandeling tegen diabetes zouden deze omega 3 vetzuren dus een uitstekend hulpmiddel kunnen betekenen. Wanneer we het net gaan toevoegen aan ons dieet dan kunnen we een objectief resultaat verwachten na 8 tot 12 weken. We laten ons dus best eens testen voor we daaraan willen beginnen. En dan na uiterlijk 12 weken gaan we nog eens op controle. Er is een grote kans dat we de behandeling kunnen verlagen. Dat betekent dat er minder medicatie zal moeten worden toegediend.

Zoals we reeds hebben gezegd lijkt het onwaarschijnlijk dat we de ziekte er volledig mee kunnen terugdraaien. Al zal dit natuurlijk hoofdzakelijk afhangen van de aard van de ziekte. Wanneer de diabetes samengaat met overgewicht zullen we vast en zeker ook een verlies aan lichaamsgewicht opmerken. Dat zal binnen 12 weken nog niet grandioos zijn. Misschien 2 a 3 kilogram. Maar zal in de toekomst wel blijvend zijn. Dat betekent dat we na enkele jaren terug een optimaal gewicht kunnen bereiken.

Het dieet samenstellen

zalm omega 3Het is dus van belang dat we deze essentiële vetzuren in ons dieet gaan toevoegen. Dit kan door meer visproducten toe te voegen. En door geregeld op onze salades lijnzaad of chiazaad te gebruiken.

Verwante Topic:  Belangrijkste ijzervoeding om een ijzertekort te vermijden

Belangrijke voorbeelden van omega 3 voeding zijn :

 • Zalm
 • Tonijn
 • Sardines
 • Makreel
 • Oesters
 • Garnalen
 • Mosselen
 • Krab
 • Octopus
 • Inktvis
 • Lijnzaden
 • Chiazaden
 • Walnoten

Omega 3 en 6 bij diabetes

walnoten omega 3Er zijn nog andere voorbeelden van omega 3 voedingsmiddelen. Maar die hebben een ongunstige verhouding met de tegenhanger omega 6. Het is niet aangewezen om teveel voedingsmiddelen die hoger zijn aan O-6 te gaan eten. Omdat we in het Westen reeds automatisch een veel hogere hoeveelheid O-6 innemen via de voeding. Meer vis toevoegen zal er dus voor zorgen dat we een hogere hoeveelheid O-3 tegenover O-6 innemen.

Dat is ook van belang bij diabetes omdat omega 3 ervoor zal zorgen dat we ontstekingen in het lichaam zullen blokkeren en tegenwerken. Terwijl de O-6 vetzuren net het tegengestelde zullen doen.

Het belang van vezels bij een hoge bloedsuiker

Verder is het van belang als preventie tegen suikerziekte dat we onze inname van vezels verhogen. Vezels zullen er ook voor zorgen dat de bloedsuikerwaarden minder snel gaan stijgen. En zullen op die manier ook het risico op insulineresistentie sterk doen afnemen.

Uitstekende voorbeelden zijn volkorenproducten, maar ook zeker noten en zaden. We vinden vezels ook terug in bladgroenten en sommige soorten fruit.

Het vermijden van fastfood en bereide maaltijden is ook steeds van belang en het regelmatig bewegen, al deze factoren dragen bij tot een verminderd risico op het ontwikkelen van suikerziekte.

Omega 3 kan ook worden genomen in een supplement.

Delen op: