Wat is de connectie tussen Diabetes en Kalium?

Wat is de connectie tussen Diabetes en Kalium?
We kunnen diabetes type 2 voorkomen met kalium. Het mineraal helpt de vloeistoffen in het lichaam op een gezond niveau te houden. Onderzoek is volop aan de gang om na te gaan of een kaliumtekort het risico op diabetes verhoogt.
Ons lichaam zal de voeding in normale omstandigheden omzetten naar een suiker die glucose genoemd wordt. Het lichaam gebruikt deze glucose om energie te leveren.
Insuline is een hormoon die helpt om dit proces in gang te steken. De pancreas produceert insuline, ons lichaam gebruikt dat om de glucose door de cellen te voeren doorheen ons lichaam.
Wanneer we diabetes hebben is ons lichaam niet in staat om insuline aan te maken of is het lichaam niet in staat om insuline efficiënt te gebruiken.
Diabetes type 1 kunnen we niet voorkomen. Maar we kunnen diabetes type 2 voorkomen. Diabetes type 2 komt voornamelijk voor bij mensen vanaf 35 jaar.
Bij een kaliumtekort kunnen we te maken krijgen met kleine spierkrampen tot meer ernstige aandoeningen zoals beroerte. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat er een link bestaat tussen diabetes type 2 en kaliumtekort.
Wat zegt het onderzoek?
Hoewel mensen weten dat kalium en diabetes met mekaar in verband staan is het onderzoek volop bezig om volledig te begrijpen wat dat nu betekent.
Onderzoekers in één bepaalde studie (*) hebben een kaliumtekort en verhoogde insuline en glucose met mekaar in verband kunnen brengen bij mensen die gezond waren. Dit zijn risico’s die worden geassocieerd met diabetes.
Een andere studie uit 2011 toonde aan dat thiazides om hoge bloeddruk te gebruiken, kalium doen verliezen. Onderzoekers concludeerden dat dit verlies van kalium het risico op diabetes verhoogt.
Onderzoekers hebben ook het mineraal in verband gebracht met een hoge bloeddruk.
Hoewel kaliumtekort het risico op diabetes kan verhogen, extra kalium nemen zal diabetes niet genezen.
Wat zorgt voor de daling van kalium?
Dit kan de oorzaak zijn van een aantal verschillende factoren. Dat kan een verandering in het sodiumgehalte zijn. Wanneer sodium toeneemt in het lichaam zal het mineraal gaan dalen. En ook omgekeerd. Minder sodium betekent meer kalium.
Andere mogelijkheden zijn:
- Problemen met de nieren
- Ongezonde PH waarde in het lichaam
- Veranderingen in de hormonen
- Teveel plassen
- Overgeven
- Bepaalde medicijnen nemen
Bepaalde medicijnen tegen diabetes kunnen kaliumwaarden aantasten. Om een voorbeeld te geven, wanneer je insuline neemt en je hebt nog steeds de controle niet over de diabetes, dan kunnen de kaliumwaarden dalen.
Wat kan je verwachten?
Wanneer je denkt een risico te lopen op diabetes dan kan je misschien een kaliumtekort hebben. Maak een afspraak met de dokter. Zij kunnen nagaan of je een risico loopt.
De dokter kan zien hoeveel kalium in het bloed aanwezig is wanneer een test wordt gedaan. Wanneer de test uitwijst dat er een kaliumtekort is dan kan de dokter een supplement voorschrijven en aanbevelen om veranderingen aan je dieet toe te passen om op die manier het kaliumtekort op te lossen.
Hoe kunnen we kaliumtekort voorkomen?
De beste voeding met kalium:
- Gebakken aardappelen
- Yoghurt
- Kidneybonen
- Zongedroogde tomaten
- Bananen
- Avocado
- Perziken
- Zalm
- Tonijn
- Kabeljauw
Wanneer je voelt onvoldoende kalium te kunnen innemen dan kan je beter een afspraak maken met de dokter. Of je kan een supplement met kalium gebruiken.
Met een beetje controle over je voeding en op de juiste manier de juiste voedingsmiddelen te gebruiken kan je de controle krijgen over je kaliumwaarden en diabetes voorkomen.