Wat is de connectie tussen Diabetes en Kalium?

kalium

Delen op:


Wat is de connectie tussen Diabetes en Kalium?

diabetesIs er een link tussen diabetes en kalium. Verhogen we de kans op diabetes bij kaliumtekort? En kunnen we diabetes voorkomen met kalium?

We kunnen diabetes type 2 voorkomen met kalium. Het mineraal helpt de vloeistoffen in het lichaam op een gezond niveau te houden. Onderzoek is volop aan de gang om na te gaan of een kaliumtekort het risico op diabetes verhoogt.

Ons lichaam zal de voeding in normale omstandigheden omzetten naar een suiker die glucose genoemd wordt. Het lichaam gebruikt deze glucose om energie te leveren.

Insuline is een hormoon die helpt om dit proces in gang te steken. De pancreas produceert insuline, ons lichaam gebruikt dat om de glucose door de cellen te voeren doorheen ons lichaam.

Wanneer we diabetes hebben is ons lichaam niet in staat om insuline aan te maken of is het lichaam niet in staat om insuline efficiënt te gebruiken.Diabetes type 1 kunnen we niet voorkomen. Maar we kunnen diabetes type 2 voorkomen. Diabetes type 2 komt voornamelijk voor bij mensen vanaf 35 jaar.

Verwante Topic:  Volledige Lijst met Vochtafdrijvende Middelen

diabetes kaliumtekortKalium is een elektroliet en een mineraal. Het mineraal helpt vooral om de lichaamsvloeistoffen op een gezond niveau te houden. Ze houden de vloeistoffen in balans, de spieren kunnen samentrekken zonder pijn te hebben, het hart kan op de juiste manier kloppen, en de hersenen kunnen functioneren op zijn hoogste capaciteit.

Bij een kaliumtekort kunnen we te maken krijgen met kleine spierkrampen tot meer ernstige aandoeningen zoals beroerte. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat er een link bestaat tussen diabetes type 2 en kaliumtekort.

Wat zegt het onderzoek?

Hoewel mensen weten dat kalium en diabetes met mekaar in verband staan is het onderzoek volop bezig om volledig te begrijpen wat dat nu betekent.

Onderzoekers in één bepaalde studie (*) hebben een kaliumtekort en verhoogde insuline en glucose met mekaar in verband kunnen brengen bij mensen die gezond waren. Dit zijn risico’s die worden geassocieerd met diabetes.Een andere studie uit 2011 toonde aan dat thiazides om hoge bloeddruk te gebruiken, kalium doen verliezen. Onderzoekers concludeerden dat dit verlies van kalium het risico op diabetes verhoogt.

Onderzoekers hebben ook het mineraal in verband gebracht met een hoge bloeddruk.

Hoewel kaliumtekort het risico op diabetes kan verhogen, extra kalium nemen zal diabetes niet genezen.

Wat zorgt voor de daling van kalium?

zout kaliumtekortGemiddeld zullen mensen boven de 14 jaar oud ongeveer 4.700 mg van het mineraal gebruiken per dag. Dat zijn dus 4.7 gram. Zelfs al krijg je die hoeveelheden elke dag binnen, toch kan je te maken krijgen met teveel kalium of te weinig kalium.

Verwante Topic:  Kunnen we Diabetes voorkomen met Omega 3?

Dit kan de oorzaak zijn van een aantal verschillende factoren. Dat kan een verandering in het sodiumgehalte zijn. Wanneer sodium toeneemt in het lichaam zal het mineraal gaan dalen. En ook omgekeerd. Minder sodium betekent meer kalium.

Andere mogelijkheden zijn:

 • Problemen met de nieren
 • Ongezonde PH waarde in het lichaam
 • Veranderingen in de hormonen
 • Teveel plassen
 • Overgeven
 • Bepaalde medicijnen nemen

Bepaalde medicijnen tegen diabetes kunnen kaliumwaarden aantasten. Om een voorbeeld te geven, wanneer je insuline neemt en je hebt nog steeds de controle niet over de diabetes, dan kunnen de kaliumwaarden dalen.

Wat kan je verwachten?

Wanneer je denkt een risico te lopen op diabetes dan kan je misschien een kaliumtekort hebben. Maak een afspraak met de dokter. Zij kunnen nagaan of je een risico loopt.

De dokter kan zien hoeveel kalium in het bloed aanwezig is wanneer een test wordt gedaan. Wanneer de test uitwijst dat er een kaliumtekort is dan kan de dokter een supplement voorschrijven en aanbevelen om veranderingen aan je dieet toe te passen om op die manier het kaliumtekort op te lossen.

Hoe kunnen we kaliumtekort voorkomen?

kaliumvoeding tomatenJe zou zeker moeten proberen om 4.7 gram kalium per dag te gebruiken om de kaliumwaarden in balans te houden. Je kan dit doen door een dagboek bij te houden over wat je eet en onderzoeken hoeveel het mineraal in de voeding zit die je eet.

Verwante Topic:  Is het Goed om Ananas te eten bij Diabetes?

De beste voeding met kalium:

 • Gebakken aardappelen
 • Yoghurt
 • Kidneybonen
 • Zongedroogde tomaten
 • Bananen
 • Avocado
 • Perziken
 • Zalm
 • Tonijn
 • Kabeljauw

zalm kaliumJe probeert beter om zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten omdat ze weinig kalium bevatten. Wanneer je regelmatig gaat bewegen en veel zweet dan kan je beter een banaan eten na de inspanning. Dit zal ervoor zorgen dat het verlies van het mineraal terug in balans wordt gebracht.

Wanneer je voelt onvoldoende kalium te kunnen innemen dan kan je beter een afspraak maken met de dokter. Of je kan een supplement met kalium gebruiken.

Met een beetje controle over je voeding en op de juiste manier de juiste voedingsmiddelen te gebruiken kan je de controle krijgen over je kaliumwaarden en diabetes voorkomen.

 

Delen op: