Cholesterol verlagen op een natuurlijke manier

cholesterol verlagen voeding

Delen op:


Verlagen van de cholesterol op natuurlijke wijze

Cholesterol verlagen op een natuurlijke manier kan door onze voeding aan te passen. In veel gevallen is het niet nodig om medicijnen te gebruiken die de cholesterol gaan verlagen. Echter mogen we niet meteen resultaat daarvan verwachten. Het zal minstens enkele weken duren vooraleer we daar enig effect van merken.

Hoe ontstaat cholesterol?

De meeste mensen denken dat we een verhoogd cholesterol krijgen door onze voeding. En langs de ene kant klopt deze stelling zeker en vast. Mensen die regelmatig ongezonde voeding gaan eten hebben duidelijk een verhoogd risico op een hoger cholesterolgehalte. Maar, in het lichaam wordt echter de grootste hoeveelheid aangemaakt. De voeding staat daar bijna volledig los van. Tenzij we een enorm aantal calorieën halen uit verzadigde vetzuren of voedingsmiddelen die slechte cholesterol bevatten.

ongezonde voeding cholesterolCholesterol zal er op termijn voor zorgen dat er zich vet gaat vormen binnenin de bloedvaten. Dat vet zal een soort plak gaan vormen en dat is meteen het begin van aderverkalking. We kunnen dus door ons cholesterol te gaan verlagen, ook het risico op aderverkalking tegengaan. En dat heeft natuurlijk zeer gunstige effecten voor ons hart en de totale bloeddruk.

Er bestaan enorm veel voedingsmiddelen die het cholesterol verlagen op een natuurlijke manier. Er is dus zeker keuze genoeg voor mensen om te bepalen op welke manier ze dit probleem willen aanpakken.

In dit artikel proberen we een beeld te vormen van de aanpassingen die we kunnen doorvoeren in ons dieet. En op die manier van dit cholesterolverlagend effect te kunnen profiteren.

Verwante Topic:  Meest Krachtige Ontstekingsremmende middelen


Cholesterol verlagen met voeding

De eerste stap is onze voeding aanpassen. Dit kan door enkele simpele veranderingen door te voeren. Deze zullen grote effecten op ons totaal cholesterol hebben.

Meer vezels eten

Vezels zijn van groot belang omdat ze het overtollig cholesterol zullen opnemen. We dienen hier echter te kiezen voor oplosbare vezels. Deze zijn in staat om het LDL cholesterolgehalte te verlagen. Daarnaast zullen we de spijsvertering verbeteren en zullen we het risico op een hoge bloedsuiker naar beneden brengen. Dit werkt ook preventief tegen diabetes type 2.

Oplosbare vezels vinden we vooral in:

 • Erwten en bonen (peulvruchten)
 • Volkoren granen
 • Appels
 • Pruimen
 • Broccoli
 • Wortelen
 • Spruiten

Noten

Noten bevatten vezels, eiwitten en trage koolhydraten. Daarnaast bevatten ze hoge hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren.

noten cholesterol verlagenIn dit onderzoek zien we een daling van het LDL cholesterol bij het eten van Macadamia noten. Het onderzoek toonde ook aan dat er een verminderd risico was om hartproblemen te ontwikkelen. Mede doordat ze de consumptie van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zullen verhogen. (1)Hoewel noten natuurlijk behoren tot de gezonde voedingsmiddelen. Toch moeten we hier zeker het aantal calorieën niet uit het oog verliezen. De vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren kunnen helpen bij het afvallen. Maar zullen in hoge dosissen uiteindelijk toch leiden tot overgewicht. Omdat noten voor bijna de helft uit vetzuren bestaan, zijn ze zeer hoog aan calorieën. Een portie van 25 – 30 gram per dag wordt hierdoor beter niet overschreden.

Vis

We hebben het hier vooral om vette vis. Maar uiteindelijk kan elke vis gebruikt worden. Alle vissoorten bevatten omega 3 vetzuren. De één natuurlijk een stuk meer dan de ander. Dat hangt af van hoe vet de vis is.

Verwante Topic:  Bloedsuiker verlagen zonder medicijnen

omega 3 triglyceriden verlagenVissen zoals zalm, makreel, tonijn behoren tot de vette vissoorten. Zij zullen een stuk meer onverzadigde vetzuren zoals Omega 3 bevatten, dan bijvoorbeeld kabeljauw. Toch is 100 gram kabeljauw ook goed voor zo’n 200 mg DHA (bron).

Wanneer we voldoende omega 3 zuren innemen zullen we niet alleen het risico op een te hoog cholesterol zien afnemen. Ook zullen we beter beschermd worden tegen hartziekten.

Hoewel er vaak tegenstrijdige onderzoeken zijn gevoerd, en we dus niet met zekerheid kunnen stellen of omega 3 nu echt het cholesterol gaat verlagen of niet. Toch weten we zeker dat ze de triglyceriden verlagen. En de triglyceriden zijn hoofdzakelijk de oorzaak van de vorming van plak, wat dan kan leiden tot aderverkalking.

We dienen ook te letten op onze inname aan transvetten. Het is dus beter om de vis te bakken in verzadigde vetzuren. Transvetten zijn de meest ongezonde vetten en dienen we volledig te vermijden uit ons cholesterolverlagend dieet. We kunnen hiervoor ook een supplement nemen met Omega 3 of een supplement gebruiken met krill olie.

Eiwitten

Voldoende eiwitten eten zal helpen om te kunnen het cholesterol verlagen op een natuurlijke manier. We kiezen hier beter voor magere varianten. We kunnen dus zoveel mogelijk proberen om rund en varken te vervangen door kip en kalkoen.

Dat betekent natuurlijk niet dat we niet meer mogen genieten van een steak. Maar toch moeten we begrijpen dat dit soort voedingsmiddelen geen gunstige invloed hebben op het cholesterol.

Vitamine B3

Vitamine B3 of Niacine is één van de meest gedocumenteerde voedingsstoffen wanneer het gaat om het cholesterol te verlagen. Niacine wordt ook soms nicotinezuur genoemd.

Verwante Topic:  Minder buikvet met deze 10 verrassende voedingsmiddelen

We kunnen de stof zelf aanmaken in ons lichaam. Dat gebeurt uit het eiwit tryptofaan.

We vinden de stof ook overvloedig terug in onze voedingsmiddelen. Hier moeten we wel rekening houden met de bereiding. Wanneer we voedingsmiddelen met niacine of vitamine B3 gaan koken dan kan ze heel vlug verloren gaan.

vis cholesterol verlagenZe kan verdampen of oplossen in het water. Bij het koken van paddenstoelen bijvoorbeeld, een zeer goede bron van niacine. Wanneer we paddenstoelen koken in water, dan zal het water bijna alle niacine bevatten en zal bijna de volledige hoeveelheid uit de paddenstoelen gehaald worden.

Andere voorbeelden zijn:

 • Vis
 • Gevogelte
 • Eieren
 • Abrikozen
 • Dadels
 • Pindanoten
 • Volkoren producten
 • Koffie
 • Lever

Vitamine B3 zal het cholesterol verlagen doordat het de aanmaak van HDL cholesterol zal stimuleren via de lever. En daarbij de aanmaak van LDL zal blokkeren, ook via de lever. (studie)

Daarnaast heeft de stof een stimulerend effect op het metabolisme. Vooral dan op de vetverbranding.

We kunnen niacine dus halen uit de voeding maar kunnen ook een supplement gebruiken.

Dit mag echter niet gebruikt worden in combinatie met medicatie om het cholesterol te verlagen. Omdat dit dan omgekeerde effecten zou kunnen hebben. Niacine zelf wordt ook vaak door een arts aangeraden om het cholesterol te verlagen.

We kunnen daarvoor hogere doseringen nemen. Maar beginnen best met de laagste dosis. Omdat de stof de neiging heeft om de bloedtoevoer naar het hoofd te stimuleren. Daardoor kan een gevoel van warmte en zelfs hoofdpijn ontstaan. Naarmate het lichaam gewoon wordt aan het supplement gaat dit effect weg.

Delen op: