Belangrijkste Voordelen Van Cranberry Pillen

cranberry

Delen op:


Veenbessen kunnen in de meeste supermarkten worden gevonden, enkele jaren geleden was dit nog niet het geval. We kennen veenbessen vooral om zijn preventieve werking tegen blaasontsteking. Cranberry pillen kunnen dan gebruikt worden om de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken, tegen te houden. Maar er zijn nog een reeks andere voordelen die gepaard gaan met het gebruik van cranberry pillen. We gaan deze eens nader bekijken.

Er kan ook veenbessensap gedronken worden. Echter is deze niet zo effectief omdat er meestal een hoge hoeveelheid suiker wordt toegevoegd. Veenbessen zijn nogal zuur en kunnen om die reden niet altijd zuiver gegeten of gedronken worden. Al zijn er natuurlijk wel mensen die er gek op zijn. In dit artikel gaan we het hebben over de geconcentreerde veenbessen, deze hebben een groot aantal voordelen te bieden voor onze gezondheid.

cranberry pillen dosering

Cranberry pillen verbeteren de algemene gezondheid

Cranberry pillen bevatten een grote hoeveelheid natuurlijke antioxidanten waaronder polyfenolen. Deze zijn krachtig in het verminderen van het risico op ziektes, zelfs kanker. Ze zullen daarnaast ook de algemene gezondheid helpen verbeteren.

Cranberry pillen zullen onder meer het LDL cholesterol helpen verlagen, waardoor we een verlaagd risico op hartziekten ontwikkelen. Er zijn ook aanwijzingen dat cranberry pillen kunnen helpen bij het uitplassen van nierstenen, door de vochtafdrijvende en nierstimulerende werking. Al zijn er dan weer onderzoeken die aantonen dat ze calcium-oxalaat nierstenen kunnen doen ontstaan. Mensen die regelmatig last hebben van nierstenen dienen hier dus zeker rekening mee te houden. (bron)Ook de groei van bacteriën wordt op verschillende plaatsen in het lichaam afgeremd. Onder meer in de mond, maag en in de urinewegen.

Verwante Topic:  Sterk Ruikende Afscheiding Verhelpen

Wat zijn polyfenolen?

Polyfenolen zijn micronutriënten die we kunnen bekomen door plantaardige voedingsmiddelen te eten. Ze bevatten een reeks voordelen ten aanzien van onze gezondheid en kunnen onder meer helpen om de spijsvertering te verbeteren. Er is enig bewijs dat ze een rol spelen bij het afvallen, bij diabetes en bij hartziekten. Ook kon worden aangetoond dat polyfenolen een gunstige invloed hebben op de hersenen en daarmee de veroudering van de hersenen kan tegengaan.

veenbessen cranberry

Wanneer we die louter uit de voeding halen is er niet meteen een reden tot paniek, er zijn geen bijwerkingen aan te ondervinden. Wel kunnen we, wanneer we polyfenolen zouden gebruiken via een supplement, problemen ondervinden met de opname van ijzer. Het is daarom aangeraden dat we een hoge hoeveelheid polyfenolen niet gaan combineren met een ijzerrijke maaltijd, maar beter tussen de maaltijden door gebruiken. Dit geldt trouwens ook voor cranberry pillen.

Blaasontsteking helpen bestrijden en voorkomen

blaasontsteking cranberry pillenEén van de belangrijkste en waarschijnlijk ook één van de meest bekende eigenschappen van cranberry pillen, is de preventieve werking tegen blaasontsteking.

Hiervoor zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gevoerd. Zij hebben onder meer kunnen aantonen dat cranberry pillen krachtig zijn in het bestrijden van de E. Coli bacterie. En zal onder meer helpen beletten dat de bacterie zich kan hechten aan het weefsel. Dat zal op zijn beurt de ontwikkeling van ontstekingen verhinderen, bacteriën kunnen zich niet vermenigvuldigen en zullen daardoor worden afgevoerd via de urine. Waardoor ze onschadelijk geworden zijn. (bron)

Lichaam ontgiften

Een ander belangrijk effect van het gebruik van cranberry pillen, is zijn manier om het lichaam te reinigen. Veenbessen bevatten anti-bacteriële eigenschappen die zullen helpen om overtollige gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast bevatten veenbessen een hoge hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine zal ook bijdragen aan de reinigende werking op het lichaam.

Verwante Topic:  Belangrijkste Omega 3 rijke voeding

Op die manier worden cranberry pillen ook regelmatig in verband gebracht met afvallen. Omdat ze de spijsvertering zullen verbeteren en daarbij ook de rol van de lever wat zullen verlichten. Het stimulerend effect op de afvoer van gifstoffen zal de spijsvertering stimuleren waardoor we mogelijk gewicht kunnen verliezen. Het is natuurlijk toch ook van belang dat we zorgen voor een gezond dieet. Het is geen wondermiddel waardoor het vet gaat wegsmelten.

Goed voor het hart

Eén van de antioxidanten is namelijk resveratrol. Resveratrol heeft aangetoond het lichaam te beschermen tegen hartziekten. Er komt een betere bloedsomloop in het lichaam waardoor ook de bloeddruk kan gaan dalen. Deze effecten hebben een beschermend effect op het hart en zullen op die manier een mogelijke hartaanval tegengaan.

Anthocyanines

De anthoxcyanines zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de voordelen van cranberry pillen. Het zijn deze antioxidanten die de kleur geven aan veenbessensap en aan cranberry pillen. We zien onder meer een preventieve werking tegen chronische ziektes zoals kanker en oogproblemen. De preventieve werking tegen kanker werd vastgesteld doordat de antioxidanten in staat zijn om de bloedtoevoer naar tumoren wordt verminderd.

Cranberry pillen of veenbessensap drinken?

veenbessensap drinken

Cranberry pillen bevatten dezelfde eigenschappen als veenbessen sap. zo kunnen we volledig dezelfde effecten verkrijgen. Het enige verschil is dat we veel hogere hoeveelheden veenbessensap zullen moeten drinken, om hetzelfde effect te bereiken als 1 cranberry tablet.

Gedroogde veenbessen zoals we die vinden in cranberry pillen bevatten een stuk meer voedingsstoffen dan in gewone veenbessen. Omdat al het water uit de vrucht is gehaald zien we dat er een hogere hoeveelheid antioxidanten aanwezig is, een hogere hoeveelheid vitamine C en K.

 

Het is ook niet nodig om suikers toe te voegen, omdat gedroogde veenbessen reeds een stuk zoeter zijn dan de verse veenbessen die we vinden in veenbessensap. Daar worden soms hoeveelheden suiker toegevoegd wat het risico op diabetes kan doen verhogen.

Verwante Topic:  Zink Tabletten Gebruiken: De Voordelen en Nadelen

Cranberry pillen bevatten geen toegevoegde suikers

Het grote voordeel van cranberry pillen tegenover veenbessensap is het vermijden van toegevoegde suikers. Er zijn bijna geen producten gebaseerd op veenbessensap te krijgen, waar geen suiker aan is toegevoegd. Dit komt doordat het sap relatief zuur is en eigenlijk niet makkelijk te drinken is. Een alternatief is dan gedroogde veenbessen, maar die bevatten dan weer hoge hoeveelheden natuurlijke suiker.

Door cranberry pillen te gebruiken krijgen we dus alle voordelen van veenbessen, zonder de daarbij horende natuurlijke of toegevoegde suikers.

Bijwerkingen

Cranberry pillen worden relatief goed door het lichaam ontvangen, sporadisch kunnen echter bijwerkingen gaan optreden. Dit is dan vooral in de zin van maagkrampen, buikkrampen of een meer frequent urineren door de vochtafdrijvende werking.

Dosering cranberry pillen

Er is niet meteen een standaard dosering voor het gebruik van deze supplementen. Mede omdat er verschillende merken op de markt te krijgen zijn, die alleen variërende concentraties gaan gebruiken.

Algemeen kunnen we stellen dat een dosis van 200 tot 1.500 mg per dag gezien kan worden als normaal. Bij het effectief behandelen van blaasontsteking kunnen we een hogere hoeveelheid gebruiken, al stijgt de kans dan wel op bijwerkingen. Bij preventief gebruik opteren we dus best voor een relatief lage dosis, bij het effectief behandelen van problemen kunnen we hogere hoeveelheden gaan gebruiken.

cranberry pillen

Het is aangewezen om na te gaan wat de concentratie anthoxcyanines  bedraagt, onderzoek heeft aangetoond dat supplementen met minstens 36 mg anthocyanines, het meest effectief zijn in het behandelen van bovengenoemde problemen. (bron)

De supplementen van vitals bevatten 48 mg anthocyanines per dosering, die kunnen online besteld worden.

 

Delen op: